Hos University of California, Berkeley, USA, har forskere gennem den seneste tid arbejdet på at anvende små nanorør til at opfange lys. Sidste år lykkedes det at lave en solcelle, der kunne absorbere 85 % af det synlige lys, nu har de forbedret teknikken og er nået op på 99 %.
Solcellen består af små nanorør, men hvor den tidligere udgave anvendte rør, der var ens i bredden, bruger den nye model rør med to bredder.
Rørene er ca. 2 mikrometer i længde, hvor den nederste halvdel er 130 nm i diameter. Den øverste halvdel har en diameter lige under det halve på 60 nm, hvilket gør absorberingen af lys meget bedre.
Ifølge forskeren Ali Javey er fremstillingsmetoden tilmed meget simplere end tidligere metoder, hvilket kan gøre eventuel masseproduktion billig. Den høje effektivitet gør det muligt at lave solceller, der anvender markant mindre halvledermateriale for samme ydelse end tilsvarende tyndfilm-solceller.
Afhandlingen om den nye solcelleteknologi er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nano Letters, men er siden blevet forbedret, idet det er lykkedes forskerne at lave rørene i cadmium tellurid i stedet for germanium.