mboost-dp1

NASA

Hubble har én servicemission tilbage

- Via Wired Blog - , redigeret af Pernicious

Det aldrende Hubble-teleskop får besøg fra jorden den 12. maj. Missionen, der ellers var planlagt tidligere i år, går ud på at skifte et kamera, installere seks nye gyroskoper og en spektrograf. Yderligere skal der skiftes batterier, foretages andre reparationer og udskiftninger samt monteres ny termisk beskyttelse.

Ingeniører har siden september været i gang med at lave reservedele til teleskopet, og det forventes, at Hubble med de kommende forbedringer og reparationer mindst vil fungere til år 2013.

Når teleskopet derefter endeligt går i stykker, vil NASA ikke ofre flere penge på at reparere teleskopet, men lade det styrte mod jorden for at brænde op i atmosfæren.





Gå til bund
Gravatar #1 - p1x3l
9. dec. 2008 07:21
er der andre teleskober som hubble i kredsløb ? tænker jeg
Gravatar #2 - Zombie Steve Jobs
9. dec. 2008 07:38
Der er faktisk overraskende mange. http://en.wikipedia.org/wiki/Space_observatory
Gravatar #3 - Remmerboy
9. dec. 2008 08:53
#2
det er ikke som hubble, men specialiserede mindre satelliter der f.eks kan se og måle gamma stråler eller sådan noget.
hubble er en dessideret glas optisk teleskop der kan observerer i synlige og infrarøde lysspektret. ifølge dit link, vil den blive erstattet af james webb space telescope, men det er kun en infrarød teleskop. så glas optiske teleskop dage er vist talte
Gravatar #4 - Migger
9. dec. 2008 09:01
18 år i rummet er da en ok bedrift. Resultaterne har efter sigende også været tilfredssstillende, selvom jeg må indrømme ikke at have indgående kendskab.

Synes i øvrigt også det er en jævnt gennemført affaldsteknik bare at lade tingene brænde op i atmosfæren.

Atomar affald - intet problem - send det hele op til ydre forbrændingsanstalt!
Gravatar #5 - mathiask
9. dec. 2008 12:44
Så vidt jeg ved vil mindre stykker dumpe ned når den brænder op i atmosfæren, så lige præcist atomart affald ser jeg ikke så gerne dumpe ned. Også selv om de sørger for at det dumper ned i stillehavet. Så hellere sætte en raket i r**** af det med retning mod solen eller et fremmed solsystem. Nej vent - ikke et fremmed solsystem. Det kunne tolkes som et terrorangreb at sende sådan en "dirty bomb" afsted.
Gravatar #6 - Anders Fedеr
9. dec. 2008 13:12
#5
I betragning af afstanden til nærmeste fremmede solsystem, ville det så ikke være lidt ligesom at modtage en videooptagelse hvor Osama Bin-Laden truer med at flyve ind i Empire State Building om 500.000 år?

Kunne man i øvrigt ikke lagre atomart affald på f.eks. Månen indtil vi forstår at udnytte det bedre (via fusions- eller antistof-reaktioner)? Så vidt jeg ved at udnyttelsesgraden ikke engang over 50% i dag?
Gravatar #7 - mathiask
9. dec. 2008 14:03
#6 Hvis månens vægt forøges, vil den så ikke rykke tættere på jorden? Kan man eventuelt deponere beholdere med CO2 og atomaffald deroppe og så tage sjældne metaller med tilbage? Kan vi ikke opfinde bedre solpaneler og vindturbiner langt hurtigere (eller billigere), end vi kan deponere atomart affald på månen med henblik på senere udnyttelse?

Det var mange spørgsmål.
Gravatar #8 - Anders Fedеr
9. dec. 2008 14:45
mathiask (7) skrev:
#6 Hvis månens vægt forøges, vil den så ikke rykke tættere på jorden?

Uhyre minimalt. Tænk på at Jordens diameter er enorm - langt over 99% procent af dens masse findes inde i planeten, i dybder som mennesker aldrig vil kunne nå at udgrave indenfor for overskuelig fremtid. Når vi udvinder f.eks. uran, så kradser vi i de øverste 0,00000...01% af overfladen. Deponerer vi det derefter på Månen, og ser på tyngdepåvirkning, så vil det svare til noget i retningen af at lægge et sandkorn på toppen af et højhus, og forvente at det falder sammen af den grund.
Kan man eventuelt deponere beholdere med CO2 og atomaffald deroppe og så tage sjældne metaller med tilbage?
Der er ingen sjældne metaller på Månen, men man kunne måske udvinde helium-3, som findes i Månens overflade, og som kan benyttes i fusionsreaktorer.
Kan vi ikke opfinde bedre solpaneler og vindturbiner langt hurtigere (eller billigere), end vi kan deponere atomart affald på månen med henblik på senere udnyttelse?

Solpaneler og vindturbiner har et meget lille energiafkast ifht. atomkraft, og en atomreaktor producerer jo kun ganske lidt affald ifht. den energi den generer, så nej det tvivler jeg på. Men det forudsætter selvfølgelig at vi har en måde at komme til Månen på, men det arbejder NASA jo alligevel på.
Gravatar #9 - tazly
9. dec. 2008 14:50
#6, #7 Det er alt for dyrt og risikabelt at sende ting ud af jordens tyngdefelt til at måne-dumpning/opbevaring er praktisk.

Jordens og månens vægt er udenfor menneskets kontrol.

#ONTOPIC er det en fantastisk god nyhed at vi kan håbe på at Hubble fungerer 7år+ mere. Teleskopet bidrager fortsat gevaldigt til vores forståelse og syn på universet.
Gravatar #10 - Anders Fedеr
9. dec. 2008 15:00
#9
I øjeblikket, men priserne for en rumraket falder jo - se bare på SpaceX. Kan dog godt se problemet i forhold til sikkerheden hvis raketten ikke når ud af tyngdefeltet...
Gravatar #11 - mathiask
9. dec. 2008 16:19
#10

Ouch.... point taken.
Gravatar #12 - Flemhans
9. dec. 2008 16:21
Mission 007

Da-da-da-da (Musik-melodi fra Bond - JamesBond)
Gravatar #13 - Hald
11. dec. 2008 07:14
gad vide om man bygger dem til det.. altså.. vi skal lave et objekt der skal være i den her afstand til jorden, om mange år skal den så falde ned og brænde op, alle dele skal være brændt op inden 10m fra jordens overflade.. eller om de bare går ud fra at det gør de..
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login