mboost-dp1

Shutterstock

James Webb-rumteleskop tager detaljeret billede af sjælden Cartwheel Galaxy

- Via Business Insider -

James Webb-rumteleskopet har fanget et meget detaljeret billede af den kosmiske kollision Cartwheel Galaxy, hvilket blev frigivet af NASA tirsdag ifølge Business Insider.

Cartwheel Galaxy, der ligger 500 millioner lysår væk i Billedhugger-konstellationen, er en sjælden ringgalakse dannet efter en kollision mellem en stor spiralgalakse og en mindre, hvilket giver den udseendet af et vognhjul. Den har to ringe – en lys indre ring og en farverig ydre, der kruser udad fra midten af kollisionen.

Den ydre ring har udvidet sig fra midten af kollisionen i omkring 440 millioner år. Når den udvider sig og rammer omgivende gas, dannes stjerner.

På billedet ovenfor vises lommer af stjernedannelse som blå prikker i de røde støvhvirvler. Til venstre for Cartwheel Galaxy fangede Webb to andre galakser.

Cartwheel Galaxy var “formentlig en normal galakse som Mælkevejen før dens kollision” og vil fortsætte med at ændre sig i form og struktur i fremtiden, sagde NASA i en pressemeddelelse. Det nye billede afslører detaljer om stjernedannelse og kaster lys over, hvordan galaksen har udviklet sig over milliarder af år, sagde rumagenturet.

Hvilken form Cartwheel Galaxy endegyldigt vil antage, er stadig et mysterium.

Gå til bund
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login