mboost-dp1

Statens IT

Statens It udelukker hackerangreb efter sidste uges omfattende nedbrud

- Via Version2 -

Torsdag oplevede Danmark et massivt it-nedbrud, der sendte en stribe offentlige hjemmesider offline og afskar statsansatte fra internettet. Nu afviser Statens It, at et hackerangreb var årsag til nedbruddet, skriver Version2 og Computerworld.

Statens It slår nu fast, at torsdagens massive nedbrud ikke skyldtes et hackerangreb.

Dagen før Store bededag meldte flere medier om nedbruddet, som foruden de syv ministerier også ramte Datatilsynet og Statens It, som er offentlig it-leverandør.

Men mandag formiddag udmeldte it-leverandørens presseafdeling, at man med sikkerhed kan udelukke, at der har været tale om et hackerangreb af nogen art.

Hvad der præcist forårsagede det store nedbrud er stadig under udredning, mens de berørte hjemmesider igen er i almindelig drift og kan tilgås som vanligt.

Gå til bund
Gravatar #1 - Icio
17. maj 2022 10:56
Hvordan kan man garantere, der ikke er tale om sikkerhedsbrud, hvis man ikke har undersøgt hele sagen?

SÅ hvis der mangler et netværksstik et sted, hvor alle disse enheder er hostet samlet, men det netværksstik er taget ud af en sur tredje part - så der ikke tale om hacking? ALTSÅ....

LIGEGYLDIGT hvad de melder ud, er det amatøragtigt.
Gravatar #2 - arne_v
17. maj 2022 17:24
#1

Når årsagen ikke er fundet endnu kan man naturligvis ikke udelukke noget med sikkerhed.

Men skal vi ikke gætte på at oversættelsen fra teknikersk til pressemedarbejdsk har fået "ingen tegn på hackerangreb" til at blive "med sikkerhed kan udelukke hackerangreb".
Gravatar #3 - timeless
18. maj 2022 04:10
jamen så må vi jo se hvad der så er skyld i det. Hvis de altså er kompetente nok til at finde årsagen.

Syntes dog det er noget af en udmelding at komme med, når de ikke har undersøgt til bunds endnu.
Gravatar #4 - alf_17
18. maj 2022 06:49
Der er nok noget som har gnavet et kabel over, de har bare ikke fundet ud af om det er en mus eller en rotte.

De kan sikkert udelukke hackere da de ikke har stærke nok tænder til at gnave kabler over.
Gravatar #5 - DrHouseDK
18. maj 2022 08:22
Jeg sætter en femmer på et hackerangreb.
Gravatar #7 - larsp
9. jun. 2022 08:26
#6
”En fejlkonfiguration af et netværkskort på en server under etablering, fejlkonfigurerede netværksporte og et nedlukningsscript, der blev aktiveret ved en fejl,”

Det lugter af noget hjemmestrikket serverinfrastruktur med de bugs der nu engang følger med når man udvikler noget selv.

Lad mig gætte at de ikke kan bruge standard cloud løsninger fra Amazon etc. pga. hensyn til data fortrolighed, landegrænser og lignende.
Gravatar #8 - arne_v
9. jun. 2022 13:30
#7

Statens IT er oprettet for at drifte statens servere - jeg mener ca. 6000 servere. Så det er der ikke noget overraskende i.

Kunne man erstatte de 6000 servere med en masse IaaS, PaaS and SaaS cloud hos AWS/Azure/GCP?

Teknisk - uden tvivl.

Juridisk & politisk - politisk kviksand med Schreems I og II.
Gravatar #9 - arne_v
9. jun. 2022 13:35
Jeg undrer mig mere over denne her:


”Datakommunikationen mellem to datacentre var tilsyneladende blevet afbrudt på grund af en pludseligt opstået stor mængde intern datatrafik. Trafikken medførte en nedlukning af centrale netværkskomponenter, der afbrød datakommunikationenmellem datacentrene og dermed afskar brugerne fra netværket,” skriver Statens It i meddelelsen.


Normalt har man 2 datacentre for at forbedre oppetiden ved at brugerne kan køre hvis bare et af dem fungerer. Men her ser det ud som om at begge datacentere skal fungere for at brugerne kan køre (eller bør manglende kommunikation mellem dem ikke være et problem). Og et sådant setup reducerer oppe tiden.

Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login