Opret bruger | Log ind
Newz.dk - IT University of Copenhagen

Billede: IT University of Copenhagen

Nyt forskningsprojekt undersøger det offentliges brug af big data

8 apr. 2016 12:51En gruppe forskere fra IT-Universitetet i København skal afklare, hvordan den offentlige sektor kan udnytte big data og samtidig behandle borgernes data på en ansvarlig måde.

Big data-revolutionen har for længst ramt den offentlige sektor i Danmark. Nu skal et nyt forskningsprojekt på IT-Universitetet undersøge, hvordan de offentlige institutioner kan udnytte potentialerne ved big data med respekt for demokratiske værdier om åbenhed og ansvarlighed.

Projektet har fået bevilling på 7,7 millioner kroner fra VELUX FONDEN og skal ledes af Brit Ross Winthereik, lektor på IT-Universitetet. Ifølge hende bør vi forstå brugen af big data og digitalisering i den offentlige sektor som en fundamental ændring af beslutningsprocesserne, ikke blot som en opgradering af gamle infrastrukturer.

Det offentliges brug af big data rejser desuden væsentlige nye etiske spørgsmål, der bør belyses, fortsætter hun.

- Vi er i højere og højere grad de data, vi producerer. Hver gang vi er i kontakt med det offentlige, og i takt med at den smarte by bliver en realitet, efterlader vi spor overalt. På den måde har big data allerede skabt en ny relation mellem det offentlige og borgerne. Vi har bare endnu ikke udviklet et sprog til at tale om, hvordan vores data bruges ansvarligt af de myndigheder, der skal passe på os. I projektet vil vi gerne prøve at beskrive de nye processer og relationer, big data og digitaliseringen skaber, siger Brit Ross Winthereik.

Newz.dk - Amazon Web Services

Billede: Amazon Web Services

Ti år: Amazon Web Services runder 10 milliarder i indtjening

8 apr. 2016 08:21Efter ti år på markedet sidder Amazon Web Services (AWS) på en markant plads blandt selskaber, der leverer cloudbaserede løsninger.

Selskabets CEO, Jeff Bezos, forventer, at AWS i år alene runder 10 milliarder dollars i salg, og løsningerne er i dag brugt af flere end én million mennesker.

AWS kom på markedet i marts 2006 med 'Simple Storage Service' (S3), der få måneder senere blev udviddet med 'Elastic Compute Cloud' (EC2). Her kunne kunder leje sig til plads på virtuelle maskiner over internettet. For udviklere betød dette, at man kunne få fingre i computerkraft uden at skulle købe servere selv.

AWS har i dag flere end 70 produkter og store selskaber som Adobe, Capital One, GE, Netflix og Pinterest som kunder.

Newz.dk - U.S. federal government

Billede: U.S. federal government

FBI har købt værktøj til at låse iPhone op

, indsendt af _tweak

7 apr. 2016 13:42Lederen af FBI, James Cormey udtaler nu, at organisationen har købt sig til det værktøj, som er brugt til at få adgang til en afdød terrorists låste iPhone.

FBI krævede længe Apples hjælp i sagen omkring terroraktionen i San Bernardino, men droppede kravet, da man efter organisationens egen forklaring fandt hjælp andet sted.

Cormey siger, at FBI 'hos et privat selskab har købt sig til en vej ind i telefonen - en iPhone 5C med iOS 9'.

FBI-direktøren udtaler desuden om førnævnte private selskab, at han har et stort kendskab til selskabet, at han har stor tillid til selskabets evne til at holde på informationerne, og at selskabets motivation flugter med FBI's.

Newz.dk - Nvidia

Billede: Nvidia

Nvidia klar med første Pascal-GPU - Tesla P100

7 apr. 2016 12:34Det nye grafikkort fra Nvidia skulle give 40 procent mere kraft end den seneste Titan X GPU. Kortet, Tesla P100, er det første, som bygger helt på Pascal-arkitekturen og er beregnet til professionel brug og 'deep learning'.

Hvis arkitekturen bliver en succes og finder vej til GPU'er designet til mere 'hverdagsbrug', kan det betyde et kraftigt boost i ydeevne til brug i spil og andre applikationer.

Tesla P100 bygger på TSMC 16nm FinFET teknologi, og er det første grafikkort med High Bandwidth Memory (HBM2), som Samsung begyndte at producere tidligere på året.

Nvidia melder, at P100 når 21,2 teraflops/FP16 - floating point performance, 10,6 teraflops/FP32- single precision, og 5,3 teraflops/halv hastighed - double precision.

Til sammenligning når GPU'erne Titan X og Tesla M40 7 teraflops ved single precision floating point performance.

Newz.dk - Microsoft

Billede: Microsoft

Første preview af Windows 10 med bash

, indsendt af _tweak

7 apr. 2016 11:54Microsoft er klar med preview af den næste store opdatering til Windows 10, hvor native support af Linux bash er indarbejdet - som vi tidligere har skrevet om.

For at gøre brug af 'Windows Subsystem for Linux', er det kort fortalt nødvendigt at sætte computeren i 'developer mode' gennem settings-appen. Derudover skal funktionen tilføjes fra 'Windows Features' og sidst skal runtime miljøet hentes fra Windows Store.

Det understreger, at Microsoft primært ser funktionen som et værktøj til udviklere og ikke et fuldt integreret værktøj til lancering af software. En dybere beskrivelse kan læses på Microsofts blogindlæg.

Newz.dk - whatsapp

Billede: whatsapp

Fuld kryptering - WhatsApp har ikke længere adgang til beskeder

, indsendt af _tweak

7 apr. 2016 08:35I kølvandet på blandt andet Apples, Facebooks og Twitters udmelding vedrørende kryptering og sikring af brugernes data, melder WhatsApp nu ud, at de har indført fuld kryptering på deres beskeder - og at de ikke selv har adgang til den krypterede data - dette gøres via end-to-end kryptering.

FBI er selvfølgelig hurtigt ude med en kritik af tiltaget, der dog ikke får stifterne bag WhatsApp til at ændre holdning til krypteringsspørgsmålet.

Whatsapp har 1 milliard aktive brugere på deres service.

Artiklen beskrives også på version2

Newz.dk - Oculus VR

Billede: Oculus VR

Svar på EULA-indhold fra Oculus Rift

, indsendt af _tweak

7 apr. 2016 08:14Som også omtalt her på sitet, er Oculus røget ind i en række spørgsmål når det kommer til selskabets 'Terms of Service?-aftale, man underskriver, når man vil købe et headset.

Nu kommer Oculus med svar ? meningen er ikke, at Oculus kommer til at eje det brugerindhold, man skaber. Men det brugerskabte indhold udgivet i forbindelse med VR-headsettet vil Oculus kunne bruge til f.eks. reklamer, ligesom de vil indsamle information om brugeren af VR-headsettet formentlig til samme formål. Dette er en model vi også kender fra Facebook.

Oculus afviser dog, at de på nuværende tidspunkt deler data med Facebook, men der er formentlig ikke tvivl om, at dette meget vel kan blive et fremtidigt scenarie ? Oculus nævner selv, at denne mulighed kan blive aktuel senere.

Hos mediet UploadVR kan man læse den fulde forklaring fra Oculus.

Newz.dk - Flickr - bongo vongo

Billede: Flickr - bongo vongo

'Panama Papers' kom frem via en hacket mailserver

6 apr. 2016 12:32Et sikkerhedshul på en mailserver var det, der skulle til, for at 2,6 TB data omkring selskabet Mossack Fonseca og tusinder af dets kunders gemte penge så dagens lys.

Det Panama-baserede selskabs forretningsmodel går ud på at sikre, at kundernes penge ikke beskattes i hjemlandet - f.eks. Danmark.

Sagen har indtil videre bl.a. betydet, at Islands statsminister har overdraget magten til sit partis næstformand på grund af statsministerens brug af Mossack Fonseca. Og i Storbritannien er premierminister David Cameron under pres, fordi hans velhavende far også gjorde brug af selskabet.

Derudover er familiemedlemmer til Kinas leder samt Ruslands Vladimir Putin blandt de indtil videre 140 politikere og alment kendte personer, som er identificeret.

Ramon Fonseca, der er medstifter til Mossack Fonseca, udtaler ifølge Bloomberg til Panamas Channel 2, at dokumenterne er ægte, samt at de er indsamlet ulovligt af hackere. The Spanish skriver, at dataen er opsnappet på selskabets mailserver, og at kunder har modtaget en besked om, at alle nødvendige skridt bliver taget for at sikre sig mod en gentagelse.

Newz.dk - Sgt Rupert Frere/RLC

Billede: Sgt Rupert Frere/RLC

Amerikansk militær ønsker billigere mini-droner

5 apr. 2016 15:47Der skal flere droner i lomme-størrelse med i bagagen, når det amerikanske militær er på operation - og de skal være billigere.

Det er ønsket fra ledelsen, som nu efterspørger vurderinger fra industrien på, hvordan man kan masseproducere disse 'nano-droner', og hvad det vil koste.

De små flyvende maskiner skal leve op til en række krav fra militæret:

De skal maksimalt veje 150 gram, kunne sendes i luften i løbet af et minut og holde sig flyvende i mindst et kvarter.

Der skal være et kamera med mulighed for at opfange objekter af menneskestørrelse på en afstand af 50 til 75 fod (x-x meter).

Dronerne skal kunne klare vindstyrke på 10-15 knob og have en rækkevidde på mellem 500 og 1200 meter.

Indtil nu har militæret gjort brug af håndlavede 'nano-droner', der i det lange løb koster for meget. Det er dette beløb man nu ønsker bud på at nedbringe.

Newz.dk - Toyota

Billede: Toyota

Microsofts Azure skal bruges i Toyotas biler

5 apr. 2016 14:06Som et led i selskabernes igangværende samarbejde opretter Toyota nu enheden 'Toyota Connected', der skal fokusere på at bringe Microsofts Azure-teknologi ind i bilerne.

Det kan f.eks. være ved intelligente rat, der måler førerens puls og automatisk kontakter alarmcentralen, hvis uheldet er ude. En andre idéer er indbygget alkometer og sæder, der monitorerer førerens vægt, temperatur og lignende, så bilen på den måde bliver en slags 'wearable'.

Derudover skal systemet f.eks. også kunne foreslå en nærliggende restaurant, når man er på vej til en koncert eller andet arrangement.

Ved hjælp af informationer fra andre biler på samme strækning, skal rejsetiden også udregnes. Dette kan så kædes sammen med f.eks. dagens møder i kalenderen, og disse kan omarrangeres, hvis det ser ud til, man bliver forsinket.

Azure er Microsofts platform til cloud-baserede tjenester med bl.a. analyse, database, lager og web.

Gå til top