mboost-dp1

SXC - clix

Optisk datakommunikation kan komprimeres

- Via NewScientist - , redigeret af Emil

I New York på Cornell University har et hold forskere opnået en succes med komprimering af data sendt via fiberkabler. Ved at anvende, hvad de kalder en tids-linse, komprimerer de ikke data via algoritmer, men, som navnet antyder, ved at spare tid.

Mark Foster og Alexander Gaeta, der står bag eksperimentet, formåede at komprimere et signal bestående af 24 bit, der tog 2,5 nanosekunder at sende, til kun at være 92 picosekunder, hvilket svarer til en komprimering på 27 gange.

Den voldsomme komprimering opnår de ved at sende signalet igennem deres tids-linse, der består af et materiale, som påvirkes af en anden infrarød laser. Påvirkningen vibrerer atomerne i materialet, hvilket ændrer frekvensen for signalet, der sendes igennem det.

En anden tids-linse sørger for at konvertere signalet tilbage til dets oprindelige format i den anden ende. Der er endnu et stykke vej til en kommerciel implementering af projektet, men når det sker, vil det betyde kraftig øget båndbredde pr. fiber.





Gå til bund
Gravatar #1 - mgX
1. okt. 2009 09:31
Var der ikke også nogle der arbejdede på at kunne sende flere forskellige signaler på samme tid gennem en lysleder?
Gravatar #2 - mireigi
1. okt. 2009 09:49
Synes det er sejt at de ændrer bølgelængden på lys med lys.

Lige et spørgsmål til de kloge lys-nørder herinde:
Hvis jeg retter to lommelygter med henholdsvis grønt og rødt lys mod samme punkt på en væg, så de to lyskegler overlapper hinanden, vil væggen så blive sort i overlapningen, eller vil den vise sin normale farve? Grøn og rød ophæver jo hinanden.
Gravatar #3 - bnm
1. okt. 2009 09:50
#1: det hedder multi-mode fiber, og er en gængs teknik til at opnå større båndbredde ved kortere afstande.

#2: grøn og rød ophæver ikke hinanden.
Gravatar #4 - Slettet Bruger [467093580]
1. okt. 2009 09:52
mireigi (2) skrev:
Grøn og rød ophæver jo hinanden.


Grøn + rød + blå = hvid
Gravatar #5 - Unbound
1. okt. 2009 09:57
#2

For at udvide lidt på #3 der har fuldt ud ret i de to ikke ophæver hinanden...

Grøn er ikke en grundfarve, de er Rød, Gul og Blå der er det. Grøn er Gul og Blå blandet sammen... ligesom Orange er Gul og Rød og Lilla er Blå og Rød...

Blander du Grøn og Rød, får du hvid... teoretisk set... da grøn er gul og blå, og rød giver sidste af de 3 grundfarver... dermed hvid...

I praksis er det ofte noget andet, da det afhænger meget af udførelsen af eksperimentet.

Det skal bemærkes at det selvfølgeligt er noget helt andet hvis det er maling eller andre farver man blander, da de fungerer på en anden måde. Men det kan vi snakke om en anden gang :)

Edit: Nu regnede jeg ud hvor du har fra de ophæver hinanden... Det er netop pga. du regner med malingsfarver... maling fungere ikke ved at udsende lys, men fjerner derimod lys... Dvs rød maling, fjerner gul og blå, og derfor er det kun det røde spectrum af det hvide lys der returneres. Derfor vil du få, at når du blander grøn maling (der fjerner farven rød) og rød maling, der fjerner blå og gul... så er alle de 3 grundfarver fjernet, og der bliver teoretisk ikke returneret noget lys (derfor sort)
Gravatar #6 - demolition
1. okt. 2009 10:08
mireigi (2) skrev:
Hvis jeg retter to lommelygter med henholdsvis grønt og rødt lys mod samme punkt på en væg, så de to lyskegler overlapper hinanden, vil væggen så blive sort i overlapningen, eller vil den vise sin normale farve? Grøn og rød ophæver jo hinanden.

Grønt + rødt lys giver gult lys da det er additiv farveblanding.
Gravatar #7 - lorric
1. okt. 2009 10:23
Som #6 siger er det additivt. Der findes både additive og subtraktive farveblandinger.
http://lmgtfy.com/?q=additive+subtractive+colors
Gravatar #8 - bnm
1. okt. 2009 10:55
De 3 "grundfarver" er kun et koncept i farvelære. I den fysiske verden er der et spektrum af farver.
Hvis menneskets øje bestod af f.eks. 100 forskellige tapceller som hver især kun reagerede på et snævert frekvensområde ville vi kunne sondre mellem flere sande farver, men i praksis fungerer det ved at hjernen "opfinder" sansefænomener for kombinationer af signaler fra kun 3 forskellige slags tapceller som reagerer på fotoner fra delvist overlappende frekvensområder.

Når vi ser gult lys, er det fordi 2 af vores 3 slags tapceller trigger oftest, og den tredje sjældnest. Det kvitterer hjernen så for med oplevelsen vi kalder gult. Hjernen kan narres til at give samme oplevelse ved at modtage grønt og rødt lys som er de frekvenser de 2 tapceller er mest følsomme over for. Men rødt+grønt lys giver *ikke* gult lys, ligesom en hyletone og en bas, ikke giver en mellemtone.
Gravatar #9 - Thinq
1. okt. 2009 11:03
De modificerer et signal så pulslængden reduceres fra 2,5 nanosek til 92 picosek, fint nok. Desværre skal signalet dekomprimeres når det er nået frem, hvilket tager 1 millisek. Hvor meget tid har man så vundet, hmmm.
Såvidt jeg kan se udskifter man bare et problem med et andet. Det kommer vist til at afhænge meget af konteksten, om det er nogen god ide.
Gravatar #10 - bnm
1. okt. 2009 11:10
#9: Hvis du skal overføre noget som til at starte med ville tage 1 time at overføre, men efter komprimering kun ville tage lige over 2 minutter, gør 1 millisekund højere latency så det store?
Gravatar #11 - Decipher
1. okt. 2009 11:50
#9

Tjah, men hvor fedt var det at opfinde telefonen, når man var den eneste der havde en?

Baby steps, ok ;)
Gravatar #12 - Thinq
1. okt. 2009 12:18
#10 Nu bliver din pakke jo ikke til een 2 minutters puls. Jeg vil sige at den samlede latence afhænger af hvordan "tids-teleskopet" virker, det er ikke helt klart fra orig. artiklen om man ikke bare risikerer en ny kø på den anden side af fiberen.

Under alle omstændigheder vil den medfødte latency på 1 ms per omformning være kumulativ for hver node/router/whatever på signalets vej. Det er ikke et problem for een stor fil, men kan hurtigt blive det for f.eks. online gaming kommunikation.

Det sætter i hvert fald en begrænsning på hvor man har lyst til at benytte systemet. Atlanterhavsfiber ok. Kort fiber, no thanks.

#11 jo, jo godt ord igen. Flot klaret Mark Foster!
Gravatar #13 - Clauzii
1. okt. 2009 12:41
bnm (8) skrev:
ligesom en hyletone og en bas, ikke giver en mellemtone.


Men der kan dog opstå interferens-forvrængning, alt efter lydudstyrets kvalitet og formåen mht. til undertrykkelse af selvsamme.
Gravatar #14 - Scapegoat
1. okt. 2009 12:51
#1 Der er flere som har eksperimenteret med forskellige måder at sende lys. Flere har også kantet lys og brugt forskellige farver. Med godt resultat.
Så vi KAN i princippet sende et lys igennem en lysleder med høj hastighed, og så kan vi sende evt. 20 forskellige farver igennem i 20 forskellige vinkler.
Så kan man så selv gange sammen hvor meget du fordobler hastigheden ved disse metoder. Og nu kan man så åbenbart også komprimere det på denne måde oveni. BAAM!

#2 Nej, for at svare på dit spørgsmål om lys må jeg svare ved at forklare om farver.

Lys er en såkaldt additiv farve (Farve hvor man skal tilføje noget for at ændre det) Hvis du starter med "intet lys" hvilket er sort, så tilføjer du grundfarver for at få den farve du ønsker. Til sidst er alle farver oppe på max, og du har en hvid farve. Altså jo mere du blander, jo mere lys for du blot. Hvis du skal have sort så skal du fjerne noget af lyset.

Substrahive farver (Altså hvor ud trækker noget fra) er når du starter med en hvid farve og så "trækker lys fra" ved at du tilføjer en farve. Det er blandt andet når du printer ud på et ark papir. Så propper du en farve på, og jo mere farve du propper på, jo mere mørkt bliver det. Og til sidst bliver det sort.

PS.:
Dette er kun aktuelt ved RGB farver da man starter med hvidt papir og så sprøjter farve på indtil det er sort.

Ved CMYK (Cyan, Magenta, Yellow og blacK) er her tale om nogle andre farver og nogle andre blandingmuligheder. Her starter man med et sort papir og blander så farve hvor alle farver blandet lige op også giver hvid.

Håber det hjalp :)
Gravatar #15 - Mentalus
1. okt. 2009 12:59
Det er jo bare en transformation fra tidsdomænet over i frekvensdomænet, på samme måde som f.eks. en Fourier transformation. Eneste forskel er at de gør det på en fancy måde med linser osv :-)
Sådan læser jeg det i hvert fald. Det er ikke en "kompression" som sådan.

De kunne i virkeligheden lige så godt have sendt flere forskellige signaler samtidigt ind i fiberen med lasere i forskellige farver. Om det så er lettere eller sværere end den nye metode ved jeg ikke.

Fordelen ved den nye metode er vel at der kun kræves én laser, og at frekvensspektret er kontinuert frem for diskret, hvilket ville kræve uendeligt mange lasere ellers. Helt klart en smart ting.
Gravatar #16 - Törleif Val Viking
1. okt. 2009 15:23
Vil det give bedre ping i spil?
Gravatar #17 - luuuuu
1. okt. 2009 15:46
#16

Næ. Datapakkerne skal stadig bevæge sig over x antal kilometer, uanset om de er komprimerede eller ej, og det er der den egentlige forsinkelse opstår.
Gravatar #18 - StaggerLee
1. okt. 2009 16:33
#2

Det kommer an på hvad farve din væg er, hvis du har en sort væg så ja.
Gravatar #19 - Hun73r
2. okt. 2009 10:42
Hvad har de gang i når de arbejder med fiber, TDC siger da selv fiber er ikke fremtiden det er copper.
Gravatar #20 - ufomekaniker2
2. okt. 2009 10:59
Hun73r (19) skrev:
Hvad har de gang i når de arbejder med fiber, TDC siger da selv fiber er ikke fremtiden det er copper.


kobber? mener du coax kabler? coax kabler er også med kobber i lederen.

Så vidt jeg har ladet mig fortælle kan coax transmitte med samme hastigheder som fiber - endnu. Men coax kan ikke sende over det samme lange afstande som fiber.

Jeg tror at TDC siger det fordi, at de allerede i forvejen har kobber og coax i jorden, og at fiber koster rigtig mange knaster at grave ned.
Gravatar #21 - zin
2. okt. 2009 16:01
#19: Ja, hvorfor bruge stål når man kan bruge bronze? :-)
Gravatar #22 - Hun73r
2. okt. 2009 16:38
#20 copper coax what ever :P var jo bare for sjovt jeg har jo ikke adsl jeg har jo fiber og 50x50Mbit så.
men tdc er helt ude af probation enjeg kender har adsl og det kører da næsten aldrig...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login