mboost-dp1

Intel

Intel fremviser 8-kerne Nehalem-EX CPU

- Via Hot Hardware - , redigeret af Net_Srak

Intels seneste processorarkitektur hedder Nehalem og findes i Core i7 samt i Xeon 5500-serien af processorer. Det har længe været kendt, at Intel ville lave en 8-kernet udgave af processoren, og den har de nu fremvist.

Den nye CPU går p.t. under navnet Nehalem-EX og er i første omgang tiltænkt servermarkedet. De 8 kerner deler tilsammen 24 MB cache, hvilket gør, at processoren er opbygget af 2,4 milliarder transistorer.

Da der er tale om Nehalem-arkitekturen, understøttes der hyperthreading, hvilket vil sige, at den kan håndtere op til 16 tråde samtidig. For ikke at løbe i båndbredde-problemer anvender processoren fire interne QPI (Quickpath Interconnect)-forbindelser til at forsyne kernerne med data.

Sammen med IBM kunne Intel fremvise en 8-socket server, der på den måde indeholder 64 fysiske kerner, som kan håndtere 128 tråde, hvilket de har optaget en video af.

Intel forventer at have processoren klar til masseproduktion i andet halvår af 2009, hvorefter de første servere vil blive solgt med den i starten af 2010.





Gå til bund
Gravatar #1 - terracide
27. maj 2009 08:42
Intel forventer at have processoren klar til masseproduktion i andet halvår af 2009, hvorefter de første servere vil blive solgt med den i starten af 2010.


Hvilket betyder at AMD's "Bulldozer" (2011) lige har fået en ubehagelig konkurrent..med et forspring...
Gravatar #2 - j_jorgensen
27. maj 2009 08:46
Og spild ikke tiden med videoen. Den er dødkedelig og fyldt med marketing-crap.

Det eneste man ser er task manager med 128 cpu-grafer. Weee.
Gravatar #3 - angelenglen
27. maj 2009 08:49
128 CPU-grafer *drooooool* :-)
Gravatar #4 - terracide
27. maj 2009 08:58
#2:
Man kan godt se at du ikke er vant til at arbejde med servere..
Gravatar #5 - ....
27. maj 2009 09:07
<klaphat>
MEN KAN DEN KØRE CRYSIS PÅ ULTRA HIGH??!!!oneoneone
</klaphat>

My work here is done -.-
Gravatar #6 - AcidCrow
27. maj 2009 09:27
"Sammen med IBM kunne Intel fremvise en 8-socket server, der på den måde indeholder 64 fysiske kerner, som kan håndtere 128 tråde, hvilket de har optaget en video af."

Samtidig er det også IBM der samarbejder med AMD om at udvikle produktionsmetoder til at minimere størrelsen på deres cpu arkitektur. Det er bl.a. IBM der står bag udviklingen af Cell teknologien til PS3, de leverer PowerPC arkitekturen til XB 360 og til Wii...........

OT
Sweet. Det bliver fedt når 8 kerne cpu'erne kommer til desktop markedet :D
Gravatar #7 - mstify
27. maj 2009 09:42

Da der er tale om Nehalem-arkitekturen understøttes der hyperthreading, hvilket vil sige, at den kan håndtere op til 16 tråde samtidigt
....
Sammen med IBM kunne Intel fremvise en 8-socket server, der på den måde indeholder 64 fysiske kerner, som kan håndtere 128 tråde


Det er altså ikke korrekt.
Hyperthreading øger ikke antallet af tråde der kan processeres samtidigt - det gør det billigere at foretage et context switch imellem 2 tråde, men der er altså stadig kun 8 execution units i en 8-kerne processor med HT, ikke 16, selvom HT granted kan få det til at _se ud_ som om det dobbelte antal tråde kan afvikles samtidigt (hvis man f.eks. kigger i task manageren i Windows).

Måske lidt flueknepperi, men HT er altså ikke den hellige gral - i mange tilfælde resulterer det endda i forringet performance.
Gravatar #8 - Benjamin Krogh
27. maj 2009 10:14
#7
Wikipedia siger du er forkert og artikelen rigtig.

At HT ikke er den hellige gral er nærmest alle vist enige om.

Men du må til gengæld gerne forklare mig hvad HT gør for context switch?
Gravatar #9 - terracide
27. maj 2009 10:59
#8:
Jeg ville råde ham til at læse dette:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc...
Gravatar #10 - mstify
27. maj 2009 11:01
#8: Wikipedia siger nøjagtig det samme som jeg gør.

Bemærk:


This means that only one processor is physically present but the operating system sees two virtual processors, and shares the workload between them.
....
Hyper-threading works by duplicating certain sections of the processor—those that store the architectural state—but not duplicating the main execution resources


Det betyder for alle praktiske formål at det ikke kan lade sig gøre at afvikle 2 tråde simultant - ihvertfald ikke ægte simultant. Det HT sætter processoren istand til er at lagre en ekstra trådcontext i CPU'en, som den kan skifte meget hurtigere til og dermed kommer det til at virke som om de afvikles "samtidigt", men den pågældende execution unit afvikler altså stadig kun 1 instruktion ad gangen og de 2 tråde kan dermed aldrig komme til at afvikle instruktioner i ægte parallel tilstand, sådan som 2 kerner er istand til.
Gravatar #11 - Izaaq
27. maj 2009 11:14
#10 Det er ikke helt rigtigt.

Ideen med HT er at køre to tråde "simultant" på en processor, ved at danne to køer af instruktioner. Der tages så en instruktion fra hver kø ad gangen, og dermed kører de to processer samtidigt (interleaved).

Fordelen ved dette er, at hvis den ene proces står og venter på et svar fra en multiplikationsenhed el.lign. så tager processoren bare ekstra mange instruktioner fra den anden kø, og dermed får man bedre utilization af processorens beregningsenheder. Yderligere kan processoren afvikle flere instruktioner samtidigt. Hvis den ene proces er igang med en masse additioner, så kan processoren afvikle instruktioner fra den anden proces, hvis den anden process ønsker at benytte andre beregningsenheder end den første.

Altså kører to processer enten simultant, eller interleaved på instruktionsniveau, hvilket i praksis betyder simultant.

Dette kræver naturligvist at man kan lave instantane kontekst-skift, hvilket kræver duplikering af alle "architectural state holding registers" som beskrevet.
Gravatar #12 - Benjamin Krogh
27. maj 2009 11:18
#11 eller help simpelt sagt: at to tråde deler en execution pipeline.
Gravatar #13 - Izaaq
27. maj 2009 11:22
#12 Jep, men det er bare ikke så forklarende for mstify ;-)
Gravatar #14 - mstify
27. maj 2009 11:42
#11: Hvilket er det samme jeg hele tiden har sagt. Og eftersom de 2 køer anvender den samme execution unit så afvikles de ergo ikke parallelt.
Gravatar #15 - Benjamin Krogh
27. maj 2009 11:48
#13 jeg tror ikke den fes ind endnu, skal vi prøve igen?

Oh well here goes:
En kerne har typisk flere units på sig, det kan være en ALU til fixed point aritmetik og en til floating point aritmetik. Forestil dig nu at der er to tråde der deles om en pipeline. Den ene benytter sig kun af fixed point, og den anden kun af floating point. Kernen er så heldig at ha' HT, så den deler dem op og kører samtidigt på hver sin enhed. Det er satme smart. ;)

#13 din tur næste gang ;)
Gravatar #16 - Regus
27. maj 2009 12:21
#15
Har du nogensinde udviklet paralle systemer, ved du hvad compare exchange instruktionen gør? eller hvad cache coherency er?

HT giver ikke noget der tilnærmelsesvist er sammenligneligt med en ekstra kerne og afvikling af instruktioner i parallel mode med FPU og ALU er vist ude i det ret teoretiske.

En del systemer som f.eks. SQL Server performer rent faktisk dårligere med HT slået til.


Og, #11, det her fantiske ord "interleaved" betyder jo ligepræcis det modsatte af parallel - en dansk oversættelse af interleaved er skiftevis
Gravatar #17 - Benjamin Krogh
27. maj 2009 12:43
#16, nu er argumentet ikke om det giver en ydelses forbedring, kun om der på det logiske plan kan udføres to instruktioner samtidigt vha. HT. Har hørt forskellige steder at 25 % vist er nogenlunde hvad man kan opnå med HT, men gider ikke lige finde en kilde der kan dokumentere det. Det skal dog nævnes, som du selv er inde på, at tidligere tiders implementationer har været mindre optimale end de nye. Jeg ved dog slet ikke noget om det.

Har du nogensinde udviklet paralle systemer, ved du hvad compare exchange instruktionen gør? eller hvad cache coherency er?

Ja, yderlige kan jeg også nævne test and set instruktionen, atomic increment. ;)

Cache coherency er bl.a. noget jeg har skrevet om tidligere i denne tråd: http://newz.dk/flere-kerner-er-ikke-altid-godt

Noget helt andet er, om jeg har udviklet parallelle systemer. Ja det har jeg. Både på OS niveau, og på system niveau.

Så er det vist din tur til at forklare hvorfor cache coherency er relevant for noget der foregår på een kerne?
Gravatar #18 - Izaaq
27. maj 2009 13:49
#14 Hvis den ene proces benytter en ADD instruktion og den anden en MUL, så vil disse to instruktioner foretages samtidigt. Eller parallelt om du vil.

Det er rigtigt, at hvis begge processer vil benytte en MUL og der kun er 1 til stede, så må de skiftes om at benytte den. Så kører det interleaved på instruktionsniveau.

Hvis du kræver at begge processer skal køre fuldstændigt uafhængigt af hinanden for at du vil kalde det parallelt, så skal du benytte to processorer. Det kan HT ikke hjælpe dig med.

Men for alle os andre er det vist rigeligt at sige, at de to processer afvikles samtidigt. Antag f.eks. at de to processer hver ønsker at udføre 1000 ADD instruktioner, så vil de afslutte efter 2000 clock ticks. Ja den ene afslutter 1 clock tick efter den anden. Med en 4 GHz processor snakker vi som 250 picosekunder.

Det er da parallelt så godt som det kan blive uden at have to separate processorer.

#15 Jeg prøver, men jeg ved ikke, om det lykkedes.

#16 Jep, det er skiftevist. Men fordelene ved HT er, at en del instruktioner kan udføres ægte parallelt, når den ene eller anden proces ikke benytter en beregningsenhed (execution unit).

En forklaring på, at SQL server yder dårligere med HT slået til kan være, at når to processer kører samtidigt, så stiller man større krav til hukommelsessystemet, da det skal have flere bolde i luften samtidigt. Det må programmørerne af SQL server kunne lave en løsning på. Det er ikke chippen, der er noget galt med. imho.
Gravatar #19 - angelenglen
29. maj 2009 09:37
#4: Faktisk ér jeg vant til at arbejde med servere, hvorfor jeg netop er i stand til at værdsætte 128 CPU-grafer.

Til dagligt kommer jeg aldrig over 32.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login