mboost-dp1

unknown

Spiluddannelser får eget akademi på universiteterne

- Via Erhvervsbladet - , redigeret af Net_Srak

Et akademi for computerspilsuddannelser bliver nu en realitet i Danmark. En række computerspilsproducenter, uddannelsesinstitutioner og universiteter stifter Det Danske Akademi for Digital, Interaktiv Underholdning, fordi der til udvikling af computerspil er brug for viden fra mange forskellige uddannelsesmiljøer. Akademiet skal være et samlingspunkt for studerende fra forskellige uddannelser, som ønsker at specialisere sig i computerspil. Der er tale om specialiseringer og ikke deciderede spiluddannelser, idet man frygter, at det ville blive for snævert.

De deltagende instutioner er Den Danske Filmskole, Danmarks Designskole, Karakteranimatoruddannelsen ved The Animation Workshop under CVU Midt-Vest i Viborg, IT-Universitetet i København, Københavns, Aalborgs og Aarhus universiteter, Danmarks Tekniske Universitet, Danmarks Pædagogiske Universitet og IT-vest.





Gå til bund
Gravatar #1 - FISKER_Q
7. jul. 2004 11:25
Hvad er kravet egentlig at komme ind til sådan en uddannelse?

Kunne være godt nok med lidt spiludvikling på erfaringslisten :P

Bare lidt synd man nok skal flytte til omkringliggende lande for at det kan bruges til noget.
 
Gravatar #2 - Theske
7. jul. 2004 12:09
"Bare lidt synd man nok skal flytte til omkringliggende lande for at det kan bruges til noget."

Ikke fordi jeg ved noget specielt omkring det men mit gæt ville være at det var for at fremme spiludviklingen her i landet.
Gravatar #3 - sorenbuus
7. jul. 2004 12:09
Du skal optages på universitet, så en gymnasiel eksamen eller anden adgangsgivende eksamen (ved ikke lige hvad dette er specifikt) er krævet.

På min uddannelse (humanistisk informatik) på Aalborg Universitet er det først muligt at komme på denne nye specialisering efter 3 år, så det er ikke noget man bare lige 'gør'. Specielt ikke hvis dette også gælder for de andre uddannelsessteder, hvilket jeg går ud fra.
Gravatar #4 - BlackAutt
7. jul. 2004 12:40
#1 & #3 Kravet er, som det hele tiden har været, en relevant bachelor eller proffesions-bachelor. Dvs. at du skal have bestået f.eks. grundforløbet (3 år nomineret) som datalog på universitetet.
Gravatar #5 - Pingo_Denmark
7. jul. 2004 14:05
Det skal nok lykkedes dem at få reklameret for uddannelsen, så:

1. Der bliver uddannet for mange på en gang.
2. Alle mulige fjolser tror at de kan lave spil fordi de tager en uddannelse.
3. Alle talenterne flytter til udlandet.

"The artist is nothing without the gift, but the gift is nothing without work."
- Emile Zola (1840-1902)
Gravatar #6 - fakka
7. jul. 2004 14:10
En drømmeuddannelse må man sige. Jeg tvivler bare på om den kan bruges til noget - de fleste spiludviklere nu om dage er i hvert fald ikke uddannet til at udvikle spil.
Gravatar #7 - MegaCore
7. jul. 2004 14:13
#&: Ja døøh... hvor skulle de også være uddannet fra? Det her en glimrende måde at give ildsjæle en rigtig god teoretisk og håndværksmæssig ballast.
Gravatar #8 - BeLLe
7. jul. 2004 19:55
#6
nej de fleste ER nemlig ikke uddannet til at lave spil og det kan man tit og ofte se på spillenes kvalitet
Gravatar #9 - iluka
7. jul. 2004 21:42
Jeg fatter simpelhen ikke folk der argumenterer ala "de tror de kan lave spil bare fordi de har en uddannelse". Det er squ da noget vås! Selvfølgelig er uddannelse vejen frem hvis man vil lave spil. Hvor ellers gælder det at uddannelse er en ulempe eller ikke kan bruges? Skuespillere går på filmskole mm, kunstnere tager masser af uddannelse, håndværkere står i lære osv. Det gælder for ALLE professioner jeg kan komme i tanke om, at man tager uddannelse først... ok måske ikke gadefejere.

Den der tåbelige forestilling om at computerspil skal laves af folk der aldrig har lavet andet og har lært det hele selv, er jo latterlig. Hvorfor er viden tilegnet ved at rode med tingene selv og opfinde den dybe talerken igen bedre end viden tilegnet i struktureret form på et universitet og formidlet af folk med uddannelse og erfaring?

Computerspil er en lille smule kunst og kræver måske en lille smule medfødt evne. Men de sidste 99% er håndværk, som skal læres og det er universiteter gode til.

Jeg syntes at ideen er god, og jeg er sikker på at erhvervslivet vil tage imod de nyuddannede med kyshånd.
Gravatar #10 - Razzia
7. jul. 2004 22:35
#9

Selvfølgelig er uddannelse en god ting, men det kræver også at personen kan tænke selv. For at lave et godt spil, kræver det at personen brænder for det han laver og er kravtiv, ellers bliver der ikke meget nytænkning inden for branchen.

Det man kan frygte er, at mange gamere vil ind på uddannelsen, fordi det lyder som "sjov og nem" uddannelse. Det vil bare resultere i et stort frafald på uddannelsen, ligesom man har set på datamatikeruddannelsen.
Gravatar #11 - Simm
7. jul. 2004 23:16
#9: "Den der tåbelige forestilling om at computerspil skal laves af folk der aldrig har lavet andet og har lært det hele selv, er jo latterlig."

Nemlig - den der forestilling om at selvlærte, som har beskæftiget sig med et eller andet i x antal år er på højde med dem der har taget undervisning (på den ene eller anden måde) i det, er også efter min mening forkert.

Jeg kan tage et eksempel fra mig selv: Jeg har brugt Photoshop i mange år, og anså mig selv indtil for nylig som lidt en selvlært prof. fordi jeg kunne finde rundt i programmet og udnytte en del af dets muligheder .. Jeg kom så i lære som mediegrafiker for et par år siden, og pludselig fandt jeg ud af, at jeg havde en masse huller i min teoretiske viden omkring billedbehandling

Det samme må vel gælde for div. autodidakte spilprogrammører rundt omkring. Det er meget muligt tingene fungerer, men er teorien med? Jeg skal være ærlig at indrømme at jeg ikke kender til spiludvikling som sådan. Men det undrede mig f.eks i mange år hvorfor fodbolden i computerspil næsten altid fulgte en forprogrammeret bane.. Her kunne udviklerne godt have brugt lidt generel viden og lidt fysik, tror jeg.. :)
Gravatar #12 - Pringle
7. jul. 2004 23:48
#5
Man har lært af bitter erfaring i forhold til f.eks. alle de multimedieuddannelser, der poppede op for 5-6 år siden.

En af faldgruberne er netop, at man kommer til at uddanne folk, der måske har megen langsigtet teoretisk viden, men mangler de teknisk/praktiske spidskompetencer der giver dem kortsigtet værdi.

Folkene bag har været meget obs på dette problem, efter at multimediefolk nu står i kø nede på AF. Bl.a. derfor er uddannelsen blevet så lang - efter et samråd med spilfirmaer blev det klart, at man skulle have en længere uddannelse, ellers var der risiko for, at folk vidste for lidt teoretisk/praktisk til at være oplagt brugbare.

En anden god ting ved hele dette setup er, at forskellige steder i landet specialiserer sig, så de forskellige uddannelsessteder ikke kommer til at træde hinanden over tæerne. F.eks. lægger Århus vistnok billet ind på bl.a. lyddesign ift. spil - hvor andre steder vælger andre kerneområder.
Det er så på sigt meningen, at folk fra alle disse steder samles til tværfaglige praktiske forløb, hvor hele spektret af viden kan afprøves.
Gravatar #13 - elscorpio
8. jul. 2004 05:06
#8 "nej de fleste ER nemlig ikke uddannet til at lave spil og det kan man tit og ofte se på spillenes kvalitet "

Der er jeg ikke helt enig. Hvordan kvalitet gameplay, grafik, ustabilitet hvad mener du helt præcist med kvalitet ?

Alt i alt virker det som en meget naturlig udvikling i forhold til at f.eks. io interactive har klaget over ikke at kunne finde folk der er uddannet godt nok (var vidst nok i tv-avisen for nogle måneder siden)
Gravatar #14 - rasmuskaae
8. jul. 2004 07:40
cand. scient. ELITE GAMER
Gravatar #15 - OnnO
8. jul. 2004 08:56
Jeg vil holde på at det at udvikle et spil er en kunstart som at lave film, og der behøver man ikke nødvendigvis at have en uddannelse. Men så er der jo nogen der skal programmere spillene, for de kreative spilkunstnere. Det er så det jeg ikke helt forstår ved indlæget, om det er de kreative eller programmøre uddannelsen stiler efter???
Gravatar #16 - rasmuskaae
8. jul. 2004 09:45
Det er vel de kreative programmører man vil ramme.
Gravatar #17 - OnnO
8. jul. 2004 09:58
hehe, svært at forstille sig. lidt a la en filminstruktør, der tømrer en kulisse op til sin film :-)
Gravatar #18 - keev
8. jul. 2004 10:09
I forbindelse med teoretisk viden kontra selvlært så handler det om en balance mellem de to - og det gælder ikke kun ved spilprogrammering, men også andre datalogiske aspekter, f.eks. IT-medarbejder (og sikkert også alle andre områder, men kan kun udtale mig om nævnte). Vi har erfaret at teoretisk viden er en god ting da det f.eks. giver værktøjer til fejlfinding, -løsning og -forebyggelse. Dog er det et problem hvis det eneste man har er teoretisk viden - specielt hvis du kommer ud i et firma for første gang uden at have haft egentlig kendskab forinden. Opfører et problem sig ikke som beskrevet i lærematerialet (det gør det sjældent) så giver det problemer at løse hvis man aldrig selv har opbygget en erfaring.

Jeg har selv ikke nogen uddannelse inden for IT - det er selvlært. Det skal dog siges at jeg begynder på Datalogi uddannelsen til september. Det har både positive og negative sider idet jeg er god til at have "hånden på lorten" så at sige idet jeg kender til problemløsning i praksis og ikke bare teoretisk. Til gengæld mangler jeg den teoretiske viden til at analysere et dybere problem.

Det korte af det lange: En balance er nødvendig... var vist hvad jeg forsøgte at sige :)
Gravatar #19 - mat
8. jul. 2004 10:31
#17 Hvis du tror at filminstruktører ikke bruger teori tager du fejl!

Hvis du tror at programmering ikke kræver kreativitet tager du fejl!
Gravatar #20 - OnnO
8. jul. 2004 11:10
#19 jeg tager tit fejl, men det jeg mente var at den type kreativitet som det kræver at lave en handling i et spil, måske er lidt svært at kombinere med den matematiske kreativitet som programmering kræver. Begge bruger teori, men forskellige typer teori - deraf analogien ;-)

...og med kreativt skylde jeg lige at sige, at jeg mener den kreativitet som man oftes omtaler, nemlig den kunstneriske kreativitet(herunde film).
Gravatar #21 - mat
8. jul. 2004 11:32
Jeg tror nu heller ikke der er nogen der forestiller sig at tekstforfatterne skal lære at programmere (til andet end husbehov)? Alle grene under denne uddannelse er specialiserede.
Gravatar #22 - ChrashOverride
8. jul. 2004 13:26
hmm det vil sige med alt det som man skal studere når man at blive 60 inden man kan begynde at bruge det....

Bortset fra det ville jeg ikke tage en sådanne uddannelse, da jeg ikke rigtig tror at der er nogen som vil tage en person af den kaliber pga :
A. Han er sikkert for dyr.
B. Har han nogen erhvervs erfaringing med programmering.(eller er det altsammen gjort på skole bænken.)

De programmøre som bliver hyrret rundt om i verden er dem med ca 7 - 15 års erhvervs erfaring og ikke nødvendig vis en uddannsel bag sig.
Mvh

Chrashoverride with a silent H
Gravatar #23 - XorpiZ
8. jul. 2004 17:36
#22

"De programmøre som bliver hyrret rundt om i verden er dem med ca 7 - 15 års erhvervs erfaring og ikke nødvendig vis en uddannsel bag sig."

Hvis det var rigtigt (hvilket det ikke er), så glæder jeg mig da til at se markedet om 10-20 år. Så er der ikke flere med erhvervserfaring, fordi dem der tog en uddannelse ikke blev ansat og derved ingen erfaring kan få.
Gravatar #24 - Pringle
9. jul. 2004 12:28
#22
Muligt, men 7-15 års erhvervserfaring hænger ikke på træerne. Og hvis du ingen dybere uddannelse har kan du let ende som ren kodeslave - uden reelle muligheder for avancement (medmindre du er selvstændig).
Uddannelse er et must nu til dags, hvor datalogiske problemer er meget mere komplekse end for bare 5 år siden. Men, som flere også har sagt, så skal den teoretiske uddannelse jo gerne kunne omsættes relativt hurtigt til praksis.
Meget enig med #18 - god selverkendelse dér ;)
Gravatar #25 - ChrashOverride
12. jul. 2004 11:50
#24 sorry.

Er mere en ganske almindlig kodeslave og jeg er ikke selv stændig endnu, står faktisk til løn forhøjelse til September.

Uddannelse er ikke et "must", se hvor mange Datamekaniker / Datamatiker der er arbejdesløse i dag, hvor imod dem som kan forvise erfaring og kreativitet bliver hyret på stribe, jeg f.eks arbejder i dag i østrig hvor jeg var til samtale i et firma som gav mig et projekt jeg skulle arbejde på og efter jeg viste hvad jeg kunne med dette projekt blev jeg hyret.


#23 Jeg har ret....

Har mere en 12 års erfaring started som 8 årig med en ZX Spectrum 48, og ja jeg blev hyret PGA jeg kan programmer ikke pga jeg har en en uddannsel som jeg fik lov til at gøre færdig i det firma jeg er i, i dag.

Der ud over har jeg lavet en hel del små job rundt omkring lige fra SAP til html og visual Basic, og dette har været alt lige fra Printer Driver programmering i pascal, i dos til en stor panasonic Kopimaskine, til seriel komunikation med et klima anlæg i visual Basic.

Så ja erfaring tæller mange gange mere end en disideret uddannelse.

Mvh

Chrahsoverride with a silent H
Gravatar #26 - brislingf
12. jul. 2004 22:12
#25
Så er du en af de få, for de problemer du får at bakse med bliver små inlejrede systemer som drag and click sproget vb kan klare. Det mange idag får af teoretisk viden, på de længere varende uddannelser, skulle gerne give dem en almen viden til at kunne løse større matematiske udfordringer.
Siger ikke at du ikke kan løse problemer, og tager hatten af for at du kan klare dig alene på din erhvervs erfaring. Jeg har bare erfaret at hvis jeg vil videre istedet for at sidde med alle de små opgaver, så skal der er en uddannelse til hvis man som jeg satser på, at få en ledende stilling som projekt koordinater eller projekt leder.

En helt anden ting. Jeg læst for et par måneder siden om en af folkende bag studio1-2 multimedia afdeling. Og deres kreative mand bag mange af deres projekter, sagde direkte at han kunne ikke tegne eller programmere, men finde gode ideer til udfordringer for børnene, det kunne han.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login