mboost-dp1

Canonical Ltd.

Iværksætter puster nyt liv i gamle computere

- Via DR - , redigeret af Pernicious

De fleste almindelige mennesker, har nok spurgt sig selv hvorfor deres computer har en relativ kort levetid på blot 3-4 år. Men sådan behøver det ikke altid at være.

Iværksætter Kim Petersen fra det lille fynske firma Deltatek er begyndt at købe ældre kvalitetscomputere, for derefter at installere Ubuntu på dem i stedet for Windows, hvorefter computerne sælges videre til små og mellemstore virksomheder. Det skriver DR.

Kim Petersen til DR skrev:
Folk oplever typisk, at deres computere bliver sløvere og sløvere, men det handler i højere grad om, at maskinen får modstand af tungere og tungere software, end at der er noget egentligt galt med computeren.

Deltatek har omkring 100 erhvervskunder, og selvom de ville tjene mere ved at sælge en ny computer hvert andet år, så er det, at give ældre maskiner nyt liv, det Kim fokuserer på.

Hos en af Deltateks kunder med 17 medarbejdere vurderer de, at de sparer omkring 100.000 kroner om året ved at købe brugte computere.





Gå til bund
Gravatar #1 - Mort
29. aug. 2013 05:38
Det store spørgsmål her er vel: Hvad kan en ældre ubuntu maskine bruges til, i en virksomhed som ellers normalt kører et Windows miljø?
Gravatar #2 - locky
29. aug. 2013 05:48
Tænkte præcist det samme...
Gravatar #3 - Tyrian
29. aug. 2013 05:58
Hvordan er det en "nyhed" at en virksomhed har fundet på at installere Ubuntu på gamle maskiner og sælge dem videre?

Nu er vi vel ikke på vej tilbage i banen med reklameartikler?
Gravatar #4 - Target
29. aug. 2013 06:02
Pudsigt nok, så installerede jeg også Ubuntu på min gamle bærbar for et års tid siden. Den er nu lige ved at runde syv år i levetid, og med Ubuntu på den så kan den snildt klare et år eller to endnu.
Det er bestemt ikke nogen super-computer, men til almindeligt hjemmebrug så fungerer den ganske udmærket.
Gravatar #5 - supremewulff
29. aug. 2013 06:09
#1 #2

Det kommer vel an på hvordan din infrastruktur er sat op.. På mit arbejde kan man vælge mellem Linux og Windows og det fungerer udemærket idet vores samarbejdsværktøjer er web baserede og vores primære software (mail, IM og Office) findes til begge platforme.. Selv i firmaer hvor dette ikke nødvendigvis er tilfældet, ville disse maskiner fx. fungere fint som bærbare computere ansatte kunne tage med hjem for at arbejde hjemmefra i en periode, forudsat at man har en eller anden form for web baseret mail system som kan supplere ens mail programs (hvilket de fleste virksomheder har idag)
Gravatar #6 - RpR
29. aug. 2013 06:15
Har fra tid til anden leget lidt med de forskellige Linux distroer, og Ubuntu er uden tvivl et af de bedre. Men driver support er stadigvæk elendig til de PC'ere jeg har. Det kører faktisk betydeligt bedre i en VM :-P
Gravatar #7 - JakeTheMuss
29. aug. 2013 06:57
Kører Ubuntu på en sprit ny Acer - og har ikke på ngoet tidspunkt haft problemer med drivere. Så det må være noget tid siden at du har brugt Ubuntu ;-)
Gravatar #8 - Magten
29. aug. 2013 08:08
#0
Jeg kan ikke helt gennemskue om der er nogen speciel grund til de installerer Ubuntu på? De siger jo selv at det er tung software der gør at firmaerne ikke kan bruge dem mere, så det har vel ikke noget med Windows at gøre.

JakeTheMuss (7) skrev:
Kører Ubuntu på en sprit ny Acer - og har ikke på ngoet tidspunkt haft problemer med drivere. Så det må være noget tid siden at du har brugt Ubuntu ;-)
Så fordi din Acer ikke har nogen problemer, så findes der ikke nogen andre computere der kunne mangle drivere?
Gravatar #9 - TrolleRolle
29. aug. 2013 08:11
De fleste virksomheder kunne nok også gøre det samme med Windows, hvis de bare fattede at installere RENT om engang imellem... og så holde alverdens bloatware væk fra maskinerne.

Jeg har set steder hvor folk bestilte en geninstallation, og så kunne man ellers følge med i hvordan maskinen først fik Windows 98, og så blev opgraderet til XP, og så fik servicepacks på, og så office 2007, som så blev opgraderet til 2011.... osv.

Og så er der jo ting som Adobe Reader der oftest er sat op til at "starte op på forhånd", så det ligger og sluger hukommelse selvom brugeren måske kun kigger på et pdf-dokument hver anden måned.

Dertil har firmaer ofte valgt den antivirus-udbyder som gav den dyreste middag til firmaets indkøbschef og knap så meget efter en vurdering af hvor ringe en løsning det er.

Gravatar #10 - Lowkey
29. aug. 2013 09:41
Han ville gøre klogt i også lige at sende en håndfuld papirsposer med, som folk kan ånde i når de hyperventilerer af angst over at skulle undvære MS Office.
Gravatar #11 - SAN
29. aug. 2013 09:49
#8 Det er nok fordi de betragter Windows selv som tung software også, men Ubuntus Unity er nu også ret tungt i forhold til alle mulige andre desktop environments.

Med hensyn til drivere oplever jeg altid at Linux fungerer meget bedre out of the box, hvor jeg skal hente drivere til det ene og det andet når jeg bruger Windows, men når der så endeligt er noget der ikke virker med det samme i Linux kan det godt være ret bøvlet.
Gravatar #12 - Nåkja
29. aug. 2013 10:06
Det problem, jeg har oplevet med Ubuntu er at der af og til kommer drivere, der ikke er testet ordentligt, og så ender man i en konsol ved genstart fordi UI'et ikke kan startes. Jeg ved ikke og har ikke lyst til at vide, hvordan jeg skal reparere det problem manuelt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende med Windows i de 19 år, jeg har brugt det.
Gravatar #13 - TroelsOlesen
29. aug. 2013 10:45
Genbrugs elektronik
Nu er jeg selv Linux bruger, men jeg kan ikke se hvordan denne forretningsmodel er en fordel for virksomheder.

Vi lever stadig i en it/elektronik verden som er styret af moores lov, som siger at antallet af transistore pr. cm² i en chip vil blive fordoblet ca. hver 18. måned. Dette kan fortolkes som at chippen bliver halveret i størrelse. Hvilket i praksis betyder halveret strømforbrug.

Strømforbruget for en 3 år gammel computer er så stort sammenlignet med nyere maskiner, at man i el-udgifter alene vil kunne sparre hvad svarre til computerens ny-pris over en 3-4 årig periode.

Herudover skal man ikke glemme at de fleste større virksomheder skifter computerudstyr hver 3. år pga. slidtage på hardware, blæserer o.l. Hvilket for de fleste større it-afdelinger er billigere end at have computere som dør i arbejdstiden.

Jeg kunne dog godt tænke mig at der var flere producenter af computere som tilbød at levere maskiner uden styresystem, eller med et gratis styresystem så som free-dos, linux, BSD ect.

Linux og drivere
Angående linux og drivere. Jeg har til dato kun oplevet to driver kategorier som har givet mig problemer under linux. Det er Wifi og Graffikkort drivere.

Wifi driver problemerne er idag næsten ikke eksisterende, næsten alle producenter af trådløse netkort levere idag drivere til linux, der er måske stadig et par gamle broadcom netkort som ikke er understyttet, men ellers virker det bare ud af boksen.

Graffikkort drivere er straks en anden sag. hvis du har ATI/AMD eller Nvidia graffikkort, så skal man med nyere graffikkort installere deres properitære drivere før det virker ordentligt, disse drivere må desværre ikke distrubieres af andre end AMD/Nvidia, og derfor er der tale om manuel instalation af graffikkorts driverene.

Mange ældre ATI graffikkort har dog ingen problemer, og intels graffikkort virker også ubeklageligt med de open-source drivere som følger med linux.

Men det grafiske område er stadig et af de svageste punkter for Linux. Heldigvis vil Xorg som det grafiske system er opbygget om, blive udskiftet over de næste 2 år med Wayland. Det skulle fikse en masse af de problemer der har været med grafik under linux. Det er dog en langsom process.
Gravatar #14 - 1000tusind
29. aug. 2013 12:48
#13
Der står i nyheden at han satser på små og mellemstore virksomheder.

Jeg tror heller ikke at det er sandsynligt at en stor virksomhed med egen IT-afdeling vil gå over til at bruge genbrugshardware og linux.

Men forstil dig så en lille virksomhed som f.eks. et pizzaria, hvor pc'en kun bruges til at modtage ordrer fra just-eat. De er ligeglade med moores lov og grafikkortsdrivere. De vil bare gerne holde hardwaren kørende så længe som muligt uden bøvl og til billige penge. Der er flere af den type virksomheder end der er IT-afdelinger i Danmark, så jeg tror helt sikkert at han har et marked.
Gravatar #15 - Magten
29. aug. 2013 12:52
SAN (11) skrev:
Det er nok fordi de betragter Windows selv som tung software også, men Ubuntus Unity er nu også ret tungt i forhold til alle mulige andre desktop environments.
Tja, men Windows bliver jo ikke ligefrem tungere at køre (hvis vi går ud fra der er bare en smule vedligeholdelse) bare fordi computeren er 3 eller 5 år gammel.
Gravatar #16 - TroelsOlesen
29. aug. 2013 13:05
#14

Det er selfølgelig rigtigt, at hvis der er tale om meget små virksomheder, så kan det give mening at bruge genbrugshardware, og set fra et miljø mæssigt synspunkt, så er det helt sikert også bedre.

Men økonomisk set, tror jeg at folk skal lære at de P4/Core2Duo maskiner de har tilovers koster mere i strøm, over en 3-4 årig periode, end det koster at købe nyt hardware.

Angående linux i større virksomheder, så ser jeg teknisk ikke nogen hindring for at bruge linux, hvis virksomheden ikke kræver windows pga. legacy systemer.

Jeg kan også forestille mig at der er en del mindre virksomhedder som kan være interesseret i af udskifte Windows Xp med en Linux distro, især efter 8. April 2014 hvor Windows Xp er end of life.
Gravatar #17 - Zombie Steve Jobs
29. aug. 2013 14:42
Lowkey (10) skrev:
Han ville gøre klogt i også lige at sende en håndfuld papirsposer med, som folk kan ånde i når de hyperventilerer af angst over at skulle undvære MS Office.


Lol'd!

Jamen det er sgu da en glimrende idé. Tror jeg har 5 laptops, der ikke bliver brugt til en skid, det kunne vel lige så godt anvendes til et eller andet.
Gravatar #18 - HerrMansen
29. aug. 2013 15:21
Mort (1) skrev:
Det store spørgsmål her er vel: Hvad kan en ældre ubuntu maskine bruges til, i en virksomhed som ellers normalt kører et Windows miljø?


Tja... Yousee/TDC har en gammel Amiga til at genstarte alting, hvis alt på et "højere" plan går ned og ikke kan starte sig selv op igen.
Gravatar #19 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
29. aug. 2013 15:39
#16
Strømbesparelse vs nypris = kilde tak :)

#18
Seriøst o_O awsum!!
Gravatar #20 - lindysign
29. aug. 2013 15:50
15 - Jo, Windows bliver tungere af at køre... Hvis du er i tvivl, så installer windows 7, uden servicepacks, kig på hvordan det kører, og installer så servicepacks og vigtige opdateringer. Hvis du ikke kan se og mærke forskel, så tror jeg du trænger til en opgradering. ;-)
Gravatar #21 - atke
29. aug. 2013 18:29
0 skrev:
17 medarbejdere sparer 100.000 kroner om året


Det er 5.882 kr om året sparet pr person. Hvis de brugte computere er gratis, og man sammenligner med ny computer hver 3. år, er det 17.647 kr pr computer. Hvis man har brug for så dyre PC, er det usandsynligt man kan nøjes med gamle Linux-maskiner istedet.
Gravatar #22 - Clauzii
29. aug. 2013 18:46
atke (21) skrev:
0 skrev:
17 medarbejdere sparer 100.000 kroner om året


Det er 5.882 kr om året sparet pr person. Hvis de brugte computere er gratis, og man sammenligner med ny computer hver 3. år, er det 17.647 kr pr computer. Hvis man har brug for så dyre PC, er det usandsynligt man kan nøjes med gamle Linux-maskiner istedet.


+17 Windows og Office licenser mv.
Gravatar #23 - ITemplate
29. aug. 2013 18:52
TroelsOlesen (13) skrev:
Angående linux og drivere. Jeg har til dato kun oplevet to driver kategorier som har givet mig problemer under linux. Det er Wifi og Graffikkort drivere.


Samt printere. Hvis du ikke har en HP, er du efterladt med ingen eller meget lidt understøttelse. Køb fx en spritny Canon printer og så kan du glemme alt om at få skidtet til at virke i Linux. Det er muligt det kan lade sig gøre at finde et par usle builds på en gammel Canon ftp server i Australien, men det tager tid at finde, er manuelt og virker bare ikke nogen gange.

Manglen på printerunderstøttelse er den primære årsag til at jeg ikke kører Linux.
Gravatar #24 - Magten
29. aug. 2013 19:37
lindysign (20) skrev:
15 - Jo, Windows bliver tungere af at køre... Hvis du er i tvivl, så installer windows 7, uden servicepacks, kig på hvordan det kører, og installer så servicepacks og vigtige opdateringer. Hvis du ikke kan se og mærke forskel, så tror jeg du trænger til en opgradering. ;-)
Jeg må indrømme jeg aldrig selv har bemærket noget eller hørt folk klage over det, men jeg har så heller ikke ligefrem testet det. De benchmarks jeg har set har været splittede, nogle viser små forbedringer, andre viser små fald og nogle helt tredje viser begge dele.. Alt i alt ikke vanvittigt overbevisende.
Gravatar #25 - lorric
29. aug. 2013 21:24
Lowkey (10) skrev:
Han ville gøre klogt i også lige at sende en håndfuld papirsposer med, som folk kan ånde i når de hyperventilerer af angst over at skulle undvære MS Office.

Kører MS Office ikke i wine? Det er lidt i mod idéen om at installere Ubuntu for performance, men hvis folk insisterer ...
Gravatar #26 - CBM
30. aug. 2013 07:00
#18: Har du en kilde på at TDC stadig har en gammel Amiga stående? :)

#25: Enig, en debian med en minimalistisk window manager ville være bedre...

Iøvrigt undrer det mig at linux ikke generelt er mere udbredt i industrien... Om jeg fx. sidder og skriver c firmware på en windows maskine eller på en linux maskine er jo som sådan hip som hap...
Gravatar #27 - lilleunivers
30. aug. 2013 10:32
#18 - ahh, gode gamle Amiga

Bare ordet - og jeg hører fluks i nostalgiens gyldne tåger. Hvem husker ikke lyden af disketten der bliver sat ind i siden?

Lyden af fingre der klaprer løs på tastaturet?

De mange seje demoer? Budbrain springer mig i hu..

-- offtopic, men kan ikke lade vær når jeg hører ordet Amiga. ;-)
Gravatar #28 - Symple
30. aug. 2013 13:33
atke (21) skrev:
Det er 5.882 kr om året sparet pr person. Hvis de brugte computere er gratis, og man sammenligner med ny computer hver 3. år, er det 17.647 kr pr computer. Hvis man har brug for så dyre PC, er det usandsynligt man kan nøjes med gamle Linux-maskiner istedet.


Clauzii (22) skrev:
+17 Windows og Office licenser mv.

Vil nu stadig mene at det er skudt langt over målet med en 100kkr besparelse om året for kun 17 medarbejdere. En Windows OEM licens koster jo nærmest ingenting, og Office skal ikke nødvendigvis udskiftes bare fordi man skifter PC'en.

For det beløb der nævnes burde man kunne købe nye stationære til samtlige medarbejdere hvert eneste år.
Gravatar #29 - XorpiZ
30. aug. 2013 14:08
"Autoværkstedet gjorde i mange år som de fleste og købte nye dyre computere hvert andet år - i takt med at maskinernes hastighed dalede."

Det er jo også vanvittigt at gøre til et autoværksted. Vi har maskiner i vores administration (eller rettere havde, den sidste blev skiftet for nylig), der havde kørt i både 7 og 8 år.
Gravatar #30 - RpR
30. aug. 2013 20:32
Ork vi har både en pentium 2 og 3 kørende :)
Den ene kører Thinstation Linux som indstemplings maskine, den anden blir brugt af en medarbejder i dokumentations afdelingen. Begge er ikke til at tage livet af :P
Kun sidste år blev vores IBM R51'ere aflivet, da de er for dyre at skifte dele på nu!
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login