mboost-dp1

CherryPal

Netbook til under 100 dollars

- Via engadget - , indsendt af Skak2000

Computerproducenten Cherrypal har netop lanceret en ny netbook, der blot koster 99 dollars, eller ca. 500 kroner, som har fået navnet Africa.

Selv kalder Cherrypal Africa for den første laptop i verden til 99 dollars og benævner den under mottoet “small, slow and sufficient”. Ser man på specifikationerne, vil man opdage, at mottoet passer meget godt.

Indmaden i Africa består af en 400 MHz processor, 256 MB RAM, 2 GB flashram og en 800 x 480 pixel 7,1″ skærm. Derudover er der et USB 2.0 stik samt et batteri, der angives til at kunne holde i fire timer på en opladning.

Som operativsystem kan man vælge imellem enten Linux eller Windows CE. Er man interesseret i den lille computer, kan den købes online hos Cherrypal.





Gå til bund
Gravatar #1 - AlienDarkmind
16. dec. 2009 08:22
Tja, fungere vel som E.book, altså til Internet og intet andet..
Gravatar #2 - Orange
16. dec. 2009 08:27
beelz (1) skrev:
Tja, fungere vel som E.book, altså til Internet og intet andet..


Du mener altså den fungerer til hvad den er udviklet til? Big suprise ^^
Gravatar #3 - Siepher
16. dec. 2009 08:28
Kunne godt finde på at bestille sådan en fætter.
Gravatar #4 - ogen
16. dec. 2009 08:39
lol, min tlf har mere processor kraft :O
Gravatar #5 - JoeX2
16. dec. 2009 08:45
Det er sikkert en fil lille skrivemaskine, men man skal skal nok lige tænke på at den ikke kan besøge alle hjemmeside, da de simpelthen er for tunge.
Gravatar #6 - devnn
16. dec. 2009 08:47
Hjemmesiden siger ikke noget om hvilken processor der er i, men det er højst sandsynligt en ARM.

På mit arbejde producerer vi moduler med en netop en ARM processor, og disse kunne ligeså godt være en laptop, for der skal ingenting til at lave en computer idag. ARM + RAM + FLASH + display controller = computer.

Det er på tide at man udnytter disse mini-computere til netop billige laptops.

Desuden synes jeg at det er dumt at kalde den langsom. Med WinCE eller QT embedded vil den føles ligeså hurtig/langsom som en 4000 KRs computer loadet med standard bloatware. Jeg ville hellere kalde den for "begrænset". Hvor begrænsningen er at den ikke kan køre alm. bloat.

I den størrelse hardware tænker man rent faktisk over hvad software man smider i. Til at kommunikere html/irc/anden-simpel-protocol vil den være rigelig. Flash & co. proceed, nothing to see here.
Gravatar #7 - NinjaZee
16. dec. 2009 08:51
#4: Ja og mindre skærm, og har sikkert kostet 4-6 gange så meget ;)
Gravatar #8 - ghostface
16. dec. 2009 08:55
Det kan godt være OLPC aldrig rigtig tog fart i sig selv men projektet har helt klart lagt grunden for Notebook markedet. At OLPC ikke selv kunne ramme de magiske <100$ er ligegyldigt når andre idag kan. Sådanne små maskiner skal nok blive brugbare i de u-lande hvor problemet ikke er hungersnød men uddannelse.
Til 100$ koster maskinen jo faktisk ikke mere end en high-end matematik bog. Det bliver godt når en sådan maskine bliver en del af standart udrustningen første dag i skolen på lige fod med diverse bøger. Den kunne måske endda erstatte nogen af de bøger man normalt ville få udleveret. Her tænker jeg på opgavehæfter, formelsamling og lign.

Min lillesøster havde utrolig stor glæde ved lang tids vikar som lavede matematik opgaver til ungerne på en hjemmeside. Alt efter hastighed og korrekthed kunne de konkurrere indbyrdes, paratviden/hovedregning inden for matematik blev pludseligt en leg. Ambitions niveouet i klassen faldt betydeligt da deres gamle lærer kom tilbage igen.

One laptop pr child, også i Danmark!
Gravatar #9 - Cookiefox
16. dec. 2009 09:07
Trods de neddroslede specs er prisen stadig imponerende
Gravatar #10 - devnn
16. dec. 2009 09:17
Som sidenote synes jeg at det er misvisende af dem at smide et standard XP baggrundsbillede på billedet af laptoppen. Folk der køber den i den tro at det bare er en alm. lille laptop bliver slemt skuffede.

Man vil jo selvfølgelig kun kunne køre WinCE / Linux kompilerede programmer.

Det er vel lige samme sag som de her EEE netbooks med linux som folk fattede hat af. Dem kunne man dog installere XP på, da de var x86 arch, hvilket man ikke bare kan på en ARM, indtil videre så vidt jeg ved. Kan huske at MS have planer om at lave XP til ARM på et tidspunkt, men det er nok de færreste der har sådan en liggende.

Fordelen er selvfølgelig at bloatware heller ikke vil være kompilet til den. Der er nok bare en eller anden simpel word version + IE og minestryger. Derfor er det en nobrainer at vælge linux her da stortset de fleste opensource programmer kompiler fint til ARM/Linux.
Gravatar #11 - gnаrfsan
16. dec. 2009 09:32
Som operativsystem kan man vælge imellem enten Linux eller Windows CE.

Hmmm... godtnok foretrækker jeg Windows, men hvis vi snakker CE vil jeg da hellere have et full blown Linux OS på. Det giver ikke mening at smide Win CE på sådan en, selvom det er det eneste MS OS, der virker på den, IMO.
Gravatar #12 - Scapegoat
16. dec. 2009 09:39
Tja den ville da være perfekt at bruge som tynd klient. Bare transportabel...
Gravatar #13 - Softy
16. dec. 2009 09:48
#11:
Ja ja, rolig nu... full blown? .... Nej, det har du nok ikke lyst til på 2GB storage samt en stakkels ARM. En full blown linux er jo idag meget mere end det har været.... 3D desktops, en smule bloatware + diverse daemons kørende.... Du ville nok vælge en distribution beregnet på mobile enheder og ikke en "full blown" Ubuntu ;-)
Gravatar #14 - eliasr
16. dec. 2009 09:50
gad vide hvor lang tid den tager om at boote
Gravatar #15 - gnаrfsan
16. dec. 2009 09:55
Softy (13) skrev:
#11:
Ja ja, rolig nu... full blown? .... Nej, det har du nok ikke lyst til på 2GB storage samt en stakkels ARM. En full blown linux er jo idag meget mere end det har været.... 3D desktops, en smule bloatware + diverse daemons kørende.... Du ville nok vælge en distribution beregnet på mobile enheder og ikke en "full blown" Ubuntu ;-)

Ehm, hvad har full blown med 3D desktops at gøre? Jeg mener at du kan få en Linux installation på, der kan køre langt de fleste af de programmer, du vil kunne køre på en tilsvarende Linux installation på en kraftig maskine. Windows CE er alt for skrabet til at være interessant i mine øjne.
Gravatar #16 - aben
16. dec. 2009 10:08
ogen (4) skrev:
lol, min tlf har mere processor kraft :O


jeg tror ikke helt du har forstået pointen med den her lille maskine :)
Gravatar #17 - Laziter
16. dec. 2009 10:10
Hmm nice lille tingest..
Sådan en kunne jeg da godt bruge til at skrive på når jeg er på farten.. Måske en Android løsning ville være god på sådan en maskine.. Vigtigst for mig er så batteritiden og 4 timer er lige ok, men ikke optimalt for mig.
Lige et 3G modem i røven på den så kan jeg også tjekke mails.. Hvad mere kunne man da ønske sig?
Gravatar #18 - myplacedk
16. dec. 2009 10:12
Softy (13) skrev:
Ja ja, rolig nu... full blown?

Jeg har en EeePC stående ved siden af mig, med en standard Ubuntu desktop-install. Den kører fint.

Jeg har installeret XMBC på den, for at prøve at bruge den som medie-center (sat til et TV, selvfølgelig). Jeg måtte lige slå compiz fra for at få XMBC-menuerne til at køre flydende. Jeg har dog ikke prøvet at afspille HD-materiale på den.

De gange jeg synes der er performanceproblemer, er når der ikke er ram nok. Jeg prøvede at lave noget softwareudvikling med Eclipse på den. Med en fake opløsning (1280*noget nedskaleret til 800*noget) fungerede det, bortset fra at det var alt for langtsomt til at jeg kunne bruge det, på grund af ram'en.

Så standard Linux distribution? Tjoh. Bare husk at det ikke er en "full blown PC", den kan altså ikke køre de store programmer særligt godt.
Gravatar #19 - myplacedk
16. dec. 2009 10:15
ogen (4) skrev:
lol, min tlf har mere processor kraft :O

Og min bil har flere CPU-kerner end din telefon og din PC tilsammen.

(Og nej, den kan ikke køre Crysis. Den kan køre mig på arbejde og hjem igen.)
Gravatar #20 - Laziter
16. dec. 2009 10:21
#19 Det passer ikke helt.. Crysis kan ligge i handskerummet og blive kørt frem og tilbage ganske fint.. Det hakker kun hvis du ikke er god til at skifte gear :p
Gravatar #21 - Major-pepper-pants
16. dec. 2009 10:27
Mener ikke at den er relevant i et rigt land som DK, da den ganske enkelt er for billig, og dermed svag. Hvis folk i dag vil have en lille PC de bare skal kunne gå på nettet med, så bliver det da nok nærmere noget alá Acer One osv.

Personligt ville jeg ALDRIG købe sådan noget her, hvis den skulle fungere som min private computer.

Men i udviklingslande ville det være en god maskine.
Gravatar #22 - myplacedk
16. dec. 2009 10:45
Major-Pepper-Pants (21) skrev:
Hvis folk i dag vil have en lille PC [...] hvis den skulle fungere som min private computer.

Og du har så heller ikke fattet pointen med en netbook.

Nej, det er ikke PC. Nej, det er ikke meningen det skal være en PC. Nej, den skal ikke erstatte din PC.

Hvis du ikke har noget at bruge den til, så er det ikke fordi produktet fejl noget, det er fordi du ikke har behov for den.
Gravatar #23 - trylleklovn
16. dec. 2009 10:54
Endelig nogen, der forstår hvad netbook konceptet gik ud på.

Alle de andre er jo efterhånden kommet op i 10" skærme og koster omkring 3000. Det var jo ikke meningen. Jeg kunne godt finde på at købe mig en af de første EEE til noget linux med forskellige systemværktøjer. En lille værktøjskasse, der er nem at have med rundt.
Gravatar #24 - Major-pepper-pants
16. dec. 2009 11:08
#22
Og du har tydeligvis ikke fattet begrebet PC!

A personal computer (PC) is any general-purpose computer whose size, capabilities, and original sales price make it useful for individuals.
Fra Wiki.

En PC er altså bare en måde at sammensætte en computer, hvor man ud fra nogle bestemte ting bestemmer at en maskine er en PC eller en computer. Kald det en standard eller en platform, eller hvad du end lyster.

Og jeg kan fortælle dig som en bonus at den første maskine man har valgt at kalde en computer er dateret til at være fra 68 år før Kristus.
Gravatar #25 - myplacedk
16. dec. 2009 11:30
#24
Oh, så du bruger en definition af PC, som inkluderer netbooks? OK.

Jeg synes ikke rigtigt det ændrer essensen i dit indlæg.

Prøv at læse mit svar igen, og hver gang du læser "PC", så tænk "en PC som er væsentlig større end end netbooks, og kan køre en fuld moderne office-pakke som Microsoft Office eller OpenOffice.org, afvikle nogenlunde moderne 3D-spil - du ved sådan en folk mener, når de snakker om en PC".
Gravatar #26 - Tyrian
16. dec. 2009 11:31
#24

Øh, "General-purpose" != Netbook. Det er IKKE "general purpose", men en meget specifikt funktion den skal udfylde, hvorfor du ikke kan sammenligne den med en PC.

Og drop nu den nedladende tale...
Gravatar #27 - vildand
16. dec. 2009 12:32
min første maskine var en pentium 120 MHz med 16 MB ram ... jeg opgraderede senere til 32 MB og OC'ede den til 133 MHz. Den stod mig samlet i 12-13000 kr ... (anno 1997)

Den brugte jeg sq til mange gode ting ... har da stadig diablo og red alert liggende i kælderen som kørte glimrende ... man skal bare have fat i lite udgaver af programmer og så genfinde glæden i de gamle spil , så er denne maskine jo et rent kraftmonster...

#edit
den havde iøvrigt 1 MB VRAM på et integreret cirrus logic kort ( blev senere opgraderet til 2 MB... sweet :)
Gravatar #28 - Ronson ⅍
16. dec. 2009 18:26
500 kr + porto + moms + post dk gebyr = kan hurtigt rende op. 850 kr eller sådan?

*host*
Gravatar #29 - myplacedk
16. dec. 2009 20:40
#28
Husk told.
Gravatar #30 - Ronson ⅍
16. dec. 2009 21:15
#29: Mig bekendt skal man et stykke over 1000 kr for der kommer told på.
Gravatar #31 - Systran
16. dec. 2009 21:29
#30
1350 kr.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login