mboost-dp1

MIT

MIT konstruerer robotfinner

- Via Science Daily -

Nej, der er ikke tale om en fra Finland, men derimod en mekanisk finne, som i fremtiden muligvis vil blive brugt til at fremdrive undervandsrobotter.

Fordelen ved at bruge en mekanisk finne er hovedsageligt, at det er langt mere energieffektivt i forhold til konventionelle fremdriftsmetoder som en skibspropel.

MIT mener desuden, at undervandsrobotter uden propeller lettere vil kunne bevæge sig ubemærket under vandet i f.eks. militære situationer.





Gå til bund
Gravatar #1 - Mr. Q
2. aug. 2007 09:11
Way!.. Lyder pænt vildt! - Men helt præcist hvad ville det blive brugt til?.. Forestil jer en ubåd der logrer med halen! :P
Gravatar #2 - MortenH
2. aug. 2007 09:14
#1 haha ...... :)
Gravatar #3 - smiley
2. aug. 2007 09:24
En robot finne ville heller ikke være så smart, så meget som de går i sauna..

#1
Det er til robotter.
Du vil *aldrig* kunne drive et skib med en finne, og heller ikke en ubåd.

I øvrigt er nye skibsskruer som er designet til det enkelte skib meget fornuftige mht brændstofs besparelse. Der er endnu ikke nogen alternativer til tunge skibe. Men fremdrift er ikke så vigtig i forhold til besparelse, i færge industrien.
Lige nu gælder det om at kunne holde skruen i vandet, hvad angår brændstofs priser..


mht robotter, så kunne alt fra propeller, fremdrivelse via gas og finner bruges.. jeg er ikke i tvivl om at det er meget små robotter som de her finner skal bruges til.
At få en robot til at bevæge sig som en delfin kræver en hvis hydraulik, og så er spørgsmålet om ikke et batteri med en skrue ville være smartere. Eller bare en gas flaske som der kan åbnes..
Gravatar #4 - Mr. Q
2. aug. 2007 09:34
#3 - Tror du har ret i at det er meget små robotter. (Første indlæg var bare for at få jer igang :P)

Men lige med finner tror jeg ikke det er smart.. Det kræver trodsalt, som du selv siger, en masse hydraulik, som kræver en masse energi. Jeg er helt sikkert enig med dig i at det skal være en skrue med et batteri, eller en "gas" flaske (evt. med komprimeret luft, af miljømæssige oversager) der kan åbnes og lukkes. Tror dog ikke at gasflasken er en ret god fremdrifts mulighed, da du jo skal have en overordenligt stor tank til det, hvis du da ikke skal løbe tør inden du kommer ud af havnen.
Gravatar #5 - XereX
2. aug. 2007 09:48
Gad godt se den fisker der hiver en robot op af vandet, han må få sig lidt af en overraskelse da den jo har en finne men ikke ligefrem er spiselig :)
Gravatar #6 - Bwyan
2. aug. 2007 10:02
#3 og #4

I følge artiklen giver denne teknologi jo bl.a. større mulighed for at undgå at blive opdaget af radar-udstyr. Det må vel siges at være en fordel.
Gravatar #7 - mhartvig
2. aug. 2007 10:45
#3 Tjaa på skibe og ubåde? why not.. og hvis det ikke er effektivt - så er det OLDSTYLE tid.

Så spænder vi bare 12 blåhvale på kutteren som i Wild Wild west.. YEEEEhAAAAA!!!
Gravatar #8 - Mr. Q
2. aug. 2007 11:52
#6 - Ja okay.. Så du vil sætte dem under båden, på samme måde som en propel sidder idag?
Gravatar #9 - smiley
2. aug. 2007 12:10
#4
Gasflasken skulle vel også nærmere være til et "boost". Men det kommer an på over hvor langt et stykke den skulle bruges.
Uanset hvad, så kommer de ikke langt. No matter what technology.


#6
Hvis det i forvejen er småt nok til at kunne bruge en finne som fremdrift, så er det også småt nok til at blive genkendt som en fisk på sonar.
Og hvis det er meningen at det ikke skal ses på sonar, så er det ligegyldigt hvad den bruger til fremdrift, så skal den kravle på bunden.

#7
Hvorfor ikke? =)
Muligvis fordi mekanikken på et skib skulle være så enorm, at det ikke kun er finnen der vipper op og ned =D


Det der undrer mig er, at de vil lave det til sikkerhed, mine-sweeping and harbor security, hvorfor i alverden bruger de ikke en robot med lodrette, sidelæns, og fremadrettede rotorer(side-monteret propel i en ramme) eller tunnelskruer(hul hele vejen igennem skroget, med en skrue i)?

Jeg kan på ingen måde se at en finne skulle være bedre til præcision. Og hvis vi snakker om så lille en robot(som den der er vist i nyheden) så skal den tage højde for strøm i vandet for ikke at blive slæbt væk. Et system af skruer og komprimeret luft, ville kunne kompensere for det og holde den stille.

Hvis det var til en spionfisk(som er lidt tættere på hvad militæret gerne vil have fingrene i), så ville jeg lave en rokke formet "fisk", men tykkere, og så bruge tunnelskruer på hver side af midten i midten, og et haleror for enden af hver, til at styre.
Ud over at den nærmest er lydløs, så ville den være perfekt på bunden også.
Gravatar #10 - bjarkehingrumme
2. aug. 2007 14:05
#9 Du er da rimeligt skråsikker hvad? Jeg er ikke helt sikker på om du er klar over at det ikke er hydraulisk styret, siden du har al den snak om hydraulik, men hvis du ikke er det kan du lige tjekke op på piezomaterialer. På den måde de tilsigter, er den eneste bevægelige del finnen der direkte omsætter elekticitet til bevægelse.

Skalaen er heller intet problem. Bevares, det er da nemmere at lave prototyperne små, men bevægelse i vand bliver relativt nemmere jo større man er, og blåhvaler har da heller ikke problemer med fremdrift. De cruiser gladeligt med 30 km/t og langt mere energieffektivt end deres mindre fætre.

Desuden undgår man kavitationsstøj med en finne, da arealet man trykker med er stort nok til at man ikke behøver de høje trykdifferenser kendetegnet ved en skrue. Godt hvis man vil gemme sig for en passiv sonar. Og iøvrigt kan du øge din viden om sonar ved at tjekke op på passiv/aktiv sonar, springlag, konvergenszoner, etc.

Endelig syntes jeg at du skal prøve at kigge på en skruebaseret robot, og så sammenligne dens bevægelser med spillerne under en vandpolokamp, eller en flok synkrosvømmere. Selv om mennesker er relativt ubehjælpelige i vand, vil du kunne se forskellen. Ellers så kig på en blæksprutte eller en moræne.
Gravatar #11 - BluepaiN
2. aug. 2007 16:00
En mekanisk finne? Det manglede da bare. Håber da de sætter en form for oversætter i dem, for de nulevende er da slet ikke til at forstå ;)
Gravatar #12 - smiley
2. aug. 2007 17:01
#10

Må erkende at jeg ikke kender piezo materialer, men det lyder som en efterligning af muskler.

Men der skal væsentlig mere til, end en finne til at give fremdrift til fx. en færge eller bare en båd.
En fisk bruger jo heller ikke kun deres finner, men hele deres krop.

Og kunne du lige forestille dig en 8m båd med en finne bag i?
Med en lodret finne ville hele agenden svinge fra side til side, og med en vandret, ville hele molevitten gynge op og ned modsat finnen..

mht støj, så afhænger det væsentligt af størrelsen.
Og der er rige muligheder for at holde elektronikken lydløs.

Og mht robotter der kan følge med i vandpolo.. det lyder ikke ligefrem som en maskine der skulle kunne fjerne miner.
Gravatar #13 - bjarkehingrumme
3. aug. 2007 07:48
#12
Det er spot-on - piezomaterialer er materialer der ændrer form når de udsættes for en spænding, som f.eks. muskler.

Det vil selvfølgelig være svært med en enkelt finne. Men ikke umuligt. Forestil dig f.eks. hvis finnen bevæges med en bølgelængde på f.eks. 1/10 af finnens længde (tænk "moræne"). Så er bøjningen begrænset, og vil kunne kompenseres med aktive styrefinner.

Et mere simpelt tilfælde er to paralelle lodrette finner, der skiftevis føres sammen og fra hinanden. Der vil slet ikke være nogen udbøjning.

Kavitationsstøj, som er en af de vigtigeste støjkilder når man skal spore en ubåd, opstår når skruen drejer hurtigt nok til at den skaber et undertryk på forsiden, der er lavt nok til at der opstår dampbobler. Det har som sådan intet med motoren at gøre. Med en finne har man et stort areal at trykke med, og kan således opnå samme kraft til fremdrift, med langt mindre trykdifferens - og man undgår kavitationsstøjen.

Min pointe med vandpolo/synkrospillerne, er at de enkelte bevægelser kan ske meget rykvist. Det er også afgørende for finkontrol af bevægelser, da man så ikke skal beregne bremse og accelerationstid med i bevægelsen. Og der er finner pga af deres store areal, bedre end skruer/propeller.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login