mboost-dp1

unknown

Ny teknik giver mere lys

- Via Technology Research and News - , redigeret af Pernicious

Lys fra lysdioder, mister meget af sin lystyrke, ved at fotonerne bliver udsendt fuldstændigt ukontrolleret i alle retninger, hvilket kaldes spontan emission.

Forskere fra Kyoto universitetet, har løst dette problem, ved at indbygge en fotonisk krystal i en eksperimentel lysdiode på 5 nm. Den fotoniske krystal, er en lille plade med huller i et specifikt mønster. Størrelsen af hullerne, bestemmer hvilken bølgelængde af lys der kan komme igennem.

Ved at bruge denne teknik, blokerer forskerne op til 5 gange flere af de fotoner, der bliver spredt på grund af spontan emission. Dette resulterer i, at der udsendes op til 5 gange så mange fotoner fra overfladen af lysdioden som normalt.

Forskerne forventer en dramatisk stigning i lysstyrken fra lysdioder, når teknikken kan tages i brug om 3 til 5 år.





Gå til bund
Gravatar #1 - qXz
29. jun. 2005 11:00
Er det mig eller har jeg læst den nyhed her før?
Gravatar #2 - Andos
29. jun. 2005 11:00
Det er sjovt det altid skal gå så lang tid før en fiks ide bliver til noget praktisk man kan købe. Hvis de allerede nu har en lysdiode som udsender 5x mere lys, hvorfor så ikke bare lige finpudse den lidt (størrelse osv osv) og så ellers i gang med at lancere den? Jo teknikken kan nok finpudses og gøres bedre og billigere efterhånden, men sådan er det jo med en hel del andre produkter. Det gælder jo lidt om at komme hurtigt ud med sine nye opfindelser, ellers er der bare opfundet noget nyt og bedre om 3-5 år så de ikke kan bruge deres opfindelse til noget.
Gravatar #3 - Pernicious
29. jun. 2005 11:01
#1

Du tænker vist på denne: http://www.newz.dk/forum/item/56200/ er ikke helt det samme.
Gravatar #4 - gentox
29. jun. 2005 11:02
#2
Det du faktisk siger er at de burde holde deres mund, til de rent faktisk har et færdigt produkt?
Gravatar #5 - Andos
29. jun. 2005 11:06
#4 Nææh ikke helt, bare at de skulle en smule hurtigere ud af starthullerne med at få deres produkt på markedet :) Så vidt jeg kan forstå på hele lysdiode-affæren er den slags nye teknologier i høj kurs.
Gravatar #6 - Redhack
29. jun. 2005 11:18
Er 5 gange så mange fotoner = 5 gange så meget lys?

Hvis ja, så er det jo ved at være en pænt sej diode.. :) Syntes selv at de blå dioder man kan få i dag lyser MEGET kraftigt.. Hvis det var 5 gange mere lys, så kunne man da lyse et helt soveværelse op med en 20 stykker af dem..
Hvor mange watt æder sådan en diode enlig? Der lægger omkring 1.5-1.7V spænding over dem ik? (Kan sku' ikke huske det længere)..
Gravatar #7 - mrmorris
29. jun. 2005 11:23
...bestemmer hvilken bølgelængde af lys der kan komme igennem.

Ok, kan godt forstå at denne filter mekanisme kan sørge for at spontan lys ikke spredes til siderne. Men hvordan i alverden er det med til at forstærke lyset der sendes ud af toppen på LED'en?

#6 De blå (InGa baserede) skal strømfødes over en spænding på 3-4 Volt og trækker typisk 20mA. Dvs. 100 af disse vil have et effektforbrug på blot 7 Watt.
Gravatar #8 - technetium
29. jun. 2005 11:25
Husk det der tager tid er at kunne finde ud af at masseprodusere dioderne. Der er mange ting som man let kan lave i laboratoriet, men når man på den skala skal lave 100 i sekundet så er det pludseligt svært. Desuden så er den eneste grund til at det overhovedet er muligt at producere de her dioder, er fordi at dioder er store ting. Som man kan se i linket så er hullerne i nettet ca. 200 nm, og det er jo ikke småt. Det bliver først sjovt når vi laver dioder vha. carbon nanotubes :-), men det skal jeg jo sige da jeg studerer nanotek på Aalborg uni.
Gravatar #9 - Andos
29. jun. 2005 11:25
7# Det må vel blive reflekteret frem og tilbage inden i dioden indtil det ryger ud den rigtige vej. Ellers ved jeg det ikke :) Undrede mig også lidt over det.
Gravatar #10 - phoenix
29. jun. 2005 11:47
Der var godt nok nogle der fik en Lys ide.......
Gravatar #11 - guppy
29. jun. 2005 11:51
lidt lidt ala konceptet bag en lazer, er der en real forskel? ( andet end bølgelængden altså )
Gravatar #12 - scarlac
29. jun. 2005 11:56
Fantastisk forskning.

I danmark, og sikkert mange andre lande, er man gået over til brugen af lysdioder i trafikkurve, og her er der sikkert en del penge at spare, så.
Gravatar #13 - krestenk
29. jun. 2005 12:53
Hvem er frisk på at starte en underskriftsindsamling i mod dette vanvid? De må have at vide at vi er mange der er allergiske overfor det stads.
Sommeren er slem nok!
Jeg foreslår vi sender emails med den klare besked:
Lys, nej tak!
Gravatar #14 - Soze
29. jun. 2005 13:11
Hvis størrelsen ellers er den samme, kan jeg forestille mig at det vil jge gerne se en storskærm med disse dioder...

#12 Jeg tror ikke at elregningen til de nuværende trafiklys er en særlig stor del af driftbudgettet.
Gravatar #15 - Gul
29. jun. 2005 13:21
#12 Grunden til at man er gået over til lysdioder i trafiklys er som #14 siger ikk så meget på grund af strømforbruget. Den primære grund er at de nye kurve er bygget op af mange hundrede dioder, og kurven dermed stadig kan aflæses hvis der går et par stykker.

#14 For ikke at sige hvad det vil betyde for de LED baserede projektorer vi gerne skulle se stærkere repræsenteret på markedet inden så længe. De har jo netop haft problemer med at få nok knald på lysstyrken.
Gravatar #16 - njhvidberg
29. jun. 2005 13:21
... The material blocked five times as much spontaneously-emitted light in the plane of the crystal and emitted five times as much light from the surface of the device...


Det virker lidt forkert bare sådan at blokere det spontan-lys. Kan man ikke bruge en form for linse (som i lasere) så energien kan udnyttes fuldt ud ?
Måske er der ikke plads, da jeg kan forstå af artiklen at der allerede er én som er med til at give de 5 gange mere lys.
Gravatar #17 - FinnHolger
29. jun. 2005 20:39
#14 "Jeg tror ikke at elregningen til de nuværende trafiklys er en særlig stor del af driftbudgettet."

jow.. regn lidt på det. glødelamperne brænders hele tiden effekt af, pga de skal være parate til at lyse op. Desuden filtreres de andre farver fra lyset du ser, hvilket er spild. Jeg gætter på en pære på 100W kan erstattes af en 10W LED-klynge.
Dertil kommer 10x så lang holdbarhed, og evt. en lavere forsyningsspænding. Desuden fylder de fysisk mindre i gadebilledet, da pærefatningen og skærm er væk.

Der er vidst ingen negative ting at sige.
Gravatar #18 - rabonzo
30. jun. 2005 22:19
#17

Måske at de skal udvikles før de kan bruges hvilket stadig er et par år endnu ;)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login