mboost-dp1

sxc.hu - a_Roman

Sms og data-roamingpriser i EU sænkes til sommer

- Via The Register - , redigeret af Net_Srak

Med EU-kommisær Vivian Reding i spidsen er EU’s ministre for telekommunikation blevet enige om, at priserne for sms og datatrafik i EU skal reguleres.

Regulering vil efter planen træde i kraft den 1. juli 2009 og betyder, at afsendelsen af en sms, når der roames, maksimalt må koste 0,11 euro. Tilsvarende må teleselskaberne kun opkræve 1 euro af hinanden for 1 MB datatrafik.

Reguleringen skal stadig godkendes af Europaparlamentet, men det anses som en formsag. Reding er glad for den nye aftale, der tidligere har kæmpet forbrugernes kamp for retfærdige priser på teleområdet i Europa.





Gå til bund
Gravatar #1 - sparrez
28. nov. 2008 09:08
1 € for 1MB data trafik?

Det er da vist mindre end hvad TDC tager på mit abonnement idag, mener bestemt at det er 12 kr, bruger dog ikke datatrafik ret meget. Men kan da huske at vi for et par år siden var i Italien, der nuppede TDC 110 kr. pr. MB!!
Gravatar #2 - Zombie Steve Jobs
28. nov. 2008 09:08
Så det vil sige, at hvis jeg sidder i Spanien skal jeg betale 3 euro for at komme gennem frankrig, tyskland og til dk med en mb datatrafik? Synes ikke det lyder billigere. Eller i hvert fald billigt.

nogen der ved, hvad selskabernes reelle udgifter er? Hvis der nogle.
Gravatar #3 - exeel
28. nov. 2008 09:16
#2 Ah, sådan havde jeg ikke tænkt på det fungerede. Hvis det er sandt, så er det jo ikke så billigt igen, hvis man er langt væk. Men ved ikke hvordan det er ift. idag.

Det er jo billigt nok hvis man er i norge, sverige og tyskland og måske lande to takker væk.
Jeg giver 5 kr / mb og det synes jeg er fint. Så 10 kr / mb i udlandet er ikke for galt.
Gravatar #4 - Danneck
28. nov. 2008 09:23
Synes nu det lyder meget billigt. Nogen der ved om det er kb afregning?
Gravatar #5 - blast
28. nov. 2008 09:28
Læste arktiklen i en avis idag, men hvor de stillede dette spørgsmål: Teleselskaberne må kun opkræve 1 euro af hinanden, men står intet om at de ikke må kræve 50 kr pr. mb?

"Tilsvarende må teleselskaberne kun opkræve 1 euro af hinanden for 1 MB datatrafik"

Nu er jeg ikke den store forbruger af datatrafik, men er da skønt at EU har tænkt sig at gøre noget ved de mega høje sms priser.
Gravatar #6 - exeel
28. nov. 2008 09:31
#5 Ja, tænkte jeg egentlig også. Hm, så bliver det let det dobbelte vel. Eller altså altid 5-10 kr eller hvad nu OVENI.
Gravatar #7 - Staeren
28. nov. 2008 09:33
Det lyder lækkert, det er noget træls at forklare kunder, at de er blevet opkrævet 100 kr/mb fordi der findes nogle hustler selvskaber derude...
Gravatar #8 - kasperd
28. nov. 2008 09:38
Nogen der ved hvad det kommer til at betyde for de europæiske lande, der ikke er med i EU? Gælder reglerne kun hvis betalingen kommer fra et selskab indenfor EU. Må TDC f.eks. opkræve mere end én euro per MB fra swisscom?
Gravatar #9 - PleXus
28. nov. 2008 10:10
Hvor blev det frie market af? Skal det ikke være op til hvert teleselvskab at opkræve hvad de vil. Hvis de er for dyre, så må man selv skifte.
Hvad bliver det næste? At de bestemmer hvad en liter mælk må koste over hele EU?
Gravatar #10 - Hovgaard
28. nov. 2008 10:24
Bemærk, nyheden går altså på at roamingpriserne falder. Dette betyder som sådan ikke at datatrafikken bliver billigere, men sætter blot et loft for hvad hvert lands udbyder må tage for at lade trafikken svæve igennem deres net.

Det har ingen indflydelse trafikkens lokale/almindelige taksering, som jeg fornemmer nogen misforstår.

Dog synes jeg at 6-7 kr. pr. mb, pr. udbyder/net (af roaming "afgift) + 5 kr. pr. mb af sin egen udbyder stadig viser at dette er en kæmpe pengemaskine. Så dyrt kan det bare ikke være i drift.
Gravatar #11 - kasperd
28. nov. 2008 10:31
9 skrev:
Hvor blev det frie market af? Skal det ikke være op til hvert teleselvskab at opkræve hvad de vil. Hvis de er for dyre, så må man selv skifte.
Det er jo heller ikke det de vil lovgive om. I dag kan du vælge selskab efter hvad der er billigst at bruge indenfor landet. Men hvis du tager telefonen med til et andet land kommer du til at bruge et andet selskabs netværk, og det skal du betale for. Der kommer du altså til at bruge et selskab du ikke selv har valgt, og du får først prisen at vide lang tid efter. Det er det, som loven skal forhindre. Loven siger ikke noget om, hvor meget det firma du har valgt må tage, det er kun betalingen til det firma du ikke selv har valgt, som bliver begrænset.

Hvad forstår du egentlig ved et frit marked? Nogen vil påstå at det betyder et marked med fri konkurrence og ingen lovindgreb. Det kan bare ikke lade sig gøre - de to ting udelukker hinanden. Får virksomheder frie hænder til at gøre hvad de har lyst til uden lovindgreb, så vil de afskaffe den frie konkurrence.

Om det her indgreb er det rigtige kan diskuteres, men der var brug for et indgreb, og et loft over priserne var uden tvivl det nemmeste.

Alternativet ville være, at du skulle have lov til frit at vælge hvilket selskab du ville bruge i udlandet, og du skulle naturligvis oplyses om prisen på forhånd. Det ville give langt friere konkurrence, men det ville være besværligt at implementere for selskaberne, da det ville kræve en måde hvorpå et telenetværk kunne oplyse dig om hvor meget du ville skulle betale til din egen udbyder for anvendelsen. Desuden ville det betyde nødvendigheden af et lovkrav om roaming mellem samtlige selskaber, hvor de dog frit kan fastsætte prisen.

Man kunne også have krævet, at teleselskaber annoncerer med, hvor meget du maksimalt kommer til at betale for roaming hhv. indenfor EU og udenfor EU. Men det ville i praksis betyde at der ville være nødt til at være et loft over priserne bortset fra, at det ville stadig være muligt at tage ublu priser, men regningen ville havne hos et andet teleselskab i stedet for hos kunderne. Det kunne sikkert betyde enden for nogle af de små selskaber.
Gravatar #12 - -N-
28. nov. 2008 10:42
#9 Liberalismen siger, at når et marked ikke fungere så skal staten intervenere. Det kan i den grad konstateres at telemarkedet ikke fungere.

Kan markedet ikke regulere sig selv er der ikke fri konkurrence er der ikke fri konkurrence er der ikke et frit marked.

Et fri marked eksistere når aktører frit kan til og afgå markedet, i forbindelse med telemarkedet er det forbundet med så omfattende omkostninger, at det aldrig kan bliver et frit marked. Med et marked med det man betegner som oligakker.

Du kan jo se hvor meget det har kostet 3 at oprette et nyt 3G net, det er ikke noget normale investorer kan håndterer. Desuden er det begrænset antal 3G lincenser, så alene på det punkt er markedet ikke længere frit.

Så nej EU skal ikke bestemme alt, men staten skal regulere markeder der ikke fungere på frie markedsvilkår.
Gravatar #13 - Scapegoat
28. nov. 2008 11:18
Roaming prisen er den afgift som du betaler for at det lokale selskab betaler for at sende dit signal hjem til DK.
Altså at der bliver sat loft på dit roaming-gebyr, når du ringer hjem.
Du ringer ikke fra Italien, igennem Tyskland eller lign. Du ringer fra Italien og direkte til Danmark. Ergo betaler du roaming pris for det italienske selskab. Ellers skal jeg da lave mig et mellem-leds-firma som sørger for at sende data fra det ene land til det andet, for så at tage lidt ekstra afgift.
Gravatar #14 - Softy
28. nov. 2008 11:20
Hende reding ved da hvad der bl.a. kræves for at EU en dag kunne gå hen og blive USE (United States of Europe)..... og så skal vi selvfølgelig alle snakke flydende engelsk :)

Sidst jeg roamede GPRS var med Telia for 2 år siden. Da tog de 70 kr./MB !!!!! ..... Nu må de kun tage 7 kr. .... naaanananaaana!

Roamingpriser er idag ligesom Musikbranchen.... outdated.... Det koster ingenting for operatørerne idag at tilbyde roaming. Det er operatørerne der i bund og grund tager røven på hinanden og sender regningen videre til os andre. Det var det samme for 7-8 år siden da en SMS kostede 1 kr.... hvor det for operatøren kostede 1 øre at sende lortet..... Idag koster det dem rundt regnet ingenting pga IT-udviklingen, så det er fedt nok at mange efterhåden har gratis.

Jeg bor i Gdansk i Polen og har firmaet Era. Jeg betaler 160 kr. fast månedligt hvori jeg har:
2000 gratis minutter til 5 udvalgte numre på Era's netværk.
180 gratis minutter til EU.

Da de fleste i min kærestes familie og vores venner har Era, så snakker jeg stortset gratis. Jeg kan også snakke op til 3 timer om måneden med min familie i Danmark uanset om det er en mobil eller fastnet.
Her er også 20 operatører at vælge mellem og man kan godt se at det område der bliver fokuseret på i reklamerne herovre er opkald til og fra EU. Monsterkonkurrence efter den sidste regulering af opkaldstakster indenfor EU. For ½ år siden kostede det mig 9-12 kr. at modtage et opkald fra Danmark på min polske mobil. Nu koster det 4 kr. Betaler dog stadig kassen hvis jeg bruger mere end de 3 timer om måneden og ringer til Danmark... av!

Men ellers..... fedt initiv der Reding :D ..... Se det er stunder som disse hvor man er glad for at være EU-tilhænger..... Andre gange må man tage skidtet med det gode.... det her var heldigvis en af de gode :)
Gravatar #15 - El_Coyote
28. nov. 2008 14:37
#2 og #3

I betaler ikke for hvert land, kun det enkelte.

I betaler jo hellerikke minut takster for danmark, tyskland, østrig og italien hvis i er i italien, men kun den italienske roaming takst.

Der er ikke ret stor udgifter ved at have folk til at roame på sit net. Kun det normale vedligeholdelse og evt fejlfinding i interconnect linierne.

Det er bare et nemt sted at malke udenlandske kunder på ved at sætte en høj termineringstakst på kald og data. Niveauet er indtil nu blevet holdt kunstigt oppe af især operatører i Spanien og Østrig, da de sidder på men meget stor del af turismen i EU.
Gravatar #16 - SmackedFly
28. nov. 2008 22:32
#2

Selvfølgelig betaler du ikke per land.

Sagen betyder at roamingprisen for en SMS højst må være ca. 80 øre og prisen for 1 mb trafik max må være 7.5 kr. Dvs, den fixer de enormt høje roamingpriser folk af og til får.

Såvidt jeg forstår på det hele er det her prisen der kommer ovenpå hvad din egen udbyder kræver. Men det er altså også en stor forbedring over de over 50-100 kr pr. mb det tidligere kunne koste, det giver folk der rejser i Europa en vis sikkerhed.
Gravatar #17 - kasperd
29. nov. 2008 10:50
Scapegoat (13) skrev:
Du ringer ikke fra Italien, igennem Tyskland eller lign. Du ringer fra Italien og direkte til Danmark.
Jeg tror nu opkaldet går gennem Tyskland. Alternativet ville være at sende det over satellit. Indenfor Europa tror jeg bedre det kan betale sig at sende opkaldet over fiber end over satellit.

Men som kunde kommer du aldrig til at se prisen på forbindelsen mellem de to lande. Det er ikke fordi den er gratis, men den er sikkert billig nok til at det ikke kan betale sig at opkræve betaling separat. En håndfuld redundante fibre mellem Danmark og Italien koster sikkert langt mindre at anlægge end et netværk der dækker Danmark.

Men kan være sikker på at man kommer til at betale for forbindelsen hele vejen. Det er bare forbindelsen fra telefonen til et knudepunkt, der koster mest, og avancen på den del kan så rigeligt dække omkostningerne på forbindelsen mellem et knudepunkt i Danmark og et knudepunkt i Italien.

I øvrigt er afregningen på forbindelsen er i øvrigt ikke per land men per operatør. En operatør kan godt have fibre i et andet land, nogen skal jo eje de fibre der krydser grænserne. Præcist hvordan afregningen fungerer med telefoni ved jeg dog ikke, jeg kender principperne for betaling af internet forbindelser, og det er sikkert en lignende fremgangsmåde (måske udveksles trafikken faktisk over internettet).

Der findes firmaer der tjener penge på at lave et netværk der dækker større områder - det vil sige et kontinent eller mere. De lokale udbydere betaler så for at anvende et eller flere af disse netværk. Udvekslingen af trafik mellem forskellige netværk foregår på nogle få store knudepunkter indenfor hvert land.

En udbyder i Danmark kan vælge mellem at anvende et knudepunkt i Danmark, eller at anskaffe sig deres egen fiber til et knudepunkt i et andet land, f.eks. i Tyskland. Hvis en udbyder i Italien og i Danmark begge har fibre til samme knudepunkt i Tyskland (usandsynligt) kunne de udveksle trafik uden at skulle betale for noget netværk imellem dem. Men de vil stadig skulle betale leje for at have udstyr stående i knudepunktet.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login