mboost-dp1

NASA

Keplers fremtid usikker

- Via Ingeniøren - , redigeret af Pernicious

Det milliarddyre rumteleskop Kepler var allerede sidste år i tekniske problemer, da ét af de fire reaktionshjul, eller gyroskoper, pludselig stoppede med at virke. Hjulene sørger for at holde satellitten stabil nok til at kunne fokusere på fjerne punkter. Disse finjusterer kikkerten, i forhold til solens stråler, der ellers vil få hele satellitten til at rotere en smule. Dette modstår rotationen, således at orienteringen kan fastholdes og optagelserne derved bliver mere præcise. Da forskerne skulle have kontakt til teleskopet i søndags, var satellitten gået i safe mode, måske på grund af endnu et fejlramt gyroskop. Det skriver Ingeniøren.

lektor Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi til Ingeniøren skrev:
Da vi fik kontakt med Kepler tirsdag, kunne vi se, at den var gået i safe mode to dage tidligere, og at reaktionshjul nummer fire var standset helt. Vi ved endnu ikke, om det var det fejlramte hjul, der fik Kepler til at gå i safe mode

Med endnu et gyroskop fejlramt er det derfor tvivlsomt, om satellitten overhovedet kommer til at køre igen. Da Kepler mistede det ene hjul, kunne de tre andre kompensere for rotationen, men med kun to hjul kan de ikke længere holde kikkerten stabil nok til de videnskabelige observationer. Uden gyroskoperne har Kepler kun raketdyser til at justere dens position, men da dyserne er for voldsomme, vil disse heller ikke kunne bruges til finjusteringer.

NASA har kun to muligheder for at få kikkerten gang igen, mens de holder satellitten i “Point Rest State”-mode, de kommende måneder. Enten kan de prøve at få det første hjul, som fejlede for ni måneder siden, til at virke igen, eller de kan prøve at køre alle hjul op på maksimal hastighed for at pulverisere de dele, som blokerer systemet.

De fremtidige udsigter er dog ikke alt for positive, hvis de ikke får ét af de to defekte hjul igang igen. Keplers design er så specifik, at det vil være svært at finde et alternativt formål, hvis det ikke er muligt at fokusere teleskopet. Kepler har dog i sin tid været meget aktiv, og har således registreret 132 nye planeter, og 3000 planetlignende objekter.





Gå til bund
Gravatar #1 - Remmerboy
17. maj 2013 14:32
de laver ikke gyroskoper som i gamledage kan man høre.
det kunne være rart at vide, hvad der har forsaget det tidlig død af gyroskoper. der er mange andre satelliter der også bruger gyroskoper konstant, men har levet længere
Gravatar #2 - Hængerøven
17. maj 2013 15:56
Remmerboy (1) skrev:
, hvad der har forsaget det tidlig død af gyroskoper.


Man kunne mistænke den stigende mængde af mikroskopisk affald der flyver rundt der oppe.

Men jeg ved selvfølgelig ikke om det er lige netop det der er skyld i den blokering de snakker om, men det ville da forklare hvorfor leve tiden bliver kortere og kortere, nu mere "affald" vi sender der op
Gravatar #3 - Krogholt
17. maj 2013 16:18
#1, #2: Hvad der er mere sandsynligt er nok at det er et helt andet præcisionsniveau der er tale om i gyroskoperne til Kepler, end i almindelige satelitter. Det er noget mere betydningsfuldt om ens satelit er drejet 1 grad forkert hvis man prøver at fokusere på et objekt et par tusinde lysår væk (Keppler), eller blot nogle ti-tusinder af kilometer væk (almindelige geostationære satelitter).
Gravatar #4 - Remmerboy
17. maj 2013 19:17
Hængerøven (2) skrev:
Man kunne mistænke den stigende mængde af mikroskopisk affald der flyver rundt der oppe.

den kredser rundt om solen, så der er nok minimalt med rumaffald ;)
Gravatar #5 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
17. maj 2013 19:58
Jeg tænker lidt ... Først en bummer med Hubble teleskopet, og nu dette? Det går da ikke for godt med NASAs teleskoper i orbit :P
Gravatar #6 - LordMike
17. maj 2013 21:54
#5
Det er rocket science..

<.<
>.>
Gravatar #7 - ktg
18. maj 2013 06:45
LordMike (6) skrev:
#5
Det er rocket science..


(•_•)
( •_•)>⌐■-■
(⌐■_■)

YEEEEEEEEAAAH
Gravatar #8 - Jakob Jakobsen
18. maj 2013 13:48
#5

Keplers oprindelige mission, var på 3,5 år. Der er nu gået over fire år siden dens mission startede, så jeg vil ikke ligefrem kalde dens mission for en fiasko.
Gravatar #9 - Sikots
19. maj 2013 20:51
Jakob Jakobsen (8) skrev:
#5

Keplers oprindelige mission, var på 3,5 år. Der er nu gået over fire år siden dens mission startede, så jeg vil ikke ligefrem kalde dens mission for en fiasko.

Det gjorde #5 så heller ikke...
Men nu hvor der skal insektpenetreres, så holdt det første gyrohjul op med at virke da der kun var gået 3,25år, hvilket ikke er godt nok.
Hvis folk kan tage lidt sarkasme, synes jeg at NASA skal tage sig lidt sammen.

Hvis folk ikke kan tage lidt sarkasme, synes jeg at de skal tage sig lidt sammen ;)
Gravatar #10 - troldefar
20. maj 2013 12:11
#9
Det er vel derfor de har flere med om bord? I det tilfælde noget skulle gå galt?
Forventer nogen at noget fungere præcist så længe som det er sat til, bare fordi nogle ingeniører har sat et eller andet dato stempel på?
At det kan holde i 3.25 år i noget af det sindssygeste miljø man kan komme ud for synes jeg er ganske prisværdigt.
Intet der er lavet af mennesker er perfekt, så hvorfor skulle et gyroskop i et rumteleskop være anderledes? Uanset hvor mange tests og det så er slæbt igennem først.
Gravatar #11 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
20. maj 2013 13:53
#10

Tag et kig på Voyager og Pioneer - de virker (så som så), og de har om noget passeret et voldsomt miljø ^_^

Men jeg er ikke ekspert (jo jeg er, men pyt) - så kan ikke udtale mig nærmere om det. Men det er bare lidt mærkværdigt, at vi har 30+ år gamle, velfungerende, satelitter ved grænsen af heliosfæren - men at et 4 år gammelt teleskop har fået fejl på 50% af sine gyroer.
Gravatar #12 - Jakob Jakobsen
20. maj 2013 14:00
#11

Man skal også kigge på missionerne de er på.
Voyager og Pioneer, er jo bare skudt afsted i en retning og skal ikke gøre så meget, andet end sende passive data tilbage og så en sjælden gang i mellem, tage nogle lavopløselige billeder af planeter osv.

Kepler derimod, har konstant skulle justere dens position for at fokusere på de forskellige planeter den skal fotografere, samt når den skulle finde nye motiver.

Så Keplers gyroer har kørt konstant, hvor Voyager og Pioneer så vidt jeg ved er spin-stabiliseret.
Gravatar #13 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
20. maj 2013 14:38
#12

Thoroughbreed (11) skrev:


Men jeg er ikke ekspert - så kan ikke udtale mig nærmere om det.


Min pointe var blot at det er lidt sjovt at det går i stykker efter så kort tid. Sateliter skal vel også justere sig selv?..

Synes heller ikke at du kan sammenligne deres missioner, at Voyager tager dårligere billeder end Keppler er vel logisk? ^_^

- og så forstår jeg igen ikke pewbe, men intet nyt der ^_^
Gravatar #14 - Jakob Jakobsen
20. maj 2013 14:48
Thoroughbreed (13) skrev:
Min pointe var blot at det er lidt sjovt at det går i stykker efter så kort tid. Sateliter skal vel også justere sig selv?..


De geostationære sateliter skal jo kun rotere en gang om døgnet kostant, så de peger mod jorden.
Kepler skal konstant stabilisere sig til langtids-eksponeringer og så ændre retning til et nyt motiv, hvilket kræver mange accelerationer og decelerationer af gyroerne.
Desuden tror jeg at et kredsløb om solen er en del mindre beskyttet, end et om jorden.

Thoroughbreed (13) skrev:
Synes heller ikke at du kan sammenligne deres missioner, at Voyager tager dårligere billeder end Keppler er vel logisk? ^_^


Ja, meget logisk.
Men hvor Voyager tager billeder med et kamera monteret på en drejbar arm, skal Kepler rotere hele sin masse.
Var det desuden ikke også Voyager 2's kamera-arm der satte sig fast, da der skulle tagtes billeder af Saturn?

Thoroughbreed (13) skrev:
- og så forstår jeg igen ikke pewbe, men intet nyt der ^_^


Tror ikke der kan findes nogen logik der.
Gravatar #15 - Slettet Bruger [55251105]
20. maj 2013 15:02
Jakob Jakobsen (14) skrev:
Tror ikke der kan findes nogen logik der.


Selv Kepler, kan ikke længere se logikken i det.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login