mboost-dp1

NASA

Phoenix bekræfter, at der er vand på Mars

- Via NASA - , redigeret af Emil , indsendt af zin

Det er før blevet udtalt, at der er vand på Mars, men indtil videre er alt, man har haft, nogle billeder af mulige områder, der kunne have indeholdt vand og ubekræftede teorier om vand på den røde planet.

Nu har NASAs Phoenix-rumsonde endelig fået “smagt” på rigtigt marsiansk vand – og det blot 6 cm under Mars’ overflade. Allerede kort efter Phoenix for første gang fik skrabet i Mars’ overflade efter sin landing, afslørede kameraerne på rumsonden, hvad der så ud til at være vand-is.

At der var tale om vand, blev yderligere bekræftet af, at nogle af klumperne i det materiale, Phoenix havde bearbejdet, forsvandt. Det fik forskerne til at konkludere, at der sandsynligvis var sket en sublimation af klumpene fra is til damp.

Den endelige bekræftelse har NASA offentliggjort i nat, idet det er lykkedes Phoenix at få en klump af isen ned til sine analyseinstrumenter. Efter at have opvarmet jordprøven kunne forskerne konstatere, at den indeholdte vand.





Gå til bund
Gravatar #1 - gentox
1. aug. 2008 13:02
Det kan næppe overraske dem der husker dette billede, som ESA offentliggjorde for lige over 3 år siden.

Men som sagt intet var 100% sikkert før der er taget prøver :)
Gravatar #2 - Chillyskye
1. aug. 2008 13:12
Men det behøvede jo ikke nødvendigvis være vand isen bestod af, men måske et andet fortættet og nedkølet matriale.
Gravatar #3 - ghostface
1. aug. 2008 13:15
#3 men det var det så :)

Hvad betyder det her så for rumfarten? Kan man opretholde en koloni deroppe, dyrke planter og på lang sigt skabe en atmosfære?

Hvis der er van 6 cm under jorden så kan man vel i teorien smække en dome op og plante nogle træer og planter inde i den og bruge kunstgødning.
Gravatar #4 - gentox
1. aug. 2008 13:25
En helt anden ting er så kvaliteten af vandet.
Fordi det er vand, behøver det jo ikke at være rent.
Det kan f.eks. være ekstremt salt, og derfor ubrugeligt til det #3 foreslår.
Gravatar #5 - Longbow
1. aug. 2008 13:25
#3 På lang sigt.

I en lidt kortere tidsramme (men stadig ret teoretisk) kan det gøre en bemandet mission meget mere sandsynlig da vandet kan spaltes til hydrogen og oxygen som kan bruges til raketbrændstof.

Det betyder at en mission ikke skal slæbe en masse tung brændstof med derop for at komme hjem igen, hvilket vil gøre det er en del billigere.

Et andet interessant perspektiv er at vand gøre det meget mere sandsynligt at der har været liv på mars på et tidspunkt. Hvis der kan opstå liv uafhængigt på to forskellige planeter (mars og jorden) vil der helt sikkert være liv mange andre steder i universet.
Gravatar #6 - gentox
1. aug. 2008 13:30
#5
Nu er vand jo ikke sjældent i universet.
Det eksisterer overalt, blandt andet er kometer jo stort set bare store beskidte snebolde.
Gravatar #7 - Thomas Nielsen
1. aug. 2008 13:32
3 skrev:
og på lang sigt skabe en atmosfære?


Mars har allerede en atmosfære.
Gravatar #8 - Longbow
1. aug. 2008 13:34
#6 Jep, men det er en del nemmere at analysere vandet på mars end på en komet! :)

Sandsynligheden for liv på en komet er nok også ganske lav uden en atmosfære til at beskytte med den kosmiske stråling. For ikke at tale om temperaturene.
Gravatar #9 - MEGAMASTER4000
1. aug. 2008 14:32
Der er da blevet ffundet, beviseligt, vand på Mars før:

http://apod.nasa.gov/apod/image/0504/WaterOnMars2_...
Gravatar #10 - PleXus
1. aug. 2008 14:53
#4
Er det ikke lige meget? Så længe det er vand, kan man da altid rense det, så det kan bruges.

Hvis vi tænker langt ud i fremtiden er det jo muligt at bygge kolonier på Mars, så mennesker kan bo der. Vand er jo temmelig grundlæggende for vores eksistens.
Gravatar #11 - ChristianLJ
1. aug. 2008 15:06
Men er det pågældene vand-is så H2O?

For is behøver jo ikke nødvendigvis at bestå af H2O. Det kan også bestå af CO, som der tidligere har været tale om var muligt at finde på Mars.
Gravatar #12 - ghostface
1. aug. 2008 16:17
#7 Mars har en atmosfære men den er langt fra brugbar. Den består primært af Carbon dioxider (CO2) (95.72%) og er mere eller mindre det præcis omvendte af jordens. Samt at trykket er 1/100 del af jordens.

Det spændene kunne jo være hvis den kunne ændres. Som jeg forstår det så kan øget vanddamp faktisk gøre netop dette sammen med træplantager.

Nu er jeg ikke biolog med med vand og CO2 har træer en fremragende metode til at skabe ilt :)
Gravatar #13 - Razz
1. aug. 2008 16:30
4 skrev:
En helt anden ting er så kvaliteten af vandet.
Fordi det er vand, behøver det jo ikke at være rent.
Det kan f.eks. være ekstremt salt, og derfor ubrugeligt til det #3 foreslår.
Uhm.. Krystalliseret vand indeholder ingen salte, da disse presses ud af det krystalliserede vand.. Saltene er kun opløste i væske-form.

3 skrev:
#3 Hvis der er van 6 cm under jorden så kan man vel i teorien smække en dome op og plante nogle træer og planter inde i den og bruge kunstgødning.
Jeg mener at ha' læst om at de vil smide nogle hårdføre bakterier derop, som vil danne drivhus gasser.
Jeg mener også at have hørt om at de på en eller anden måde ville udvikle anlæg der sprøjter CFC-gasser ud i atmosfæren.

11 skrev:
Men er det pågældene vand-is så H2O?

For is behøver jo ikke nødvendigvis at bestå af H2O. Det kan også bestå af CO, som der tidligere har været tale om var muligt at finde på Mars.

Hvis det er CO, så er det jo ikke vand ;-)
Gravatar #14 - gentox
1. aug. 2008 16:31
#12
Det har mikroorganismer også, og de er mere hårdføre end træer ;)
Gravatar #15 - Izaaq
1. aug. 2008 17:10
#12 For at noget kan gro udendørs på Mars, så skal temperaturen på overfladen stabiliseres, så den ikke svinger vildt op og ned samt at gennemsnittet kommer bare en smule op over de cirka -90 grader deroppe.

Se evt:
http://cmex.ihmc.us/data/catalog/SurfaceLayer/DayN...

Vand i atmosfæren er en god drivhusgas, så det vil øge temperaturen. Samtidigt er vands specifikke varmekapacitet meget høj, så det dæmper udsvingningerne. Spørgsmålet er så, at hvis man begynder at fordampe vandet fra undergrunden op i atmosfæren, hvordan får man det så til ikke at krystallisere sig på overfladen igen i stedet for at forblive i atmosfæren.
Gravatar #16 - seahawk
1. aug. 2008 17:39
Det er vand - aka H2O...

Man vidste allerede at det ikke var CO2, da det er alt for varmt for at CO2 is kan dannes, da dagtemperaturen er ca -30 grader.
Gravatar #17 - fastwrite1
1. aug. 2008 17:53
Vi har SÅ meget af det. Mars har lidt af det - endda meget saltet. Der er da heller ingen retfærdighed til, hva'? Ingen ligelig fordeling her.

Jorden har eksplosivt meget vand og liv - andre planeter har tæt på ingenting..

Godt jeg bor på jorden..
Gravatar #18 - RMJdk
1. aug. 2008 18:12
Der må være sådan en kontrol etsted under jorden lige som i Total Recall, vi skal så bare smelte alt isen på en gang (hvis der ellers er meget is) så skulle vi gerne have blå himmel på mars :)
Gravatar #19 - andes
1. aug. 2008 21:13
Så tilfældigvis NASA TV da de offentliggjorde fundet.

Der er tale om en ret lille del is (nogle få procent af det samlede prøveudtag) der tilfældigvis var kommet med i en rutineprøve som de forventede kun ville indeholde overflademateriale (sand og den slags). Resultaterne skulle være sikre nok, men de forventer at finde 'samples' der er endnu rigere på vand når de har regnet ud hvordan de få gravet prøverne op og smidt dem i ovnen (TEGA) - problemet har hidtil været at prøverne klistrer til skovlen, muligvis p.g.a. vandet fra det smeltende is.

De nævnte også at landerens kamera havde færdiggjort http://www.jpl.nasa.gov/news/phoenix/images.php?fileID=15298]sit første panorama-billede.

12 skrev:
Det spændene kunne jo være hvis den kunne ændres. Som jeg forstår det så kan øget vanddamp faktisk gøre netop dette sammen med træplantager.


Lyder lidt utroligt hvis det skulle kunne lade sig gøre at ændre sammensætning af en hel planets atmosfære - men på den anden side er der jo noget der tyder på at vi har haft "held" med det på Jorden (dog med en del flere fabrikker og forbrugere end der er på Mars i øjeblikket).

Nu er jeg ikke biolog med med vand og CO2 har træer en fremragende metode til at skabe ilt :)

Jeg håber at en af de kommende missioner bringer et lille bio-laboratorium med - det kunne evt. være på en rover der så kørte rundt på en af planetens poler og opsamlede vand fra is mere eller mindre automatisk - og i bio-laboratoriet oven på roveren skulle så være et par planter der levede af atmosfæren og det opsamlede vand og en måler der måler iltproduktionen. Bliver måske lidt svært med tryk og temperatur, men ellers kunne det være fedt at se et bevis for at ilt kan produceres og at noget kan leve på planeten.
Gravatar #20 - csp
1. aug. 2008 21:22
Hmm..

Nu skal vi ha' en udvidet version af
"Plant et træ" kampangen...

Sidste gang var det Afrika..
Denne gang på Mars...

Go' weekend
Gravatar #21 - hvagørjeg
2. aug. 2008 12:04
Er solen en stjerne eller en planet?
Gravatar #22 - serpent
2. aug. 2008 12:25
#12

Årsagen til at mars atmosfære er så tynd er planetens lille masse, den kan ikke i samme grad som jorden holde på atmosfæren.

Derfor skal man ikke forvente sig alt for meget af terraforming, luften vil altid være for tynd.
Gravatar #23 - gentox
2. aug. 2008 12:26
#21

Solen er en stjerne der startede som en planet.
Dens nærmeste søskende i dette solsystem er Jupiter.

Dette er en meget forenklet forklaring.
Når en gasplanets tyngde blive stor nok, begynder der at ske fission pga. af trykket, og når det sker, går planeten fra at være en stor gas planet, til en stjerne.

Her er der lidt om fænomenet hvor et himmellegeme hverken er en stjerne eller en planet, men en "Brun Dværg"Wiki.
space.com
Gravatar #24 - tazly
3. aug. 2008 15:33
#23 Solen har aldrig været en planet. Dvs. kredset rundt om en stjerne.

En planet er et himmellegeme der opfylder en række kriterier:

* Det skal kredse om en stjerne.
* Himmellegemets tyngdekraft skal være kraftig nok til, at det er i hydrostatisk ligevægt, så det bliver (næsten) rundt.
* Himmellegemets må ikke være massivt nok til selv at producere fusionsenergi og udsende lys, varme og anden elektromagnetisk stråling.
* Der må ikke kredse mange andre små himmellegemer omkring solen i sammen bane som planeten.


http://da.wikipedia.org/wiki/Planet
Gravatar #25 - gentox
3. aug. 2008 16:15
#24
Har jeg aldrig påstået, men på et tidligt tidspunkt i Solens liv, var den ikke tændt, og har mindet mere om Jupiter end en stjerne.
Gravatar #26 - Anders Fedеr
5. aug. 2008 04:13
Der nu angiveligt snak om at Phoenix muligvis har fundet perklor. Nogle former for perklor danner ilt ved 400 °C, hvilket er ret behændigt hvis man sender mennesker derop. NASA understreger dog at resultaterne stadig er under udarbejdelse.

http://www.nasa.gov/home/hqnews/2008/aug/HQ_08199_...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login