mboost-dp1

SXC - nighthawk7

Studerende ramt af it-problemer i SU-styrelsen

- Via Computerworld DK - , indsendt af arne_v

SU er en vigtig indtægt for mange studerende, men et nyt it-system, der skal gøre hele SU-styrelsen papirløs, har siden den 1. juli været årsag til mange grå hår.

Det er ikke kun blandt de studerende at man er utilfredse og frustrerede over ikke at modtage sine penge. Også medarbejderne hos SU-styrelsen kan mærke effekten af, at det nye system kører dårligt.

Resultatet er langt flere opkald til styrelsens medarbejdere end normalt, hvilket har fået flere medarbejdere til at gå ned med stress, hvilket igen øger presset på de resterende medarbejdere.

Hos SU-styrelsen mener man der er tale om børnesygdomme, og forventer at systemet vil være i normal drift inden den 1. november.





Gå til bund
Gravatar #1 - blomma
26. okt. 2009 15:31
Kan de ikke få en SP1 rullet på de medarbejdere som går ned? Jeg vil gerne have min SU :-(
Gravatar #2 - Zombie Steve Jobs
26. okt. 2009 15:38
det lyder som en meget dårlig infrastruktur og et skidt arbejdsmiljø, hvis der ikke skal mere til, for at få op til flere medarbejdere til at gå ned med stress.
Gravatar #3 - Windcape
26. okt. 2009 15:51
Hos SU-styrelsen mener man der er tale om børnesygdomme, og forventer at systemet vil være i normal drift inden den 1. november.
Kun det offenlige ville godkende systemer med "Børnesygdomme" som håndtere folk's penge.

Havde det været det private arbejdsmarked, så havde der været et ramaskrig af dimensioner.

Det er godt at de færreste studerende er 100% afhængig af SU'en, men stadigvæk kan få hjælp hos familien, og at bankerne typisk gerne vil hjælpe.

Og der er seriøst nogle udviklere som burde fratages enhver mulighed for at arbejde med IT. Det er bare ikke godt nok hvis ens moral er så dårlig at man levere sådan noget junks, som går ud over folks liv.
Gravatar #4 - henrikmk
26. okt. 2009 15:56
Stakkels mand, ham på billedet. Det er altid ham det går ud over, hver gang der er IT problemer et eller andet sted.
Gravatar #5 - x_Fi
26. okt. 2009 15:57
Der er iflg. Metro Express én medarbejder der på et tidspunkt er brudt sammen på kontoret, men der forlyder ingen historier om personer der er "gået ned med stress". Det er måske liiige at klemme citronen hårdt nok.
Gravatar #6 - Tutti
26. okt. 2009 15:58
bliver spændende om jeg får mine penge her på fredag ^^
Gravatar #7 - LaMaH
26. okt. 2009 16:01
#6 indeed..

Hvis jeg ikke får penge på Fredag - så græder jeg nok :(
Gravatar #8 - TKB
26. okt. 2009 16:01
#3 banker der vil hjælpe? hmm hvor? de er squ kolde bare de får penge. familie, tja kender ikke nogle der kan ligge 1000 vis af kr. hver mdr. for at hjælpe.
Kan lige se 2 studerne på SU med hele svinerriet og et barn.. hvem hjælper dem med 10.000kr hver mdr? helt rigtigt INGEN.

Er da bare at betale et aconto og så justere senere hvor svært kan det være??? nå nej så skal de jo lave et nyt IT kaos system......

CCOS
Gravatar #9 - ghostface
26. okt. 2009 16:17
Og der er seriøst nogle udviklere som burde fratages enhver mulighed for at arbejde med IT. Det er bare ikke godt nok hvis ens moral er så dårlig at man levere sådan noget junks, som går ud over folks liv.

Arbejder du selv med software udvikling?
Alt IT udvikling idag kører iterativt. Hvis der er et fast budget samt en fast deadline så er der kun en ting der kan slækkes på og det er antallet af iterationer og dermed kvaliteten.

Staten skal sætte alt i udbud og vælge de billigste. De der siger de kan gøre det billigst og hurtigt vinder. Det er derfor alt for normalt når man har kontrakter på sådanne opgaver med staten at kvaliteten bliver dårligere, specielt hvis man ikke kan få flere penge ud af dem eller enn længere frist.

Se det som en trekant, låser du 2 sider fast så er der kun en at slække på.
Gravatar #10 - Windcape
26. okt. 2009 16:29
ghostface (9) skrev:
Hvis der er et fast budget samt en fast deadline så er der kun en ting der kan slækkes på og det er antallet af iterationer og dermed kvaliteten.
Og I et projekt som dette her, kan man godt have nosser til at fortælle chefen at det kan gå så galt som her.

Det er noget fis at vi bare som udviklere fralægger os ethvert ansvar og går glad hjem om eftermiddagen, efter at afleveret noget lort som ødelægger andre folks liv.

Der er mange andre aspekter i livet, og mange andre jobs, som ikke tillader "børnesygdomme".

Jeg arbejder pt. på et løn-rappoteringssystem til en offenlig myndighed (som studie projekt), og da det er folks løn vi arbejder med, bliver det altså behandlet med respekt.

Det offentlige hyrer tit inkompetente folk til at have gigantiske systemer. Jeg har mødt dem, og set deres kode. Det er bare ikke okay.
Gravatar #11 - Windcape
26. okt. 2009 16:31
TKB (8) skrev:
#3 banker der vil hjælpe? hmm hvor? de er squ kolde bare de får penge
Da mit SU lån var forsinket for nogle år siden, ringede jeg bare til min bank, det tog 5min at organisere en kassekredit på 5000.
Gravatar #12 - ghostface
26. okt. 2009 16:47
#11 nogle år siden er heller ikke nu hvor bankerne knap vil give lån ud til selv gode rentable koncepter.

#10 Jeg kan slet ikke se dit argument. Du laver noget dårligt hele tiden, som du så gradvist gør bedre. Hvis du ikke arbejder sådan så kører din virksomhed efter vandfaldsmodellen. Fungerer det for jer så får i vel næsten en præmie.

Når du skal udvikle en usecase (i UP. userstory i XP osv, konceptet er det samme) så starter du med at lave en happypath hvor du bare laver den direkte vej igennem den uden fejlhåndtering eller usability. Gradvist bygger du oven på det så de ting kommer med. Det er hele kernen i at arbejde iterativt.

Hvis jeg har lavet en usecase "happypath" og får afvide af min projektleder jeg bare skal lave lidt fejlhåndtering og gå videre til næste del (for vi kan nå det inden for budget) så kan jeg ikke se hvordan det er mit ansvar at det jeg afleverer til ham ikke har en høj nok kvalitet. Med mindre du kan trylle magiske ekstra timer ud af dagen så vil du heller ikke kunne det samme.

Da det er et studie projekt du arbejder på så har du netop også frirum til at "behandle det med respekt" idet dit budget med stor sandsynelighed er ikke eksisterende. Du får måske løn men arbejder nok mere end du får løn for (det er ihvertfald meget normalt inden for afslutningsprojekter)

Som udvikler har du altså ikke et ansvar for at det der bliver afleveret til kunden er i orden, det er din overordnede (oftest din projekt leder, eller hans chef) laver du ikke et godt nok arbejde ja så bliver du fyret. Laver du ikke det du får besked på, så bliver du også fyret. Hvis din projekt leder siger "happypath og så fejlhåndtering, resten skal du ikke bruge tid på, du skal bare videre til næste del" så kan du ikke sige "jamen hov hr madsen, det her står ikke til måls med min personlige kvalitets krav, her må jeg sige stop".
Hvis det er sådan du ønsker at arbejde så skal du starte selvstændigvirksomhed. Det andet har ikke hold i virkeligheden.

SU projektet gik galt fordi staten og vinderen af udbuddet ikke kunne finde ud af et ordentligt samarbejde.

Nu arbejder jeg professionelt med det offentlige som kunde i en størrer dansk virksomhed og bare det at få det offentlige til at stille op til en brugertest eller tage stilling til selv simple ting er et tovtrækkeri uden lige. Det er sku svært at aflevere noget ordentligt når modtageren ikke vil give sine ansatte løn til at teste og prøve deres nye software inden det bliver leveret.

Og nej jeg har ikke arbejdet på SU projektet :)

WALL OF TEXT!!
Gravatar #13 - Windcape
26. okt. 2009 16:48
ghostface (12) skrev:
Du laver noget dårligt hele tiden, som du så gradvist gør bedre.
Vi arbejder skam iterativt og agilt, men jeg mener stadigvæk at ingen udviklingsmodel kan gøre op med inkompetente udviklere!

Og disse udviklere på SU projektet er ansvarlig for det lort de har lavet under alle omstændigheder. Så er det jo et spørgsmål om man vil acceptere at man har givet økonomiske problemer til en stor del af alle landets studerende.

Man kan godt tage ansvar for hvad man laver. Det er helt normalt for folk som bygger broer, huse og mere!
Gravatar #14 - Windcape
26. okt. 2009 16:58
#12

Desuden er det jo dybt uacceptabelt at de ikke bare kan bruge "den gamle papirsversion" i 14 dage, og løse problemerne!

Det er ihvertfald vores fallback system, at den ikke-digitale løsning OGSÅ virker.
Gravatar #15 - [E]Mnemonic
26. okt. 2009 17:00
Rolig Windbag, det skal nok gå alt sammen.
Gravatar #16 - ghostface
26. okt. 2009 17:03
At arbejde agilt har intet med kvalitet at gøre, tværtimod så kræver at arbejde agilt langt større formåen end at arbejde rigidt.

Du kan nemt få høj kvalitet ud af en hær af dårlige udviklere, det handler blot om at køre et rigidt forløb med en dygtig arkitekt samt holde udviklerne til det design. Det er hele konceptet ved at arbejde rigidt, at du har et langt mere klart og veldefineret mål end i et agilt forløb.

Jeg forstår stadig ikke du bliver ved med at give skylden til udviklerne. Jeg tror ikke du forstår hvordan det foregår ude i virksomhederne. Det er ikke alting der er råd til du kører adskillige iterationer i. At skrive det "rigtigt" første gang bryder direkte udviklingsmetoderne (specielt de agile)

Og ja det er helt natuligt man tager ansvar når man bygger broer og huse. Men det er altså ikke brobissens ansvar hvis projektet er projekteret forkert eller arkitekten har fucket op og lortet styrter sammen. Man har ansvar efter funktion. Du er som udvikler ikke andet end en murer eller en tømrer. Du har ikke ansvaret til Operahuset styrter sammen.

Du har tilgengæld ansvaret hvis dørkarmen i fru hansens villa falder ned i knolden på hende. Men så er vi altså heller ikke på projekt niveou ala SU styrelsen.

Dit lønprogram er uden tvivl også nede af i den klasse.

Du har dog ret i at det er mærkeligt de ikke må bruge papiret i tiden hvor det går galt. Men det må da alt andet lige være statens problem.
Gravatar #17 - johanmw
26. okt. 2009 17:09
#16

Nej, men det er immervæk håndværkerens ansvar at påpege overfor arkitekten at det ikke kan lade sig gøre uden at fucke up.

At projektleder, og arkitekt har ansvar kan ingen komme udenom, men det er immervæk udvikler/håndværker der ved hvad der sker nede på gulvet, og også dem der må fortælle lederen når noget ikke fungere.

I det hele taget er det få mennesker der kan finde ud af at projektere.
Gravatar #18 - [E]Mnemonic
26. okt. 2009 17:12
Windcape (3) skrev:
Kun det offenlige ville godkende systemer med "Børnesygdomme" som håndtere folk's penge.

Havde det været det private arbejdsmarked, så havde der været et ramaskrig af dimensioner.

Det er godt at de færreste studerende er 100% afhængig af SU'en, men stadigvæk kan få hjælp hos familien, og at bankerne typisk gerne vil hjælpe.

Og der er seriøst nogle udviklere som burde fratages enhver mulighed for at arbejde med IT. Det er bare ikke godt nok hvis ens moral er så dårlig at man levere sådan noget junks, som går ud over folks liv.


Selvfølgelig er det et beklageligt problem, men når du nu er færdig med at studere, og kommer ud i det virkelige erhvervsliv med virkelige projekter, så vil du indse at verden ikke er så sort hvid.

Problemerne som du ser dem, og som pressen fremviser dem.
Dårlig udvikling, ustabilt. Et system der ikke kan bære opgaven.

Ofte er det mere komplekst og mindre sort hvidt hvis man rent faktisk kender til sagen, så det er nemt at sidde her på Newz.dk og skrive at der er da også nogle idioter der ikke skulle have lov at udvikle mere, men ikke særlig klædeligt.
Gravatar #19 - ghostface
26. okt. 2009 17:15
#17 helt korrekt. Det er netop dit ansvar som udvikler at fortælle din chef hvis noget du har med at gøre kan være/blive et problem.

Men hvis du johan har den magiske projekterings formel (der findes mange som sjovt nok aldrig passer) så investerer jeg gerne mine sparepenge i dig :) Det er nok den største guldgrube siden BigMac'en i såfald.
Gravatar #20 - arne_v
26. okt. 2009 17:53
ghostface (9) skrev:
Staten skal sætte alt i udbud og vælge de billigste. De der siger de kan gøre det billigst og hurtigt vinder.


ghostface (12) skrev:
SU projektet gik galt fordi staten og vinderen af udbuddet ikke kunne finde ud af et ordentligt samarbejde.


I stort set alle tilfælde er de såkaldte offentlige skandale projekter udført af private virksomheder.

Men jeg er ikke sikker på at det er tilfældet her:
1) jeg kan ikke finde noget om at at et firma har vundet ordren
2) http://www.business.dk/article/20091023/techmobil/... siger:

Det nye, digitale ansøgningssystem er lavet af SU-styrelsen selv
Gravatar #21 - TheAvatar
26. okt. 2009 17:57
Hvis I ikke kan låne 1-2x SU i jeres bank, så har I godt nok en ringe kreditværdighed.
Det siger noget mere om jer, end om jeres bank.

Husk lige på, at de elsker at låne mindre beløb ud til unge mennesker, og især, nu når bankerne ved der er problemer med SU'en, så ved de godt, at pengene er rimelig sikre - især hvis de laver en aftale om, at så snart SU'en går ind, så får banken deres del (lånet) tilbagebetalt med det samme.
Gravatar #22 - syska
26. okt. 2009 18:01
Windcape (11) skrev:
Da mit SU lån var forsinket for nogle år siden, ringede jeg bare til min bank, det tog 5min at organisere en kassekredit på 5000.


Ja, banken vil da hjælpe fordi de kan tjene penge på det ... smart ik'.

ghostface (9) skrev:
Arbejder du selv med software udvikling?
Alt IT udvikling idag kører iterativt. Hvis der er et fast budget samt en fast deadline så er der kun en ting der kan slækkes på og det er antallet af iterationer og dermed kvaliteten.

Staten skal sætte alt i udbud og vælge de billigste. De der siger de kan gøre det billigst og hurtigt vinder. Det er derfor alt for normalt når man har kontrakter på sådanne opgaver med staten at kvaliteten bliver dårligere, specielt hvis man ikke kan få flere penge ud af dem eller enn længere frist.

Se det som en trekant, låser du 2 sider fast så er der kun en at slække på.


Ja, og så kan du slække på funktionaliten for at overholde en dealine ... hvor det hele så stadig virker, uden fejl.

Windcape (13) skrev:
Vi arbejder skam iterativt og agilt, men jeg mener stadigvæk at ingen udviklingsmodel kan gøre op med inkompetente udviklere!

Og disse udviklere på SU projektet er ansvarlig for det lort de har lavet under alle omstændigheder. Så er det jo et spørgsmål om man vil acceptere at man har givet økonomiske problemer til en stor del af alle landets studerende.

Man kan godt tage ansvar for hvad man laver. Det er helt normalt for folk som bygger broer, huse og mere!


Stor del ? ahhh, så galt står det vist heller ikke til ... men selvf overdrivelse fremmerforståelse ...

Det er sq folks egen skyld hvis de ikke kan klare 1 måned uden deres SU ... så er de jo også for dumme som du siger udviklerne er af SU systemet er ...
Gravatar #23 - arne_v
26. okt. 2009 18:04
TheAvatar (21) skrev:
Hvis I ikke kan låne 1-2x SU i jeres bank, så har I godt nok en ringe kreditværdighed.
Det siger noget mere om jer, end om jeres bank.


Jo.

Men det gør det jo stadig ikke rimeligt, at de ikke får de penge som de har krav på.

Og jeg er ret sikker på at staten ikke betaler de renter som de skal betale for at låne i banken.
Gravatar #24 - arne_v
26. okt. 2009 18:13
Windcape (3) skrev:
Kun det offenlige ville godkende systemer med "Børnesygdomme" som håndtere folk's penge.

Havde det været det private arbejdsmarked, så havde der været et ramaskrig af dimensioner.


For private systemer som f.eks. DIBS har jo ingen problemer ....

:-)
Gravatar #25 - arne_v
26. okt. 2009 18:25
Windcape (3) skrev:
Og der er seriøst nogle udviklere som burde fratages enhver mulighed for at arbejde med IT. Det er bare ikke godt nok hvis ens moral er så dårlig at man levere sådan noget junks, som går ud over folks liv.


Windcape (10) skrev:
Det er noget fis at vi bare som udviklere fralægger os ethvert ansvar og går glad hjem om eftermiddagen, efter at afleveret noget lort som ødelægger andre folks liv.


Windcape (13) skrev:
Og disse udviklere på SU projektet er ansvarlig for det lort de har lavet under alle omstændigheder. Så er det jo et spørgsmål om man vil acceptere at man har givet økonomiske problemer til en stor del af alle landets studerende.


Det IT firma eller den interne IT afdeling (se post ovenfor) som har påtaget sig at levere systemet har naturligvis et ansvar for at systemet fungerer.

Og dermed har ledelsen af det IT firma eller den interne IT afdeling automatisk et ansvar.

Vi har derimod ikke grundlag for at klandre udviklerne. De kan have lavet noget dårligt håndværk, men det ved vi ikke noget om.

Der er mange andre mulige forklaringer:
- Ledelsen/business siden kan have truffet nogle katastrofale beslutninger omkring scope og budget
- Arkitekten kan have lavet et håbløst design
- Business analysts kan have lavet en elendig krav spec
- QA kan have lavet en dårlig test

Disse forhold er noget som udviklerne ikke kan gøre noget ved. De kan råbe de kan skrige, men det hjælper ikke.

Der er faktisk blevet antydet at problemet ligger i testen.

http://crn.dk/nyheder/It-skandale-i-Su-Styrelsen-e... skriver:

Ifølge HK STAT er systemet ikke blevet testet ordentlig, inden det er blevet indført.
Gravatar #26 - arne_v
26. okt. 2009 18:31
Windcape (10) skrev:
Jeg arbejder pt. på et løn-rappoteringssystem til en offenlig myndighed (som studie projekt), og da det er folks løn vi arbejder med, bliver det altså behandlet med respekt.


Studie projekter er udmærkede, fordi det giver lidt snavs på fingrene.

Men et projekt som dette her ligger nok et par niveauer over det typiske studie projekt i kompleksitet.

Der er meget som er nemt, når et projekt er så lille at alle kender alle og alle kender alle krav og alle kender al koden.
Gravatar #27 - arne_v
26. okt. 2009 18:33
Windcape (10) skrev:
Det offentlige hyrer tit inkompetente folk til at have gigantiske systemer. Jeg har mødt dem, og set deres kode. Det er bare ikke okay.


Som oftest hyrer det offentlige mellemstore/store velrenomerede firmaer til udviklings opgaver (dog vistnok ikke i dette tilfælde).

Firmaer som har kompetente folk.

Men det er ikke nogen garanti for success.

Gravatar #28 - chris
26. okt. 2009 18:37
Windcape (3) skrev:
.

Det er godt at de færreste studerende er 100% afhængig af SU'en, men stadigvæk kan få hjælp hos familien, og at bankerne typisk gerne vil hjælpe.


Det er bare sux at være en af dem...
min SU .o0(som jeg søgte lige efter optagelse tilbage i maj)0o. blev først udbetalt i september selvom at jeg begyndte i august.
- heldigvis havde jeg lidt penge til overs, ellers var det blevet lidt for spændende sidst på måneden.

Til gengæld var udbetalingen fra su i september nu meget rar.
10.000 kroner... EFTER skat...
- det kunne jeg godt vende mig til :D
Gravatar #29 - arne_v
26. okt. 2009 18:50
ghostface (9) skrev:
Hvis der er et fast budget samt en fast deadline så er der kun en ting der kan slækkes på og det er antallet af iterationer og dermed kvaliteten.


ghostface (9) skrev:
Se det som en trekant, låser du 2 sider fast så er der kun en at slække på.


Der er et par klassiske trekanter i software udvikling.

budget-deadline-scope hvor forsøg på at opnå for meget opå alle tre områder går ud over kvaliteten.

cheap-fast-good "pick any two".

http://en.wikipedia.org/wiki/Project_triangle
Gravatar #30 - Windcape
26. okt. 2009 18:50
arne_v (24) skrev:
For private systemer som f.eks. DIBS har jo ingen problemer ....
Dibs fejl er jo heller ikke acceptabelt, og som nyheden også påpegede har just-eat også tænkt sig at kræve erstatning.

Kan studerende kræve erstatning af udviklerne bag SU-systemet, for det de skal betale i renter?

arne_v (26) skrev:
Men et projekt som dette her ligger nok et par niveauer over det typiske studie projekt i kompleksitet.
Det synes jeg ikke er min vudering. Fordi den komplekse del er jo faktisk den del som virker.

Problemet har været integration og indhentning af oplysninger fra andre systemer, dvs. inkompatibilitet som udviklerne ikke har taget hensyn til.

Grunden til at de ikke har gjort det har jo så nok været pga. begrænsninger, men at ingen har kunne forudsige det ville give problemer i denne her størrelsesorden er dybt uacceptabelt.

Gravatar #31 - Windcape
26. okt. 2009 18:51
blaaoejet (28) skrev:
Til gengæld var udbetalingen fra su i september nu meget rar.
10.000 kroner... EFTER skat...
- det kunne jeg godt vende mig til :D
Du skulle bare vide :p
Gravatar #32 - arne_v
26. okt. 2009 18:55
ghostface (16) skrev:
Du kan nemt få høj kvalitet ud af en hær af dårlige udviklere, det handler blot om at køre et rigidt forløb med en dygtig arkitekt samt holde udviklerne til det design.


Det tror jeg så ikke på.

Processer kan tildels sikre en vis minimums kvalitet, men de er ikke egnede til at sikre høj kvalitet.

Eller som jeg plejer at udtrykke det: hvis McDonalds lavede software kunne de sagtens blive CMMI level 5 certificeret. De kan levere den samme burger over hele verden af acceptabel kvalitet hver gang.
Gravatar #33 - arne_v
26. okt. 2009 18:58
Windcape (30) skrev:
Dibs fejl er jo heller ikke acceptabelt, og som nyheden også påpegede har just-eat også tænkt sig at kræve erstatning.

Kan studerende kræve erstatning af udviklerne bag SU-systemet, for det de skal betale i renter?


Sikkert ikke.

Men det ændrer jo ikke ved at det ikke kun er det offentlige.

NB: just-eat har iøvrigt heller ikke fået erstatningen endnu. Jeg er noget sketisk overfor om DIBS yder en garanti på oppetid som lover erstatning hvis de ikke kan overholde den.
Gravatar #34 - arne_v
26. okt. 2009 19:01
Windcape (30) skrev:
Det synes jeg ikke er min vudering. Fordi den komplekse del er jo faktisk den del som virker.

Problemet har været integration og indhentning af oplysninger fra andre systemer, dvs. inkompatibilitet som udviklerne ikke har taget hensyn til.


Integration med andre systemer er typisk noget af det mest komplekse i projekter.
Gravatar #35 - Windcape
26. okt. 2009 19:02
[E skrev:
Mnemonic (18)]Selvfølgelig er det et beklageligt problem, men når du nu er færdig med at studere, og kommer ud i det virkelige erhvervsliv med virkelige projekter, så vil du indse at verden ikke er så sort hvid.

Problemerne som du ser dem, og som pressen fremviser dem.
Dårlig udvikling, ustabilt. Et system der ikke kan bære opgaven.

Ofte er det mere komplekst og mindre sort hvidt hvis man rent faktisk kender til sagen, så det er nemt at sidde her på Newz.dk og skrive at der er da også nogle idioter der ikke skulle have lov at udvikle mere, men ikke særlig klædeligt.
Jeg er 6 måneder fra at være færdig uddannet.

Om 6 måneder kan størstedelen af min klasse bestå en relativ nem eksamen, og så ud og få et job som måske kunne involvere at arbejde på SU systemet.

Problemet er bare at kun omkring 1/4 er kvalificeret til at arbejde på sådanne systemer. Men på papiret er der ingen som kan se dette, det kræver du kender de enkelte udviklere.

Og du mener måske at dette er fuldt acceptabelt? Problemet med IT-branchen (jeg arbejde før jeg begyndte at studere), er at det er for nemt at komme uden om manglende kompetencer.

Til super vigtige systemer som udbetaling af løn, bør man måske sørge for at hyre folk/firmaer som rent faktisk har god erfaring. Hvilket jeg tvivler på det offentlige gør ret tit , set i forhold til det kode jeg har set igennem årene.
Gravatar #36 - Windcape
26. okt. 2009 19:03
arne_v (34) skrev:
Integration med andre systemer er typisk noget af det mest komplekse i projekter.
Og derfor bør det have lavest prioritet? ;)
Gravatar #37 - arne_v
26. okt. 2009 19:26
Windcape (35) skrev:
Jeg er 6 måneder fra at være færdig uddannet.

Om 6 måneder kan størstedelen af min klasse bestå en relativ nem eksamen, og så ud og få et job som måske kunne involvere at arbejde på SU systemet.

Problemet er bare at kun omkring 1/4 er kvalificeret til at arbejde på sådanne systemer.


Niveauet på datamatiker uddannelsen er ikke godt til at sortere fra.

Windcape (35) skrev:
Men på papiret er der ingen som kan se dette, det kræver du kender de enkelte udviklere.


Nu kommer de nok til samtale inden de bliver ansat. Med lidt helt bliver de værste sorteret fra der.

Man må formode at det er efterspørgers marked om 6 måneder, så virksomhederne kan vælge.

Windcape (35) skrev:
Problemet med IT-branchen (jeg arbejde før jeg begyndte at studere), er at det er for nemt at komme uden om manglende kompetencer.


Afhænger lidt af tidspunktet. Men når det går godt i IT branchen, så tager de alt.

I de gode gamle .COM dage kunne folk blive ansat som web udviklere hvis de kunne stave HTML korrekt.

Windcape (35) skrev:
Til super vigtige systemer som udbetaling af løn, bør man måske sørge for at hyre folk/firmaer som rent faktisk har god erfaring. Hvilket jeg tvivler på det offentlige gør ret tit , set i forhold til det kode jeg har set igennem årene.


Nu er løn systemer ikke super vigtige systemer. Super vigtige systemer er dem hvor nedbrud koster menneskeliv. Fly, atomkraftværker etc..

Det offentlige bruger tit KMD, CSC, IBM, Accenture etc.. De har masser af erfaring.

Ligningen for success projekter er vanskeligere end som så.




Gravatar #38 - arne_v
26. okt. 2009 19:28
Windcape (36) skrev:
Og derfor bør det have lavest prioritet? ;)


Nej.

Men jeg mener ikke at man kan sige:

Fordi den komplekse del er jo faktisk den del som virker.

Problemet har været integration og indhentning af oplysninger fra andre systemer


Integrationen er formentlig den komlekse del.
Gravatar #39 - noxity
26. okt. 2009 21:27
Windcape (11) skrev:
Da mit SU lån var forsinket for nogle år siden, ringede jeg bare til min bank, det tog 5min at organisere en kassekredit på 5000.


Ja for kassekredit er jo en mega god forrentning for dig, eller hvordan er det nu lige ?

Det skulle ikke være det mindste problem at for en midlertidig kassekredit. Det er jo en mega dårlig måde at låne penge på.
Renten er sky høj!



Windcape (3) skrev:
Det er godt at de færreste studerende er 100% afhængig af SU'en, men stadigvæk kan få hjælp hos familien, og at bankerne typisk gerne vil hjælpe.


Undskyld hvad!? For hjemmeboende på en ungdomsuddanelse, ja.
Men det er da de _færreste_ på en univesitetsuddannelse eller lign. der kan få økonomien til at hænge sammen, selv med SUen.
Når du først har betalt licens, tv, internet, forsikring, mobil, husleje, el, varm, varme - så er der altså ikke særlig mange penge tilbage at leve for (mad, toiletpapir etc., nyt tøj, transport, sjov, gave, ferie).
Gravatar #40 - Windcape
26. okt. 2009 22:47
noxity (39) skrev:
Renten er sky høj!
I forhold til inkasso?

Og nu hvor jeg tænker mig om mener jeg bare til var "tilladt overtræk" hvilket har en lavere rente en kassekredit. Kassekreditten var en mulighed for en længere periode.

Ihvertfald er det at låne penge ikke et problem. Og med de problemer der har været her, er banken jo ideel at opsøge (det er hvad voksne mennesker gør, remember?), jo tidligere jo bedre, for et bedre tilbud.

Vi er altså nogle snobber hvis vi ikke tør låne penge som studerende. Kig på alle andre lande i verden!

noxity (39) skrev:
Men det er da de _færreste_ på en univesitetsuddannelse eller lign. der kan få økonomien til at hænge sammen, selv med SUen.
Sjovt, jeg har studeret på videregående i omkring 2 år nu, og boet ude i 4 år, og jeg har ikke mødt nogen som har haft seriøse problemer med økonomien.

Den der med de studerende som lever af spagetti og ketchup, og aldrig ikke har råd til at gå i byen -- det vil jeg mene er en myte, ihvertfald i Jylland.

Men hvis man ABSOLUT vil bo i centrum af centrum, bliver det jo self. dyrere. Men de fleste som gør det er også klar på et studiejob for at betale for det.
Gravatar #41 - Harries
27. okt. 2009 04:07
Findes der overhovedet nogle IT firmaer i danmark, som har ansat folk der rent faktisk kan programmere, lave databaser, eller bruge en computer ? :D

Jeg spørger bare fordi at jeg den ene gang efter den anden skal læse at dit og dat system ikke virker.

Hvordan er disse systemer overhovedet kommet igennem testfasen ?

Nå ja, der er jo slet ingen :D
Gravatar #42 - Windcape
27. okt. 2009 07:25
Harries (41) skrev:
Findes der overhovedet nogle IT firmaer i danmark, som har ansat folk der rent faktisk kan programmere, lave databaser, eller bruge en computer ? :D
Ja, men de er for dyre for det offenlige, fordi at de tager en pris for at levere en god løsning i første forsøg.

Istedet vælger det offenlige, via. udbud, det firma som giver det billigste tilbud, hvilket typisk indbefatter et system som ALDRIG virker i første omgang, og derfor skal bugfixes i flere år, og ender med at koste 3 gange så meget som "det dyre" firma's løsning :-)
Gravatar #43 - johanmw
27. okt. 2009 11:20
ghostface (19) skrev:
#17 helt korrekt. Det er netop dit ansvar som udvikler at fortælle din chef hvis noget du har med at gøre kan være/blive et problem.

Men hvis du johan har den magiske projekterings formel (der findes mange som sjovt nok aldrig passer) så investerer jeg gerne mine sparepenge i dig :) Det er nok den største guldgrube siden BigMac'en i såfald.


Mht. projektering, så handler det jo om at det offentlige har været grådige, og taget det billigste (måske ikke lige her, da det åbenbart er internt) i næsten alle deres projekter.
Projekteringen går jo galt når udbyderen siger "ja, klart! det kan vi sagtens lave så billigt på så kort tid" - og ender med at aflevere noget som de egentlig godt ved kunden ikke vil have, men som de har bedt om, fordi kunden selv ikke aner hvad det er de vil have. Og det ser jeg som udbyderens ansvar - nemlig at de må kunne sige til kunden "i vil ikke have det i beder om, i vil have det her".
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login