mboost-dp1

unknown

Panasonic udvikler ultra holdbar MOS billedsensor

- Via PhysOrg.com - , redigeret af ZOPTIKEREN

De fleste er næppe klar over at billedsensorer baseret på CMOS teknologien, som findes i f.eks. digitalekameraer, er følsomme over for lys på mere end en måde.

Nuværende MOS-teknologi til billedsensorer kan ikke tåle for meget sollys, da en del af sensorteknologien er baseret på organiske materialer. Panasonics gennembrud er i udviklingen af uorganiske materialer, som erstatter de organiske.

Med de nye materialer kan en billedsensor klare kraftig sollys i op til 20 år, hvilket er ideelt til f.eks. udendørs sikkerhedskameraer.





Gå til bund
Gravatar #1 - luuuuu
15. maj 2007 22:14
Med de nye materialer kan en billedsensor klare kraftig sollys i op til 20 år, hvilket er ideelt til f.eks. udendørs sikkerhedskameraer.


først snakker vi cmos billedsensorer til digital kameraer (jeg tænker klik-klik kameraer) og bagefter skrives der "udendørs sikkerhedskameraer" (jeg tænker de der sort/hvid kameraer der optager ca 1½ billed i sekundet i en oppustet 320x200 opløsning som banker og andre høj-sikkerheds institutioner bruger) ... men hvilken en er der rent faktisk tale om, eller er det begge der rent faktisk har gavn af det hersens nymodens stads?

jeg kiggede på wikipedia og de påstår "digital camera" er klik-klik kameraer, hvor imod de andre digitale kameraer er under betegnelsen "video camera", og eftersom det er digital cameras der bruger "cmos image sensors", hvilket er hvad panasonic har lavet (video cameras bruger åbenbart en "cmos active pixel sensor"), så må vi vel antage at det kun er digitale kameraer der har gavn af den her nye chip.

se så blev vi dét klogere idag. :)

men hvis det jeg siger er humbug så kan jeg sige til mit forsvar at jeg ikke har den fjerneste ide om hvordan et kamera virker. det skal bare ta billeder, så er jeg glad.
Gravatar #2 - trylleklovn
15. maj 2007 22:17
Vidste da ikke at de nuværende CMOS sensorer ikke kunne tåle meget sollys. Hvor meget snakker vi om? Hvor stort er problemet egentlig nu?
Gravatar #3 - NFX
15. maj 2007 22:28
#2:
Problemet er ikke såå slemt igen - men hvis du har et digitalkamera med CMOS sensor (primært Canon spejlrefleks), skal du ikke tage objektivet af og lade den stå med sensoren blottet i direkte lys i flere uger. Ved normalt brug tvivler jeg på at sensoren vil nå at dø før resten af komponenterne bliver slidte.
Gravatar #4 - trylleklovn
15. maj 2007 22:29
#3 Okay.. Det har jeg lige netop, men er nu ikke ligefrem almindeligt at lade det ligge uden objektiv og med sensoren blottet :P
Gravatar #5 - Dijkstra
16. maj 2007 07:36
Objektiv eller ej gør nok ikke den helt store forskel. Måske det er en god ide at have 'klappen' på objektivet. (Der kommer jo lys ind hvad enten du har objektiv på eller ej). Alternativt at blænde godt ned.

Spørgsmålet er bare om ikke kameraet faktisk beskytter sig selv rimelig godt. Spejlet er jo flippet ned, - så billedet IKKE rammer sensoren men derimod søgeren.

Lidt lys kommer der nok på sensoren, - men jeg tror faktisk det er begrænset.
Gravatar #6 - knasknaz
16. maj 2007 08:02
#5: Det er kun mens man er ved at tage et billede, at der kommer lys ind på censoren i et DSLR kamera. Resten af tiden (fx. når det er slukket) går der en klap ned og lukker af.

Der er dog en rigtigt god ide, altid at have enten et objektiv eller noget andet siddende på, for at holde støv ude.
Gravatar #7 - NFX
16. maj 2007 08:09
#5, #6:
Det er jo netop derfor det ikke betyder det store i dSLR - men point & shoot kameraer (tror ikke det er ret mange af dem der bruger CMOS) og overvågningskameraer som nævnt i artiklen er sensoren jo netop blottet.

Hvorvidt CCD har samme problemer ved jeg ikke - så vidt jeg ved er problemet nogenlunde det samme (en overfladebehandling der former microlinser til de enkelte pixels er lavet af organisk materiale der er lysfølsomt), men der nævnes ikke noget om det i nyheden.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login