mboost-dp1

Creative Commons

Sejre for open source i 2008

- Via Ars Technica - , redigeret af Pernicious

Året, som er gået, blev på mange måder et år, som ændrede vores syn på software og blev et år, hvor open souce og fri software fik et stort skub fremad. Derfor har arstechnica.com samlet en række af de største sejre for den frie og åbne software.

Her nævnes blandt andre Mozillas udgivelse af Firefox 3, den første officelle udgave af KDE4 samt Googles udgivelse af deres nye mobile operativsystem, Android, som med tiden forventes at føre til ændring af måden, hvorpå vi opfatter mobile enheder.

Ars Technica kigger også fremad på 2009, på nogle af de håb og udfordringer, der vil komme for softwareindustrien. Desuden nævnes den voksende interesse for netbooks som værende en tendens, der kan være til GNU/Linux’ fordel.





Gå til bund
Gravatar #1 - mathiass
5. jan. 2009 09:19
Nogle opdateringer til i forvejen eksisterende produkter og så en håndfuld Nokia nyheder? Helt ærligt, så er det her næppe en historie værd.
KDE 4.0 "sejren" er vist også lidt til diskussion. Der er vist næppe mange som alvorligt kan mene at 4.0 er mere en marginalt bedre end en alpha release af et hvilket som helst andet produkt.
Gravatar #2 - mee
5. jan. 2009 09:51

Jeg er desværre enig med #1, der er ikke meget nyhedsværdi over denne nyhed (burde nok være en WNZ) :-(

Kan vel lidt sammenlignes med en nyhed hvor et analysefirma mener 2009 er året hvor Linux slår igennem på desktoppen ( for jeg ved ikke hvilket år i træk ).
Gravatar #3 - El_Coyote
5. jan. 2009 10:04
Jeg syntes nu at KDE4 er noget rod, jeg foretrækker stadig Gnome.
Gravatar #4 - lasg
5. jan. 2009 10:10
"...som ændrede vores syn på software..."

"...Android, som med tiden forventes at føre til ændring af måden hvorpå vi opfatter mobile enheder..."

Sikke nogle indholdsløse udtalelser. Hvordan/hvorfor ændres vores syn på software, bare fordi der kommer nogle nye versioner/produkter? :S


Hmm, og hvis Firefox3 er værd at nævne som fantastisk i forhold til version 2, er OpenOffice3 vel også.
Gravatar #5 - Makey
5. jan. 2009 10:20
Det er vel først en sejr i det øjeblik man har vundet over nogle andre, og så vidt jeg kan se er der ikke nogen firmaer der er blevet udkonkurreret på grund af nogle af de nævnte produkter, ergo, ingen sejre her.

Det slår mig lige at det er spøjst at OpenSource logoet er formet som et nøglehul, det signalerer da at man er lukket og holder kortene tæt ind til kroppen, det ville da være en sejr hvis de fik lavet det om.
Gravatar #6 - terracide
5. jan. 2009 10:30
Hvilken sejr?
IE er stadig den mest benyttede browser, Windows det mest udbredte styresystem og Office det mest udbredte "kontor-pakke"?

At kalde det for en "sejr" svarer til at Hamas kalder Israels angreb for "uprovokeret"...
Gravatar #7 - myplacedk
5. jan. 2009 10:47
Personligt synes jeg den største "sejr" for open source i et stykke tid, var da Ubuntu blev kendt.

Personligt synes jeg det er den første Linux jeg har set, som er klar til "Hr. og Fru Jensen".

Om der er andre distributioner som i sig selv er lige så godt kan man diskutere (men jeg vil blande mig uden om, for jeg ved det ikke). Men kombineret med al den hype den har fået, er den blevet så udbredt, at den har opnået en "kritisk masse". Ubuntu er nemlig blevet udbredt nok til at det er nemt at få support næsten hvor som helst.

Selv problemer som ikke er direkte Ubuntu-relateret, kan man finde løsninger på ved at Google på "ubuntu" og et par ord om problemet. Jeg tror det er den Linux-distribution det er nemmest at få support til for tiden.

Jeg er så ikke helt sikker på hvornår det nu lige var det skete for Ubuntu. 2008? 2007?
Gravatar #8 - spectual
5. jan. 2009 10:55
#7 Personligt mener jeg ubuntu er en af de bedre linux distributioner men kun 5-10% klar til "Hr. og Fru Jensen". Jeg synes det virker buggy og "unresponsive". Løber man i problemer med ubuntu og linux kan man godt regne med at afsætte mindst et par timer til at løse dem - hvis man vel og mærke er superbruger. Hr. og fru. jensen vil sandsynligvis aldrig få dem løst.

Jeg synes ikke man kan snakke om egentlig sejre for open source i 2008. Måske nærmere bare nogle milepæle som er nået.
Gravatar #9 - terracide
5. jan. 2009 10:59
#8:
Kører selv dualboot med PC-BSD på min craptop, og mener så absolut heller ikke at dette styresystem er klar til Hr & Fru Jensen, selv om det dog er mere "venligt" endmange andre *unix distributioner...men der er sørme lang vej før det vælter Windows af pinden som mit fortrukne OS...simpelthen pga. udbuddet af software, drivere og nemhed.
Gravatar #10 - myplacedk
5. jan. 2009 11:00
#8
Ubuntu kan blive meget bedre. Personligt synes jeg bare det er bedre end Windows. Mine erfaringer er lige modsat dine.
Gravatar #11 - myplacedk
5. jan. 2009 11:02
terracide (9) skrev:
simpelthen pga. udbuddet af software, drivere og nemhed.

Jeg er meget fascineret af hvordan folk bruger de samme argumenter for Windows, som jeg gør for Linux. :-P
Gravatar #12 - terracide
5. jan. 2009 11:04
#11:
Måske fordi du tager fejl?

Sætter du Hr & Fru jensen ned foran begge OS, så ved jeg godt hvor der opstår mindst problemer med at bruge dem.
Linux lider i den grad (stadigvæk) af at være et clusterfuck af hacks møntet på nørder.
Gravatar #13 - myplacedk
5. jan. 2009 11:09
#12
Jeg snakker ikke om drømme eller højt-flyvende ideer, jeg snakker om erfaringer. Så kan du (pseudo-)argumentere alt hvad du vil, det ændrer ikke mine erfaringer.

Jeg kender både superbrugere og "Jensener" som er glade for at være skiftet fra Windows til Linux. (En enkelt superbruger er til Debian, resten Ubuntu.)
Gravatar #14 - Spiderboy
5. jan. 2009 11:15
spectual (8) skrev:
Løber man i problemer med ubuntu og linux kan man godt regne med at afsætte mindst et par timer til at løse dem - hvis man vel og mærke er superbruger. Hr. og fru. jensen vil sandsynligvis aldrig få dem løst.

Tror du hr. og fru Jensen selv kan finde ud af at løse problemer i Windows? Overhovedet ikke, de ringer til nevøen.
Gravatar #15 - terracide
5. jan. 2009 11:18
#13:
Erfaringer er som røvhuller...det ændre dog ikke ved at Linux stadig mangler en del før den er oppe på den brugervenlighed som findes i Windows.
Jeg er MEGET enig i denne artikel:
http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm

Eller at hvis du er gamer, så er *unix slet ikke at betragte som "værdig" modstander.

Nogle gange minder *inux folk om Mac-evanglister...ude af trit med den virkelige verden.
Gravatar #16 - pbol01
5. jan. 2009 11:27
#15 Synes dine udtalelser bærer præg af at du ikke ved hvad du snakker om. Jeg synes du taler for meget i absolutter og samtidigt kun nævner løse floskler og usandheder som problemer.
Linux har et MEGET bedre native driver support end Windows. Og uanset hvor stor forskel der på disse tal, lider alle systemer under at en given producent er et dovent røvhul og kun gider understøtte et OS.
Mht gaming, er den eneste grund til at der ikke findes mange spil til Linux, at producenterne igen er nogle dovne svin. Linux har på alle områder bedre performance end Windows. Så der er ikke noget teknisk argument her imod Linux, tværtimod.
Og til sidst er det dig der er ude af trit med virkligheden, undersøg dine fakta før du begynder at hælde galde ud.

Konceptet med at råbe om alt muligt er noget lort holder bare ikke, så for din og andres skyld, vil du ikke holde op. Det hjælper især ikke når du tager fuldstændgt fejl.
Gravatar #17 - spectual
5. jan. 2009 11:36
#14 Jeg synes meget mere er et problem på linux. Ting som man ville kunne løse på 2 sekunder i Windows, som f.eks. at oprette en genvej på skrivebordet, kan tage flere timer at finde ud på linux* fordi så skal man lige ind og rette en eller anden config fil, som ikke ligger det sted de siger på nettet og før du kan rette den, bør du lave en backup til en eller anden dot folder og så når man har gjort hvad der stod, skal man lige genstarte brugerinterfacet og så virker det stadig ikke.

Selv familien jensen kan finde ud at lave en genvej på skrivebordet på Windows, mens man skal være nørd for at gøre det på linux*.

*Skal lige siges at ovenstående tilfælde jeg snakker om er på en Asus EEE PC 901. Aner ikke om det forholder sig lige besværligt på alle linux distributioner. Dog er det ikke urimeligt at antage at familien jensen kunne finde på at købe en Asus EEE PC 901 med linux.
Gravatar #18 - sio2
5. jan. 2009 11:45
#17
klik på programer - find det program du vil have en genvej til - højer klik og vælge "tilføj genvej til skrivebordet" - nemt ikk'!!

Så lad være med at indlede med at i Linux osv. når du ikke ved hvad du taler om!

Der er fordele ved alle 3 styresystemer og bestemt også ulemper ved alle 3. Men fordelen ved Linux er at du ikke bundet af en kriminel leverandør og har ikke mulighed for at støtte andre mere lovlige udbydere! (ok flamebait!)
Gravatar #19 - spectual
5. jan. 2009 11:53
#18 Jeg ved jo netop GODT hvad jeg snakker om: den linux distribution som kommer med eee pc 901. Jeg har prøvet at oprette en genvej på skrivebordet - og fejlet! Kunne ikke finde ud af det selvom jeg ikke er computerdum.

Det var sådan set også bare et eksempel. Jeg har haft mange af lignende problemer som er simple på Windows men onde at løse på linux.

Noget af problemet vel at man er vokset op med Windows og det er noget af et kulturchok at arbejde med linux.
Gravatar #20 - Spiderboy
5. jan. 2009 12:00
spectual (19) skrev:
Det var sådan set også bare et eksempel. Jeg har haft mange af lignende problemer som er simple på Windows men onde at løse på linux.

Sådanne enkelte eksempler er ikke meget bevendt. Jeg kan godt nævne modeksempler på ting, der er 100 gange enklere i Linux end i Windows (f.eks. de fleste distroers softwaredistributionssystemer, hvor den selv henter programmerne og ordner dependencies, osv.), og så er vi lige vidt.

spectual (19) skrev:
Noget af problemet vel at man er vokset op med Windows og det er noget af et kulturchok at arbejde med linux.

Det har du ret i. Windows er nemt at finde rundt i, fordi man er flasket op med den fra barns ben af. Hvis hr. og fru Jensen aldrig har set en computer før, er Windows måske ikke så nemt at gå til, som vi ellers tror.
Gravatar #21 - spectual
5. jan. 2009 12:10
#20
Windows er nemt at finde rundt i, fordi man er flasket op med den fra barns ben af. Hvis hr. og fru Jensen aldrig har set en computer før, er Windows måske ikke så nemt at gå til, som vi ellers tror.


Jaeh jeg tror ikke Windows ville være lettere at gå til end linux for en der prøver computere for første gang. Men nu ligner Windows og linux også meget hinanden i dag.

Jeg synes linux er super. Ingen tvivl om det. Men når jeg vælger operativ system, vælger jeg Windows - fordi operativsystemet ikke noget jeg gider at bruge min tid på.
Gravatar #22 - sio2
5. jan. 2009 12:11
#17
Da jeg ikke selv ikke har en eee pc måtte jeg jo google om der er andre der har problemer. Jeg fandt 1 (i første google forsøg)

Der siger ;"Drag and drop the shortcut from the menu to the quickstart panel"
Gravatar #23 - spectual
5. jan. 2009 12:15
#22 Okay det var en shortcut til et shellscript jeg ville lave. Kan godt ske visse shortcuts er lettere at lave.
Gravatar #24 - enza
5. jan. 2009 12:16
Jeg personligt har givet alle i min familie med en computer Ubuntu, bruger selv arch linux normalt, men sidder på fedora 10 nu da den faktisk er ret lækker.
har givet min mor ubuntu og hun er meget glad for det. Jeg gav hende på et tidspunkt windows xp på computeren fordi jeg ville køre ISS server på den computer og det ville hun ikke have hun ville tilbage til Ubuntu < men ok min mor har så ikke prøvet andet end ubuntu og har derfor ikke den afhængihed til windows som mange har, så er der min onkel ham gav jeg ubuntu for langtid siden og dengang skiftet han selv tilbage til windows xp fordi det var for svært nu har jeg så givet ham ubuntu 8.10 og det er han rigtig rigtig glad for, skal lige siges det han prøvede før var v 5.4 < så snart 4 år siden, men han er rigtig glad som sagt han siger det arbejder hurtigere end windows og den har ikke været gået ned endnu , han var meget træt af han mange gange skulle genstarte windows fordi explore fucket up, min konklusion er bare at Ubuntu er klar til hr og fru Jensen, men GNU/Linux er dog ikke helt klar til Gamere endnu jeg spiller selv Wc3 tft og counter-strike uden problemer, men nu når Diablo 3 kommer håber jeg at jeg kan få det til at funke på Unix så jeg slipper for at have duel boot med windows, og dem der siger at Ubuntu ikke er brugervenligt er helt ved siden af, men jeg vil give jer rat i at hr og fru Jensen muligvis ikke selv kan sætte det op mener heriblandt at installere/flash/java/codecs,
men hvis man sætter sig ned sammen med den nye bruger og lige viser dem rundt i systemet indstallere et tema de kan lide og viser dem tilføj/fjern programmer så får de aldrig brug for at installere en .exe fil mere, til de lidt mere computere kyndige kan de så begynde at lege med wine/crossover osv for at få diverse Windows programmer til at fungere og til gamerne findes der crossover Games, cedega, playonlinux eller bare wine og med de programmer er du sorn set dækket ind for næsten alle spil til windows, og hvis hr og fru jensen ikke syntes om Openoffice kan de stadig bruge microsoft office hel op til version 2007 med crossover office ,

håber i har forstået min pointe
Gravatar #25 - enza
5. jan. 2009 12:19
#17 mener det er yellow dog der er på asus ee og nej det er ikke brugervenligt det er faktisk kun Ubuntu, linux mint, linuxXP, magicXP, der er meget brugervenligt jeg vil næsten sige de er mere brugervenlige end Vista,
Gravatar #26 - myplacedk
5. jan. 2009 12:24
spectual (23) skrev:
#22 Okay det var en shortcut til et shellscript jeg ville lave. Kan godt ske visse shortcuts er lettere at lave.

Og det er væsentligt at Hr. og Fru Jensen kan finde ud af at lave et shortcuts til shellscripts? :-D
Gravatar #27 - spectual
5. jan. 2009 12:27
#26 Hehe nej. Men det kunne også være noget andet. F.eks. en url.
Gravatar #28 - enza
5. jan. 2009 12:27
nårh ja også lige ONTOPIC :P

jeg syntes også 2008 har været et godt år for opensource. Ubuntu har været i basta og nu kan man købe computere med Pre installeret GNU/Linux på det super, nu er det ikke kun computere kyndige der kender til GNU/Linux men også de normale brugere og dem der slet ikke bruger en computer, også bliver der snakket om det der ubuntu hist og her fordi de så basta også næste gang de køber en computer bliver det med ubuntu for hov vi kunne spare ca 700 kr på det. så helt klart en Personlig sejre til Opensource ingen siger de slår microsoft eller noget, men det "tynder" ud for microsoft de har da mistet 3% af markedet i 2008, og det er da stort, og nu skifter kommunerne jo også til linux på skolerne osv som de har/gør i tønder kommune og det skal nok sprede sig til de andre kommuner når de spare flere 100.000 kroner på det
Gravatar #29 - myplacedk
5. jan. 2009 12:28
spectual (21) skrev:
Jeg synes linux er super. Ingen tvivl om det. Men når jeg vælger operativ system, vælger jeg Windows - fordi operativsystemet ikke noget jeg gider at bruge min tid på.

Igen, folk vælger Windows af samme årsager, som jeg bruger Linux. :-D
Gravatar #30 - spectual
5. jan. 2009 12:29
#25 Nej det er xandros
Gravatar #31 - mathiass
5. jan. 2009 13:09
Jeg snakker ikke om drømme eller højt-flyvende ideer, jeg snakker om erfaringer. Så kan du (pseudo-)argumentere alt hvad du vil, det ændrer ikke mine erfaringer.
Anekdoter og "erfaringer" er vel noget nær det nærmeste man overhovedet kan komme på et pseudoargument. Jeg synes ikke at nogen indlæg her rejser sig over det niveau...
Gravatar #32 - myplacedk
5. jan. 2009 17:40
#31
Wha'?? Hvis ikke erfaringer tæller, hvad pokker gør så?

Jeg skulle nu mene, at når den ene efter den anden efterhånden kan fortælle, hvordan de selv og nogle i deres omgangskreds har den erfaring, så siger det altså noget om systemet. Om ikke andet, så at "Windows er bedst til X" er subjektivt.

Hvis jeg nu var den eneste i verden med den erfaring, så ville jeg nok give dig ret.
Gravatar #33 - Hubert
5. jan. 2009 21:00
myplacedk (32) skrev:
#31
Wha'?? Hvis ikke erfaringer tæller, hvad pokker gør så?

Jeg skulle nu mene, at når den ene efter den anden efterhånden kan fortælle, hvordan de selv og nogle i deres omgangskreds har den erfaring, så siger det altså noget om systemet. Om ikke andet, så at "Windows er bedst til X" er subjektivt.

Hvis jeg nu var den eneste i verden med den erfaring, så ville jeg nok give dig ret.


Sådan som jeg forstår #21 så menes der at erfaringer ikke er mere værd en det du kalder for pseudoargumenter. Det er bare ikke brugbart som argument... Det kan da være meget spændende at høre om men det er ikke noget der flytter "stemmer".
Gravatar #34 - myplacedk
5. jan. 2009 21:25
#33
Jeg er overhovedet ikke med.

A: Linux suxxor for max! Ag ag ag rrrrrr blrp

B: Jeg kender flere med erfaringer med både Windows og Linux, som mener at Linux er nemmere at arbejde med. Både på nørd-niveau og Jensen-niveau.

Hvilket af de to argumenter synes du er mest værd? Kan du finde et bedre argument for eller imod, at Linux efterhånden kan konkurrere mod Windows i brugervenlighed og administrations-tid, end at det er sådan folk oplever det?

(A er en provokerende omformulering af #12. Undskyld, men jeg kan ikke lade være. Jeg synes dog helt seriøst at argumentationen er den samme... Måske skulle jeg have tilføjet "fordi JEG ved bedst".)
Gravatar #35 - mathiass
5. jan. 2009 21:44
Wha'?? Hvis ikke erfaringer tæller, hvad pokker gør så?
En minutiøs gennemgang hvor man sætter det valgte design op mod diverse brugsscenarier og udvikler og afprøver disse scenarier sammen med en testgruppe.

Jeg tager ikke stilling hverken til fordel for Linux eller Windows, jeg bruger ingen af tingene selv, men hvis man skal tale seriøst om de her ting, så skal der mere end anekdoter om hvor let det var for tante Tut at skifte til Ubuntu og om Moster Oda som slet ikke kan lave noget af sit afsindigt avancerede arbejde uden for Windows. Det kan vi ævle frem og tilbage om fra nu af og til helvede...
Gravatar #36 - myplacedk
5. jan. 2009 21:51
Så du vil hellere placere folk i en kunstig situation, og holde dig til resultaterne af det? Okay, så vend du tilbage når du er færdig med din undersøgelse. Kan jeg ikke skyde den i gulvet, er jeg meget interesseret.

Indtil da er jeg lige så interesseret i praktiske erfaringer. :-)
Gravatar #37 - mathiass
6. jan. 2009 09:04
#36: Jeg har ikke så meget forstand på hvordan man rent faktisk gør de her ting, men en væsentlig del af sådanne undersøgelser er at observere brugerne mens de løser virkelige opgaver i en situation som i videst muligt omfang ikke er kunstig. Blandt andet gør Apple meget ud af at arbejde på den måde og Microsoft har gjort det i forbindelse med deres meget roste Surface produkt, men man kan altså for mig at se bruge det lige så meget til sammenligning som til udvikling.

Problemet med "praktiske erfaringer" er at de er subjektive, ikke sammenlignelige, og ikke baseret på en systematisk fremgangsmåde der kan give dem én eller anden form for troværdighed. De er i bund og grund bare subjektive oplevelser og påstande om et produkt...
Gravatar #38 - myplacedk
6. jan. 2009 09:35
mathiass (37) skrev:
Blandt andet gør Apple meget ud af at arbejde på den måde og Microsoft har gjort det i forbindelse med deres meget roste Surface produkt

En formel, systemetisk og målbar metode til at undersøge brugervenlighed er fin nok. Det vil jeg ikke argumentere imod.

Om man kan sammenligne to helt forskellige systemer objektivt - fanme nej. Du kan lave en masse målinger, sætte tal på alt muligt. Men når det skal koges ned til ét tal pr. operativsystem (for at kunne sammenligne) er du nødt til at sætte vægt på de forskellige tal. Og hvor får du det fra? Det kan også gøres videnskabeligt, men er ikke frygteligt meget anderledes end at give dem ud af røven.

Fx. er det vigtigt for mig, at software er nemt at installere, opgradere og afinstallere. Og at afinstalleringen rydder pænt op. Her vinder en moderne brugervenlig Linux-distribution stort over Windows.

Min mor har de ca. 5 programmer hun skal bruge installeret. Når Firefox, Acrobat Reader eller whatever kommer med en fejlmeddelelse (fx. den evigt tilbagevendende "tæer is and upgwabe avalible") ordner jeg det for hende. Hun er fløjtende ligeglad med den slags, for hun rører ikke ved det. Og det er sjældent relevant.

Hvordan vægter man så det? Det kan man ikke gøre objektivt.

Så kan man jo inddele det i kategorier, og sige at dette er én af dem. Men det løser ikke så meget, for du har stadig samme problem med de elementer kategorien består af.

mathiass (37) skrev:
Problemet med "praktiske erfaringer" er at de er subjektive, ikke sammenlignelige, og ikke baseret på en systematisk fremgangsmåde der kan give dem én eller anden form for troværdighed. De er i bund og grund bare subjektive oplevelser og påstande om et produkt...

Den subjektive oplevelse er for brugerne det afgørende og næsten eneste argument. Derfor synes jeg personligt det er det vigtigste.

En kollega fortale mig om første gang han oplevede OS X's svar på en BSOD. Først var han overrasket over at det skete, men det blev hurtigt fulgt op af "men nøøøj hvor er det en pæn fejlmeddelelse".
Hans maskine crashede. Alt hvad der ikke var gemt, var mistet. Han skulle til at bruge til på at reboote, starte alle sine programmer op osv. Alligevel var han mere imponeret af OS X, end før det skete.

Jeg påstår at jeg bruger mindre tid på at administrere min PC efter jeg skiftede fra Windows til Linux som primært OS.
Lad os sige at en nærmere undersøgelse viser at det ikke passer. Well, det FØLES altså stadig sådan, så er jeg ligeglad med hvad stopuret viser. Administration af min Linux-PC fylder mindre i min bevidsthed. Prøv at mål det objektivt.

Hvis folk bliver gladere efter at have skiftet OS, så er jeg ligeglad med om det er Commodore 64 Basic de er skiftet til - de har jo tydeligvis skiftet til et OS, som passer bedre til deres behov, uanset hvor ringe andre synes det er.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login