mboost-dp1

NIST

Nyt gennembrud i optisk datalagring

- Via New York Times - , redigeret af Net_Srak

Det sker med jævne mellemrum, at virksomheder offentliggør, de nu har opfundet en ny og meget bedre lagringsmetode på optiske medier, og nu sker det igen. Denne gang er det amerikanske General Electric, der kan fortælle, at de har opnået et gennembrud, der kan føre til optiske medier med plads til 500 GB data.

Som andre firmaer bygger GE’s gennembrud på holografi, hvor data kan pakkes meget tættere, end de kan for en dvd eller Blu-ray Disc. Ulempen ved holografi er udstyret, der skal bruges for at kunne skrive og læse medierne, hvilket stadig er ret omfattende.

Her mener GE, at de har en fordel, da de satser på en teknologi kaldet mikroholografi, hvor hologrammerne er mindre og ikke så komplekse. Ulempen er, at denne type hologrammer reflekterer lyset dårligt, men det er her gennembruddet er opnået, da de fandt et materiale, som øger reflektionen med 200 gange. Dermed er det nu muligt for forskerne, der har været i gang med projektet siden 2003, at aflæse hologrammerne med en almindelig blå laser fra et BD-drev.

Der er stadig tale om laboratorieforsøg, men GE håber på at have et produkt klar i 2011 eller 2012.





Gå til bund
Gravatar #1 - mireigi
27. apr. 2009 09:48
Glem nu de optiske medier der. Digital Internet Distribution er vejen frem. Det er billigere i længden, og nemmere for forbrugerne, at alting kan downloades end at der spildes penge på at lave andre lagringsmedier udover memory sticks og harddiske.

Sejt nok hvis de kan lave det, men vi skriver snart 2010, vi burde have et bedre distributionssystem for software, udover fysisk distribution.
Gravatar #2 - angelenglen
27. apr. 2009 09:57
Hvis de kan afspille disse medier med et almindeligt BluRay drev, så kan jeg forestille mig at filmindustrien vil klappe i sine små hænder og danse rundt, for som jeg læser det, kan BluRay lasere ikke bruges til at brænde disse discs.

Med andre ord, man har en disc der kun kan aflæses, ikke skrives.

Jeg tror tit fx pladebranchen savner de gamle dage før CD-brændere, hvor en CD var noget man var tvunget til at købe, og ikke kunne lave selv.

Dog er jeg enig med #1 om at digital distribution er vejen frem.
Reelt tror jeg at BluRay bliver det sidste alment udbredte fysiske medie.
Gravatar #3 - udenrigsministeren
27. apr. 2009 10:37
#2 Interessant betragtning, men der er ingen der siger, en film nødvendigvis skal brændes ned på samme medie som det kom fra.
Det er formentlig acceptabelt for de fleste at rippe en holografiskive og f.eks. brænde det ned som en Blu-ray film...
Gravatar #4 - Leonhard
27. apr. 2009 10:53
#1 Nemlig!!! og på serversiden bør man så bruge kinesiske børn der memorisere tal, det er langt billigere end optisk lagring.... Eller hvordan var det nu det var?
Gravatar #5 - Chillyskye
27. apr. 2009 11:00
#4
I server clouds vil du jo heller ikke benytte optiske lagringsmedier...
Det eneste optiske er data kommunikationen, ved mindre de finder en ny hurtig og effektiv optisk lagringsmetode som er genskrivningsvenlig.
Gravatar #6 - Jacksonist
27. apr. 2009 12:56
Dejligt at der er nogen der gør noget aktivt for at holde godt liv i de optiske medier! Uden dem, ville de stakkels samlere jo ikke have noget at vise frem på deres hylder :(
Gravatar #7 - graynote
27. apr. 2009 13:38
Til dem, der mener at optiske skiver og drev er passé:

Man (jeg) fristes ofte til at sige "giv nu bare op!", når man (jeg) hører om nye gennembrud i afdelingen for den optiske lagring - men så er det, at jeg minder mig selv om, hvor tit gennembrud og nye idéer opstår, hvor man mindst venter dem:

Man udvikler og forsker i én ting, men ender med noget andet og fuldstændigt uventet.

Så bliv endeligt ved.
Gravatar #8 - Laziter
27. apr. 2009 14:43
Der er stadig tale om laboratorieforsøg, men GE håber på at have et produkt klar i 2011 eller 2012.


Og de får forbrugerne lov til at benytte i 2020 eller hvad?
Nu har vi hørt om så mange optiske medier med så meget plads og hvad ved jeg. Ser vi dem nogensinde?
Lav sgu da nogle billigere harddiske istedet for og smid en flok film, musik eller noget helt tredje derpå og sælg dem som samlede pakker. Jeg gad da godt at købe Complete Star Trek på en harddisk.. Det kunne være fedt :o)
Gravatar #9 - angelenglen
27. apr. 2009 21:06
Når vi ser bort fra underholdningsindustrien, er optiske medier jo egentligt en lækker måde at arkivere store mængder statiske data til længervarende opbevaring - så må vi bare håbe at disse discs ikke nedbrydes over tid, lige som fx mange (alle?) brændbare CD'er gør.

Efterhånden som lovgivninger kræver at flere og flere data opbevares i lang tid, bliver den slags arkivering mere og mere relevant, eksempelvis logfiler i forbindelse med terrorlovgivningen.
Det bliver hurtigt til nogle terrabytes der skal gemmes i årevis - ikke noget man har lyst til at spilde harddisk-plads på.
På det punkt foretrækker jeg klart optiske medier frem for fx bånd eller harddiske, ikke mindst fordi de fylder så lidt rent fysisk, og hvis data kun skal skrives én gang, er den lave skrive-hastighed jo ikke så kritisk.
Gravatar #10 - tachylatus
28. apr. 2009 02:55
Harddiske er efterhånden blevet så billige at det for de fleste er det bedste lagermedie til backup.
Det billigste optiske medie ser ud til at være DVD, og de koster omkring 0,4 kr pr GB hvis man køber dem fra tyskland. Harddiske kan fås ned til omkring 0,5-0,6 kr pr GB (eksterne 0,6-0,7), men så er de også meget nemmere/hurtigere at arbejde med og bliver ikke ridsede osv.

For de fleste mennesker giver det langt mere mening at lave backup på en eller anden billig USB-harddisk de har købt i Aldi, end at sidde og fedte med den ene DVD-R efter den anden og bruge oceaner af tid og plads på at brænde og arkivere data.
Det eneste logiske formål med DVD'er i dag er til videredistribution af data. Alt andet er mildest taget spild af tid.

Hosting selskaber kan med fordel bruge bånd da disse kun koster det halve i forhold til harddiske, samt de er noget nemmere at håndtere.

Optiske medier ser måske ud til at være en dødsdømt teknologi, også med Blu-Ray der stadig er meget dyrt. Når det er sagt ville jeg nu sagtens kunne se det smarte i et optisk medie som bryder de normer vi har set indtil nu, og råder bod på de dårlige egenskaber vi kender hos disse typer medier.
Holografi kunne netop derfor godt blive til noget. Teoretisk set har teknologien stort potentiale både mht. hastighed og pris pr. GB. Hvis man tilmed kunne lave medierne i former der gør dem mere robuste og smarte at have med at gøre (små terninger f.eks.) ville de nok kunne vinde popularitet i den bredere befolkning. Ellers tvivler jeg nok på at det bliver til så meget.
Hvis jeg skal være helt ærlig tror jeg heller ikke det når at revolutionere noget. Flash-baserede medier vinder efterhånden så meget frem, at inden ret længe vil de nok begynde at blive det foretrukne medie for lagring. Holografiske medier kunne nok blive fine til backup, men så skulle det også være pga. prisen.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login