mboost-dp1

unknown

Sten, saks og papir

- , redigeret af Net_Srak

Forskere fra Leeds universitet arbejder på et projekt kaldet The Cognitive Vision Project (Cogvis). Formålet med projektet er at gøre computere intelligente, så de kan lære af det de ser.

Indtil nu har forskerne lært en maskine at undersøge sten, saks og papir, ved at observere mennesker spille det, for derefter selv at kunne forstå reglerne i spillet. Computeren er efterhånden blevet så intelligent, at den forstår princippet i sten, saks og papir, at de også mener den vil kunne lære andre mere komplekse spil.





Gå til bund
Gravatar #1 - Tesnjak
29. jan. 2005 13:20
Hmm det var da en banebrydende projekt.. Mon ikke at der indenfor de næste år-tier kommer en banebrydende opfindelse indenfor AI..
Gravatar #2 - KaW
29. jan. 2005 13:27
Monkey see, monkey do :).

Men den ved vel bare hvordan man gør, ved at observere andre, men hvordan ved den hvordan man vinder, eller taber?
Spændende projekt.
Gravatar #3 - ysangkok
29. jan. 2005 13:34
#2 det kunne vaere den kunne se det paa kropsopfoersel, men det lyder ret urealistisk at en computer skulle kunne det, men paa den anden side syntes jeg hele projektet lyder ret usandsynligt/urealistisk
Gravatar #4 - skumf
29. jan. 2005 13:40
Det lyder pænt vildt og faktisk meget uhygeligt. Dette betyder jo at computeren er i stand til at lære, hvilket både og er uhygeligt og spændende.
Gravatar #5 - Jazzy182
29. jan. 2005 13:46
Ja måske er det her et gennembrud, måske er det ikke.

Altså hele problemet med intelligens og computere, må være at en computer ikke selv har input/følelser/ideer, den har kun det input som mennesket kommer med. Og i det beskrevne forsøg, er det stadig tilfældet...

Men kunne computeren nu selv opfinde et "spil" med de samme kvaliteter som "sten/saks/papir" - SÅ var jeg imponeret :)
Gravatar #6 - Staeren
29. jan. 2005 13:49
SkyNET Alpha 1.0
Gravatar #7 - sKIDROw
29. jan. 2005 13:54
#6 Staeren

Nok snarere v0.05
Jeg kommer lige så meget til at tænke på I, robot.
Gravatar #8 - vandfarve
29. jan. 2005 14:42
Jeg vil give #5 ret, for det er stadig ikke AI, når vi bliver nødt til at programmere den til at lære noget.

Men det skræmmer mig til gengæld, at vi er kommet så langt. Et hvert eventyr starter med det første skridt, og det samme kan man sige om det her. Hvis vi er i stand til at lære en computere at spille sten-saks-papir (Off-topic: Har det overhovedet et rigtigt navn?!) og muligvis vinde over mennesker, hvor langt er vi så ikke kommet om 20-40 år?

Er det ikke på tide, at vi udformer en lov eller et regelsæt, som etisk skal beskrive, hvor grænserne går for, hvad en computer og ikke må? Altså den samme slags lov, som vi har om gen-teknologi.
Gravatar #9 - AenimA
29. jan. 2005 15:01
Ved sådanne nyheder kommer jeg altid til at tænke på 'Ghost in the Shell"

Er det virkelig vores ønske, at lære computere at tænke selv?
Gravatar #10 - Whoever
29. jan. 2005 15:27
#8, nej, fandme nej!!

For de love der er om gen-teknologi er nok det mest hæmmende regelsæt, mod noget der kan udnyttes til at gøre RIGTIG megen gavn.

F.eks. burde man kunne gen-manipulere og for den sags skyld klone sig ud af mange medicinske problemer. Man burde undersøge muligheden for at lave klon-farme som organ donorere osv osv. Så længe man kun taler om "dumme" klumper af kød og organer, og serier af 1 og 0, skal diverse "moralsk og etisk korrekte" fjolser sgu holde sig væk!
Gravatar #11 - mazing
29. jan. 2005 19:05
Hvis man emulerer de funktioner vores hjerner har (i bund og grund at analysere og sammenligne ting). Måske ligesom et nyfødt barn kan tænkes at være. I det her forsøg har de ikke programmeret computeren til at kunne spille sten, saks og papir, men derimod gevet den mulighed for at analysere lyd og 3 billeder (sten, saks og papir) og så har de spillet et par gange og den kan så - på lige fod med os - gætte sig frem til hvordan spillet fungerer. Hvis man tænker på det på den her måde synes jeg ikke det virker så urealistisk og heller ikke så skræmmende. Hvis nu at man engang fik kastet den samme funktionalitet fra et nytfødt barn ned i en computer, vil den computer jo sådan set være et menneske, hvis man ser bort fra dens krop. dvs. computeren får følelser osv. og her kommer jeg specifikt til at tænke på en af de korte animatrix film,
hvor robotterne bliver udnyttet, derefter går robotterne i revolution mod menneskeligedens abuse og der opstår en krig. Menneskerne vandt.... troede de.. robotterne blev smidt ud, men nogle få overlevede blandt skraldet og genopbyggede deres samfund. De prøvede at blive accepteret af menneskeligheden, men uden held. Derefter opstod der en krig igen.

Jeg kan næsten se det for mig :)
Gravatar #12 - Saxov
29. jan. 2005 23:04
Maskinen har da bare undred sig over hvad de lavede, og så googlede lidt - og fundet dette link, og så læst sig frem... ;)
Gravatar #13 - amokk
30. jan. 2005 01:16
LAD OS LIGE SLÅ ÉN TING FAST

der er ikke tale om at lave intelligente COMPUTERE som sådan

der er tale om at indbygge kunstig intelligens i software, hvilket ikke er noget nyt, der ser man jo i ethvert single player spil.

det nye er så, at denne software kan lære til sig, og dermed udvikle nye funktioner

MEN man skal tænke på at det stadig blot er et stykke software, med flere underliggende lag (operativsystem, hardware-abstraktionslag, selve hardwaren osv osv)

og da al hardware er "dumt" og ikke kan udføre noget som helst uden software, er det meget nemt for programmøren af den intelligente software at sætte nogle privelegier og begrænsninger for hvad softwaren kan og ikke kan bruge det øvrige system til. med andre ord, vil man altid have kontrol over hvor vide rammer den "intelligente" software får til at indlære nye ting

PRÆCIS på samme måde, som når man kører et java-program eller activex objekt og fastsætter hvilke systemressourcer programmet må have adgang til...

Så vær bare rolig, og tænk på at der stadig er tale om maskiner, som kører en software der er udviklet af mennesker
Gravatar #14 - mazing
30. jan. 2005 02:54
#13 på samme måde som dine øjne ikke fungerer uden din hjerne? Jeg kan ikke se den store forskel. Hvad gør vores hjerne så anderledes?
Gravatar #15 - baswin
30. jan. 2005 04:08
Universet har den egenskab, at kunne skabe liv...

Hvis der blev frembragt en computer, som kunne udvikle sig selv, ville det ikke være muligt at kontrollere processen.

Vi er heller ikke i stand til at definere begrebet "liv" så nøjagtigt, at vi kan "genskabe" det.

Men hvis en computer kunne udvikle sig selv, ville den udvikle liv. Sit eget liv.

Rundt omkring på jorden er der en mangfoldighed af liv. Denne selvudviklende computer ville blot blive en del af mangfoldigheden.
Gravatar #16 - Phearaz
30. jan. 2005 10:44
I dag er det vi kalder hardware, jo faktisk egentlig halvt software. mikroprocessorer er i dag så avancerede at de i toppen kører på et softwarelayer, som så aktiverer et underliggende hardwarelayer. At designe software er så meget simplere, og billigere end at lave hardcore hardware design. Derfor ville det nok, hvis det blev aktuelt, ende med at en sådan kunstig intelligens, ville blive implementeret så dybt i et integreret kredsløb, at det ikke bare ville handle om at klikke [start->luk computeren->ok]. Men at det kommer så vidt, det tvivler jeg på.. ihvertfald ikke mens jeg lever. Mine idoler er stadig calc.exe og notepad.exe.
Gravatar #17 - BurningShadow
30. jan. 2005 11:26
#16

Nu har man jo før hørt om at calc.exe har taget livet af computerbrugere. Det er faktisk et meget farligt program, og det er parat til at overtage Jorden!

Det kan lægge 2 og 2 sammen, hvilket jo er noget mere end de fleste brugere kan...
Gravatar #18 - lean
30. jan. 2005 11:54
Lad os lige få en ting på det rene om hvad projektet går ud på:
Genkendelse af objekter. Computeren skal ikke lære at spille, den skal lære at afgøre hvad der sker på billedet fra sit kamera.
Man siger hvad der sker på et billede, og så kan computeren genkende det næste gang det sker igen.
Det er bestemt ikke noget nyt, og der er f.eks. lavet forsøg i 70'erne hvor man viste computeren med og uden tanks. Så skulle computeren så finde ud af at afgøre om et givent billede havde en tank. Det fejlede totalt, fordi der også var andre ting der ændrede sig på billederne, såsom skyer og tidspunkt. Så når det blev nat, så computeren tanks over det hele...

Hvis i ser filmen, kan i se at det er to mænd der sidder over for hinanden. Det er computeren der afgør om 'den' vinder eller taber. Hvis den skulle kunne spille, skulle der havde været nogle programmører der havde lavet et sten saks papir program. Det kan den _ikke_ selv lære.
Gravatar #19 - mazing
30. jan. 2005 12:27
Det er jeg godt klar over, jeg tænker bare på fremtiden for "kunstig" intelligens... Det er ren teori det jeg fyrer af :)
Gravatar #20 - amokk
30. jan. 2005 12:40
"skulle der havde været nogle programmører der havde lavet et sten saks papir program. Det kan den _ikke_ selv lære."

det er vel i sig selv et af målene, at softwaren kan lære spillets regler ved at observere
Gravatar #21 - baswin
30. jan. 2005 16:37
#18 "Det kan den _ikke_ selv lære."
Dette er kernen.
Hvis den selv havde lært det, så havde forskerne ved et lykketræf programmeret den til at være intelligent, men projektet er vel allerede kuldsejlet, da de skriver at de "mener den vil kunne lære andre mere komplekse spil."
Og så skriver de: "Computeren er efterhånden blevet så intelligent, at den forstår princippet i sten, saks og papir,".
Jamen, det er væsentligt om forskerne forstår; hvad computeren "forstår" og ikke gætter sig til, hvad denne "kunstige intelligens" er i stand til.
Gravatar #22 - plask
31. jan. 2005 18:42
Aaaah, watch me cook!!!
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login