mboost-dp1

unknown

Nyt gennembrud for kvantecomputere

- Via New Scientist - Technology - , redigeret af Pernicious

Når man taler om kvantecomputere, kommer man ikke uden om qubits, en sammentrækning af ordene quantum bit. Hvor en normal bit kan være enten 1 eller 0, kan en qubit være 1, 0 og alle stadier imellem på samme tid, indtil den måles.

Der findes efterhånden en del metoder til at lave qubits med, men alle disse metoder er ret omstændige og upraktiske. Forskere fra Delft University of Technology i Holland, har opfundet en teknik baseret på almindelig mikrochipteknologi, der kan lave qubits ved at kontrollere en elektrons spin.

Det at man kan bruge almindelig litografisk teknologi, som bruges til al chipproduktion i dag, er et stort gennembrud for udviklingen af kvantecomputere.





Gå til bund
Gravatar #1 - wetfox
17. aug. 2006 07:32
Når nu PS3 er forsinket så meget, kan de vel lige smide kvantechip i?
Gravatar #2 - LarsCharmer
17. aug. 2006 07:48
#1 Nej tak

Kvante computere er vel på niveau med dagen alm. computer som de så ud i slutningen af fyrrene. Forstil dig en ps3, på størrelse med et hus og med et varmeforbrug på et par hundrede tusinde kroner.
Gravatar #3 - Coma
17. aug. 2006 07:54
2> Sony fanboys sku nok købe den :)
Gravatar #4 - duckfighter
17. aug. 2006 07:55
"Forstil dig en ps3, på størrelse med et hus og med et varmeforbrug på et par hundrede tusinde kroner."

Det lyder sjovt nok som beskrivelsen af en PS3..
Gravatar #5 - Dreadnought
17. aug. 2006 08:30
Ja, det er meget muligt, men lad os lige se noget der virker først.
Gravatar #6 - GOOOD
17. aug. 2006 09:30
Et eller andet sted er det jo både godt og skidt med kvante computere, for ligeså snart vi har en kvante computer der virker optimalt, holder vores krypterings systemer ikke mere, ihvertfald ikke dem der er primtals baseret, da det jo så vil være nemt at primtalsfaktorisere.
Gravatar #7 - bleze
17. aug. 2006 09:45
Vejen frem til små robotter der løber rundt i kroppen og nakker Cancer, HIV og onde fedtstoffer ;)
Gravatar #8 - bottiger
17. aug. 2006 09:47
#6 blah - sålænge menig mand ikke har en kvantecomputer er jeg sku ligeglad. Kald mig bare naiv med jeg tror sku ikke at staten har nogen interesse i at kigge mine ting igennem, og hvis de har finder de sku heller ikke noget spændende.

Og hvad så når menigmand har en kvantecomputer? well - så er kvantekryptering sku nok også blevet udbredt.
Gravatar #9 - Sikots
17. aug. 2006 10:35
#8 Hehehe nice one!

I dag er bits kun 0 og 1, med kvante teknologi vil de være 0, 1 og alt imellem - men når man måler på dem vil de være 0 eller 1. Hvordan kan man så vide at de også er "alt imellem" ?
Nogen ting kan jeg simpelthen ikke få ind i mit fede deforme grødhoved...
Gravatar #10 - Spiderboy
17. aug. 2006 11:07
#9
Det er ikke så mærkeligt, for det bunder i kvantemekanikken (eller rettere Københavnerfortolkningen) og det er der ingen der forstår.

Anyone who is not shocked by quantum theory has not understood it.
- Niels Bohr (1885 - 1962)
Gravatar #11 - parkaboy
17. aug. 2006 11:33
Det er ikke så mærkeligt, for det bunder i kvantemekanikken (eller rettere Københavnerfortolkningen) og det er der ingen der forstår.


A forstee godtnok helle et de kjøffenhavne, da...
Gravatar #12 - JesperJ
17. aug. 2006 11:52
Til dem der ikke har forstået kvantecomputerens virkemåde er det udnøttelsen af det fænomen, der ifølge Københavnerfortolkningen sker med uendelig hastighed, hvor en elektrons spin fra en kilde kan ændres til det 90° modsatte ved simpelthen at måle på en anden elektron fra samme kilde. På den måde kan man overføre binær data fra et sted til et andet på lige præcis 0 tid.

Den eneste begrænsning der er, er at elektronen skal fra kilden til måleenheden, men den indbyrdes påvirkning elektronerne imellem kan, stadig ifølge Københavnerfortolkningen, ske over uendelige afstande og med uendelig hastighed, hvilket er en kniv i ryggen på alt hvad der hedder relativitetsteori og generelt fysik fra før Bohr og Schrödinger kom på banen.
Gravatar #13 - Borg[One]
17. aug. 2006 11:59
#6
Tænk hvis de havde flere som dig.
"Vi stopper med at udvikle regnekraften i vores nye 80286-CPU nu, inden det løber løbsk, og folk kan knække vores hårde 8 bit krypterings-algoritmer."

#9
Det er da nemt nok - det er f.eks. 0.1
Så nu kan man altså sætte en halv bit - eller rettere, skrive flydene kommatal, med et binært system.
Ohh hvilke muligheder...

#10
*gisp* Jeg er jo chokeret over denne her nyhed...

Edit:
#12
*gisp* Jeg er jo chokeret...
Gravatar #14 - knasknaz
17. aug. 2006 12:16
Jeg er så chockeret at jeg lige er kommet til at bitshifte med pi!
(Hvem sagde kvantepædagogik?)
Gravatar #15 - hallavej
17. aug. 2006 14:18
#12
Du har vist heller ikke helt forstået kvantemekanikken, men det er også noget underligt nogen.
Frygt dog ej. Du skriver:
"På den måde kan man overføre binær data fra et sted til et andet på lige præcis 0 tid"
Nej desværre, det kan man ikke. Korrelationen mellem de to electroner kan kun observeres ved efterfølgende at kommunikere på gammeldags maner. Ingen information overføres hurtigere end lyset!!!!!
Dermed overlever relativitetsteorien også.
Gravatar #16 - JesperJ
17. aug. 2006 14:32
#15
Det lyder som om du ikke har forstået enten mit indlæg eller den del af kvanteteori, der kvæler en af relativitetsteorien hovedregler. :)

Jeg skriver:
"Den eneste begrænsning der er, er at elektronen skal fra kilden til måleenheden"
Jeg skriver også:
"men den indbyrdes påvirkning elektronerne imellem kan, stadig ifølge Københavnerfortolkningen, ske over uendelige afstande og med uendelig hastighed"

- og dermed kan krafter, efter nuværende overbevisning, ske hurtigere end lysets hastighed, hvilket er yderst kontroversielt i fysikken. Hermed ikke sagt at vi har kvantecomputere, der kan udregne med uendelig hastighed, det er bare en en metode man vil bruge heri for at udregne en "smule" hurtigere.

Hvorfor tror du også Einstein og Bohr havde så heftige debatter? På grund af emnet her. :)
Gravatar #17 - hallavej
17. aug. 2006 15:29
#16
Damn, 5 års fysik på universitetet spildt. jeg må have mine skolepenge tilbage.

[...]eller den del af kvanteteori, der kvæler en af relativitetsteorien hovedregler.

Hvilken regl er det?

Den eneste begrænsning der er, er at elektronen skal fra kilden til måleenheden

Dette er ingen begrænsning i forhold til din pointe!

men den indbyrdes påvirkning elektronerne imellem kan, stadig ifølge Københavnerfortolkningen, ske over uendelige afstande og med uendelig hastighed.


Hvis vi nøjes med endelige afstande, så er det ikke kun ifølge københavnerfortolkningen, men også et eksperimentelt faktum. Men der er ingen modstrid med relativitetsteorien.

og dermed kan krafter, efter nuværende overbevisning, ske hurtigere end lysets hastighed


Hvilken kraft er det. Jeg kan ikke se at der er nogen kraften involveret.
Men sagen er den at hvis du måler på den ene elektron, så kan du ikke afgøre om den er blevet påvirket af en måling på den enden elektron eller ikke. Man vil i begge tilfælde blot se tilfældig række af spin op og ned. Først når man ringer til fyren som måler på den anden elektron og sammenligner resultaterne, vil man kunne afgøre om "ens egen elektron" er blevet påvirket af en måling på den anden. Derved kan der ikke overføres nogen information i selve bølgefunktionskolapset (altså uendeligt hurtigt). Derfor er der ingen modstrid med relativitetsteorien.

Hvorfor tror du også Einstein og Bohr havde så heftige debatter? På grund af emnet her.


Ja, og en del andre ting.
Gravatar #18 - Odin
19. aug. 2006 07:09
#17

Tror det de diskuterede mest var nok det der med at sidde pa en skoed af en kvinde var lidt bedre end at sidde pa en braendeovn :P
Gravatar #19 - bvoid
19. aug. 2006 11:09
#17
Interessant, men hvis man nu fra starten har en idé om, at spinnet i elektron(2), vil være påvirket af spinnet i elektron(2). Kan man så ikke blot bruge måleresultaterne fra elektron(2) uden at verificere ALLE "sendte" spin?

Hver gang du sender en mail, skriver du vel ikke også et brev hvor du spørger om vedkommende har fået mailen. Det regner man vel bare med.

Eller er jeg forkert på den?

PS: Har det meste af min viden omkring kvantefænomenet fra Tor Nørretranders: "Det udelelige", som er en ganske udmærket bog om Niels Borh.
Gravatar #20 - Pox Mortician
20. aug. 2006 20:18
Er det ikke blot et spørgsmål om at man ikke har måle instrumenterne der kan måle på kvanter uden at påvirke dem? Det er da ligegyldigt at kvanten kan være alle mulige tilstande samtidigt, når den er begrænset af målingen.

Jeg kan da også gøre alt muligt og være alle mennesker i hele verden på samme tid, dine øjne er bare for langsomme til at opfatte det.
Gravatar #21 - Pally
20. aug. 2006 21:30
#19 bvoid
Husk på at det gælder for målinger. For at overføre information skal du kunne angive en tilstand, og dermed koger alle sindrige forsøg på informationsvideregivelse ned til at 'No Cloning Theorem' (har aldrig set et dansk ord for det) bliver overtrådt.

En god (historisk) artikel:
http://plato.stanford.edu/entries/qt-entangle/

Og Wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_information
http://en.wikipedia.org/wiki/No_cloning_theorem
Gravatar #22 - Spiderboy
22. aug. 2006 16:12
#20
ALLE målinger påvirker forsøget, uanset om det er kvantemekanik eller klassisk fysik. Måler man spændingstabet i et område i et elektrisk kredsløb, bruger voltmeteret en lille smule strøm og dermed påvirker målingen. Måler man temperaturen af noget, påvirker man temperaturen, hvis termometeret er en forskellig temperatur end det man måler.

Forskellen er, at det klassiske fysik er deterministisk og dermed kan forudsiges og korrigeres. Dette er ikke tilfældet for kvantemekanik, da det ikke kan forudsiges og dermed er det ikke muligt at korrigere for målingens påvirkning af forsøget. Det er det der er problemet.

Et andet eksempel er Heisenbergs usikkerhedsprincip. Den siger at du kan ikke måle en partikels position og impuls med uendelig stor præcision på samme tid. Det er en teoretisk begrænsning, som er uafhængig af hvor gode måleinstrumenter man har.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login