mboost-dp1

No Thumbnail

Ny proces skaber strukturer på 15 nm

- Via ScienceDaily - , redigeret af Emil

Forskere fra Californiens universitet i Santa Barbara har udviklet en ny proces, der kan danne strukturer på blot 15nm, en proces, der forventes at kunne bruges i mikroprocessorindustrien så tidligt som i 2011.

Traditionelt laves mikroprocessorer med en teknik kaldet litografi, hvor man bruger lys til i en kemisk proces at “brænde” de uønskede dele væk og ender med et færdigt kredsløb.
Med den nye teknik bruger forskerne molekyler, der automatisk samler sig i forskellige former. Dette er tidligere blevet brugt, men det er ikke før lykkedes at få molekylerne til at samle sig i brugbare former, idet de endte med at samle sig for meget og danne for store strukturer.

Gennembruddet er kommet ved at finde en kombination, hvor de har kunne skabe meget små kvadratiske strukturer, der er næste lige så små som molekylerne selv, mellem 5 nm og 20 nm. Ved et få de kvadratiske strukturer til at samle sig de rigtige steder kan man bygge et kredsløb af dem.

Teknologien er udviklet i et samarbejde med bl.a. Intel og IBM og er specifikt designet til nemt at kunne indbygges i eksisterende produktionsanlæg.





Gå til bund
Gravatar #1 - Norrah
28. sep. 2008 12:49
Faktisk ikke dumt.
Kunne godt forstille mig at det giver intel en stor fordel..
.. i år 2011.
Gravatar #2 - J4F
28. sep. 2008 12:58
Det er jo sådan set "bare" en ny vidreudvikling, som vi har set det så mange gange før.

De finder ud af at lave det hele mindre, så produkterne bliver hurtigere, mere strømbesparende, og udvikler mindre varme.

Vi har set det før, og vi vil (forhåbentligt) se det igen.
Gravatar #3 - TagEnKiks
28. sep. 2008 13:02
#2
Derfor er det vel altid godt med nyheder/viden om, at de hele tiden rykker sig ? :)
Det er da godt vi bliver holdt opdateret. Selv om det er noget, som ligger lidt ude i fremtiden.
Gravatar #4 - Norrah
28. sep. 2008 13:05
#2 ahhh, det her er en ny metode. Litografi har begrænsninger idet vi er afhængig bølgelængder på lys. På et tidspunkt kan vi ikke komme længere ned.

Når vi samler molekyler, så er den endelige grænse mindre, potentielt 2 atomer selvom det nok ikke er praktisk. Hvilket vil sige vi har forskudt grænsen.
Gravatar #5 - Andos
28. sep. 2008 15:17
Så varer det vel heller ikke længe før vi når den teoretiske grænse for hvor langt ned man overhovedet kan komme. Så må de vel til at forske i hvordan de kan minimere antallet af elektroner der fiser ud af 'sprækkerne' og danner varme.
Kunne være spændende hvis de begyndte at bruge evolutionære algoritmer på en sådan arkitektur. Sådanne algoritmer har før vist sig at kunne finde frem til lyslederkabler med en anden isolation (forskellige mønstre) der gjorde at mindre lys slap ud når det kablet blev bøjet.
Gravatar #6 - Daniel-Dane
28. sep. 2008 15:23
#5
Vi skal bare vente på, at nogen finder materialer, der er superledende ved en temperatur, der er overkommelig at køle til. Eller måske skulle man snart få de optiske processorer lavet færdig.

Når vi når den teoretiske grænse, vil forskning inden for alternative metoder blomstre.
Gravatar #7 - Major-pepper-pants
28. sep. 2008 15:57
Herligt!

Det er faktisk 1/3 af det nuværende mindste, altså 45nm, så vil da side det er et rimeligt stort spring, men der er også relativt lang tid til 2011.

Btw hvad er den teoretisk mindste transistorstørrelse egentlig på??
Gravatar #8 - Norrah
28. sep. 2008 15:59
#7 teoretisk så er vi igen nede i atomer. Men ved ikke hvor mange der skal bruges.
Gravatar #9 - kulpå
28. sep. 2008 17:15
#5
Kunne være spændende hvis de begyndte at bruge evolutionære algoritmer på en sådan arkitektur


Evolutionære algoritmer er "bare" en måde at finde den optimale kombination af et stort antal variable, og det findes der masser af løsninger på. Om det lige skal være evolution, eller alt muligt andet kommer an på problemets karakter.

Optimering bliver anvendt (og forsket i) på et hav af områder, også i halvleder industrien hvor man f.eks. siden ruder konge var knægt har brugt diverse optimerings algoritmer til routing - at forbinde transistorer og andre komponenter med ledninger.

Så der er somend ikke så meget hokuspokus i det. - Man er allerede i fuld gang ;-)
Gravatar #10 - Kyoobix
28. sep. 2008 18:02
Konspirationsteori:

Vil sq væde med at alle de penge pladeselskaberne kradser til sig på sindsyge og halsbrækkende sagsøgninger bruges til at betale lønninger til nogle af verdens bedste psykologer (læs hjernevaskere) siden det igen og igen lykkedes dem at få DRM blandet ind i billedet!
Og siden vi i dag skal betale 1,2 milioner dollar for 26 mp3 sangen, som er tilgængeliggjort på Kazaa, så må der være noget stort i vente! Måske overtagelse af verdensherredømmet!
Gravatar #11 - tp
28. sep. 2008 18:15
Lasseqvistgaard (10) skrev:
siden det igen og igen lykkedes dem at få DRM blandet ind i billedet!
Hvordan lykkedes det dig at få blandet DRM ind i billedet?
Gravatar #12 - cryo
28. sep. 2008 20:52
At gøre tingene mindre er kun ét af problemerne. Et større problem, tilsyneladende ved 16nm og under, er kvantemekanisk tunnelering hvis betydning stiger voldsomt ved små størrelser, og som nok vil sætte en nedre grænse for kredsløbsskalering et godt stykke tid før man når til enkeltatomer.

Der er dog allerede elementer i moderne intergrerede kredsløb som er tæt på at være et par molekyler tykke.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login