microsoft teaser nyt os styresystem windows usynlige opdateringer / Newz.dk

Pixabay

Nyt i Window: vil understøtte Linux GUI Programmer

- Via Computerworld - , indsendt af arne_v

Microsoft går endnu længere i deres sammenblanding af Opensource og Windows – og arbejder på at integrere Linux GUI Apps direkte ind i Windows

Dermed bliver det muligt at afvikle deciderede Linux GUI -programmer, f.eks. Firefox, LibreOffice og Chrome direkte i Windows, og de vil kunne køre sideløbende med udgaverne der er udviklet specifikt til Windows.

Dette bliver muligt, formentlig fordi Microsoft implementerer deres egen X-server, der interfacer med Windows.

Dermed bliver det også muligt for programmerne at afvikles med accelerations-optimeringer fra grafikkortet, hvilket sikrer en fornuftig hurtig og flydende afvikling af programmerne.

I skrivende stund er udvidelsen af Windows kun tilgængelig via Windows 10 Insider-programmet – og det vides endnu ikke hvornår det integreres ind i et officielt Windows-patch.

Gå til bund
Gravatar #1 - brostenen
25. maj 2020 09:06
Det får mig ikke til at skifte til Windows.
Gravatar #2 - Claus Jørgensen
25. maj 2020 10:55
#1

Jeg tror ideen her er at Firebox/Chrome etc. udviklere kan lave alt deres arbejde direkte på Windows.

Hvilket jo er stort. Det er dyrt at have udviklere skifte platform hele tiden.

Og jeg kan forsikre dig om at de er ret ligeglade med hvad privatpersoner tænker. Dette her er 100% målrettet business.
Gravatar #3 - linos
25. maj 2020 11:26
Jeg troede det var en Weston baseret Wayland compositor
Men det er ikke ligefrem overraskende hvis Microsoft arbejder videre på noget gammelt
Gravatar #4 - CBM
25. maj 2020 11:37
Claus Jørgensen (2) skrev:
#1

Jeg tror ideen her er at Firebox/Chrome etc. udviklere kan lave alt deres arbejde direkte på Windows.

Hvilket jo er stort. Det er dyrt at have udviklere skifte platform hele tiden.

Og jeg kan forsikre dig om at de er ret ligeglade med hvad privatpersoner tænker. Dette her er 100% målrettet business.

Det kan du have ret i.

Men jeg ser stadig gerne at de hjalp reactos og linux med at nå 100% kompatibilitet med Windows software og derefter udfasede Windows som et kommercielt produkt
Gravatar #5 - TwistedSage
25. maj 2020 13:16
#4 "Bagefter kan du tage på tur i det rumskib, du heller aldrig får" ;)
Gravatar #6 - arne_v
25. maj 2020 13:45
#4

Bare lav en plan for hvordan MS tjener flere penge på den måde og send den til MS, så sker der.

:-)
Gravatar #7 - linos
25. maj 2020 15:07
arne_v (6) skrev:
#4

Bare lav en plan for hvordan MS tjener flere penge på den måde og send den til MS, så sker der.

:-)


De Open sourcer en del for tiden, og laver flere og flere ting der får Linux og Windows til at fungere med hinanden i et eller andet omfang.

Det ironiske er, med tilstanden af WINE, at Linux har langt bedre bagudkompatibilitet med Windows software, end Windows. Linux er mindre, mere modulært, mere effektivt, mere tilpasningsvenligt, mere kompatibelt på tværs af forskellige enheder, mindre bloated, ofte hurtigere, i mange tilfælde generelt bedre end Windows, og det ved Microsoft - og jo mere modulære, og eksotiske, processorer bliver, desto sværere bliver det for Microsoft med alle deres closed source blackboxes, at være tilpasningsvenligt og relevante for nye enheder.
Mit bud er at Windows en dag bliver en Linux distro. Windows er kludret, men de formår at lave det visuelle nogenlunde behageligt, og ensartet, på tværs af enheder, hvilket, efter min mening mangler lidt i Linux - hvilket kunne være en styrke for Microsoft.
Fordi Microsoft er så integreret i mange virksomheder som det er, ville de stadigvæk kunne dominere og tjene store beløb på licenser til Office, og diverse udviklingsmiljøer - men de behøver ikke at tage sig af kompatibilitet (i samme grad) da andre udviklere trækker den byrde. De kan derfor fokusere på brugerflader, og værktøjer, og office programmer.
Gravatar #8 - Claus Jørgensen
25. maj 2020 15:09
#7

Windows bliver aldrig Linux. Der er tusindevis af ting hvor Windows er bedre, og vi skal ikke kigge længere end til DirectX / gaming før din teori er skudt i vandet.

Jeg ved godt at i sølvpapirshattetyper ikke har spillet computerspil siden 90erne, men resten af verden tænker altså ikke på samme måde :p

Derudover er Linux jo bare kernel. Userland software på Linux er generelt noget skrald. Det er altid 3rd ranks erstatningsprogrammer til det "rigtige" software man kan kører på Windows/Mac
Gravatar #9 - larsp
25. maj 2020 17:19
#7 #8 Som computer nørd vænner man sig til ét operativsystem og når man kan det til fingerspidserne er alt andet noget skrald.

Jeg var selv Windows nørd for alvor frem til XP. Jeg havde en top tunet maskine med XP der var lynhurtig og gjorde alt som jeg ville perfekt. Windows 7 var altid lidt.. meh. Jeg gad ikke bruge kræfter på at fintune det.

Windows 10. Bvadr. Det er sikker fint under de 20 lag af crap jeg ikke har brug for. Men grænsefladen vil bare alt for meget. For mange notifications. Kontrolpanelet er fuldstændig sindsygt. 17 services og virusscanninger damptromler min stakkels PC når jeg booter Windows. Jeg har næsten ondt af den. For mig er Win 10 et nødvendigt onde for at køre visse programmer.

Linux er i dag det OS'et der bare gør hvad det skal uden problemer og ikke er i vejen. Men ja. Hvis man lægger nok kræfter i det kan man sikkert godt få Win 10 til at køre nogenlunde. Men jeg vil ikke investere tid og hjerneceller i det.
Gravatar #10 - linos
25. maj 2020 17:21
Claus Jørgensen (8) skrev:
#7

Windows bliver aldrig Linux. Der er tusindevis af ting hvor Windows er bedre, og vi skal ikke kigge længere end til DirectX / gaming før din teori er skudt i vandet.

Jeg ved godt at i sølvpapirshattetyper ikke har spillet computerspil siden 90erne, men resten af verden tænker altså ikke på samme måde :p

Derudover er Linux jo bare kernel. Userland software på Linux er generelt noget skrald. Det er altid 3rd ranks erstatningsprogrammer til det "rigtige" software man kan kører på Windows/Mac


Lad mig først lige sige at når man læser
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&a...
og ser at de arbejder på at få lavet alt som er Linux-styrker til at fungere ovenpå D3D12, så er det bestemt usandsynligt.

Med resten kan jeg ikke helt finde ud af om du troller, eller er seriøs.
Linux og Vulcan+SDL2 klarer sig fint i forhold til Windows og DX12.
Steam har, med deres support af WINE, og deres egen version "Proton" haft kæmpe indflydelse, generelt for funktionen af Windows spil på Linux, men bestemt også for at lave rettelinjer for Linuxsystemer til afvikling af spil. Når Windows outperformer Linux i spil, er det udelukkende fordi drivere og spil bliver udviklet med fokus på Windows.
Med gode drivere, Vulcan, og SDL2 (begge dele er cross platform (Windows, IOS, Linux, Android), og mangler ingen funktioner ift. DX - så hvis du tager Vulcan og SDL2, skulle du være udover at skulle tænke på support)), og et spil der er ordenligt testet, kan Linux uden problemer konkurere med Windows.
Når devs vælger DX, er det fordi Microsoft er gode til at sælge, og købe, og har haft dybe lommer, når API'er skulle promoveres, og er endt som en defacto standard, fordi devs nu er vandt til DX. (Da DX vandt frem, havde OpenGL f.eks. flere funktioner end D3D, og de promoverede flere gange funktioner som noget stort og flot, selv om OpenGL havde haft support for det i laaange tid). D3D er ikke et bedre API, det er bare bedre kendt, derfor mere brugt, og derfor bedre supporteret.
Der er en YouTube kanal (link nedenfor) der benchmarker WINE Vs Windows, hvor WINE ofte performer ligeså godt som (til tider, bedre end) Windows 10. Det er altså Windows native spil, der afvikles uden ret meget straf, på et system det ikke er udviklet til (givet - det er ikke "out of the box" og kræver ofte profiler (som kan deles og hentes), og der er af og til restriktioner, men det er da om ikke andet bevis for at et Linux-baseret system kan afvikle spil i konkurrencedygtig grad, især hvis det er udviklet med henblik på at være cross platform, som f.eks. Unreal motoren er).
https://m.youtube.com/watch?v=TijlTJC7KYc
Det korte af det lange er at "Direct X/gaming" er idag et irrelevant argument - og hvis man ser isoleret på Valve's fremskridt på Linux-fronten, har det været irrelevant i nogle år efterhånden.

Hvad de tusindvis af ting er, ved jeg ikke. Jeg ved at det mest anvendte software oftest ikke har support for Linux, men det er ikke fordi at det ikke ville fungere på en Linux distro, og det er ikke fordi det ikke kunne fungere ligeså godt/bedre, det er, som du selv siger, fordi userland kan være kaos, fordi de forskellige distros desværre ofte er Frankenstein's monstre. Og så er det jo også et spørgsmål om efterspørgsel.

Men Linux kernelen skalerer virkeligt godt, og er modulær. Der er en grund til at alt fra de største servere ned til de mindste telefoner kører Linux. Hvis du har PS4, kører den også en modificeret Linux-kernel. Mange IOT-enheder kører Linux. De fleste ting der har en lidt anderledes CPU, kører Linux (hvilket man også vil komme til at se mere og mere med neurale networks/AI, customizable RISC CPU'er, etc.. Du vil aldrig kunne tilpasse Windows' kernel (med mindre du betaler sindssyge summer for at de gør det for dig).

Jeg ved at Linux er en kernel, men det der er så fedt ved den, er at du langt hen ad vejen har enormt meget hardware support direkte i din kernel, og hvis man vil, kan man lave den så den passer lige nøjagtigt til sit hardware, så den samtidigt ikke fylder noget. Det betyder at du ikke behøver at installere, og opdatere, og manage, drivere på samme måde, og i samme omfang som i Windows. Hvis du så laver en brugerflade der følger POSIX, burde du kunne få den til at køre på alt hvad du kan få en Linux-kernel til at køre på.
Jeg ved at alt der er ud over kernel, ofte er et rod, med et væld af forskellige sammensætninger af systemer, og dele kompileret med forskellige kompilere og biblioteker, for ikke at snakke om forskellige package managers, og repos, der skal supporters og vedligeholdes, kaos i versioning, og så videre, hvilket ikke ligefrem er optimalt, og de primære grunde udviklere giver for ikke at supportere et Linux system, men med ting som snaps og flatpacks, er det forhåbentligt argumenter der snart hører fortiden til.

Med diverse protokoller, bliver Linux distroer forhåbentligt nemmere generelt at udvikle til.

Men med alt det sagt, er det jo klart geniale CLI-værktøjer og tungt arbejde, hvor Linux virkeligt brillerer. Man kan på få linier få Linux til at udføre opgaver på sekunder, der med Windows værktøjer ville tage dages manuelt arbejde.

Det er klart detaljer der irriterer mig mest ved Linux distroer. Klipping tearing hører fortiden til, men der er stadig ting som f.eks. indhold af vinduer, der fylder mere end vinduet. Fonts og knapper er ikke altid mega pæne, og når det er programmet, og ikke distroen der bestemmer vinduets udseende kan det godt give lidt problemer også. Men Ubuntu er for det meste pænt og nemt. Deepin minder meget om IOS i layout, grafik, og nemhed, men havde det ikke været for irriterende problemer, havde jeg brugt Sway (har overvejet i3, men gider ikke X-server) og så er man ud over dumme vinduer, og buggy grafik. Og det er nok lidt humlen af det. Jeg synes ofte Linux ender lidt med buggy brugerflade og/eller kompromiser - men de bliver færre og færre, og de er så få nu, at jeg kun bruger Windows på min stationære på grund af office og dovenskab.
Gravatar #11 - brostenen
25. maj 2020 17:23
Sølvpapir eller ej. Jeg kan kun sige at til mit behov, så er jeg meget glad for kun at køre Linux. Ubuntu Mate fungerer perfekt til mine behov med andre ord. Jeg forsøgte at se hvad Windows10 var for noget, her for en måneds tid siden, hvor jeg testede det af på en anden bærbar.... Hold da maule jeg blev irriteret og gal på shittet. Jeg kunne sgu ikke engang finde rundt i brugerfladen. Så kan det godt være at programmer kan noget mere til forretningsbrug, men her fik jeg altså fnidder af lortet. Jeg ved ikke. Det er nok første brugerflade jeg nogensinde har haft det så svært med. Jeg havde en følelse af at alle funktioner og andet, var gravet godt og grundigt ned, og så skulle jeg til at bruge tid på at finde det sted hvor man ser USB enheder... Nej... Aldrig Win10, tak. Ikke engang OsX har givet så meget fnidder, eller da jeg skulle lære Unix på terminal i 1995.
Gravatar #12 - brostenen
25. maj 2020 17:27
linos (10) skrev:
Claus Jørgensen (8) skrev:
#7

Windows bliver aldrig Linux. Der er tusindevis af ting hvor Windows er bedre, og vi skal ikke kigge længere end til DirectX / gaming før din teori er skudt i vandet.

Jeg ved godt at i sølvpapirshattetyper ikke har spillet computerspil siden 90erne, men resten af verden tænker altså ikke på samme måde :p

Derudover er Linux jo bare kernel. Userland software på Linux er generelt noget skrald. Det er altid 3rd ranks erstatningsprogrammer til det "rigtige" software man kan kører på Windows/Mac


Lad mig først lige sige at når man læser
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&a...
og ser at de arbejder på at få lavet alt som er Linux-styrker til at fungere ovenpå D3D12, så er det bestemt usandsynligt.

Med resten kan jeg ikke helt finde ud af om du troller, eller er seriøs.
Linux og Vulcan+SDL2 klarer sig fint i forhold til Windows og DX12.
Steam har, med deres support af WINE, og deres egen version "Proton" haft kæmpe indflydelse, generelt for funktionen af Windows spil på Linux, men bestemt også for at lave rettelinjer for Linuxsystemer til afvikling af spil. Når Windows outperformer Linux i spil, er det udelukkende fordi drivere og spil bliver udviklet med fokus på Windows.
Med gode drivere, Vulcan, og SDL2 (begge dele er cross platform (Windows, IOS, Linux, Android), og mangler ingen funktioner ift. DX - så hvis du tager Vulcan og SDL2, skulle du være udover at skulle tænke på support)), og et spil der er ordenligt testet, kan Linux uden problemer konkurere med Windows.
Når devs vælger DX, er det fordi Microsoft er gode til at sælge, og købe, og har haft dybe lommer, når API'er skulle promoveres, og er endt som en defacto standard, fordi devs nu er vandt til DX. (Da DX vandt frem, havde OpenGL f.eks. flere funktioner end D3D, og de promoverede flere gange funktioner som noget stort og flot, selv om OpenGL havde haft support for det i laaange tid). D3D er ikke et bedre API, det er bare bedre kendt, derfor mere brugt, og derfor bedre supporteret.
Der er en YouTube kanal (link nedenfor) der benchmarker WINE Vs Windows, hvor WINE ofte performer ligeså godt som (til tider, bedre end) Windows 10. Det er altså Windows native spil, der afvikles uden ret meget straf, på et system det ikke er udviklet til (givet - det er ikke "out of the box" og kræver ofte profiler (som kan deles og hentes), og der er af og til restriktioner, men det er da om ikke andet bevis for at et Linux-baseret system kan afvikle spil i konkurrencedygtig grad, især hvis det er udviklet med henblik på at være cross platform, som f.eks. Unreal motoren er).
https://m.youtube.com/watch?v=TijlTJC7KYc
Det korte af det lange er at "Direct X/gaming" er idag et irrelevant argument - og hvis man ser isoleret på Valve's fremskridt på Linux-fronten, har det været irrelevant i nogle år efterhånden.

Hvad de tusindvis af ting er, ved jeg ikke. Jeg ved at det mest anvendte software oftest ikke har support for Linux, men det er ikke fordi at det ikke ville fungere på en Linux distro, og det er ikke fordi det ikke kunne fungere ligeså godt/bedre, det er, som du selv siger, fordi userland kan være kaos, fordi de forskellige distros desværre ofte er Frankenstein's monstre. Og så er det jo også et spørgsmål om efterspørgsel.

Men Linux kernelen skalerer virkeligt godt, og er modulær. Der er en grund til at alt fra de største servere ned til de mindste telefoner kører Linux. Hvis du har PS4, kører den også en modificeret Linux-kernel. Mange IOT-enheder kører Linux. De fleste ting der har en lidt anderledes CPU, kører Linux (hvilket man også vil komme til at se mere og mere med neurale networks/AI, customizable RISC CPU'er, etc.. Du vil aldrig kunne tilpasse Windows' kernel (med mindre du betaler sindssyge summer for at de gør det for dig).

Jeg ved at Linux er en kernel, men det der er så fedt ved den, er at du langt hen ad vejen har enormt meget hardware support direkte i din kernel, og hvis man vil, kan man lave den så den passer lige nøjagtigt til sit hardware, så den samtidigt ikke fylder noget. Det betyder at du ikke behøver at installere, og opdatere, og manage, drivere på samme måde, og i samme omfang som i Windows. Hvis du så laver en brugerflade der følger POSIX, burde du kunne få den til at køre på alt hvad du kan få en Linux-kernel til at køre på.
Jeg ved at alt der er ud over kernel, ofte er et rod, med et væld af forskellige sammensætninger af systemer, og dele kompileret med forskellige kompilere og biblioteker, for ikke at snakke om forskellige package managers, og repos, der skal supporters og vedligeholdes, kaos i versioning, og så videre, hvilket ikke ligefrem er optimalt, og de primære grunde udviklere giver for ikke at supportere et Linux system, men med ting som snaps og flatpacks, er det forhåbentligt argumenter der snart hører fortiden til.

Med diverse protokoller, bliver Linux distroer forhåbentligt nemmere generelt at udvikle til.

Men med alt det sagt, er det jo klart geniale CLI-værktøjer og tungt arbejde, hvor Linux virkeligt brillerer. Man kan på få linier få Linux til at udføre opgaver på sekunder, der med Windows værktøjer ville tage dages manuelt arbejde.

Det er klart detaljer der irriterer mig mest ved Linux distroer. Klipping tearing hører fortiden til, men der er stadig ting som f.eks. indhold af vinduer, der fylder mere end vinduet. Fonts og knapper er ikke altid mega pæne, og når det er programmet, og ikke distroen der bestemmer vinduets udseende kan det godt give lidt problemer også. Men Ubuntu er for det meste pænt og nemt. Deepin minder meget om IOS i layout, grafik, og nemhed, men havde det ikke været for irriterende problemer, havde jeg brugt Sway (har overvejet i3, men gider ikke X-server) og så er man ud over dumme vinduer, og buggy grafik. Og det er nok lidt humlen af det. Jeg synes ofte Linux ender lidt med buggy brugerflade og/eller kompromiser - men de bliver færre og færre, og de er så få nu, at jeg kun bruger Windows på min stationære på grund af office og dovenskab.


Og hvis man nu syntes at Windows10 er så dårligt at benytte, at man ikke gider og bruge det til spil? Skid hul i drectx-whatever-version. Det er meget nemmere at tænde konsollen.
Gravatar #13 - CBM
25. maj 2020 19:11
#5 & #6

Hehe

#11

Enig. Dog med spil er der stadig bedst performance i windows 10 i de fleste spil

#12

Jeg bliver aldrig fan af de "nyere" konsoller (alt efter wii)

Jeg oplevede en sjov ting med linux steam som informerede mig om at en amd64 er for forældet til at køre steam... LOLGravatar #14 - syska
25. maj 2020 20:16
Vælg det som virker og kom videre ...

Det virker som en iOS vs Android snak ... eller om man kan lade kan lide moren eller datteren ...

Alle er forskellige ... er det ikke bare dejligt vi rent faktisk har et valg ... I LOVE.
Gravatar #15 - CBM
25. maj 2020 20:26
syska (14) skrev:
Vælg det som virker og kom videre ...

Det virker som en iOS vs Android snak ... eller om man kan lade kan lide moren eller datteren ...

Alle er forskellige ... er det ikke bare dejligt vi rent faktisk har et valg ... I LOVE.

Og hvis man kan li' begge på samme tid?
Gravatar #16 - dugfrisk
25. maj 2020 21:04
syska (14) skrev:
Vælg det som virker og kom videre ...

Det virker som en iOS vs Android snak ... eller om man kan lade kan lide moren eller datteren ...

Alle er forskellige ... er det ikke bare dejligt vi rent faktisk har et valg ... I LOVE.

Har du virkelig et valg
Gravatar #17 - Claus Jørgensen
25. maj 2020 21:06
#9 (og andre)

Igen, i fokuserer på jeres egne behov. Hvis i skulle udvikle et program til 1 million+ brugerer ville i have andre meninger.

Linux er ikke en god platform til at udvikle enduser software på (eller til).

Det er grinagtigt hvordan Linux fanbois stadigvæk, 20 år senere, bruger de samme argumenter. Giv nu op, og fat at det er en server-side only platform.

Selv Android og webudviklerer bruger Windows eller Mac. Der er ingen der gider alle problemerne med Linux som slutbruger.

Istedet burde i være glade for at Chromium (og dermed Electron) kører på Linux, så i får næsten alt det samme software som til de andre platforme i dag.
Gravatar #18 - CBM
26. maj 2020 04:48
#17:

Moderne distributioner.... 'just works' ud af boksen

Særligt antix linux der er debian baseret men med init fremfor systemd
Gravatar #19 - brostenen
26. maj 2020 06:14
CBM (13) skrev:

#12

Jeg bliver aldrig fan af de "nyere" konsoller (alt efter wii)

Jeg oplevede en sjov ting med linux steam som informerede mig om at en amd64 er for forældet til at køre steam... LOL


Jeg ved ikke. Jeg holder mig altid en eller to generationer bag, når det kommer an på konsoller. Så når Ps5 er kommet, så begynder jeg at undersøge hvad en Ps4 kan byde. Ellers holder jeg mig til Wii/Xbox360/Ps3 generationen indtil videre som det nyeste.
Gravatar #20 - brostenen
26. maj 2020 06:22
Claus Jørgensen (17) skrev:
#9 (og andre)

Igen, i fokuserer på jeres egne behov. Hvis i skulle udvikle et program til 1 million+ brugerer ville i have andre meninger.

Linux er ikke en god platform til at udvikle enduser software på (eller til).

Det er grinagtigt hvordan Linux fanbois stadigvæk, 20 år senere, bruger de samme argumenter. Giv nu op, og fat at det er en server-side only platform.

Selv Android og webudviklerer bruger Windows eller Mac. Der er ingen der gider alle problemerne med Linux som slutbruger.

Istedet burde i være glade for at Chromium (og dermed Electron) kører på Linux, så i får næsten alt det samme software som til de andre platforme i dag.


Eneste to argumenter jeg har, er at Win10 er den eneste Windows som giver mig fnidder og nogensinde har gjort, og at Linux nu endelig er blevet modent nok til mine egne behov. Jeg er endt på Mate brugerfladen, som værende den der virker bedst for mig og til mine behov. Intet ondt om Win7, ud over at der ikke er support på det længere. Men nu er mit behov lidt anderledes end de flestes. Jeg benytter ikke spil på min computer, og jeg skal ikke benytte en computer til arbejde. Det er udelukkende som en informations-maskine at jeg benytter min computer. Altså teksbehandling til privat amatør brug, det sædvanlige forum/youtube/blogger-internet, resize af billeder, netbank, nyheder, borger.dk og email. Selv netflix og såen, benytter jeg smart-tv'et til.

Jeg kan godt se at man har brug for Windows, hvis man er software udvikler eller arbejder med Autocad. Eller hvad man ellers kan benytte en maskine til af arbejde.
Gravatar #21 - brostenen
26. maj 2020 06:29
CBM (18) skrev:
#17:

Moderne distributioner.... 'just works' ud af boksen

Særligt antix linux der er debian baseret men med init fremfor systemd


Det gør det. Dog vil jeg tilføje, at jeg ikke kan se forskellen på SystemD og ikke-SystemD. Jeg kan simpelthen ikke se hvad det ene skulle være bedre end det andet for. Jeg har forsøgt at finde ud af det, hvad forskellen på det er, ved at læse. Men for satanner det er tørt stof. Så hvad forskellen er, ved jeg ikke, og jeg syntes ikke jeg kan føle en forskel ved at bruge det eller ej.

Jeg læste dog en artikkel, som bad folk om at dykke ned i hvad SystemD er for noget, da der er meget stor misinformation om hvad og hvorledes. Så jeg forsøgte og gav op. Efter 5 minutters læsning, tænkte jeg fuck det, min maskine kører jo fint nok og uden problemer.
Gravatar #22 - larsp
26. maj 2020 07:23
#17 Jeg har pt. hardware der virker bedre i Linux end i Windows.

I Linux er der flere resourcer tilovers til det jeg vil bruge dem til end i Windows.

Linux spilder ikke min tid.

Så, ja, jeg har valgt at fokusere på det OS der virker bedst.

Og du har ret, electron, web-apps og emulation gør at det ultimativt bliver en detalje hvilket OS man vælger, så argumentet for vælge Windows bliver endnu mindre.
Gravatar #23 - CBM
26. maj 2020 08:09
#22

Ja et eksempel på det er fx kryoflux.
Men det er fortsat windows der giver flest fps i spil (endnu da)

#21

SystemD vs init

Det er initialiseringssystemer

SystemD forsøger at klare alt med et stort stykke software

Init består af en samling af små stykker software som hver især kun gør en enkelt ting men gør det godt

Init passer bedre i Unix/Linux filosofien end SystemD gør

SystemD ses som bloat af nogle fordi det fungerer mere som Windows med et kæmpe stykke software som gerne vil overtage hele operativ systemet

Når det så er sagt så har jeg ikke haft issues med systemd baserede distributioner men gammelt hardware virker til at fungere bedre med init fremfor systemd

#20

Jeg har ikke oplevet fnidder med Windows 10... afhængig af din definition af fnidder

Men jeg har oplevet at windows generelt er blevet nemmere at have med at gøre med hver version.

Fx er aktivering i XP noget skrammel og driver jagt mv i win98 er smertefuldt

Dog bliver der også gemt mere og mere væk for superbrugerne i nyere windows versioner plus der er indført megen overvågning

Hvis Windows 10 var open source så kunne man bygge en meget fornuftig windows emulering så man kan spille spil med mere optimal udnyttelse af hardwaren
Gravatar #24 - CBM
26. maj 2020 08:27
Info om systemd og init (sysV init)

https://www.quora.com/Why-is-%E2%80%9Csystemd%E2%8...

https://www.pcworld.com/article/2841873/meet-syste...

Der er også et init system der hedder upstart

https://unix.stackexchange.com/questions/5877/what...Jeg vil mene at systemd er god til nyere computere da en systemd baseret linux booter hurtigere men også har højere minimumskrav

Mens init er god til ældre maskiner... fra de første 64 bit maskiner til 32 bit maskiner og derunder

Gravatar #25 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 08:41
brostenen (20) skrev:
Jeg benytter ikke spil på min computer, og jeg skal ikke benytte en computer til arbejde. Det er udelukkende som en informations-maskine at jeg benytter min computer. Altså teksbehandling til privat amatør brug, det sædvanlige forum/youtube/blogger-internet, resize af billeder, netbank, nyheder, borger.dk og email.
En tablet eller mobiltelefon ville være bedre til dit formål så.

Operativ systemer er jo ret irrelevant hvis alt du laver kan gøres i en browser. En Chromebook ville være nok til dit behov.
Gravatar #26 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 08:43
larsp (22) skrev:
Og du har ret, electron, web-apps og emulation gør at det ultimativt bliver en detalje hvilket OS man vælger, så argumentet for vælge Windows bliver endnu mindre.
Argumentet for at ændre på det preinstalleret system forsvinder også helt.

Og hvis man faktisk skal bruge sin maskine til arbejde (eller gaming) så er der ikke mange gode argumenter for at installere Linux.

At i har nogle hobby maskiner i ikke bruger til noget seriøst er altså ikke et godt argument for valg af platform.
Gravatar #27 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 08:49
#Windows10

Det lyder som om at mange af jer ikke har opdateret i årevis. Jeg har ingen problemer med Windows 10, og det fungerer super simpelt, specielt i forhold til Windows 7. Det tager 5 sekunder at boote maskinen, det er instant at logge ind, og min bruger er koblet op til min outlook.com bruger så mine data og settings er gemt i skyen (hvilket er fantastisk hvis man har flere maskiner, eller når man skal sætte en ny maskine op).

Alm. brugere har altså ikke brug for at åbne kontrolpanelet 27 gange om dagen. (Hvis i har brug for det på Linux så har i altså seriøse problemer med jeres maskiner)
Gravatar #28 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 08:51
Dog bliver der også gemt mere og mere væk for superbrugerne i nyere windows versioner plus der er indført megen overvågning
newz.dk har mere overvågning af dig end Windows :p

I mean c'mon, newz.dk ejes af et reklameselskab som bruger siden som guinea pig til at teste de forskellige slags reklame typer. Der er mere kode dedikeret til reklamer end resten af siden.

Gravatar #29 - CBM
26. maj 2020 09:12
Claus Jørgensen (28) skrev:
Dog bliver der også gemt mere og mere væk for superbrugerne i nyere windows versioner plus der er indført megen overvågning
newz.dk har mere overvågning af dig end Windows :p

I mean c'mon, newz.dk ejes af et reklameselskab som bruger siden som guinea pig til at teste de forskellige slags reklame typer. Der er mere kode dedikeret til reklamer end resten af siden.
Claus Jørgensen (27) skrev:
#Windows10

Det lyder som om at mange af jer ikke har opdateret i årevis. Jeg har ingen problemer med Windows 10, og det fungerer super simpelt, specielt i forhold til Windows 7. Det tager 5 sekunder at boote maskinen, det er instant at logge ind, og min bruger er koblet op til min outlook.com bruger så mine data og settings er gemt i skyen (hvilket er fantastisk hvis man har flere maskiner, eller når man skal sætte en ny maskine op).

Alm. brugere har altså ikke brug for at åbne kontrolpanelet 27 gange om dagen. (Hvis i har brug for det på Linux så har i altså seriøse problemer med jeres maskiner)


Claus Jørgensen (26) skrev:
larsp (22) skrev:
Og du har ret, electron, web-apps og emulation gør at det ultimativt bliver en detalje hvilket OS man vælger, så argumentet for vælge Windows bliver endnu mindre.
Argumentet for at ændre på det preinstalleret system forsvinder også helt.

Og hvis man faktisk skal bruge sin maskine til arbejde (eller gaming) så er der ikke mange gode argumenter for at installere Linux.

At i har nogle hobby maskiner i ikke bruger til noget seriøst er altså ikke et godt argument for valg af platform.


Du burde blive ansat som Microsoft evangelist :-)

Megen gaming KAN klares på Linux og det bliver hele tiden bedre

Udvalget af udviklingsværktøjer på Linux er uovertruffent

Muligheder for tilpasning af Linux er uovertruffen

Muligheder indenfor retro brug af Linux er uovertruffen (kryoflux, aeros, amigaforever mv)

Gravatar #30 - CBM
26. maj 2020 09:13
Dobbelt post
Gravatar #31 - larsp
26. maj 2020 10:08
Claus Jørgensen (26) skrev:
Og hvis man faktisk skal bruge sin maskine til arbejde (eller gaming) så er der ikke mange gode argumenter for at installere Linux.

At i har nogle hobby maskiner i ikke bruger til noget seriøst er altså ikke et godt argument for valg af platform.

Okay, du er virkelig god til at vifte med en rød klud for Linux banden her :)

Det er absolut ikke til hobby at jeg bruger Linux, men til at udvikle embedded Linux professionelt. Ikke 10 vilde heste kunne få mig til at lave den slags arbejde på en Windows platform. Man ville være nød til at boote en VM med Linux alligevel for at builde skidtet.

Min TV computer kører så også Linux derhjemme, og javist, den er mere til hobby og underholdning. Men den udfører også et par server funktioner da den er always on. Igen. Ikke 10 vilde heste kunne få mig til at køre andet end Linux på den. Det er simpelthen bare det bedste OS til formålet.

Jeg råder også over et par Linux instanser i skyen der hoster websider og kører diverse backup jobs, hoster fildeling, webdav og den slags. ssh/rsync/cron jobs.

... igen.. jeg lyder som en broken record... Hvordan ville du klare det med Windows?

Det er Windows der er lejetøjs OS'et her, kære ven. ;)
Gravatar #32 - linos
26. maj 2020 11:39
Jeg er så absolut ikke Linux fanboi.
Min stationære kører en fuldt opdateret Windows 10 - og det ændrer ikke på at det er sindssygt uintuitivt og klodset.
At skifte til et andet OS som ikke er så klodset som Windows (det kan man ikke komme udenom - det kræver et hav af højreklik, og dobbeltklik, og at huske hvor forskellige settings er gemt i Windows, altsammen noget der kan klares ved at køre en terminal, og en kommando, eller måske op til 5-7 klik i Linux, eller IOS) er noget jeg gerne har ville i lang tid, for Windows er definitionen af et OS der kommer i vejen. Jeg har nægtet at køre Apple's ting udelukkende fordi det er så lukket som det er, og Apple software "kræver" Apple hardware, og Apple computere og ure, og telefoner, og entertainment-systemer fungerer bedst sammen. Så at jeg kører Linux nu, er fordi at de udfordringer der er tilbage, er færre og mindre end Window's klodsethed.

Når jeg argumenterer for Linux, som jeg gør, er det fordi de argumenter der ofte bruges imod det, ikke er gældende i samme grad, længere. Igen Snaps og flatpacks afhjælper rigtigt mange af argumenterne imod at udvikle til Linux, og Wayland/Weston har hjulpet enormt på visuelle aspekter.
Nej - det er ikke perfekt endnu. Ja - der er stadig kaos. Men det bliver i hele tiden bedre. Igen, Ubuntu med Deepin DE, er ligeså nemt at bruge som IOS, og er idag nemmere og hurtigere at installere, opdatere, og vedligeholde, end Windows.
Jeg bruger stock Ubuntu på min nye laptop, og det kører bedre end den præinstallerede Windows 10.

Havde MS Office fungeret uden WINE på Linux, ville der være virkeligt mange mindre virksomheder der nemt kunne skifte.


#23
SystemD er vel stadigvæk en masse små stykker software, der bare desværre er meget afhængige af hinanden, og især DBus, hvilket jeg ved der er rigtigt mange der modsætter sig, fordi hvis man så er afhængig af en enkelt del af SystemD, er man pludseligt nød til at bruge det hele, hvilket så dikterer hvordan systemet fungerer.
Gravatar #33 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 11:46
CBM (29) skrev:
Du burde blive ansat som Microsoft evangelist :-)
Umuligt, jeg er Apple udvikler :p

CBM (29) skrev:
Megen gaming KAN klares på Linux og det bliver hele tiden bedre
Nej. Hold nu om med det argument, du ved godt det ikke er sandt.

Da Apple udviklerede Metal droppede spil udviklerne OpenGL en masse.

CBM (29) skrev:
Udvalget af udviklingsværktøjer på Linux er uovertruffent
Nej. Hvorfor tror du der er så mange der bruger VS Code på Mac til TypeScript udvikling? Udviklingsværktøjerne på Linux, specielt til programmering, er en joke.

Gravatar #34 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 11:51
larsp (31) skrev:
Min TV computer kører så også Linux derhjemme
Hvorfor en computer til formålet? SmartTV, eller AppleTV/FireStick med Plex er en langt nemmere løsning.

larsp (31) skrev:
Jeg råder også over et par Linux instanser i skyen der hoster websider og kører diverse backup jobs, hoster fildeling, webdav og den slags. ssh/rsync/cron jobs.
Oh ja, som _server_.

larsp (31) skrev:
... igen.. jeg lyder som en broken record... Hvordan ville du klare det med Windows?
Well, uden problemer? Jeg kører Plex fra min Windows maskine, og du kan sagtens hoste en server på Azure (eller AWS, de har også Windows) som kan resten.

Men du gør den samme fejl som jeg har påpeget flere gange i tråden. Du bruger argumentet "linux er godt som server OS" (hvilket jeg er enig i) som et argument for at det skulle være et godt slutbruger OS (hvilket det ikke er)

Der er praktisk talt intet du kan på Linux som du ikke kan på Windows nu om dage (specielt hvis vi inkluderer WSL). Så hvorfor skulle man vælge systemer der kan _mindre_? (Lad mig gætte, fordi det er "gratis"?)
Gravatar #35 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 11:55
linos (32) skrev:
At skifte til et andet OS som ikke er så klodset som Windows (det kan man ikke komme udenom - det kræver et hav af højreklik, og dobbeltklik, og at huske hvor forskellige settings er gemt i Windows, altsammen noget der kan klares ved at køre en terminal, og en kommando, eller måske op til 5-7 klik i Linux, eller IOS) er noget jeg gerne har
ville i lang tid, for Windows er definitionen af et OS der kommer i vejen.
Du kan bruge Powershell til at redigerer alle systemindstillinger et. al.

Du skal jo alligevel slå dem op til Linux, så hvorfor slår du dem ikke bare op til Powershell hvis du vil gøre det fra en terminal?

linos (32) skrev:
Havde MS Office fungeret uden WINE på Linux, ville der være virkeligt mange mindre virksomheder der nemt kunne skifte.
Teknisk set fungerer O365 på Linux, du skal bare køre en Chromium browser. Men dit argument er forkert, fordi virksomheder har brug for et slutbruger system med brugerstyring over netværk, mulighed for remote control/updates, user policies, etc. Alt hvilket er meget meget nemmere på Windows (find en sysadmin for et 1000+ virksomhed som er uenig, I dare you)

Typisk er netop manglen på brugerstyring grunden til at Linux ikke er tilladt i virksomheder. Hvor glad ville du være for Linux hvis du ikke havde mulighed for sudo?

Gravatar #36 - linos
26. maj 2020 12:23
Claus Jørgensen (33) skrev:
Nej. Hold nu om med det argument, du ved godt det ikke er sandt.

Da Apple udviklerede Metal droppede spil udviklerne OpenGL en masse.


Har du set nogen benchmarks de sidste 2 år?
Wine kører det meste af tiden 80-110% framerate i forhold til Windows. Det afvikler altså spil næsten uden punishment, og til tider med vinding i forhold til Windows - og det er altså software der ikke er hverken udviklet, eller tweaket/tilpasset til Linux.
Native Linux spil (cross platform) kører typisk med mindst samme framerate som Windows, når det afvikles på DX12 på Windows.
Der hældes meget større ressourcer i at teste og tweake til Windows, alligevel er Linux konkurrencedygtigt. At Linux ikke er egnet til gaming er et argument der ikke holder vand længere!

At Apple udviklede Metal, var fordi der kom en ny API krig! Ja - OpenGL haltede efter mange års DirectX markedsføring af en virksomhed uden skrupler, med endeløse lommer, og dårlige driver implementeringer (nVidia lavede deres egne fortolkninger af OpenGL, og da de var konge, var det (når der blev udviklet til OpenGL) med fokus på hvad der virkede bedst på deres grafikkort. AMD holdte sig til specifikationen, hvilket endte med at straffe dem, fordi OpenGL-software udviklet med fokus på nVidia implementationen, ikke fungerede optimalt på AMD's hardware). OpenGL var ikke et dårligt eller mangelfuldt API - det endte måske med at blive rodet og misvedligeholdt, men det var mere som følge af markedet, og mangel på fokus og kærlighed, som følge af Microsoft.
Hvis man kan vinde en API krig, kan man sikre en god klump kunder.
AMD var ikke mega hurtige da de var igang med at udvikle og frigive Vulcan, og derfor stjal MicroSoft og Apple idéen, og turbo udviklede DX12 og Metal. Det har ikke en pløk at gøre med at Vulkan er dårligt, men alt at gøre med at man ikke kan sikre markedsandele ved at støtte cross platform!

At MS og Apple udvikler deres egne API'er er rent grådighed, og er IKKE et gyldigt argument mod hverken OpenGL eller Vulkan, eller SDL2, for den sags skyld. Det er udelukkende penge, promovering, og hvad devs er vandt til.

Og når det kommer til alt andet software og udvikling til Linux, har det samme potentiale som Windows og IOS.
Med Snaps/Flatpacks, pakker du alt hvad et stykke software har brug for, for at fungere. Derfor kan du bare installere, og så er du ret meget ud over de udfordringer der ellers har været ved de mange forskellige opbygninger et system kan have.
Nej - der er måske ikke samme antal udviklingsprogrammer som der er til Windows, men der er ikke nogen argumenter for ikke at lave dem længere, andet end at det ikke allerede er der, men det er et cirkulært argument, som er på vej til at blive brudt - og hvis man ikke har problemer med at bruge WINE, så er argumenter om at udviklingssystemer ikke udvikles til Linux fordi der ikke er udviklingssystemer, brudt den dag idag. Det er ikke en optimal løsning, men det er en løsning ikke desto mindre.
Gravatar #37 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 12:27
#36

QQ, du er tydeligvis sur over at noget så dyrt som en game engine ikke er gratis.

Lav din egen der er bedre istedet.
Gravatar #38 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 12:41
Og at give Microsoft skylden for at OpenGL er noget lort er godt nok hyklerisk. I har virkelig givet tabt hvis i tænker på den måde.

Markedet har bevist at ingen har interesse i en open source model for rendering APIs.

Blender klarede konkurrencen mod 3DS Max helt fint (og er nu industristandard). OpenGL gjorde ikke (fordi det er et API fra helvede)
Gravatar #39 - CBM
26. maj 2020 12:45
@claus

Unreal engine, unity m.fl. findes til Linux????

LOL...ms is evil... always will be

@linos

Fair nok angående SystemD :-)
Gravatar #40 - larsp
26. maj 2020 14:14
Claus Jørgensen (34) skrev:
Du bruger argumentet "linux er godt som server OS" (hvilket jeg er enig i) som et argument for at det skulle være et godt slutbruger OS (hvilket det ikke er)

Så du ved altså bedre end alle andre hvilke OSer der er gode og dårlige til slutbrugeren.

Der er tydeligvis en del bevis for at du tager fejl, bare herinde.

Windows er ikke et godt OS til mine behov som udvikler, og jeg er altså også en computer slutbruger.

Jeg ved at mange software udvikler-huse kører med frit valg af OS og har mange Linux brugere (og mac).

Men ja, det er svært at lave IT pakken fra helvede med Linux, der tager 5 minutter at boote og som scanner og overvåger livet ud af selv en kraftig workstation, så chefen kan være sikker på at kontornusserne ikke laver uartige ting mens de skriver mødereferater i Comic Sans. Der er Microsoft meget bedre.
Gravatar #41 - linos
26. maj 2020 14:24
#37

Hvad har prisen af game-engines med det her at gøre?
Jeg har fint forståelse for at det er dyrt at udvikle spil og hvad dertil kommer, men det har da ikke ret meget at gøre med DirectX og Microsoft, eller Apple.

Du bliver ved med at snakke om penge - det reflekterer på ingen måder mine valg. Jeg donerer som regel til det "gratis" software jeg bruger, og betaler gerne hvad tilsvarende closed source software koster. Det er ikke prisen jeg vælger Linux for, men fordi jeg synes det er bedre og rarere at bruge.

Jeg har ikke personligt erfaring med at kode hverken OpenGL, eller DirectX, så jeg ved kun hvad jeg har læst af historie og pro/con at udvikle til det ene eller det andet.
Mine argumenter er baseret på ting som Valve flere gange har sagt i forbindelse med udvikling og porting af spil.

Der er noget af det her:
https://www.extremetech.com/gaming/133824-valve-op...
Linket er tilbage fra 2012, men det er altsammen noget jeg har læst af flere omgange siden.
"Really, it all comes down to that crummy old thing we call the network effect — and, of course, monopolistic heft and marketing dollars. DirectX, because it has a cleaner API and better documentation, is easier to learn. More developers using DirectX = more DirectX games = better driver support. This is a vicious loop that again leads to more DX devs, more DX games, and better DX drivers/tools/documentation. Microsoft has relentlessly marketed DirectX, too — and who can forget the release of Windows Vista and Microsoft’s OpenGL smear campaign? Vista’s bundled version of OpenGL was completely crippled, forcing many devs to switch to DirectX."
Hvis et API går lidt i glemmebogen, ender det ofte med at blive kludret og et rod af plastre, der tårner ovenpå gammelt kode, hvilket nok er hvad der skete for OpenGL, men det var bare ikke sådan det startede, og Direct3D var på ingen måder bedre, eller havde flere features, da MS begyndte at vinde skoler og devs over.

Under alle omstændigheder lider Vulcan ikke af legacy problemer, og fejler som API intet. MS og Apple udviklede deres API'er for at fange kunder. De har store tegnedrengen til at promovere og undervise. Vulcan er det originale koncept og kan bruges af alt og alle.

"Markedet har bevist at ingen har interesse i en open source model for rendering APIs."
Det giver jo sig selv! Med open source kan du ikke tvinge folk til at blive. Det betyder at du ikke kan sikre dig at folk er afhængige af dig, hvilket betyder at du ikke er garanteret en indkomst, hvilket betyder at du ikke har penge til at promovere det arbejde du har lagt i det. De store virksomheder som tvinger dig til at betale på den ene eller den anden måde for at bruge deres API, er dem der har pengene og midlerne til at gøre sig hørt.
Det afspejler markedet selv sagt.
Google bruger Vulcan til Stadia.

Igen, jeg vil ikke lade som om at jeg kender forskellen på at kode til det ene eller det andet, men jeg har gennem årene læst en del om folks meninger og erfaringer om at udvikle til OpenGL Vs D3D, og OpenGL har ikke altid været et forsømt rod - men det lider Vulcan ikke under.
Gravatar #42 - CBM
26. maj 2020 14:45
@larsp:

Jeg tænker den kære claus har taget skade af at have været ansat hos micro$oft. Det passer vist tidsmæssigt meget godt med at de stadig havde deres "Linux er kræft" mantra. Ironisk når man betragter det nuværende Windows 10.
Gravatar #43 - brostenen
26. maj 2020 16:08
CBM (23) skrev:

Jeg har ikke oplevet fnidder med Windows 10... afhængig af din definition af fnidder

Men jeg har oplevet at windows generelt er blevet nemmere at have med at gøre med hver version.

Fx er aktivering i XP noget skrammel og driver jagt mv i win98 er smertefuldt

Dog bliver der også gemt mere og mere væk for superbrugerne i nyere windows versioner plus der er indført megen overvågning

Hvis Windows 10 var open source så kunne man bygge en meget fornuftig windows emulering så man kan spille spil med mere optimal udnyttelse af hardwaren


Jeg kan bare ikke med brugerfladen. Jeg får spat hver gang jeg skal benytte Win10 brugerfladen. Den er ustruktureret, ting er gemt væk og hvis jeg skal bruge en funktion i styresystemet, så bruger jeg mindst 15 minutter at finde den lille ting. Det kan jeg ikke have med at gøre. Jeg kan bare ikke bruge det til noget.
Gravatar #44 - brostenen
26. maj 2020 16:14
Claus Jørgensen (25) skrev:
brostenen (20) skrev:
Jeg benytter ikke spil på min computer, og jeg skal ikke benytte en computer til arbejde. Det er udelukkende som en informations-maskine at jeg benytter min computer. Altså teksbehandling til privat amatør brug, det sædvanlige forum/youtube/blogger-internet, resize af billeder, netbank, nyheder, borger.dk og email.
En tablet eller mobiltelefon ville være bedre til dit formål så.

Operativ systemer er jo ret irrelevant hvis alt du laver kan gøres i en browser. En Chromebook ville være nok til dit behov.


Nope... Jeg har fundet løsningen der virker til mit behov. Og hvis jeg skal skrive, vil jeg have fysiske knapper. Jeg kan da godt gå på newz.dk med min telefon og gør det en gang imellem. Men det er på ingen måder en nydelse. Der er også så mange problemer med upload af billeder, til diverse forum's jeg besøger dagligt. Hvis jeg skal dele en driver på vogons-drivers, er en mobiltelefon eller tablet ganske nytteløs og ubrugelig. Hvis jeg skal skrive mail's som omhandler mine børns handicap, så er det også en meget dårlig ide at skrive på en touch dims.
Gravatar #45 - brostenen
26. maj 2020 16:27
Claus Jørgensen (27) skrev:
#Windows10

Det lyder som om at mange af jer ikke har opdateret i årevis. Jeg har ingen problemer med Windows 10, og det fungerer super simpelt, specielt i forhold til Windows 7. Det tager 5 sekunder at boote maskinen, det er instant at logge ind, og min bruger er koblet op til min outlook.com bruger så mine data og settings er gemt i skyen (hvilket er fantastisk hvis man har flere maskiner, eller når man skal sætte en ny maskine op).

Alm. brugere har altså ikke brug for at åbne kontrolpanelet 27 gange om dagen. (Hvis i har brug for det på Linux så har i altså seriøse problemer med jeres maskiner)


Men jeg kan ikke benytte Win10 brugerfladen. Det er den jeg har problemet med, og ikke hvad der ligger under. Hvis jeg skal lave en special indstilling af USB HID enheder, så skal jeg lede efter stedet i jeg ved ikke hvor mange minutter i Win10. Hvorfor har de to forskellige indstillings steder eller kontrol paneler? Jeg skal lede og lede og læse, og før jeg finder funktionen, er mine tanker et andet sted. Men det er ikke kun det. Det er hele systemet jeg har de her problemer med. Jeg havde lidt samme problem for en 15 til 20 år siden, med MS filosfien. Da jeg arbejdede ved T-Hansen, benyttede vi Concorde som lager system, og fakturerings system. Så købte MS det og udgav C5. Hvad jeg på ingen måder har kunnet være i stand til at lære. Ting er rodet sammen. Jeg havde også samme problem med tekstbehandling. Jeg har aldrig kunnet finde ud af Word, før de indførte den der banner. Office 2010 var den første jeg kunne benytte. Det samme med Visual Studio 2010, og så kom 2012 og var total farveforladt og det hele var flat-design. Resultatet var at jeg måtte gå alle rullemenuer igennem og lede her og der, for jeg havde intet overblik over noget længere. Sætte en membership op til et website? VS-2010 intet problem VS-2012, kun problemer, og intet udført efter en halv time med at rode systemet igennem for funktionen. Det er ikke særlig produktivt vel?

Jeg sætter også kun min Linux maskine op en enkelt gang, og så kører det bare uden geninstallering eller noget andet lort indtil min distro ikke supportes mere. Nu benytter du jo også datalagring på fremmed og ukendt server et sted på denne jord. Det gør jeg ikke. Jeg har alt på min lokale maskine. Forskellen er at du jo snakker ud fra et arbejds synspunkt, og jeg snakker ud fra en personlig og privat omgang med computer. Vores behov er jo forskellige.
Gravatar #46 - brostenen
26. maj 2020 16:37
Med gaming argumentet, så har jeg ingen anden holdning til det, end at man kan godt game på Windows. Man kan godt game på Mac. Man kan godt game på Linux. Problemet i den diskution, er at folk elsker og gøre opmærksom på hvor mange spil man kan køre på Windows, og definitivt gøre det til hovedargumentet for at man kun skal game på Windows. Well.... Hvor mange ud af det samlede antal der kan køre, spiller folk i det hele taget? Er det ikke bare en potensforlænger at have det største tal? Jeg mener. Hvis man nu tager den case, at en person kun spiller 4 eller 5 spil i alt, og hvis det spil kører så godt at man ikke kan se forskel på operativsystemet når man spiller. Er det så ikke ligegyldigt om Frank spiller på Linux, at Poul spiller på Mac og at Knud spiller på Windows?
Gravatar #47 - linos
26. maj 2020 16:44
CBM (42) skrev:
@larsp:

Jeg tænker den kære claus har taget skade af at have været ansat hos micro$oft. Det passer vist tidsmæssigt meget godt med at de stadig havde deres "Linux er kræft" mantra. Ironisk når man betragter det nuværende Windows 10.

De siger ellers at Microsoft elsker Linux (E.E.E.) :'D


#38
Har lige læst flg.
https://softwareengineering.stackexchange.com/ques...
Jeg kan godt se at jeg har været lidt hurtig til at blive blændet af nogle af Valves udsagn gennem tiden. Historisk er det i hvert fald rodet, og det var ellers et godt stykke tilbage at jeg troede at OpenGL var mest fordelagtigt over Direct3D.

Men - hele humlen i mine argumenter for Linux den dag idag, er at Linux distroer kan uden de store problemer hamle op med gaming - også gennem WINE. Det er blevet nemmere at udvikle til, af mange forskellige grunde (bl.a. snaps). Det har måske ikke samme værktøjer som Windows, eller macOS (pardon min brug af IOS gennem de forrige svar) - men det er nemt, det er hurtigt, det er stabilt. Jeg er ikke i tvivl om at jeg ville have nemmere ved at lære en person der ikke ved noget om computere, at installere Ubuntu, end Windows, den dag idag. Mine antagelser om OpenGL vs D3D var fejlagtige, men det ændrer ikke på hvordan Linux distroer er, og fungerer idag. Jeg er egentligt ret ligeglad med hvad windows kan og hvad det ikke kan, fordi jeg bryder mig ikke om oplevelsen, og der er for mit vedkommende ingen fordele ved at bruge Windows over Linux den dag idag. Jeg kan spille på Linux hvis jeg vil, og jeg kan køre alt hvad jeg skal bruge af software under de distroer jeg bruger, og det er hurtigere, rarere, og mere brugervenligt. Hvis jeg ikke havde muligheden for at bruge MS-office, så ville jeg være tvunget til at have Windows på en af mine computere (jeg har som sagt W10 på min stationære fordi jeg er for doven til at backe up lige for tiden, men det skal der rettes på).


"Men dit argument er forkert, fordi virksomheder har brug for et slutbruger system med brugerstyring over netværk, mulighed for remote control/updates, user policies, etc. Alt hvilket er meget meget nemmere på Windows (find en sysadmin for et 1000+ virksomhed som er uenig, I dare you)"
Brugerstyring over netværk vil jeg næsten våge at påstå at de mest skrabede, og ældste Linux/UNIX systemer kan, og gør bedre end det nyeste og dyreste Windows. Hvis der er noget Linux kan, og gør i kæmpe grad af Linux server administratorer, så er det da "Remote control/updates". Det gøres gennem CLI, og hvis du remotely logger på som administrator på en hvilkensomhelst laptop, kan du med en enkelt kommando opdatere hele systemet... hurra for repos - og det går hurtigt - og du kan følge progress - og den tager ikke 30 minutter om at opdatere, når du har enormt travlt, og batteriet er ved at dø på din laptop - på trods af at autoupdate er disabled og der ikke er en admin der har tvunget den til at gøre det.
Og når du alligevel er logget på, kan du ændre alt hvad du vil for brugerens rettigheder.
Det er ikke noget jeg har prøvet, men jeg ville blive forbavset hvis man ikke kan pege en Linux distro til at slå en brugers rettigheder op på en server, med fallback til /etc/group - og så har du user policies.
Jeg kender intet til hvordan Windows administrerer den slags, men efter at have logget på en laptop, er det én kommando for at opdatere alt der er på computeren, til nyeste driver, og software, enten direkte fra public repos, eller fra egne servere, hvis man vil have mere kontrol. At ændre en brugers rettigheder er også alt fra 1 til [n] kommandoer, afhængigt af hvor mange ændringer man vil lave - eller du kan skrive et script, eller hvad du nu har lyst til.
Det er muligt at det ikke er sværere på Windows, men det er umuligt nemmere.

"Typisk er netop manglen på brugerstyring grunden til at Linux ikke er tilladt i virksomheder. Hvor glad ville du være for Linux hvis du ikke havde mulighed for sudo?"
Jeg kan ikke helt se hvordan der er mere brugerstyring på Windows.
I mange virksomheder har man ikke administratorrettigheder på en firmacomputer. Du skal altså have andre til at lave ændringer, eller installere software. Ikke at give sudo til en bruger giver præcist de samme begrænsninger, og du kan sagtens bruge en distro i samme omfang uden sudo, som du kan med Windows uden administratorrettigheder (der er mange ting der er flyttet til user-space, så man ikke behøver sudo i samme grad som du gjorde for f.eks. 5 år siden).
Og du har da mega slutbrugerkontrol i netop Linux. Det står jo en administrator helt frit for hvilke grupper en bruger skal være del af, og det kan du gøre ret detaljeret (/etc/group).
Hvis vi snakker bruger overvågning, er Windows ganske sikkert bedre.
Gravatar #48 - brostenen
26. maj 2020 17:07
Hvis jeg skal ændre en opsætning i min Linux, så finder jeg bare txt filen og ændrer det på skrift. :-D Der er så nemt at starte MC op og så finde filen. Editoren kan jeg også selv vælge. Det er noget som fungerer for mig personligt, og har altid haft det lidt bedre med TXT filer end at jeg skulle grave rundt i en grafisk menu, med underpunkter og faneblade og jeg skal komme efter dig. Tekst baseret er lige i fjæset og der er ikke noget fiksefakserier med underlige designede grafiske funktioner.

Er der for øvrigt nogen som kan fortælle hvor man kan ændre netværks-adgangs-kriterier i Win10, når man skal på en Samba server der kører på en Linux? Jeg prøvede at finde ud af det, og noget med at jeg skal ind i regedit eller noget. Det virker pænt indviklet. Efter en Win10 opdatering, kunne Win10 på en kolega's maskine ikke se nogen samba længere.
Gravatar #49 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 17:09
#46

Jeg brugte kun Mac fra 2015-2020. Jeg har kun haft en Windows gaming maskine igen i 3 måneder, og det er altså noget helt helt andet. Der er så mange spil jeg ikke kunne spille på Mac jeg kan spille nu.

Jeg arbejder stadigvæk på Mac (så godt 8 timer om dage). Og fordi jeg bruger Mac mest er der flest ting jeg hader på Mac :p

Gravatar #50 - Claus Jørgensen
26. maj 2020 17:15
brostenen (45) skrev:
Hvorfor har de to forskellige indstillings steder eller kontrol paneler? Jeg skal lede og lede og læse, og før jeg finder funktionen, er mine tanker et andet sted.
Det skal du jo også på Linux. Og det er ikke bare Linux indstilliger, du skal jo også finde indstillinger til Gnome, X-Server, dit filsystem-of-choice, etc.

At sige "Linux er bedre fordi jeg har sat op et bash script til at kopierer mine filer engang i timen over til en ftp server" er nok verdens dårlige argument hvis du vil argumentere for general usability.

En slutbruger skal kunne bruge et system uden absolut nogensinde never ever ever åbne en terminal. Ligeså snart en slutbruger har brug for at åbne en terminal for at gøre noget, så er det ikke længerer et brugervenligt system for en alm. bruger.

Og jeg spørger igen, hvor mange af jer kunne bruge Linux uden sudo? I mener at Linux vil være godt til virksomheder, men har i nogensinde prøvet af arbejde i en virksomhed (med flere ansatte end jer selv) hvor i ikke havde admin-rettigheder på jeres maskine?

Jeg tvivler. CBM ville falde om og dø efter 30 minutter på en så begrænset maskine :P
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login