mboost-dp1

Frank Wojciechowski

Ny teknik kan føre til super høj opløsning i kameraer

- Via Physorg - , redigeret af Emil

Når man tager et billede, så er det lys reflekteret tilbage fra det, man peger sit kamera på, som bliver opfanget af kameraets sensor, der bliver til billedet. Derfor er det skidt, hvis der ikke er lys nok. En ny teknik, udviklet på Princeton University i USA, benytter en ny teknik til at mindske dette problem.

Forskerne fra Princeton har valgt at anvende en ikke-linær linse i deres kamera, der giver nogle helt unikke egenskaber, men også skaber et sløret billede.

En normal linse samler en given mængde lys fra forskellige bølgelængder og fokuserer det på sensoren, men mange lysbølger når ikke frem til sensoren, til trods for de rammer linsen, enten fordi de er for svage eller reflekteres. I den ikke-linære linse når dette lys ikke direkte igennem til sensoren, men det kan påvirke lys, der gør, og den ændring kan registreres.

Resultatet er et billede med mange flere informationer, idet der ikke kun opnås data på lysstyrke og farve, men også fasen af lysbølgerne. Optagelse af fasen ser man som et hologram, og det nye superbillede opnås groft sagt ved at kombinere de to typer billeder.

Ud over at opnå en meget højere opløsning, så kan forskerne også selv bestemme, hvor billedet skal fokusere, om det er helt fremme ved kameraet, ved objektet, der tages et billed af, eller et hvilket som helst punkt derimellem.

Et billede taget igennem en ikke-linær linse vil være helt sløret, men med det korrekte software kan en computer skabe orden i lysinformationerne og danne et ultra skarpt billede.

Forskerne ser store muligheder med den ny teknologi, blandt andet til optiske mikroskoper med meget højere opløsning end i dag. Linsen kan også anvendes den anden vej til at lave meget præcist belyste strukturer via litografi til produktion af integrerede kredsløb.





Gå til bund
Gravatar #1 - KingK
4. maj 2009 09:22
Fatter ikke meget af det, men det lyder da meget godt.
Gravatar #2 - El_Coyote
4. maj 2009 09:28
Det var så ikke tiltænkt kameraer. så det var lidt af en EB overskrift
Gravatar #3 - Keba
4. maj 2009 09:32
Nice!
Synes det er noget tid siden de sidst har opfundet noget på den front.
Gravatar #4 - fastwrite1
4. maj 2009 09:33
misvisende overskrift.. Jeg troede også at det var til kameraer, hvilket det ikke umiddelbart tyder på at det er, ud fra den noget snørklede måde at skrive det på :-)
Gravatar #5 - spectual
4. maj 2009 11:31
Hehe det *aller*første tekst der står i kilden:

Kilde skrev:
Enlarge

Electrical engineer Jason Fleischer led a group of researchers in inventing a technique to produce sharper images and a wider field of view for medical diagnostics, microscopes and other imaging systems.


Det er ret sjusket
Gravatar #6 - Shase
4. maj 2009 12:01
Det er da muligt denne teknologi kan benyttes af fotografer, og senere fås i enhver cybershot som står på hylderne i Bilka.
Gravatar #7 - glitch
4. maj 2009 12:28
Off topic:

#3
Ja, synes virkelig snart vi mangler nyt info på virtual reality siden, det er virkelig lang tid siden.
Gravatar #8 - Onde Pik
4. maj 2009 14:16
Lyder spændende... og jeg kan ikke se hvorfor det ikke også skulle kunne anvendes til kamerarer.


Det giver jo mening at opsamle alle oplysninger og så "sortere" i det efterfølgende. I stedet for at foretage bortkastning af lys allerede inden sensoren.
Gravatar #9 - Deleet
4. maj 2009 14:22
#2

Det er kun hvis du forstår kameraer snævert som i kameraer til personer. E.g. digital kameraer i mobiltelefoner etc.
Gravatar #10 - Nize
4. maj 2009 21:57
Pics or it didn't happen.
Gravatar #11 - ipwn
5. maj 2009 07:50
Hehe, min Uni professor har en teori der ligner meget den teknik der bliver brugt her :) En skam han ikke ka' få det til at virke, eller har publiseret det :)

3D ved hjælp af et enkelt kamera er en god udvikling. Også på tide :) Når vores øjne kan gøre det, så kan en maskine også. (Man mister kun 20% af ens dybdesyn når man bruger ét øje i stedet for to - ikke 50% eller 100% som visse folk tror)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login