mboost-dp1

Flickr - beggs

Ny forskning ælder vin kunstigt

- Via Ingeniøren - , redigeret af Net_Srak

I den vestlige verden fremstår ungdom som en tilstræbelsesværdig attribut. Der bliver forsket non-stop i, hvordan vi kan holde på det ungdommelige udseende. Dog er det ikke alle steder, ungdom er lige prisværdigt. I vinindustrien og alkoholindustrien har alderdom længe været en form for kvalitetsstempel, men dette ser nu ud til at kunne få en ende.

Et kinesisk forskningsteam på det tekniske universitet i Guangzhou har opdaget en måde til at få ung vin til at modne på kun 3 minutter. Dette resultat opnås ved at udsætte vinen for et vekselstrømsfelt, hvor det helt konkret bliver udsat for en feltstyrke 600V/cm med en frekvens på 3 kHZ over 3 minutter.

Dette får de kemiske reaktioner, der normalt tager flere år, til at ske på ganske kort tid. Det, der reelt sker, er, at ethanolindholdet samt indholdet af organiske syrer reagerer og omdannes til estere – en form for organisk smags- og aromastof. Det en kombination er disse estere samt frie aminosyrer, vi normalt forbinder med velaromatiserede og velsmagende vine.

Vinen blev efter behandlingen udsat for et panel af smagsdommere, der var enige om, at vinen var langt mere velsmagende end originalvinen – en 3 måneder gammel vin af druen Carbernet Sauvignon.

Der er allerede blevet installeret disse vekselstrømsmoduler hos fem kinesiske vinproducenter, hvor produktionen af ny-gammel vin kan begynde. Dette kan komme både forbrugere og producenter til gode, da der kan spares en stor del penge i lagerkapacitet, og vi som slutforbrugere får muligheden for at købe bedre, billigere vin.





Gå til bund
Gravatar #1 - gentox
11. jan. 2009 10:56
Det er i det mindste ikke kemikalier de har brugt, selvom jeg ikke ville have lyst til at smage det, før jeg er 100% sikker på at der heller ikke er andre rester, som metalmolekyler fra det ledende metal i "ældnings" processen.

Men det er da helt sikkert et fremskridt i produktionen af billig vin.
Gravatar #2 - Windcape
11. jan. 2009 11:13
Nu ville jeg ikke på kinesiske producenter, men mon ikke nogle vestlige lande også vil teste det.

Det er vel et forsøg værd, men man må lade folk smage sig frem.
Gravatar #3 - HardKåre
11. jan. 2009 11:21
Nu står der godt nok, at dette kan blive enden på alder som kvalitetsstempel, men jeg tror nu altid, folk vil anse de "rigtige" vine (altså dem, der er ældet the old-fashioned way) som finere end de ny-gamle vine. Men det er da, som artiklen skriver, en god måde at få bedre, billigere vin.
Gravatar #4 - Lord Kaltoft
11. jan. 2009 11:27
ligemeget hvor meget strøm du skyder igennem så kan man ikke få det ræve*** til at smage godt ........

on topic
for de folk som drikker meget vin og tit handler 6 flasker for 100 kr tror jeg dette på længere sigt vil være en god ting, når det er afprøvet og studeret.

bedere smag til samme pris, ellere billigere er nok noget mange kan leve med, og så må vinfanatikerene selv beholde de dyre til overpris :)
Gravatar #5 - Kian
11. jan. 2009 12:08
er det mig der husker forkert eller har Newz bragt den her nyhed tilbage til omkring november eller september?

Jeg har læst den og jeg er næsten 100% på at det er newz da jeg ikke følger med andre steder...
Gravatar #6 - zoomster
11. jan. 2009 12:21
Jeg tror så bare jeg kun vil købe vin der er lagret som vin skal lagres.... I lang tid, Denne type vin er der også rigtig meget forskel på smag fra årgang til årgang.

Hvis man syntes vin er noget ræv*** har man nok kun smagt den blå merlot eller den skævhalsede, mage til *****vin skal man lede længe efter.
Gravatar #7 - m910q
11. jan. 2009 12:26
#6
Det samme gælder vel de billige vine, jeg kan ikke lige se forskellen?
Gravatar #8 - gentox
11. jan. 2009 12:27
#6
En Merlot kan faktisk godt være en god vin, men det kommer an på hvad den skal bruges til.
Personligt er jeg mere til Cabernet Sauvignon, eller en Syrah.
Gravatar #9 - Kian
11. jan. 2009 12:41
#8
Jeg synes iøvrigt stadigvæk det er ganske morsomt som Sideways fik Merlot til at dykke enormt. Jeg har altid synes at Merlot er en tam drue... der sker intet.

Personligt fortrækker jeg generelt italienske eller sydafrikanske. Nok mest det sidste da de er billigst og man får enormt meget for pengene - de er meget krydrede og smager på ingen måde af scumbag-vin som mange andre billige vine gør.
Gravatar #10 - Andos
11. jan. 2009 12:48
De kan vel ikke efterligne den smag som nogle vine får når de opbevares i tønder af træ uden at tilsætte noget kunstigt.
Gravatar #11 - ismetteren
11. jan. 2009 13:04
Andos (10) skrev:
De kan vel ikke efterligne den smag som nogle vine får når de opbevares i tønder af træ uden at tilsætte noget kunstigt.


Der skal bare en gang savsmuld i.
Gravatar #12 - XxX
11. jan. 2009 13:06
Vin er det ikke det der trælse grimt smagende noget som man altid ender med at få som tak hvis man er kommet til at hjælpe nogen og sagt at man ikke vil have noget for det. ??

Jeg ser kun een fornuftig applikation som vin kan indgå i og det er Gløgg...

#10

Jo da har du aldrig hørt om tilsætningsstoffer.

Du tror da for eksempel ikke at en røget kødpølse nogensinde har set røg tror du ? Ja eller at en McD burger nogensinde har set kød ?

XxX
Gravatar #13 - RAJensen
11. jan. 2009 13:19
#5
Ja jeg har altså også hørt den historie før. Jeg mener at det for ca. 1-2 år siden det kom frem første gang. Det blev ikke så godt modtaget af de franske vinproducenter.
Gravatar #14 - XxX
11. jan. 2009 13:22
#13

Hvis det her er med til at pisse franskmændene af så er det jo bare ENDNU en grund til at det er godt..

XxX
Gravatar #15 - ubernissen
11. jan. 2009 13:35
Hvis det her slår igennem for producenter af middelmådige vine, tror jeg producenterne af dyre kvalitets vine sætter prisen op.
Når lagring af vin ikke længere er nødvendigt for et færdigt produkt, vil de der gør det forsøge at få mere ud af prisen.
Gravatar #16 - RAJensen
11. jan. 2009 13:43
Det var måske en ide at fjerne EU støtten til de dårlige og halvdårlige vine, fremfor at manipulere med vinen. Fjerner det ikke lidt af charmen ved vin, når alle kan lave god vin ud af en halvdårlig produktion?
Gravatar #17 - White
11. jan. 2009 14:03
#1 Der står intet om at der kommer noget metal i kontakt med vinen, faktisk hvis du læser artiklen står der at det køres igennem en teflon slange som transportmiddel igennem det elektriske felt. Altså, ingen kontakt med noget metal overhovedet.
Gravatar #18 - knasknaz
11. jan. 2009 15:21
RAJensen (16) skrev:
Fjerner det ikke lidt af charmen ved vin, når alle kan lave god vin ud af en halvdårlig produktion?


Nææ... hvis processen får vinen til at smage bedre, må det vel logisk set tilføre charme.
Gravatar #19 - RAJensen
11. jan. 2009 15:26
Jeg tænker mere på dem der går op i historien bag vinen, Slottet det kommer fra, druens beskaffenhed osv. Alt det falder jo lidt til jorden.
Gravatar #20 - Anders Fedеr
11. jan. 2009 16:19
HardKåre (3) skrev:
Nu står der godt nok, at dette kan blive enden på alder som kvalitetsstempel, men jeg tror nu altid, folk vil anse de "rigtige" vine (altså dem, der er ældet the old-fashioned way) som finere end de ny-gamle vine. Men det er da, som artiklen skriver, en god måde at få bedre, billigere vin.

Ja, der går sikkert ikke længe før vi kommer til at se "kopi-vin" fra Kina med en stor mærkat udenpå hvor der står "Very Old Wine".
Gravatar #21 - engfeh
11. jan. 2009 16:41
Man kan måske bruge det til at finde den optimale alder for en vin? Hvor man så lader den ældes naturligt, men ved at den smager bedst efter 13 år og 2 måneder...
Gravatar #22 - greylion
11. jan. 2009 16:52
Hmm, set i lyset af at nogle kinesere jo ikke var blege for at putte melamin i mælk, så burde den metode undersøges ekstremt grundigt for om den skaber skadelige stoffer i vinen.
Vin fremstillet på den måde burde faktisk forbydes på lige linie med kemiske stoffer, som ikke er testet endnu.
Får mig til at tænke på Aspartam. Hvis man gider at undersøge det, vil man opdage, at godkendelsen af det stof var den rene farce..
Gravatar #23 - gnаrfsan
12. jan. 2009 00:45
Gad vide om der mon så ikke snart kommert en vin ælder til hjemmebrug?
Gravatar #24 - SmackedFly
12. jan. 2009 00:56
#22

Nu er stoffer der ikke er testet ikke forbudte, de er bare ikke tilladte. Der er en meget reel forskel.
Gravatar #25 - niemer
12. jan. 2009 07:28
#19
Jah, men det ene erstatter jo heller ikke det andet.. Hvis man er vin-"kender" og elsker vinhistorie så kan man jo bare fortsætte med at købe den slags vin, mens vi andre kan slippe med få penge for noget der er bedre.. Det er jo ligesom med LP'er.. Selvom CD'en kom, som både er smartere osv, er der stadig folk der køber og samler på LP'er:)..
Gravatar #26 - nwinther
12. jan. 2009 11:01
Dette er et fænomen som ses jævnligt. En eller anden som påstår at have fundet en metode til at ælde vin hurtigete. Jeg køber ikke nyheden umiddelbart.

Noget andet er, hvad fordelen ved ældet vin er. Langt de fleste vine laves idag med henblik på hurtigt konsum. Det er frugtige vine uden den store kompleksitet. At gemme en sådan vin, eller ælde den kunstigt (hvis vi antager at det passer) opnår kun, at vinen kommer til at smage gammel. Og det er altså ikke et kvalitetsstempel i sig selv. Og da slet ikke, hvis man gik efter en frisk frugtbombe.

Derudover køber langt de fleste vinentusiaster (stor) vin for at gemme den, følge vinen i en udviklingsfase. Det vil denne nyhed ikke ændre på.

Endelig er der hele idéen med, at drikke en Lafleur 1947, eller en Noval VP 1927 og mærke historiens vingesus.

#9 - så er det da fordi du aldrig har prøvet ordentlig Merlot. Prøv La Conseillante 1990 (i det hele taget et godt slot). Sjovt nok har Pinot Noir (som Sideways fremstiller så flot) aldrig sagt mig noget. Men det kan være fordi ordentlig Pinot er ekstrem sjældent og ekstrem dyrt.

#16 - Der gives ikke EU-støtte til vinproduktion (derimod gives der støtte til at rykke vinstokke op). Men du har da ret et stykke af vejen. Variation fra årgang til årgang har sin charme.
Gravatar #27 - MiniatureZeus
12. jan. 2009 11:51
RAJensen (13) skrev:
#5
Ja jeg har altså også hørt den historie før. Jeg mener at det for ca. 1-2 år siden det kom frem første gang. Det blev ikke så godt modtaget af de franske vinproducenter.


Der står det samme i det aller første nummer af magasinet Gastro, hvor man fik sådan en brochure med om vin.
Der står dog ikke noget om, at de har prøvet det endnu, så kan være det stadig har været på forsøgsbasis dengang, hvilket er ca. 1 år siden, måske mere eller mindre..
Gravatar #28 - gnаrfsan
12. jan. 2009 13:04
#22: Aspartam består af to bundne aminosyrer, der i forvejen findes i kroppen. De nedbrydes først tilbage til dem under fordøjelsen. Mange af de forsøg, der skulle vise at aspartam var skadeligt, var i sig selv farcer.
Der findes en meget meget sjælden genetisk defekt, der gør at nogen ikke kan nedbryde phenylalanin (den ene aminosyre), lidt i stil med sukkersyge, men sygdommen menes kun at ramme ca. 1 ud af 15.000. Og tro mig, de ved det, ellers er de døde, inden de når en alder, hvor de kan indtage aspartam.
Gravatar #29 - RAJensen
12. jan. 2009 22:39
#25
Ja, det er rigtigt. Man har jo et valg.
Nu har jeg sovet på historien og jeg synes det er en lidt fessen metode at lave "Årgangsvin" på.

#27
Jeg så det som et tv-indslag. Jeg synes nu at det var en japaner der lege med projektet. Men han kan jo være flyttet til kina eller er blevet kopieret - det jo ret ind på de kanter hører jeg!
Måske jeg bare husker lige så dårligt som den vin der skal have strøm, før at den kan drikkes!! ^^

Heldigvis starter min mave en 3. verdenskrig med brug af kemiske stoffer, når jeg drikker vin. Så om de toaster druerne med 10.000 volt og en halv ampere eller omvendt, bekymre mig egentlig ikke.
Jeg synes nu bare det virker lidt fessent!
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login