mboost-dp1

MIT Media Lab

Stregkoder skal erstattes af bokoder

- Via BBC News -

I USA har forskere ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) opfundet, hvad de mener, kan blive en erstatning for nuværende stregkoder.

Stregkoder findes i dag i flere forskellige udgaver, de klassiske streger, nogle i 2D-mønstre og andre indeholder farver. Fælles for dem er, at de fylder relativt meget for nemmere at kunne aflæses. Med Bokoder behøves der kun 3 mm plads, og samtidigt kan der gemmes mange flere informationer end ved de andre metoder.

Navnet Bokode er sammensat af ordene bokeh og kode. Bokeh er den sløring, man kan se på fotografier på de områder, der ikke er i fokus. Bokoden kan nemlig kun aflæses af et kamera, der ikke fokuserer på den 3 mm store bokode, men i stedet sættes til at fokusere uendeligt.

Bokoden vil ved uendelig fokusering vise sig skarpt på billedet, og indholdet kan dermed aflæses. Yderligere informationer om bokoder kan læses her, og en video, der viser, hvordan teknikken fungerer, kan ses herunder.





Gå til bund
Gravatar #1 - BeLLe
28. jul. 2009 15:02
hm.. pigen nede i brugsen har tit svært nok ved at finde og scanne stregkoden som den ser ud i dag... så hvor besværligt vil det ikke blive hvis den lige pludselig kun er 3x3mm
Gravatar #2 - Norrah
28. jul. 2009 15:08
Eftersom den kan ses tydeligt af et kamera skal hun bare dreje den rundt. Hun ender sikkert med ikke at ligge mærke til hvor den sidder inden hun smider dem videre!
Gravatar #3 - Anders Fedеr
28. jul. 2009 15:08
Er det normalt at (digital) kameraer kan 'sættes til at fokusere uendeligt'? For noget af det charmerende ved stregkoder i dag er da at de uden videre kan læses af f.eks. mobiltelefoner med almindelige digital kameraer.

Men ellers lyder det da ret genialt.

#1 <skærer #2 ud i pap> Hvis det kun er koden der er tydeligt læselig når fokus er sat til uendeligt kunne man vel forstille sig at det ikke vil være nødvendigt at sigte helt så nøjagtigt med stregkodelæseren som det er i dag? </skærer #2 ud i pap>
Gravatar #4 - nielsbuus
28. jul. 2009 15:23
Det her er udmærket til dedikerede kodelæsere, men jeg tvivler på at det kan fungere med et almindelig mobiltelefonkamera.

Held og lykke med at overbevise detailbranchen og mobil/kameraindustrien om at rulle denne her teknologi ud.

Jeg tror det ville være bedre at lave en udvidelse af det eksisterende stregkodesystem, hvor telefoner kan aflæse stregkoden og via nettet slå den op i en international database over stregkoder som så returnerer en URL til den officielle produktside/beskrivelse for det produkt man stregkodeaflæser.
Gravatar #5 - kg
28. jul. 2009 15:31
3x3 mm? held og lykke til kassedamer med at finde den på varen... hvor ofte er det ikke lige at man har svært ved at finde en stregkode på varen? :P

edit: meh, havde overset #1
Gravatar #6 - Anders Fedеr
28. jul. 2009 15:31
#4 QR-koder kan jo snildt kode URL's direkte. F.eks. indeholder den QR-kode der vises på billedet i nyheden URL'en til Wikipedia's forside.
Gravatar #7 - ghostface
28. jul. 2009 15:31
Jeg har svært ved at forstå hvordan det her kan erstatte stregkoden og hvorfor den skal erstattes.

1: De er langt dyere (deres bedste bud ifølge artiklen var de kunne komme ned på 5 cent) det skal være nogle seriøst dyre varer før selv 5 cent kan betale sig.
2: Vi har brug for MINDRE affald og indpakning i en verden der i stigende grad tænker mere miljøvenligt. At have bokoder der bare skal smides ud er ikke en udvikling der følger gængsen.
3: Hvis konceptet er der skal yderligere information end vi pt har i 2D strekoder (de der med firkanterne) så kan RFID allerede laves langt billigere (og allerede nu passive mht strøm)
4: bokoden skal pt bruge et batteri, de snakker om muligheder for passiv energi men det er ikke noget der er løst endnu. Der er altså udover selve bokoden også brug for at have et batteri med den, noget der både koster penge ved indkøb og når de skal skrottes (hvilket indpakning oftest gør...)
Gravatar #8 - Hollowpoint
28. jul. 2009 15:32
Eftersom man ikke kan printe bokoden ud på ens produkter så kommer det aldrig til at slå igennem.. Det smarte ved almindelige stregkoder er netop at det kan printes på uden at skulle have ekstra komponenter. Bokoden kræver ifølge videon linser og LED's
Gravatar #9 - GoofyChristoffer
28. jul. 2009 15:32
#3
Du har fat i noget vigtigt der, ja.
Altså de fleste kameraer kan fokusere uendeligt (hvis altså de har autofokus), men problemet kommer til at ligge i størrelsen på kameraets blænde og størrelsen på kameraets sensor... der er nemlig grænser for hvor meget "ude af fokus" noget kan blive... Hvis sensor og blænde er meget små, bliver en lysprik der er ude af fokus ikke til en særlig stor klat...
I videoen bruger de et fullframe-kamera (med en sensor der i areal er godt 50-100 gange større end hvad der sidder i en mobiltelefon) til videoen og sandsynligvis et objektiv med en meget meget stor blændeåbning, og der bliver prikken til en meget stor klat når den kommer ud af fokus.
Så som #4 nåede at skrive inden det her blev færdigskrevet: Det kommer nok ikke til at fungere med mobiltelefonkameraer...
Tror RFID bliver en hel del lettere som stregkodeerstatning... Men de andre udnyttelser af teknologien virker interessante.
Gravatar #10 - Anders Fedеr
28. jul. 2009 15:32
#8 De siger at de arbejder på en version hvor man kan bruge blitz til at oplyse en passiv bokode.
Gravatar #11 - Chucara
28. jul. 2009 15:52
Disse kommer da aldrig til at afløse stregkoder som vi kender dem fra købmanden, men tror da heller ikke det var planen?

For det første kræver de strøm, hvilket virker lidt tåbeligt for en liter mælk.

Men i videoen fokuserer de mere på museer og augmented reality. Dette er mere sandsynligt, men igen: de kræver to kameraer for at virke, og stregkoder kan man selv printe ud.. det kan man ikke med disse.

Endelig synes jeg ikke det er specielt meget smartere at skulle stå et stykke væk med et kamera i forhold til at stå tæt på.

RFID bliver nok afløseren fra stregkoden.

Augmented reality bliver nok gjort bedre af noget andet end dette.
Gravatar #12 - Anders Fedеr
28. jul. 2009 16:04
Chucara (11) skrev:
For det første kræver de strøm, hvilket virker lidt tåbeligt for en liter mælk.

Se #10.

Chucara (11) skrev:
Men i videoen fokuserer de mere på museer og augmented reality. Dette er mere sandsynligt, men igen: de kræver to kameraer for at virke, og stregkoder kan man selv printe ud.. det kan man ikke med disse.

Hvorfor to kameraer?

Chucara (11) skrev:
Endelig synes jeg ikke det er specielt meget smartere at skulle stå et stykke væk med et kamera i forhold til at stå tæt på.

Så vidt jeg forstod er idéen at det er ligemeget hvor langt man står fra (inden for rimelighedens grænser). Man skal ikke stå tæt på som med alm. stregkoder, men man skal heller ikke nødvendigvis stå langt fra.

Det vil jeg da synes er en klar fordel - det giver mere frihed til bare at tage kameraet frem, knipse et billede af det man ser på, og læse hvad der står i koden - fremfor at man skal vade helt hen til objektet og kæmpe sig gennem hvad der måtte være af forhindringer på vejen.

Desuden er der en klar æstetisk fordel i at koden kun ser ud som en prik for det blotte øje.
Gravatar #13 - gnаrfsan
28. jul. 2009 16:05
Så vidt jeg kan se er der et problem i størrelsen. Fordelen ved stregkodens størrelse nu er udover læseligheden også modstandsdygtigheden overfor ridser og andet.
Gravatar #14 - Chucara
28. jul. 2009 16:22
Anders Feder (12) skrev:
Hvorfor to kameraer?

Ikke nødvendigvis kamerahuse, men der skal to billeder til = alm. webcam er udelukket.

Ét til at være ude af fokus og fange koden.
Ét til at fange den reality, der skal augmenteres.

Alm. augmented reality kan gøres med ét kamera.


Vi er som sådan enige om resten. Min skepsis kommer mest ud af om dette reelt er et bedre alternativ. Altså er den øgede pris for "stregkoden" og krav til udstyret (som det ser ud lige nu) reelt det værd, at du kan opnå større præcision mht. vinklen til det, du peger på for at opnå agumentation.

Jeg synes denne debat bør deles op i augmented reality og alm. stregkoder. RFID har klare fordele ift. dette når det drejer som almindelige stregkoder, men RFID er ikke ideelt til augmented reality.

Jeg kender ikke nogen, der rent faktisk bruger deres mobiltelefon til at tage et billede af en stregkode, men selvfølgelig kunne man få ekstra information ud af f.eks. varer ved at gøre dette. Jeg tror at billige RFID læsere er et bedre alternativ i dette tilfælde.

Mht. augmented reality kan det blive en mulighed, men det kræver, at enten mobiltelefoner bliver i stand til at understøtte denne teknologi, eller at teknologien bliver i stand til at understøtte almindelige mobilkameraer.

Jeg ser ikke den første som noget, der kommer til at ske. Derfor tror jeg først rigtigt på teknologien, hvis den sænker kravene til læseren.
Gravatar #15 - Shadowhunter
28. jul. 2009 16:37
Jeg har lidt svært ved se ideen med RFID og andre formere for afløser til stregkoderen...



Grunden skyldes lidt jeg kan ikke se hvad det skulle være af spændene oplysninger gå glip af ved stegkode frem for den information får ved RFID.



Godt være folk gå i skå sko gerne vil have den viden om uralevante ting som:
Hvilken ko ens mælk kommer fra hvad den har spist de sidste mange dage også videre....



På den anden side det vil komme til koste en bondegård. Hvis det er dette man gerne vil have af info. Stoler nu stadig på det står på pakken købt nede i brugsen. (eksempel Hvis står made in Denmark) tror også på det er lavet i Danmark nogle gange er pakker lidt nærige med information....
Gravatar #16 - bnm
28. jul. 2009 16:44
Overskriften er vildledende, og den kan da heller ikke understøttes hvis man kigger på de brugsscenarier de har fundet på til Bokodes på deres egen side.

Det er ikke ment som fremtidig erstatning af almindelige stregkoder, men er i stedet en forbedring af teknologien bag 2d stregkoder som skal aflæses af hvermands kameraer (eg. upcodes).

Fordelene ved bokodes er:
* De kan aflæses fra stortset alle vinkler så længe der er line of sight.
* Der skal ikke benyttes en masse processorkraft i den mobile enhed, til at regne ud hvorledes stregkoden er orienteret inden den kan aflæses. Man ser den relevante information uanset vinkel
* Fordi man ved hvad kan ses af koden, fra forskellige vinkler, kan man vælge at kode bokode beskeden således at aflæseren kan udlede fra hvilken vinkel han ser bokoden. Igen uden at skulle bruge store mængder beregningskraft på det. Man får det "foræret" af teknikken.
* Det kan aflæses på større afstande end traditionelle 2d barkoder.

Dette er alt sammen med til at gøre bokodes velegnede til AR applikationer og retningsbestemt aflæsning af meta-data (modsat RFID som kan siges at være afstandsbestemt), men vil først rigtigt være praktiske når de har udviklet en retroreflektor baseret prototype og fået minimeret fokuseringsdybden på objektivet.
Gravatar #17 - BluepaiN
28. jul. 2009 16:52
Hvad er der nu galt med de andre stregkoder der blev opfundet? Snakker om dem, som minder om de avaterer der er her på sitet (os der ikke har et profilbillede).
Der kunne være meget mere info, og stortset alt der havde et kamera med et bestemt stykke software, kunne scanne dem.

De er hvertfald et hit i Japan, afaik.
Gravatar #18 - Chucara
28. jul. 2009 16:53
#15:
Det ultimative salgsargument for RFID er at du kan fylde din indkøbsvogn med varer, køre det igennem en portal, og alt er registreret - altså ingen kassedame.

Det kan hverken alm. stregkoder eller bokoder.

#16:
bnm (16) skrev:
Det er ikke ment som fremtidig erstatning af almindelige stregkoder, men er i stedet en forbedring af teknologien bag 2d stregkoder som skal aflæses af hvermands kameraer (eg. upcodes).


100% enig. Derfor jeg mener at diskussionen omkring "gammeldags" stregkoder er mere eller mindre irrelevant. Bokoder kommer ikke på mælken.

Igen synes jeg det er en anelse uklart hvordan et "alm. kamera" skal kunne læse bokoder.. Min telefon kan ikke fokusere selv, og til AR dur det slet ikke, da jeg ikke kan fokusere på "virkeligheden" og på koden samtidigt.
Gravatar #19 - bnm
28. jul. 2009 17:06
#18: bokoder skal aflæses når kameraet fokuserer lys som rammer linsen mere eller mindre som parallelle stråler. Hvad angår AR applikationer, så forestil dig du holder din mobil op foran noget og der hvor kameraet ser en bokode besked placerer den 3d-objekt med relevant(e) information/egenskaber. Det virtuelle objekt er naturligvis ikke ude af fokus, og du kan se hvad der i virkeligheden er bag telefonen alligevel.

Det hele afhænger selvfølgelig af om der kommer ordentlige anvendelser. For teknikken virker lovende.
Gravatar #20 - Anders Fedеr
28. jul. 2009 17:10
bnm (19) skrev:
Det virtuelle objekt er naturligvis ikke ude af fokus, og du kan se hvad der i virkeligheden er bag telefonen alligevel.

Hvordan kan man se virkeligheden? Skal den ikke som #14 påpeger være ude af fokus for at bokoden kan aflæses?
Gravatar #21 - bnm
28. jul. 2009 17:20
#20 Jeg mente ved at kigge forbi telefonen/kameraet. Man holder alligevel ikke et 1½-3" display op til ansigtet så det tager hele ens udsyn.

Men det er selvfølgelig også kun aktuelt hvis man vil begrænse sig til nuværende hardware.
Gravatar #22 - rmariboe
28. jul. 2009 19:33
Jeg ser umiddelbart kun relevans i forhold til augmented reality:
1: Installer nifty prog på din nye iPod touch med kamera (og GPSmodtager;).
2: Lad nifty prog sætte fokus til "infinite" at dekode bokode.
3: Se funky overlay med info, trailers, virtuelt oppustet blowdoll etc.
4: Sluk iPod touch og hast væk, idet alle omkring dig nu ved, at det var den sidste nye med "Anal Dorte, Æselridder", du lige checkede ud (og der bli'r rift om den ved kassen, da det er en pænt fed serie).

<offtopic>
Beklager ramble; trak endnu en all-nighter i nat %o|
</offtopic>
Gravatar #23 - eliasr
28. jul. 2009 22:27
tror også det bliver et problem i ex. museumer eller andre store ting, hvor man evt. kunne bruge en bokode effektivt.

Problemet er (i ex museum) at kamara tit ikke er tilladt at bruge, og det gør i sådanne tilfælde bokoden irrellevant.

Det kunne også tænkes at blive brugt i butikker, men informationen vil kun være midlertidigt relevant for en køber... igen vil det måske bare være nemmere at læse den lap i et stykke tøj: om den er af bomuld eller nylon.
Igen vil bokoden bare være overdreven brug af informations teknologi, og mere til miljø mæssige og økonomiske problemer, end løsninger.
Gravatar #24 - rma
29. jul. 2009 05:00
Død sild

Flere store firmaer som eks.
Lockheed Martin
Boing

modtager idag primært kun pakker med RFID tags eller 2D koder på, her snakker vi så store firmaer at de sætter standarten for mange andre, udover det tvivler jeg på at disse tags er lige så fejltollerante som normale 2D tags er idag, hvor du uden problemer kan skære 1/3 del væk uden at det giver problemer med at aflæse dem.

udover det har jeg lavet flere typer tags med både traditionel stregkoder samt 2D stregkoder som kunne læses på 1½m afstand med en ordenlig læser, da det var kundens krav til hvordan de skulle læses.

der findes en god portion af disse labels som også kan klare højre temperature (læs 300 grader) samt negative temperature (læs -80 grader) uden at de bliver ødelagt, primært udviklet til print industrien samt militæret.
Gravatar #25 - Chucara
29. jul. 2009 07:05
#21: Det er jo ikke augmented reality hvis du ikke kan se det oprindelige billede i telefonen. Og er det ikke det, er der ingen grund til at du kan se vinkler mv. Dermed tror jeg ikke at dette var planen.

#24: Igen, der er forskel på AR og på alm. stregkoder. Det, du nævner, er stregkoder.
Gravatar #26 - Clauzii
29. jul. 2009 07:06
Hvis en bokode bliver beskadiget, hvad alternativ mulighed er der så for at få data ud alligevel?

(En alm. stregkode har jo en række tal der er yderst anvendelige, hvis stregerne ikke kan aflæses).
Gravatar #27 - myplacedk
29. jul. 2009 08:22
Shadowhunter (15) skrev:
Jeg har lidt svært ved se ideen med RFID og andre formere for afløser til stregkoderen...

Hvis vi snakker dagligvarer, er der grundlæggende to vigtige forskelle:

1 - datamængde
RFID kan indeholde et unikt ID pr. vare. Dvs. du kan ikke blot se at det er en liter letmælk, men du kan se HVILKEN liter mælk der er tale om. Det betyder at man kan se hvilket mejeri den er fra, men nok vigtigere når vi taler mælk: Om den har overskredet holdbarhedsdatoen eller sidste salgsdato.

2 - afstand
Man behøver ikke at kunne se - og pege på - en RFID-chip. Man skal blot være i nærheden af den.

Disse ting giver mange muligheder for et supermarked. Fx. kan alle dine varer scannes uden at de skal op i vognen. Glem et øjeblik sikkerhed og tillid, og gå ud fra at det finder vi ud af. Sæt så en RFID i dit dankort. Du går ind i en kiosk, tager en flaske cola fra køleren, sipper en tår, stikker den i inderlommen, og går ud igen. Dette går du hver dag på vej hjem fra skole/arbejde, og kiosk-ejeren hilser pænt hver gang. Afregningen sker automatisk.
Glem køen i supermarkedet. Du putter bare dine varer i vognen, i poser, i kasser, hvad du nu har lyst til. Når du er færdig læsser du det i bilen og kører hjem.

Men det var kun punkt 2. Lad os tage punkt 1 med, og se hvilke forskelle det giver. Forestil dig en butiksassistent går systematisk gennem supermarkedet med en RFID-læser, og på den måde får aflæst ALLE hylder i løbet af minutter. Så er lagerstatus i butikken på plads. Hvis han da ikke bliver forstyrret.
Pludselig bipper aflæseren. Han er på vej forbi mælkehylderne, og der er to liter mælk der er for gamle. Dem fjerner han lige.
Da han går forbi møbelafdelingen bipper den igen. Mælk igen. Det er godt nok ikke for gammel, men det er i den forkerte afdeling.

Når aflæserne bliver billigere, kan de placeres direkte i hylderne.

.

Men dagligvarer er slet ikke der fordelene er størst lige nu, med de priser der er på RFID-chips. Det ses tydeligt ved at supermarkederne ikke bruger det, men mange andre gør.

Men priserne daler jo. På et tidspunkt koster de mindre, end hvad man sparer ved at bruge dem. På et tidspunkt bliver det nok en nær ubetydelig pris.

Og så er der lige nogle ting med sikkerhed der skal kigges noget mere på.

Men når prisen og sikkerheden er på plads, så bliver det uundværlig teknologi i vores hverdag. Mere end stregkoden, som ellers er overalt i dag.
Gravatar #28 - Wassini
29. jul. 2009 08:22
Bokodes skal nok finde sin niche, men jeg tvivler på det bliver som en direkte erstatning for stregkoder. Som man skriver er de for dyre og for skrøbelige.
Vi bruger i dag 2 typer på vores produkter: 1D stregkoder i produktionen til lagerstyring og RFID chips til indbygning i enkelte produkter, så kunderne kan vedligeholde en database over levealder, slid etc...

Chucara (18) skrev:
Det ultimative salgsargument for RFID er at du kan fylde din indkøbsvogn med varer, køre det igennem en portal, og alt er registreret - altså ingen kassedame.


Dette kommer nok bare ikke lige til at ske med de RFID chips vi har i dag. Problemet er at måde de bliver aflæst på, er at de køres igennem et magnetfelt, der derved påvirkes af den spole, der ligger inde i RFID chippen, og en læser kan derefter "aflæse" ændringerne i magnetfeltet. Dette betyder at der KUN kan køres EEN RFID chip igennem aflæseren af gangen - ellers påvirker de 2 RFID chip hinanden.
Løsningen er aktive chips, der indeholder et batteri og en sender - men så snakker vi helt andre udgifter.

eliasr (23) skrev:
Problemet er (i ex museum) at kamara tit ikke er tilladt at bruge, og det gør i sådanne tilfælde bokoden irrellevant.


Kunne man ikke forestille sig at man blot havde en flad (holografisk?) linse med, hvor man kunne aflæse det?
Kunne f.eks. benyttes på kunstværker, så informationerne om kunstneren og processen altid fulgte værket.

Ulempen ved at have mobil databaseopkobling med informationerne, er at de ikke er tilgængelige i evigheder. Om 100 år vil de fleste opslagsdatabaser have ændret indhold så meget, at det ikke er muligt at slå noget op om det - på loftet - fundne skab.
Gravatar #29 - Wassini
29. jul. 2009 08:25
myplacedk (27) skrev:
Men dagligvarer er slet ikke der fordelene er størst lige nu, med de priser der er på RFID-chips. Det ses tydeligt ved at supermarkederne ikke bruger det, men mange andre gør.


Problemet er ikke prisen men teknologien. Det er endnu (!) ikke muligt at aflæse flere RFID chips samtidig, så desværre vil en lagertælling ikke kunne reduceres til en vandretur gennem butiken... :-(
Gravatar #30 - Clauzii
29. jul. 2009 09:23
#29:
Det er vel et spørgsmål om aflæseren, der skal sætte de forskellige ID-tags den modtager i en kø, der så behandles sekventielt?
Gravatar #31 - myplacedk
29. jul. 2009 11:08
Wassini (28) skrev:
Dette betyder at der KUN kan køres EEN RFID chip igennem aflæseren af gangen - ellers påvirker de 2 RFID chip hinanden.


Wassini (29) skrev:
Problemet er ikke prisen men teknologien. Det er endnu (!) ikke muligt at aflæse flere RFID chips samtidig


Det er et spørgsmål om tid. Det er lykkes at køre en hel palle med barberblade gennem en aflæser med 5 km/t, hvor hver eneste pakke blev korrekt aflæst.

Jeg kan desværre ikke finde en god kilde, men jeg fandt dette:

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0DIS/is_9_4/ai_108408885/ skrev:
Reading multiple RFID tags in a real-world environment is difficult, but Sarma says trial participants have overcome some of the obstacles, such as reading every case of razor blades on a pallet.


Gravatar #32 - martink
29. jul. 2009 11:51
Anders Feder (10) skrev:
#8 De siger at de arbejder på en version hvor man kan bruge blitz til at oplyse en passiv bokode.


Så man man da håbe at kassedamen ikke lider af elepsi.
Gravatar #33 - Wassini
30. jul. 2009 07:35
myplacedk (31) skrev:
Det er et spørgsmål om tid. Det er lykkes at køre en hel palle med barberblade gennem en aflæser med 5 km/t, hvor hver eneste pakke blev korrekt aflæst.


Jeg siger ikke, at det ikke kan lade sig gøre, men det kræver i dag et meget kontrolleret miljø - og helt præcise og meget dyre læsere.
Hvis man i dag skal aflæse flere chips på een gang, skal man benytte UHF chips (Ultra High Frequency) og disse frekvenser har meget svært ved at gå gennem metaller og vædsker. (Derfor ubåde benytte(de?) VLF (Very Low Freq) til radiokommunikation)

Et andet problem, er at det ikke er muligt at læse RFID på ting, der ligger i en metal indkøbsvogn, da den vil fungere som et Faradays bur.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login