mboost-dp1

unknown

NASA opgiver Hubble

- Via DR online - , redigeret af Net_Srak

Kun to dage efter George Bush offentliggjorde USA’s planer om at nå Mars, melder NASA ud at de bliver nødt til at opgive Hubble teleskopet.

Hubble blev opsendt i 1990, men det var først i 1996 at det virkede optimalt. Det var NASA’s plan at sende en mission til Hubble teleskopet i 2006, men pga. rumfærgen Columbias ulykke sidste år er sikkerheden blevet skærpet i NASA og man har opgivet missionen.

Derfor vil Hubble ikke blive vedligeholdt, og NASA vil lade Hubble fortsætte med sit arbejde så længe den er funktionsdygtig, hvorefter man vil lade den brænde op i atmosfæren.

Hubble, som er på størrelse med en bus, har været helt uundværlig for astronomer over hele verden, og har flere gange bragt fantastiske billeder af universet. Hubble har desuden bestemt universets alder til at være over 14 milliarder år.





Gå til bund
Gravatar #1 - elscorpio
17. jan. 2004 13:22
Hmm det er da ellers et dejligt stykke lejetøj, hvis Nasa på et tidspunkt ikke vil bruge det mere så vil jeg gerne.

Den er vel i kredsløb om jorden og ikke stationær ????
Gravatar #2 - Mifan
17. jan. 2004 13:29
#1 Yup...den er i kredsløb... jeg er overbevist om, at NASA gerne vil sælge, men du skal nok regne med, at der er pæne vedligeholdelsesomkostninger... og vær sikker på du gennemgår tilstandsrapporten inden du sætter din autograf...
Gravatar #3 - FISKER_Q
17. jan. 2004 13:32
Umiddelbart kunne det vel betyde at de vil prøve at lave en ny en for deres penge?
 
Gravatar #4 - syffux
17. jan. 2004 13:54
Tror da nu nok de har planer om hele tiden at have en eller anden form for teleskop uden for jordens atmosfære, på månen måske?
Gravatar #5 - Jazz_1.41
17. jan. 2004 13:59
#4 Tjah når de nu alligevel, vil lave en base på månen, så kan de jo lige så godt placere et teleskop der også, så det lyder da ikke som en helt åndssvag idé.
Gravatar #6 - Oculus
17. jan. 2004 14:05
"Det var NASA's plan at sende en mission til Hubble teleskopet i 2006, men pga. rumfærgen Columbias ulykke sidste år er sikkerheden blevet skærpet i NASA og man har opgivet missionen."

Hvis det at udføre vedligeholdelses-missioner, som de er blevet det i snart 10 år, lige pludseligt er for 'risikabelt'. Hvordan i himlens navn har de så tænkt sig at bygge en base på månen? For slet ikke at tale om bemandede missioner til Mars.

Både Måne og Mars lyder for mig som værende noget mere risikabelt end en mission som gik forholdsvis smertefrit i 1996.
Gravatar #7 - Jazz_1.41
17. jan. 2004 14:06
#6 Det kan du have helt ret i

Måske det de mener, er at det er for rissikabelt med deres nuværende udstyr, rumfærgen.
De skal jo til at udvikle helt nyt, til månebase/mars projektet.
Gravatar #8 - Firehand
17. jan. 2004 14:21
#7: Ligepræcist, og desuden skal rumfærgene primært bruges til at få ISS færdig inden de ryger på pension.

#1: Jeg vil også overveje at købe hvis man lige kunne få lov at komme op og inspicere sagerne først ;o)
Gravatar #9 - Jazz_1.41
17. jan. 2004 14:30
#8 Mon ikke du selv ville komme til at punge ud for den tur? :D
Gravatar #10 - ThomasD
17. jan. 2004 14:51
"Hubble har desuden bestemt universets alder til at være over 14 milliarder år."

Ahh, mon?
Det ikke Hubble som har gjort det ;-)
Gravatar #11 - snailwalker
17. jan. 2004 15:16
Tja da jeg har skrevet nyheden, må jeg hellere lige forsvare mig :)

#10 Det er rigtigt det er en sproglig fejl. Man har vha. billeder fra Hubble bestemt universets alder :)

#6 Rumfærgerne er jo pt. grounded, efter ulykken. NASA tør ikke sende dem op i øjeblikket. Derfor er vedligeholdesmissionen aflyst...

Og jo det er rigtigt at man i 2011 laver en afløser for Hubble.
Gravatar #12 - dirtymind
17. jan. 2004 15:27
#11 man skulle tro det var statsansatte der skulle lave en afløser til Hubble, damn skal vi vente frem til 2011, det kan da ikke tage så lang tid at skrue noget nyt udstyr sammen og sende det op.
Gravatar #13 - Dan
17. jan. 2004 16:41
#12
Det er nok ikke helt det samme at skrue en hjemmepc og et Hubble II sammen...
Men der er da lang tid til 2011...
Gravatar #14 - CCOS
17. jan. 2004 16:55
Ja men når men når man ser på det grænseværdier Easton som laver skal over holde på selve spejlskåel, så svare det til at forskelden i jordens overflade var mindre end højden på en 2 krone og når det skal være så presist ja så tager det tid at lave desudenmener jeg at Hubble køre med en 386 cpu blev hvis opgraderet fra en 286 i sin tid så er nok ike lige at smide en P4 derud unde at vide om cpu'en er MEGA stabil
Gravatar #15 - repsac
17. jan. 2004 17:08
#12:
(...) det kan da ikke tage så lang tid at skrue noget nyt udstyr sammen og sende det op.
Hmm, det handler jo om at man bare sætter en dato for hvornår man mener det er realistisk at have det udstyr færdigt som man gerne vil have derud. Der skal garanteret udbud på hvem der kan lave den bedste CCD-chip, etc. Det skal udvilkes og ikke mindst testes i alle ender og kanter...
Gravatar #16 - angelenglen
17. jan. 2004 17:24
#6 kunne det ikke tænkes at Hubble ikke prioteres højt nok til at ville risikere noget? -Der er trods alt altid en vis risiko forbundet med rumfart som tingene er nu - og derfor kan det jo sagtens tænkes at de ikke syntes det er risikoen værd at reperere Hubble, men at det derimod ér risikoen værd at bygge en base på Månen?
Gravatar #17 - cybermike
17. jan. 2004 19:00
Man kan også argumentere for at en base på månen ville være rimelig rar for f.eks. folkene på IIS og andre rum projekter. F.eks. ville det være meget billigere at lette en rum-færge-fly-starfighter-ting fra månen og tag op/ned/hen til en satelit eller en rumstation end det er på jorden. Månen er jo også en lille smule stor så det ville være muligt at lave nogle store lagrer der af f.eks. ilt og føde, så man ikke er tvunget til at en rumfærge skal derop en gang om måneden (eller hvor tit de nu sejler/flyver/whatever).

Og mon ikke også de finder ud af at bygge nogle drivhuse deroppe med nogle planter der kan producere ilt? Eneste umidelbare problem jeg lige kan se der er at de mangler vand.....men wtf....hvis de mener de kan lave atmosfære på mars (http://www.dr.dk/videnskab/tema/mars/koloni.asp#2) kan de vel også lave et drivhus på månen.


Nå...jeg vil ned og træne...hygge



ps. Stadig ingen der har set mit null-modem?
Gravatar #18 - Butcher_hik
17. jan. 2004 19:39
#17
Det er billigere at lætte fra månen pga. der er mindre tyngdekraft, det er rigtig. Men nu er det sådan at de kan jo ikke have alt til at reperere ting og sager deroppe. Når NASA siger en base så er der altså ikke tale om et sted til flere hundrede mand. det er bare en lille bygning der kan være der permanent og som er stor nok til forskning - og muligvis minedrift(ikke i første omgang.)
Man tager ikke "lagre" af vand med som sådan, man har helium og oxygen med som man så blander, det fylder MEGET mindre.
det med et drivhus på månen bliver ikke den måde man løser det på - der er alt for store temp svingninger osv. og så skal du jo også have en masse co2 med for at de kan leve, og det er vel det samme som at tage Oxygen med op!.

Det med at lave atmosfære på mars, eller terraformning som det hedder, er intet problem i teorien kun praksis, hvor det aldrig ville kunne lade sig gøre nu og de næste RIGTIG MANGE år. desuden tager det flere millioner af år før den er klar efter man har startet terraformning. Og for det andet er der jo allerede atmosfære på mars, den er bare kun 1/100 del så tyk som her på jorden. Det terraformning går ud på er jo ganske logisk - varme planeten op så isen smelter og der kommer vanddamp osv. eller lave en fabrik som laver masser af co2 osv. så der kommer drivhuseffekt - som her på jorden. alle terraformnings ideer går ud på at varme planeten op på den ene eller den anden måde - og det er jo ikke teknisk på nogen måde...bare helt umuligt at realisere før om - ja måske 100-200 år

Puh det var en ordentlig mundfuld - flere spørgsmål ? :D
Gravatar #19 - Butcher_hik
17. jan. 2004 19:40
doh :)
Gravatar #20 - T.A
17. jan. 2004 21:06
# 18 Hvordan vil du lave vand med helium? Og hvad er grunden til at man skulle tage vand med i sine bestanddele?

Jeg er enig i at man fra starten nok kun vil have en meget lille base på månen.
Men vi mangler kun 2 ting for at kunne at kunne leve deroppe i ubestemt tid og kunne lave alle de nødvendige reservedele.
1. Vand på månen.
2. Stabile fusions kraftværker, hvilket der bliver arbejdet hårdt på.
Gravatar #21 - Butcher_hik
17. jan. 2004 22:07
#20
jaja det skulle selvfølgelig være hydrogen :)
Grunden til at man tager vand med i sine bestanddele er at det fylder LANGT mindre, da det kan sættes langt mere under tryk...

Jep det bliver kun en lille bare.
ja det mangler der, og så også mad og ilt, men hvis vandet var der kunne man self lave elektrolyse og få ilt.
og til de 2 ting du har stillet op
#1 Ja vand kommer der jo ALDRIG en fast forsyning af på månen, det ligger jo HELT fast.
#2 Stabile fusionskraftværker ville være dejligt. Men skulle vi ikke starte med at få et ustabilt? der er endnu INGEN der har kunne bevise at de har haft fusion - så det skal løses først.
det er dog rigtigt at der bliver arbejdet hårdt på det, men det har der været gjort i meget lang tid, og fusion som energikilde ligger endnu langt ude i fremtiden vi snakker mindst 30 år.
Så det er altså ikke aktuelt at tænke på fusionskraftværker på nuværende tidspunkt...man kunne jo også bare anvende solceller, de virker jo fortrindeligt... ;)
Gravatar #22 - cybermike
17. jan. 2004 22:28
Stadig ingen der har set mit nul-modem kabel?

Men det ville være smartere at sende f.eks.l 200 tons ilt til månen, og så opbevare det der og flyve et par tons til ISS af gangen da månen jo logisk nok kan opbevare mere end en "lille" rumstation.


Hvor fuck er det kabel?
Gravatar #23 - T.A
17. jan. 2004 22:39
#21
Vi har skam ustabile Fusion reaktorer, både en forsøgs reaktor i Japan og en i Frankrig.. tror rekorden er at holde processen kørende nogle få minutter.
Gravatar #24 - Butcher_hik
17. jan. 2004 22:54
#23
jaja der er mange forkere der siger de har haft fusion, men det er ikke noget der er bekræftet...og det er jeg temmelig sikker på...
er det noget du kan underbygge med en pålidelig kilde?
Gravatar #25 - sago007
18. jan. 2004 00:08
Man har lavet fusions processor, problemet er bare at end til videre sluger mere energi end de producere, hvilket selvfølgelig ikke er meningen.
Problemet er at holde temperaturen oppe på de mange tusind kelvin eller hvor meget der nu er (det måles ikke i kelvin, det måles i vidst i MKeV). Hydrogenen skal være helt isoleret, hvis den bare rører siderne i reaktoren, så afgiver den energi til reaktoren og processen stopper i løbet af nogle millie eller nano sekunder.

Men det kan lade sig gøre, det er brintbomben et bevis på.
Gravatar #26 - Butcher_hik
18. jan. 2004 00:25
#25
Well then.
Så siger vi at de muligvis har fået gang i fusion.
Problemet med fusion er ikke kun den høje temp, det er også det høje tryk som skal være til stede. og det er ikke mange tusinde det er mange millioner grader - om det så er K, C, Elektronvolt som du nævner er jo fuldstændig ligemeget..det skal jo bare omregnes.
Det er ikke noget problem at isolere det man nu vil varme, man sætter det i et rundt rør og holder det "flyvende" ved magnetisme så den rører ALDRIG hvis man bare tænker sig lidt om..det er ikke problemet.

Selvfølgelig kan det lade sig gøre det er der da aldrig nogen der har været i tvivl om, ellers passede E=MC2 jo heller ikke...
Gravatar #27 - snailwalker
18. jan. 2004 01:18
#26 nu passer E=MC^2 jo faktisk heller ikke altid :)

Den har en række uoverensstemmelser med kvanteteorien. Og jo temperaturen ved en fusion skal være flere millioner grader celcius (om det er Kelvin eller Celsius er stort set ligemeget :) )
Gravatar #28 - Klan
18. jan. 2004 09:49
#Butcher_hik Du er da nok den dummeste person der har skevet noget herinde, prøver på at lyde som om du ved mere end alle andre, men så har de lige en rettelse til dig, og så begynder du at trække i land og komme med en anden påstand! Så LUK RØVEN!

Desuden har de også fundet vand på bagsiden af månen i frossen tilstand.
Gravatar #29 - ZOPTIKEREN
18. jan. 2004 09:50
#18
[det med et drivhus på månen bliver ikke den måde man løser det på - der er alt for store temp svingninger osv. og så skal du jo også have en masse co2 med for at de kan leve, og det er vel det samme som at tage Oxygen med op!.]

Hvorfor mon NASA så har ansat højtuddannede og højtlønede biologer. Det er jo nok fordi det arbejder på at tage en slags drivhus med op på månen. Faktisk skulle de være nået så langt at 1m^2 planter iltmæssigt kunne forsyne 1 menneske vha. fotosyntesen, og et menneske forsyne den ene kvadratmeter planter vha. respirationen. Madmæssigt skulle der heller ikke bruges meget mere en 1m^2 (så vidt jeg husker). Dette kunne selvfølgelig gøres da NASA også har investeret penge i genteknologi, så nytteudbyttet af en plante ville være meget større en normalt.

#20
Energimæssigt kunne du jo forsyne dig med solenergi. Dette er nok også den billigste måde, da månestøv "let" kan omdannes til glas, så skal man kun have elektronikken med fra jorden.
Den opfangede solenergi kunne jo omdannes til lysenergi, som kan bruges til holde planternes fotosyntese igang.

Det vil altså kunne lade sig gøre at opretholde et 'bæredygtigt' samfund på månen. I hvertfald ifl. eksperterne hos NASA, for hvad ved jeg.
Gravatar #30 - cybermike
18. jan. 2004 11:05
vand på bagsiden af månen? Det vil jeg gerne se noget dokumentation på?


ps. har fundet mit null modem.
Gravatar #31 - snailwalker
18. jan. 2004 11:24
#30 Der er ikke vand på bagsiden af månen, da månen roterer om sig selv og når ca en omgang på 28 dage mener jeg. Det er tilfældigvis den samme tid månen bruger på at revolvtere om jorden så derfor ser vi altid den samme side af månen.

Så faktisk bliver hele månen udsat for sollys engang imellem.
Gravatar #32 - DUdsen
18. jan. 2004 11:56
#17 og #22 det var dog lidt af et energi spilde, hvorfor skulle man lave lagre på månen når man ligeså godt bare kunne parkere skidtet i kredsløb, nej hvis der skal værre nogen real fremtid i en måne base skal der værre tale om decideret minedrift.

Mht. til drivhuse så er alger tang og alskes ander bioligi faktisk istand til at leve i tanke og den slags i 0g.
Hvis man gav sig til at gensplejse nogle vandplanter og nogle fisk kunne man nok godt fremstille en selvforsynende biosfære i kredsløb.
samme metode kunne bruges på månen men langturs rumskibe er nemmere at samle i kredsløb hvor der ingen tyngdekraft er.
Gravatar #33 - doctor_dee
18. jan. 2004 12:57
Det er altså ret dyrt rent brændstofmæssigt at lande på månen. Dette skyldes at der ikke er nogen atmosfære man kan benytte til aero-braking, dvs. opbremsing ved i atmosfæren.

Dette betyder at man er nødt til at benytte raket-motorer til at komme i kredsløb og derefter lande. Det forbruger ekstremt store brændstof.

Jeg mindes at have læst at det rent brændstofmæssigt er billigere at rejse til Phobos og Deimos (Mars' måner), end det er at lande på vores egen måne. Dette skyldes at disse to måner er i lavere kredsløb om Mars, end vores måne er om Jorden. De er desuden i et mere elliptisk kredsløb.

Derfor kan man skimme Mars' atmosfære for at bremse delvist op, og derefter benytte raketmotorer til at finjustere kredsløbet til det passer med månernes.

Derfor virker det ikke realistisk at benytte som en månebase som "lager". Da det også er spekulativt om man kan finde vand til opretholdelse/raketbrændstof, er der mange problemer ved en månebase. Energien til at drive basen, forarbejde mineraler etc. vil nok komme fra en atomreaktor, snarere end solpaneler. Noget nemmere at have med at gøre, og nok også mulighed for større produktion.

Man kan dog benytte andre brændstoffer end H2 og O2. Blandt andet har der været spekulationer om at bruge aluminium-pulver og O2. Giver ikke samme effektivitet som H2 og O2 (dette er den mest energi-rige reaktion per vægtenhed), men både aluminium og og ilt findes i enorme mængder på månen.

Formålet med en månebase er snarere at samle erfaringer om menneskets biologi under længere ophold i lav tyngdekraft, samt at samle generelle erfaringer omkring driften af baser på andre himmellegemer.
Gravatar #34 - cybermike
18. jan. 2004 13:46
#31: Sig det til #28.
Gravatar #35 - quin
18. jan. 2004 15:36
#30 og #31
prøv at tjekke
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/ice/ice_moon....
Den omhandler emnet. Ikke at jeg siger at der er vand på månen, men det kan heller ikke afvises.
Gravatar #36 - Butcher_hik
18. jan. 2004 17:09
Der er måske vand på månen det er der ikke nogen der ved, der er dog satelitter der har vist at muligheden for at der er is under overfladen er temmelig stor.
Gravatar #37 - <::nero::>
18. jan. 2004 17:55
faktisk menes det at en månebase ville være meget billigere at opretholde end en rumstation. forudsagt selvfølgelig at man finder vand eller de fornødne grundstoffer til at lave vand. teknologien til at opbygge et kunstigt miljø er her allerede (der blev udført nogle eksperimenter i 90 erne der kulminerede i et lukket rum der kunne opretholde 1 testperson).

man kunne forestille sig at en relativt lille (og ekstremt dyr, grundet transporten) base vil blive sendt fra jorden. Man kunne sætte den et sted hvor der er kort til vand (hvis der da er sådan noget der) og kort til et område med hård klippegrund. De få personer som den lille base kunne opretholde kunne så begynde at udgrave tunneller i den hårde klippegrund, man kunne sikre vægene med et lag cement (man kan rentfaktisk lave cement hovedsagligt af månestøv) så smider man lige et låg med en luftsluse på og vupti... så har man en noget større månebase som næsten ikke har kostet noget at opbygge...

Nu ved jeg ikke lige hvor meget brændstof der bruges på at lande på månen, det kan man måske heller ikke gøre så meget ved. Men når man først har en permanent base der, kunne man bygge en form for "rolercoaster" der accelererede en container af en art op til en relativt høj hastighed, hvorefter den tager et lille drej opad og giver slip, idet månens tyngdekraft er relativt lille vil jeg ikke tro der skal en så stor hastighed til.

så når man først har fået etableret en stor nok base, kunne man producere et helt rumfarttøj på månen og bokstageligt talt "smide" enkeltdelene ud i geostationært kredsløb (altså om månen) hvor de så kan blive samlet på en lille rumstation der ligeledes er blevet "smidt" op.
Gravatar #38 - <::nero::>
18. jan. 2004 18:08
hvis i ikke lige forstod den der rolercoaster ide:

http://www.joyrides.com/sfmm/full/superman7.htm
Gravatar #39 - Butcher_hik
18. jan. 2004 18:37
hahaha nero good one ;).
Den med rollercoasteren tror jeg godt du kan glemme HELT ! :D:D:D

Og hvorfor vil du lige have den i geostationært kredsløb? - det kan vel være ligemeget, bare lortet kommer væk :P
Gravatar #40 - <::nero::>
18. jan. 2004 19:02
faktisk er der en gut på NASA der arbejder/arbejdede på den ide...

og så er det bare nemmere at ramme ting i geostationært kredsløb... man kunne lave en tur retur ting så de containere der skulle sendes ned igen kunne styres så de lander direkte på den lodrette skinde... så skal de bare slå bræmserne i og komme til et bekvemt glidende stop..... hvis man bare laver en form for laser styret super gps agtig computerstyring skulle det sq snilt kunne ladesig gøre...

man kunne så komme til og fra månen uden brug af nogen form for brændstof... bare ganske almindelige magnetskinder...
Gravatar #41 - Butcher_hik
18. jan. 2004 20:12
hehe okay jeg tror ikke på det der, det ville da aldrig kunne lade sig gøre.
tyngdekraften er da(så vidt jeg husker) ca. 1/6 af jordens, og hvis man så forestiller sig at skyde en kæmpetung container op i rummet ved 1/6 af denne....det hænger SLET ikke sammen.
Gravatar #42 - Cyrack
18. jan. 2004 23:00
#41 - Butcher_hik

Indtil videre har du kun kommet med påstande og grinet af andres (mere fornuftige?) forslag uden at komme med kilder til dine egne... så hvad med at du styrer dit AOL-gen og lukker?
Gravatar #43 - Holger-Spams
18. jan. 2004 23:41
Hej, jeg har et spørgsmål!
Hvad er et null modem ? :)
Hvis i ved det så skriv lige hvad det er, Tak :)
Der er rigtige mange der snakker om et null modem. Og jeg aner ikke hvad det er eller hvordan det er.
Gravatar #44 - cybermike
18. jan. 2004 23:42
42: Lol! :D


Måske lidt noller kommentar men havde selv tænkt på at sige præcis det samme....men valgte at holde flamebait væk :p
Gravatar #45 - Holger-Spams
18. jan. 2004 23:47
Cyrack/42 flot !!! :)
Gravatar #46 - DemonSpawn
19. jan. 2004 01:19
Gravatar #47 - TullejR
19. jan. 2004 07:30
#44:

Ja, for flamebait giver minusser ;)
Gravatar #48 - kallekunen
19. jan. 2004 07:56
#40

der skal nogle pænt lange magnetbaner til, hvis man skal nedbremse et objekt der kommer med adskille KM/sekundet.

Jeg tror næppe at GPS vil virker ret godt på bånen, medmindre man også "lige" sender 3 GPS sattelitter i kredsløb om månen først.
Gravatar #49 - L.H.
19. jan. 2004 08:16
#37

Kan cement holde på ilt?
Og vil det være billigt at bore i hård klippegrund på månen?

IMO tror jeg ikke den idé dur i praksis.

PS. slap dog af med ordet relativt, brug f.eks. temmelig som tillægsord i stedet for.
Gravatar #50 - cybermike
19. jan. 2004 08:51
43: Det er en ledning til com porten hvor send/receive lederne er krydset, således at du kan kommunikere 2 "client devices" imellem, det kan sammenlignes lidt med et S/UTP Cat5/6 krydskabel.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login