mboost-dp1

Folketinget

Politikere undrer sig over dotDK-støtterne

- Via Computerworld DK - , redigeret af Emil , indsendt af Jens Møller Nielsen

Efter at det kom frem, hvilke støtter, dotDK har indsendt til IT- og Telestyrelsen, har Computerworld taget fat i en række politikere på Christiansborg for at høre deres mening om sagen.

Hos Venstre er den it-politiske ordfører Michael Aastrup Jensen meget overrasket og tvivler mere end før på, om dotDK er det rigtige valg til at varetage posten som administrator for det danske topdomæne.

Michael Aastrup Jensen skrev:
Det er en meget broget skare, og flere af virksomhederne har vi jo aldrig hørt om. Nu er det endnu mere tvivlsomt, om dotDK virkelig har de den brede, solide opbakning fra det danske internet-samfund, som er påkrævet.

Hos de Radikale reagerer it-ordfører Morten Helveg Petersen med latter, da han får oplæst støtterne, og mener, at Videnskabsministeren nu må komme med en forklaring om sagens forløb.
Også SF, hvor man hele tiden har været skeptiske over for dotDK’s mulige rolle som domæne-administrator, håber, at man nu vil lave en fornyet vurdering af sagen.





Gå til bund
Gravatar #1 - Erroneus
30. sep. 2008 11:54
Well så er de da åbenbart ikke helt tabt bag en vogn derinde, da alle vi andre også trak lidt på smilebåndet da den liste blev offentliggjort.
Gravatar #2 - Utte
30. sep. 2008 11:54
Hehe den liste er da også helt til grin.
Der er godt nok nogle hosting firmaer.
Men så er der vist også bare en masse firmaer so mikke rigtig har nogen betydning overhovedet

kan godt se hvorfor dotDK har så store problmer med at vinde.
Hvad forskel vil det gøre hvis der skiftes?
Gravatar #3 - Windcape
30. sep. 2008 12:09
Hvor mange af foreningerne har de oprettet selv? :D

DK Registrar
Foreningen af Danske Domæneregistranter
Foreningen af Kommunale IT-chefer << WTF?

Om jeg forstår at de har overtalt FDIM til det, lyder underligt.
Gravatar #4 - TrolleRolle
30. sep. 2008 12:19
Det der undrer mig mest er hvorfor der er så meget fuzz omkring dette.

Kan det ikke være komplet ligemeget hvem der administrerer de domæner?
Gravatar #5 - Jakob Jakobsen
30. sep. 2008 12:20
#4
Nej!
Gravatar #6 - hviidskid
30. sep. 2008 12:22
#5

God argumentation. Så jeg kvitterer med et Jo!

Måske et forsigtigt måske...
Gravatar #7 - TuxDK
30. sep. 2008 12:34
#4

Nej, der er ikke lige meget hvem der administrere det.
Ligesom det ikke er lige meget hvem der er præsident.

DotDK havde nogle gode forbedringer, enig, men det er stadig en privat kommerciel virksomhed, og de ville ligge mere ansvar på registratorene fremfor hostmasteren selv. Det vil sige øget administrations gebyr fra din host inden ret længe, højst sandsynligt.

Læs op på sagen, og læs forskellene. Det er nemlig ikke lige gyldigt hvem der administrere det. Med mindre du intet har med domæner at gøre, så kan du være total ligeglad.

#6

Han svarede på spørgsmålet. Udråbstegnet var ganske fin argumentering i den her tilfælde.
Gravatar #8 - Simm
30. sep. 2008 12:47
De fleste af de kommercielle virksomheder der befinder sig på dotDK's liste er de virksomheder der kan se en indtjeningsmulighed i shared registry-modellen, hvor det er webhotel/domæneudbyderne der kommer til at stå for den direkte afregning med kunden (os).
Gravatar #9 - XERXES
30. sep. 2008 14:03
Jeg synes det er sjovt, at flere af foreningerne der støtter henholdvis DotDK og DIFO, har medlemmer der støtter begge lejre via deres medlemskab af andre foreninger. Bare de kunne bestemme sig.

En anden ting, burde staten i forholde sig neutral i forbindelse med støtte erklæringer i begge lejre? Nu har jeg fundet indtil flere ministerier og statslige virksomheder på FDIM's medlemsliste, der støtter DotDK. Er der ikke en lov der forbyder staten, at have en mening i sådanne sager? Eller tager jeg fejl?
Gravatar #10 - arne_v
30. sep. 2008 14:12
#9

En offentlig institution bør nok selv holde lav profil i sådan en sag. Men hvis man vil forbyde offentlige institutioner at være medlemmer i organisationer som udtaler sig eller potentielt kunne udtale sig om sådanne sager, så vil det nok reelt være et forbud mod enhver form for organisations medlemsskab. Og det vil nok være uheldigt.
Gravatar #11 - inckie
30. sep. 2008 14:22
#3 DK Registrar er oprettet af Peter Larsen fra GratisDNS
http://www.dkregistrar.dk/?q=node/3
og har ret mange medlemmer
Gravatar #12 - Elgaard
30. sep. 2008 14:51
Inckie (11) skrev:
#3 DK Registrar er oprettet af Peter Larsen fra GratisDNS
http://www.dkregistrar.dk/?q=node/3
og har ret mange medlemmer


Ikke ret mange, sammenlignet med IBFO (Internetbranchens Fællesorganisation), som er stiftet med den hensigt at stoppe dotDK:
http://www.ibfo.dk/medlemmer.aspx
Gravatar #13 - NOHandle
30. sep. 2008 15:45
Det har været meget snak om dette emne på det seneste og det overrasker mig gang på gang hvor lidt folk der åbner munden på diverse fora egentlig ved om DIFO/DK-Hostmaster og DotDK/Afilias og hvorfor dette "valg" skal laves.
Tidligere i år var det et offentligt møde (d. 27 maj) om udbuddet af .dk-domænet. Som forbavsende få mødte op til (eksklusiv IT&Telestyrelsen og pressen som ellers var inviteret). På dette møde var DotDK eller snarere Afilias og DK-hostmaster i hvert sit ringhjørne og publikum som primært var folk fra branchen (dvs. folk der køber/vidersælger domæner) stilte så spørgsmål.
Der kom rigtig mange gode spørgsmål til begge ringhjørner.
Afilias/DotDK fik selvfølgelig flest spørgsmål om de planer de havde, hvorimod DK-Hostmaster fik en masse spørgsmål til ting der ikke fungerede i deres system, eller mangler.
Jeg er led og ked af at det der ikke deltog flere mennesker til dette møde, for hvis den almene newz.dk-læser havde deltaget, havde han i dag nok stilt sig selv spørgsmålet: "Hvor blev alle de ting DK-Hostmaster lovede af?" i stedet for "Hvorfor skal vi dog have et nyt PRIVAT firma til at styre .dk, jeg kan godt lide DK-Hostmaster og føler jeg har et personligt forhold til dem fordi de sender mig et brev om året" (Jeg tror desværre det er de fleste Pro-dkhostmaster har et grundlag i stil med dette, eller også er de bare bange for forandring - som en forbavsende stor del mennesker er).
Da IT&Telestyrelsen går på swinger klub med DK-hostmaster i weekenden, er jeg ikke et sekund i tvivl om hvem der vinder: DK-Hostmaster, og det irriterer mig grænseløst at de trækker det i langdrag.
Mange har skrevet ting som "Don't fix it, if it ain't broken" men jeg har en nyhed som nok vil overraske mange: Dk-hostemaster er broken, tag blot en snak med dit Webhotel om dette, de vil helt sikkert kunne nævne mange ting (På mødet bragte Surftown's systemadministratorer flere bugs i Dk-hostmasters system op, som de først nægtede at kende til...)

Selvom dette valg nok ikke ender som mange havde håbet på, tror jeg alligevel det har været godt for os der ejer/registerer dk-domæner. DK-Hostmaster har fundet ud af at de ikke for evigt har eneret på .dk, og derfor tager de sig forhåbentlig sammen og begynder at bruge ny teknologi (en ting vi ikke har set i flere år) og de begynder måske at lytte til de folk der registerer/køber domænerne (Mange folk til mødet undrede sig over at DK-Hostmaster proklamerede at de ikke havde hørt om en given problemstilling før, når de nu havde besvaret email'en der indeholdte problemet).
"#7
DotDK havde nogle gode forbedringer, enig, men det er stadig en privat kommerciel virksomhed, og de ville ligge mere ansvar på registratorene fremfor hostmasteren selv. Det vil sige øget administrations gebyr fra din host inden ret længe, højst sandsynligt."

Dit argument ender med "højst sandsynligt" dvs. det holder ikke. Det kan sagtens være at nogle webhoteller vælger at tage skyhøje gebyrer tjenester, men det er et konkurrence marked det her. Føler du at dit webhotel tager fuglen på dig, så skifter du til et andet når den tid du har betalt for ophører.. Den er ikke længere. Der vil altid være discount firmaer der presser prisen helt i bund, og mere administration til udbyderene betyder også korte ventetid (F.eks. at flytte et dk-domæne kan godt tage meget lang tid i dag).. Men igen er det selvfølgelig en ting vi ikke vil se hos alle de udbydere der sucks, men det er efter min mening kun godt at få sorteret skidt fra kanel.

Til slut vil jeg kun sige at Per Kølle er et forfærdeligt menneske. Hvis DK-Hostmaster fik et andet ansigt, ville jeg ikke være nær så ked af at de (med meget stor sikkerhed) vinder dette valg.
Gravatar #14 - TheAvatar
30. sep. 2008 15:58
#13 hvor lang tid er meget lang tid?
De gange jeg har flyttet domæner, har det gået dejlig hurtigt og 100% problemfrit.

Helt enig - der er ting der kan forbedres - men mon ikke, som du selv er inde på, at den her konkurrence, kan få dem til at kigge på lidt af de forskellige ting hen af vejen?

Jeg synes faktisk alt i alt, at det kører fornuftigt (login på login på login er selvfølgelig ¤!"%"!#¤&%¤"!%¤"!) - nogle ting kan da helt sikkert optimeres, men Rom blev jo heller ikke bygget på en dag? Og DKH tror jeg er blevet opmærksom på, at der er nogle ting der skal ordnes - ellers så ryger udbuddet næste gang
Gravatar #15 - frande
30. sep. 2008 17:03
eThikas (13) skrev:
Dit argument ender med "højst sandsynligt" dvs. det holder ikke. Det kan sagtens være at nogle webhoteller vælger at tage skyhøje gebyrer tjenester, men det er et konkurrence marked det her. Føler du at dit webhotel tager fuglen på dig, så skifter du til et andet når den tid du har betalt for ophører.. Den er ikke længere. Der vil altid være discount firmaer der presser prisen helt i bund, og mere administration til udbyderene betyder også korte ventetid (F.eks. at flytte et dk-domæne kan godt tage meget lang tid i dag).. Men igen er det selvfølgelig en ting vi ikke vil se hos alle de udbydere der sucks, men det er efter min mening kun godt at få sorteret skidt fra kanel.


Så vil jeg meget gerne høre din forklaring på, hvorfor andre domænetyper, der netop har samme model som den dotDK ønsker at indføre (her snakker vi bl.a. .info/.com/.org) ikke har lave priser grundet denne omtalte konkurrence m.m.? Vi ser jo selv danske udbydere tage mellem 100 - 200 kr. for et .com domæne, til trods for de har en indkøbspris på dem der er NOGET lavere.

Hvorfor skulle .dk-domænet ikke følge samme trend? Det vil da være underligt, at det netop er det eneste domæne, hvor det ikke vil ske, når det nu er sket med alle de andre.
Gravatar #16 - Simm
30. sep. 2008 20:13
Jeg har arbejdet med websites professionelt de sidste 8 år og har haft interessen endnu længere. I den tid har jeg ALDRIG nogensinde haft behov for at kontakte DK-Hostmaster ang. problemer med et .dk-domæne.

Det er et fåtal af gange, jeg har haft behov for at flytte .com-domæner, men de gange hvor det er sket, har det været et satans bøvl. Seneste episode var lige før sommerferien, hvor vi skulle flytte 2 domæner over (hhv. .com og .dk) til vores hostingpartner, for et firma, vi havde lavet en hjemmeside for.

Firmaet vi lavede hjemmesiden for, var vakse til at godkende .dk-redelegeringen, så den danske del var overstået i løbet af meget kort tid, vi snakker få timer her.

Så kom turen til .com-domænet. Der startede mareridtet. Først skulle låses op for flytning og vi skulle have en såkaldt EPP auth-key, så vi kunne flytte og låse det igen, så vi kontaktede vores kundes gamle (danske) leverandør . Det skulle de nok lige ordne som en mis... Dagene gik, og der skete intet - flere tjek viste at der stadig var transfer lock på domænet. Vi kontaktede kundens gamle leverandør igen. Nu viste det sig at den ansvarlige for .com-domænerne var på sommerferie. Aha.. jamen var der så ikke andre der kunne gøre det? Nej det var der ikke.

Først 2-3 uger senere kunne vi og vores hostingleverandør få lov at overtage .com-domænet. Så kan man så diskutere om det ikke blot var dårlig service fra kundens gamle webhoteludbyder, men jeg kender efterhånden branchen godt nok til at kunne sige at det kan forekomme med mange udbydere. Det er utroligt hvad man hører af undskyldninger.

Derfor kan jeg desværre kun tro på at der vil ske en reel serviceforringelse for os alle, hvis shared-registry-modellen vinder fodslag.
Gravatar #17 - jyde
30. sep. 2008 20:17
Klart at folk i branchen tager DK-hostmasters parti. Det er jo tydeligt den billigste løsning. Fandeme om DKregistrar ikke kræver 300 kr mere i kontingent frem for IBFO!
Gravatar #18 - TheAvatar
30. sep. 2008 20:25
#16 Lignende har jeg også oplevet - dog tog det kun en uges tid at få overført. Kan huske, at første forsøg opgav jeg, da det var alt for bøvlet, men her for 6 måneders tid siden, var vi nødt til at flytte domænet, og måtte så til det.
Alt i alt en besværlig proces, hvis man er vant til .dk.
Det er dog noget med, at hvis ens gamle udbyder ikke frigiver domænet inden for et vis antal dage, kan man gå videre til en højere instans - men det er bøvlet, tager tid og da tid er lig penge... need I say more?
Gravatar #19 - myplacedk
1. okt. 2008 04:53
Den ene gang jeg har overført et com/net/org-domæne var også noget frygteligt noget. Det tog flere dage for den gamle udbyder bare at beslutte om jeg måtte flytte domænet.
(Det stod i mit navn, der var ingen ubetalte regninger osv.)

Hvis det er MIT domæne, så er det sgu MIG der bestemmer om det skal flyttes! Arg-sgu! Jeg køber ALDRIG com/net/org-domæner hvor det kan undgås!

Til gengæld har jeg flyttet mange dk-domæner i løbet af årene uden problemer. Man indtaster jo bare ip-adressen i systemet og venter på reload. Nemt, simpelt, jeg har kontrollen over mine domæner.
Gravatar #20 - Cyberguyen
1. okt. 2008 05:16
Jeg har samme dårlige erfaringer som beskrevet men med .info domænet og det er Afilias som styrer det. Så jeg håber aldrig nogen sinde de får muligheden for at styre flere domæner og slet ikke det danske.

Det er noget rod med AUTH koder og registrar lock. Det ender altid med at køberen af domænet skal ligge og slås med forskellige virksomheder om at få det flyttet. Afilias vasker bare hænderne og henviser til den virksomhed som har lock på domænet, hvis man spørger om hjælp.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login