PBS A/SHjemmeside vil afskaffe tvungen NemID

Via Version2 - , indsendt af TNQ

Allerede inden NemID blev lanceret, var der rejst kritik af den digitale signatur på flere fronter. Efter lanceringen har en række driftsproblemer ikke hjulpet på kritikken, og nu har systemet fået sin egen hadeside.

Det drejer sig om siden nejtilnemid.dk, der er oprettet med det formål at indsamle stemmer mod NemID og informere om, hvorfor det ikke er hensigtsmæssigt at anvende.

Siden har fokus på nogle af de kritikpunkter, der har været fremme tidligere, nemlig, at systemet er usikkert og besværligt at benytte. Det er den centrale håndtering af både private og offentlige nøgler samt anvendelsen af et papkort, som fremhæves.

Det er ikke oplyst, hvornår der er deadline for underskriftindsamlingen, men når det sker, vil underskrifterne blive afleveret til videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen.

Gå til bund
Gravatar

#1 Flemhans 13. dec. 2010 13:05

Siden hvornår har børn taget skade af lidt tvang.
Gravatar

#2 squad2nd 13. dec. 2010 13:07

#1
Siden hvornår har børn taget skade af lidt tvang.

Det barn på dit billede ser vitterligt ud til at have lidt overlast.


//Ontopic:
At samle underskrifter plejer normalt ikke at blive respekteret. Bare boykot lortet. Der være andre alternativer.

NemID er endnu et af IT-Danmarks store bedrifter.
- som liberal vil man beholde de penge man SELV tjener. Som socialist vil man gerne beholde de penge ANDRE tjener!
Gravatar

#3 Okda 13. dec. 2010 13:12

Jeg har endnu ikke haft problemer, og synes det er 10x smartere end digital signatur, men jeg skal da også gerne indrømme, at jeg ikke har brugt ret meget tid på at overveje alverdens problemer, som muligvis gemmer sig under overfladen.
Gravatar

#4 webwarp 13. dec. 2010 13:13

#2 du vil klare alt dit bank gennem paypal.. ?? held og lykke..
jeg kan heldigvis endnu logge ind på min webbank uden nemid på trods af en række advarsler, har dog fundet ud af at der er et bug, så jeg kan logge ind med IE9 uden at få advarsel om mangel på nemid .. Må jo ringe ind og få overført penge herefter .oO

#3 ja pap er pisse moderne.. Lad os brænde nogen træer af, det er noget der rykker, så vi kan få et varmere klima..
I like my beer cold, my TV loud and my homosexuals flaming.
Gravatar

#5 mfriis 13. dec. 2010 13:16

Godt nok et latterligt site, jeg er ingen fan af nem-id men deres argumenter imod brugervenlighed er ikke gode.

For at logge på NemID er man nødt til at bruge tid på omstilling fra sit nuværende system, så det kan hurtigt blive problematisk at betale regninger og indberette oplysninger til offentlige tjenester.

Nu er der jo ikke den store omstilling fra Digital Signatur til NemID. Det er klart man lige skal tænke sig engang eller to når der sker noget nyt. Det kan kun være et problem for dem der også går i sort hver gang Facebook flytter på chatten.

Når endelig det så er lykkedes at få systemet til at køre, skal man have et papkort på sig hele tiden for at kunne tjekke saldoen på sin konto eller finde ud af hvor meget man får tilbage i skat. Danskere, der opholder sig i udlandet, får endnu flere problemer med at tilpasse sig en løsning, hvor nye nøglekort skal hentes på deres adresse i Danmark.

Imodsætning til nu hvor du skal haev en en disk med din nøgle fil? Givet det er surt at løbe tør for engangskoder under ferien men det er sku da bare at bestille nogle flere inden man tager afsted. Tvivler på ret mange vil stå i den situation.

Brugervenlighed handler ikke om at putte alle forbrugere ned i en samlet kasse, hvor de tvinges til at opfører, sig på præcis samme måde, men tværtimod handler det om at lave en kasse til hver enkelt bruger, der passer til deres behov. Det er dog muligt at tilbyde en lukket løsning, men dette vil kun fungere så længe, at forbrugeren frit vælger at benytte sig af denne.

Det vil aldrig blive muligt for staten at gøre dette, da det kræver individuel tilpasning og gennemgang af forskellige forbrugeres behov, et projekt der kun kan løses af udbydere af tjenester, der konkurrerer frit.

Så løsningen er mange forskellige former for digitale logins? Det lyder for mig som et helvede som dum forbruger at gennemskue: "Hvorfor skal jeg nu have en anden slags digital login for at komme på skat? Jeg har jo allerede en fra Banken"

NemID er beviset på, at alles problemer ikke kan løses på samme måde. Svagtseende kan dårligt nok læse de små tal på papkortene, og er hermed blevet gjort yderligere handikappede. Bogholdere med utallige besøg i netbanken dagligt kan forbruge papkort på ugentlig basis, og personer, der ikke tjekker sin post ofte nok, står pludselig uden chance for at betale sine regninger.

Svagtseende, handikappede og anti-teknokrater (ie pensionister) har altid haft problemer med teknik. Svagtseende har sjovt nok værktøjer til at læse de små linjer fordi de godt ved de er svagtseende. Med mindre DORO laver RSA tokens så ville det ikke blive ret meget anderledes af det system.

Har man brug for at rode med sin bank så mange gange om dagen at man konstant løber tør så vil jeg påstå man skal kontakte banken og finde ud af noget andet. Vores regnskabsafdeling sidder næppe og taster nemid koder ind dagen lang.

At løsningen er teknisk usikker er svært at skyde ned dog :) Men den er imho på ingen måd besværlig i forhold til andre løsninger, ihvertfald ikke for gennemsnits danskeren.
Gravatar

#6 FoZ 13. dec. 2010 13:16

squad2nd (2) skrev:
Bare boykot lortet.


Tja, problemet er jo bare at nogen bliver tvunget til at bruge NemID. Bl.a. kræver Danske Bank at man bruger NemID for at benytte netbank. Jeg ved ikke om de andre bank har samme krav, men jeg kunne ikke forestille mig andet.

Jeg synes at hele ideen med et papskilt virker lige lovligt primitivt. Havde hellere set en løsning a la den Authenticator man skal bruge for at logge på World of Warcraft.
Gravatar

#7 Saxov 13. dec. 2010 13:19

mFriis (5) skrev:
Vores regnskabsafdeling sidder næppe og taster nemid koder ind dagen lang.
Nej fordi DanID/Nets/whatever there name is, har jo meldt ud at NemID endnu ikke er stabilt/sikkert nok til at det kan bruges af erhvervs kunder.
Gravatar

#8 webwarp 13. dec. 2010 13:22

#5 prøv at spørg dem, vores brokker sig nemlig helt vildt over at de netop skal bruge helt vild mange, så der absolut min. bruges 1 papkort om ugen.. sådan som de bander, så håber jeg godt nok det er sikkert :p
I like my beer cold, my TV loud and my homosexuals flaming.
Gravatar

#9 Hubert 13. dec. 2010 13:24

Gav min underskrift i formiddags. Lad os få afskaffet det skidt inden der sker ulykker


issues may or may not exist until they are found."…

Shrödinger's Vulnerability
Gravatar

#10 bjoeg 13. dec. 2010 13:25

#6 Se det er her jeg ville håbe på at Danske Bank vågnede op, for de har jo allerede deres ActivCard løsning (elektronisk papkort om man vil).

Men Danske Bank er nok bare mere glad for at slippe for administrationen, siden de overgår fuldstændigt til Nem-ID.
Gravatar

#11 NiklasP 13. dec. 2010 13:25

Fedt initiativ, jeg synes dog nogle af deres argumenter er lidt tynde, men som de skriver så er de igang med at tilføje nye indhold samt at tingene skal skrives "brugervenligt".

Jeg fik også skrevet mig op til et par klistermærker, endelig nogen med et ordentligt formål.

Og resultatet af at min bank påtvang mig CrapID, er at jeg har lige modtaget et VISA-kort til min nyoprettede bankkonto hos Global Bank. Ærgeligt man skal jages ud af ens eget land for at kunne benytte sin bankkonto online.
... hader folk der tror deres holdning deles af alle andre.
Gravatar

#12 Lasphere 13. dec. 2010 13:27

Åhr get over it. Det tager tid at tilpasse et system, og jeg synes nu er NemID fungerer ganske godt.
Gravatar

#13 Cyberguyen 13. dec. 2010 13:35

Til dem som brokker sig over papkortet, så har de lovet at der om kort tid vil komme elektroniske dongles som dem der ønsker kan købe.

Jeg synes til gengæld systemet er genialt, kan bruges på alle platforme og kræver ikke forudinstallation af en nøgle på maskinen. Kan bruges til banker og offentlige systemer.
Sørger for at jeg ikke skal betale mere til min bank når diverse tåber får virus og mister deres penge til internet kriminelle.
Gravatar

#14 compax 13. dec. 2010 13:36

Egentlig syntes jeg det funger udmærket.

Dog ville jeg gerne have afskaffet det papstykke man modtager med posten med alle ens nøgler på, det er træls at man altid skal have det på sig, det skulle jeg ikke før da det var nok med ens bærbar hvilket jeg tit har med mig rundt.
Gravatar

#15 frande 13. dec. 2010 13:36

NiklasP (11) skrev:
Fedt initiativ, jeg synes dog nogle af deres argumenter er lidt tynde, men som de skriver så er de igang med at tilføje nye indhold samt at tingene skal skrives "brugervenligt".


Men er det ikke også lidt det NemID er igang med pt.? At lancere systemet, få evt. fejl (som ikke er fundet i tests) rettet m.m. Alle i DK er jo ikke kommet på NemID endnu.

Jeg mener bare, at "Nej til NemID" har lanceret en hjemmeside til offentligheden, men den er ikke 100 % færdig. Er NemID-løsningen det? Er formålet netop ikke, at den over tid skal videreudvikles på?

webwarp (8) skrev:
#5 prøv at spørg dem, vores brokker sig nemlig helt vildt over at de netop skal bruge helt vild mange, så der absolut min. bruges 1 papkort om ugen.. sådan som de bander, så håber jeg godt nok det er sikkert :p


1 papkort har 132 nøgler. Du kan have op til 3 papkort på samme tid. Fortæller du mig seriøst, at regnskabsafdelingen hos jer de logger på netbank 132 gange på en uge? Altså over 25 gange om dagen?

Burde de måske ikke optimere deres arbejdsgang bare LIDT, således de kun loggede på få gange og udførte de nødvendige opgaver derinde på samme tid, fremfor at gøre det over 25 gange om dagen? Det virker for mig lidt absurd...

mFriis (5) skrev:
Svagtseende, handikappede og anti-teknokrater (ie pensionister) har altid haft problemer med teknik. Svagtseende har sjovt nok værktøjer til at læse de små linjer fordi de godt ved de er svagtseende. Med mindre DORO laver RSA tokens så ville det ikke blive ret meget anderledes af det system.


Jeg mener, at man kan få et større papkort hos NemID, hvis man er svagtsynet, mens blinde vidst nok kan ringe til et nummer for at få en kode af dem? Måske jeg husker forkert...
Tryghed er at ha' en øloplukker tøjret til sin gyngestol.
Gravatar

#16 el_barto 13. dec. 2010 13:38

Måske man skulle kode en udvidelse til Firefox der kan stå og reloade ens NemID hele dagen - så slipper man for at logge ind hver gang den skal bruges :D
Gravatar

#17 Hubert 13. dec. 2010 13:39

compax (14) skrev:

Dog ville jeg gerne have afskaffet det papstykke man modtager med posten med alle ens nøgler på, det er træls at man altid skal have det på sig, det skulle jeg ikke før da det var nok med ens bærbar hvilket jeg tit har med mig rundt.


Token løsningen er udskudt til 2. halvår 2011 så lige om hjørnet er det ikke. :)

Ud over det lider token løsningen af samme problem som den nuværende løsning. Det er ikke op til dig selv at lave din private nøgle.


issues may or may not exist until they are found."…

Shrödinger's Vulnerability
Gravatar

#18 webwarp 13. dec. 2010 13:43

#15 de skal jo bruge en kode for hver overførsel.. Løber desværre op.. Ved nogen af de andre banker kan jeg se at man kun skal bruge ved login.. men ved os er vi tvunget ved hver overførsel, og det bliver derfor enormt mange gange.
I like my beer cold, my TV loud and my homosexuals flaming.
Gravatar

#19 ykok 13. dec. 2010 13:44

compax (14) skrev:
Egentlig syntes jeg det funger udmærket.

Dog ville jeg gerne have afskaffet det papstykke man modtager med posten med alle ens nøgler på, det er træls at man altid skal have det på sig, det skulle jeg ikke før da det var nok med ens bærbar hvilket jeg tit har med mig rundt.


Personligt synes jeg det er lettere at bære rundt på mit pap-kort end en bærbar computer :-)
Gravatar

#20 joensson 13. dec. 2010 13:44

mFriis (5) skrev:
Godt nok et latterligt site, jeg er ingen fan af nem-id men deres argumenter imod brugervenlighed er ikke gode.

Helt enig i de latterlige argumenter.

NemID er beviset på, at alles problemer ikke kan løses på samme måde. Svagtseende kan dårligt nok læse de små tal på papkortene, og er hermed blevet gjort yderligere handikappede. Bogholdere med utallige besøg i netbanken dagligt kan forbruge papkort på ugentlig basis, og personer, der ikke tjekker sin post ofte nok, står pludselig uden chance for at betale sine regninger.


Når man bestiller NemID kan man vælge at man er svagtseende og vælge enten at få papkort med stor skrift der er lettere at læse, eller vælge løsningen for blinde og blive ringet op med koden og helt undgå papkortet.

Om de kunder som bankmigreres over på NemId også får de muligheder ved jeg ikke, men så må de ringe til supporten efterfølgende og få ændret korttypen. Jeg kender flere der ser helt fint som har valgt "blinde" løsningen da de så undgår at få et papkort. Jeg synes iøvrigt det er lidt sjovt så meget folk har imod papkortet - det kan være det virker gammeldags, men helt ærligt min 80 årige morfar kunne uden problemer selv bestille og bruge kortet - og han ser ikke engang særlig godt, men har "standard" kortet.
Jeg er sikker på jeg ville have fået mindst et opkald fra ham hvis det var en RSA token hvor han skulle prefixe den genererede nøgle med en adgangskode eller lignende. Men ja til foråret, eller i hvert fald første halvår 2011 bliver der mulighed for at få en hardware token og undgå papkortet.

mFriis (5) skrev:

Har man brug for at rode med sin bank så mange gange om dagen at man konstant løber tør så vil jeg påstå man skal kontakte banken og finde ud af noget andet. Vores regnskabsafdeling sidder næppe og taster nemid koder ind dagen lang.

Helt enig, og hardware tokens virker umiddelbart oplagt til folk der har så heftigt behov for at logge på.

mFriis (5) skrev:
den er imho på ingen måd besværlig i forhold til andre løsninger, ihvertfald ikke for gennemsnits danskeren.

Helt enig
Gravatar

#21 frande 13. dec. 2010 13:45

webwarp (18) skrev:
#15 de skal jo bruge en kode for hver overførsel.. Løber desværre op.. Ved nogen af de andre banker kan jeg se at man kun skal bruge ved login.. men ved os er vi tvunget ved hver overførsel, og det bliver derfor enormt mange gange.


(rettet - læste ikke alt, åbenbart)

Det er da ikke NemIDs fejl, at din virksomheds bank implementere løsningen dårligt...? Det kan da kun være bankens problem!

Jeg har Danske bank, og jeg skal kun angive ved logon.
Tryghed er at ha' en øloplukker tøjret til sin gyngestol.
Gravatar

#22 myplacedk 13. dec. 2010 13:45

Modstand mod NemID består primært af misforståelser. Lad os bare tage deres overskrifter:

"Et monopol opstår når et Firma ved hjælp af tvang, fungerer som den eneste udbyder af en service på et marked, og underminerer al form for innovation"
NemID er da den største innovatoin inden for "login på danske offentlige o. lign." siden Digital Signatur.

"Monopolet NemID er betalt af skatteydernes dyrebare skattekroner"
Hvem pokker skal ellers betale, hvis ikke det skal være borgerne? Så vidt jeg har forstået er der penge at spare i at have en fælles løsning, dvs. vi SPARER penge på NemID.

"Produktet forbrugerne har fået er på ingen måde brugervenligt. Det er besværligt, upraktisk og kundeservicen er degraderet til kundeinformation."
Ja, det er mere besværligt. Men det kan altså ikke slippe for, når nu sikkerhedsniveauet skal øges. Især ikke, hvis det ikke må koste penge.

"Alle bosat i Danmark får ufrivilligt oplysninger om deres privatliv sat på spil, og chancen for at deres bankkonto bliver tømt, er blevet forhøjet i takt med regeringens indblanding på området."
Det lyder som en gang "tinfoil", men modsat de andre punkter vil jeg lige gå ind og se deres argumentation.

"Sikring af, privatlivet på internettet kan ikke opnås under et monopol, da kopiering af oplysninger ikke indebærer reelt tyveri."
Det er jo rent vrøvl. Eller er der nogen der kan forklare hvad der menes?

"Sikring af oplysninger om personers privatliv, kan kun beskyttes af det enkelte individ, der selv vælger hvor og hvordan oplysninger opbevares, baseret på deres vurdering af konsekvensen ved publicering."
Også en gang vrøvl. De private informationer bankerne har er uændret. Ligesådan dem hos Skat, og alle de andre som bruger NemID. Og DanID har ikke nogen private informationer, ud over det aller mest grundlæggende som er nødvendigt for at det virker. Dvs. navn, adresse, CPR-nummer osv. Intet om din privatøkonomi, sexualitet osv.

Jeg ser ingen grund til at læse mere. Det er fint nok at være imod NemID, og der er selvfølgelig fornuftige argumenter for det. Der er jo fordele og ulemper ved alt. Men her er der altså tale om nogle crack-heads som ikke er værd at høre på.
Gider du lige sætte navn på bagsiden af mit Möbius pandebånd?
Gravatar

#23 myplacedk 13. dec. 2010 13:47

webwarp (18) skrev:
de skal jo bruge en kode for hver overførsel.. Løber desværre op.. Ved nogen af de andre banker kan jeg se at man kun skal bruge ved login.. men ved os er vi tvunget ved hver overførsel, og det bliver derfor enormt mange gange.

Gider du ikke godt lade være med at tale imod NemID, når det er banken der er problemet? Den slags mudrer altså debatten helt enormt, og gør det svært at tage den seriøst.
Gider du lige sætte navn på bagsiden af mit Möbius pandebånd?
Gravatar

#24 NiklasP 13. dec. 2010 13:47

frande (15) skrev:
Jeg mener bare, at "Nej til NemID" har lanceret en hjemmeside til offentligheden, men den er ikke 100 % færdig. Er NemID-løsningen det? Er formålet netop ikke, at den over tid skal videreudvikles på?


Så få klasket et Beta(tm) skilt på NemIDs hjemmeside og lad det være frivilligt om man vil være forsøgskanin, som minimum indtil det er færdigt udviklet. Det er fuldstændig sort at hele Danmarks befolkning skal være afhængig af en ustabil ikke-færdigudviklet platform.
... hader folk der tror deres holdning deles af alle andre.
Gravatar

#25 mfriis 13. dec. 2010 13:50

#24 det er de heller ikke, du kan mig bekendt stadig både bestille og benytte den gamle Digitale Signatur, det gør jeg.
Gravatar

#26 BeLLe 13. dec. 2010 13:52

#25

Man kan stadig benytte den gamle digitale signatur indtil den udløber men du kan ikke bestille en ny
Gravatar

#27 frande 13. dec. 2010 13:55

NiklasP (24) skrev:
Så få klasket et Beta(tm) skilt på NemIDs hjemmeside og lad det være frivilligt om man vil være forsøgskanin, som minimum indtil det er færdigt udviklet. Det er fuldstændig sort at hele Danmarks befolkning skal være afhængig af en ustabil ikke-færdigudviklet platform.


Det skal hele DKs befolkning heller ikke. Man flyttes løbende over medmindre man selv vælger at bestille det straks.

Pt. er der vidst ikke andet end 1 million på.

Nogle børnesygdomme findes måske først ved højere belastning. En belastning de måske ikke lige sådan kan simulere.

Desuden ved jeg at flere af de såkaldte "børnesygdomme", som NemID har fået smidt efter sig, har været bankerne, der har implementeret løsningen forkert (f.eks. sagen om nemid.dk, ikke eksisterende time-out fra offentlige sider m.m.).

Sååå... det gælder vel lige så meget om, at folk ikke helt ved hvad er NemIDs fejl og hvad ikke er...?
Tryghed er at ha' en øloplukker tøjret til sin gyngestol.
Gravatar

#28 myplacedk 13. dec. 2010 14:05

frande (27) skrev:
Pt. er der vidst ikke andet end 1 million på.

NemID nummer én million blev aktiveret d. 19. oktober. Mig bekendt er planen stadig at være færdig inden nytår, så de er da formentlig kommet videre siden da.
Gider du lige sætte navn på bagsiden af mit Möbius pandebånd?
Gravatar

#29 tubintosh 13. dec. 2010 14:05

Nej til NemID skrev:
[...] men også til banker, der er blevet tvunget til at bruge NemID.


Hvilke banker er tvunget til at bruge NemID? Det ville jeg gerne se en kilde på. Det er jo bankerne, der ejer det. Det er samtidig dem, der har betalt for 50% af omkostningerne ved NemID. Staten har betalt 25%.

Tror ikke Nets vil finde sig i at siden hedder noget med NemID. Lad os se hvor længe den side forbliver online ;-)
Gravatar

#30 trylleklovn 13. dec. 2010 14:07

Hold da kæft noget whine.

Trylleklovn - Folk vil altid hade forandringer. Indtil Der kommer nogle nye.
ikke uden evner
Gravatar

#31 freeload 13. dec. 2010 14:07

Glem nu diskussionen om papkortet (selvom jeg er imod det). Det interessante er i de tekniske begrænsninger der er i papkort.

Den langt mest brugte standard for kryptering og sikker kommunikation er i dag baseret på PKI. Digital signatur levede helt op til denne standard.

Så vidt jeg har forstået har NemID har intet med PKI at gøre, og reducerer systemet til et simpelt login-system som alle er tvunget til at bruge af en eller anden mærkelig grund.

Mit problem er at NemID ses som en ERSTATNING for digital signatur, hvilket den på ingen måde er.

Jeg ville ikke have noget problem med NemID, så længe at Digital signatur levede videre.
Gravatar

#32 Hubert 13. dec. 2010 14:08

#22

Sikke en fornøjelig måde du forsøger at skubbe modstanden mod nemid væk på. Alt kritiik er misforståelser..? Aha lad os nu se.

Vi er enige om at der i sidste ende kun er os skatteborgere/forbrugere til at betale. Men hvordan er du kommet frem til at vi sparer penge ved at benytte os af nemid?

Er det de boder danid har betalt der gør driften så meget billligere end den gamle ds der gør at det kunne betale sig at kaste en lille milliard efter udviklingen af nemid løsningen og stadig kalde det for at spare penge?

Jeg kunne igen godt tænke mig at vide hvordan du mener at sikkerhedsniveauet bliver øget?issues may or may not exist until they are found."…

Shrödinger's Vulnerability
Gravatar

#33 Hubert 13. dec. 2010 14:09

freeload (31) skrev:
Glem nu diskussionen om papkortet (selvom jeg er imod det). Det interessante er i de tekniske begrænsninger der er i papkort.

Den langt mest brugte standard for kryptering og sikker kommunikation er i dag baseret på PKI. Digital signatur levede helt op til denne standard.

Så vidt jeg har forstået har NemID har intet med PKI at gøre, og reducerer systemet til et simpelt login-system som alle er tvunget til at bruge af en eller anden mærkelig grund.

Mit problem er at NemID ses som en ERSTATNING for digital signatur, hvilket den på ingen måde er.

Jeg ville ikke have noget problem med NemID, så længe at Digital signatur levede videre.


Enig. Hvis nemid blot var til login i banken var jeg også ligeglad men det er jo desværre ikke tilfældet.


issues may or may not exist until they are found."…

Shrödinger's Vulnerability
Gravatar

#34 webwarp 13. dec. 2010 14:13

#23 det er da højest relevant.

http://www.version2.dk/artikel/17295-arbejdsloese-... så handler det vel heller ikke om nemid :p
I like my beer cold, my TV loud and my homosexuals flaming.
Gravatar

#35 myplacedk 13. dec. 2010 14:15

Hubert (32) skrev:
Alt kritiik er misforståelser..?

Nej, det var ikke det jeg sagde. Jeg sagde "primært".

Hubert (32) skrev:
n hvordan er du kommet frem til at vi sparer penge ved at benytte os af nemid?

Fordi der er ét centralt system, frem for én pr. bankcentral, mindst én til det offentlige osv.

Det koster selvfølgelig noget at udvikle osv. Sådan er det jo, det er helt normalt at det koster penge at spare penge.

Hubert (32) skrev:
Jeg kunne igen godt tænke mig at vide hvordan du mener at sikkerhedsniveauet bliver øget?

Det er sjovt, for jeg gider ikke forklare det igen. Du må stole på at sikkerhedseksperterne som repræsenterer alle danske banker og det offentlige, ved en smule om sit arbejde. Kan du ikke det, så kan jeg ikke se hvorfor jeg skulle forsøge at overbevise dig.
Gider du lige sætte navn på bagsiden af mit Möbius pandebånd?
Gravatar

#36 myplacedk 13. dec. 2010 14:17

webwarp (34) skrev:
http://www.version2.dk/.. så handler det vel heller ikke om nemid :p

Du kan da ikke seriøst mene at NemID er et dårligt system, fordi en eller anden urelateret hjemmeside har en fejl?
Gider du lige sætte navn på bagsiden af mit Möbius pandebånd?
Gravatar

#37 Jonas 13. dec. 2010 14:18

Cyberguyen (13) skrev:
Kan bruges på alle platforme og kræver ikke forudinstallation af en nøgle på maskinen.


Jeg kan ikke bruge den på min iPhone.
Gravatar

#38 cram 13. dec. 2010 14:20

Nem-ID er efter min mening ikke en dum ide.
Det er bare ikke smart at den udelukker visse "dimser" og så er det RØV dårligt/gammeldags at man skal rende rundt med et stykke pap som fylder for 3 kreditkort.

Nogen skulle have tænkt lidt mere over det
Gravatar

#39 donoe 13. dec. 2010 14:22

Jeg er måske ikke så interesseret i om NemID har en høj oppetid, eller præcis hvor mange nøgler man har på papkortet, eller for den sags skyld om det er implementeret korrekt.

Jeg skifter jævnligt min adgangskode til netbank samt en gang imellem på digital signatur. Egentlig uden grund - jeg har aldrig haft keyloggers eller andet skidt liggende på min computer (eller for den sags skyld virus). Jeg har aldrig brugt netbank og digital signatur i andres nærvær.

For mig er det derfor en idiotisk foranstaltning med papkort, fordi der er nogen som åbenbart ikke kan forstå, at de i virkeligheden ikke har vundet en iPad eller Ferrari - eller anvender snavset piratsoftware, som nogen har givet dem.
Det må folk da selv hæfte for - selvfølgelig med beggrund i, hvornår brugeren sidst har fået skiftet password :)
Der er garanteret mange, som aldrig gør det.
Gravatar

#40 myplacedk 13. dec. 2010 14:25

cram (38) skrev:
et stykke pap som fylder for 3 kreditkort.

De må være gået over til noget LANGT tykkere papir siden jeg fik mit nøglekort, for det er da tyndere end ét kreditkort. Eller er de gået over til at laminere med gorilla-glass?
Gider du lige sætte navn på bagsiden af mit Möbius pandebånd?
Gravatar

#41 støv 13. dec. 2010 14:26

#22 og andre.

for mig er det største problem deres valg af applet med FULD systemrettigheder som frontend. Hvad skal de præcis hente fra min PC som kræver system-rettigheder, og hvis de virkelig skal have lov at få fuld og endegyldig kontrol over min maskine, hvorfor er deres software så ikke open source, så jeg i det mindste kan følge med i hvad de bruger min computer til:

Du kan læse mere om det her: http://www.itpol.dk/nemid_bagdoer
Gravatar

#42 apkat 13. dec. 2010 14:29

Det eneste jeg gerne vil tude over, det er som #37, at det ikke kan bruges på iPhone o.lign.

Pga de har valgt at bruge java! garh. Ved ikke hvorfor de har valgt det, men virker for mig ikke nødvendigt. Burde være nok med en html-form (det har jyskenetbank!)

Man bliver glad når man fra alle sine forsk. OS og enheder og bl.a. bl.a. kan komme på. Men alt det andet tuderi og ligegyldige argumenter er da helt voldsomt.

Og hvor tit hører man om noget bliver droppet fordi der er lavet en undersskriftsindsamling?
Damn spild af tid de der underskrifts ting, jeg kan vel som altid gå ind og oprette mig 340.000gange også tror ekstrabladet at mere end 8 millioner ud af 6 millioner danskere er imod nemID.
Gravatar

#43 myplacedk 13. dec. 2010 14:30

donoe (39) skrev:
For mig er det derfor en idiotisk foranstaltning med papkort, fordi der er nogen som åbenbart ikke kan forstå

Nej, det er ikke derfor. Det nytte ikke noget at du skifter kodeord dagligt, når det kan misbruges på sekunder.

Pointen med nøglekortet er at du ud over at huske noget, også skal have noget. Det er fint at du ikke har haft en keylogger eller noget endnu. Men det betyder altså ikke at du ikke vil få det. Og det siger da slet ikke noget om alle de andre, som skal bruge samme løsning.

Hvordan vil du foreslå at gøre forskel på folk? Er det nok at du skriver under på at du aldrig har været ramt af en keylogger? Eller skal man gå til en prøve for at få en sikkerhedsløsning med mere ansvar lagt på brugeren?
Gider du lige sætte navn på bagsiden af mit Möbius pandebånd?
Gravatar

#44 myplacedk 13. dec. 2010 14:35

apkat (42) skrev:
Ved ikke hvorfor de har valgt det, men virker for mig ikke nødvendigt. Burde være nok med en html-form

Det generer også mig ganske meget, at de ikke har en løsning klar til den mobile platform, før de lukket for den gamle login-metode til netbanken.

Men selv om det ikke er noget brugeren ser, så er der nogle features i appletten, som øger sikkerheden. Jeg har fået en lang forklaring som jeg ikke tør forsøge at gengive. ;-)
Gider du lige sætte navn på bagsiden af mit Möbius pandebånd?
Gravatar

#45 apkat 13. dec. 2010 14:40

#44 haha okay :)

Ja jeg glemte sku helt at de fleste banker er på vej med en løsning. Men danskebanks er vidst ikke helt god nok og jyskebanks er ikke kommet ud endnu.
Gravatar

#46 Bermann 13. dec. 2010 14:46

Eneste reelle problemer jeg ser i NemID er:

- Mangel på universel OS understøttelse (inkl. mobile platforme). Kunne laves ved at benytte HTML5, hvis jeg ikke tager fejl? (Er ikke særlig data-nørd kyndig)

- Mangel på erhvervsalternativer ved NemID-launch. Papkortet er IMO den bedste løsning til en hverdagsbruger, og ser ingen fordele i "dongles" som så mange gerne vil ha. (WoW-app. kopien lyder dog meget fornuftig i mine ører - som alternativ)

- Største fejl er dog at lancerer produktet og tvinge det ned over brugeren før det er færdigudviklet, og ikke at havde en back-up-løsning hvis systemet er nede (men det havde man jo heller ikke hvis DS fejlede - andet end den gode gamle "gå ned i banken og få det ordnet" som man gjorde før DS)
Gravatar

#47 mireigi 13. dec. 2010 14:46

Lad os nu bare få indbygget en Bluetooth chip i hjernen, hvor vi skal tænke på vi vil logge ind på netbank, hvorefter der sendes et signal via Bluetooth til computeren foran os og vi bliver logget ind. Det er det mest sikre og så skal man miste hovedet for at andre kan stjæle ens passwords.

</sarcasm>

Jeg synes at NemID virker ganske fint. Lidt irriterende at man skal bruge et pap-kort hver gang, men det er ingenting i forhold til at være låst til én bestemt computer, medmindre man slæber sine oplysninger med på en USB-disk.
//Jeg kan alt, indtil det modsatte er bevist.
Gravatar

#48 myplacedk 13. dec. 2010 14:47

#45
Danske Banks er direkte imod NemID-aftalen, som de selv har været med til at lave. Men man har altså valgt ikke at tvinge dem til at lukke.

Spørgsmålet er hvad det betyder for de andre banker. Hvis Danske Bank må, må de andre så? Kan de overhovedet lade være, uden at blive alt for meget bagud efter den tyvstart? Hvis man må misbruge NemID på den måde til en mobil netbank, må man så misbruge det på samme måde til andre ting? Hvis man kan slippe godt afsted med at bryde den regel, hvad så med alle de andre regler?

Bankerne har en meget central rolle i NemID, og man bør være bekymret for Danske Banks indstilling til de regler de selv har været med til at lave, for at holde sikkerhedsniveauet oppe. Jeg håber virkelig at der kun er tale om at klare sig igennem en overgangsperiode. Og det synes jeg også virker mest sandsynligt.
Gider du lige sætte navn på bagsiden af mit Möbius pandebånd?
Gravatar

#49 donoe 13. dec. 2010 14:48

#43: Sandt, men som med så meget andet bør man tage sandsynligheden for det med i betragtning.
Jeg kan godt se nu, det måske lød noget selvhøjtideligt - men det var altså ikke sådan ment.

Min idé ville med netbank være - hvis der er "indbrud" - at erstatningen skulle tage udgangspunkt i, hvornår man sidst har ændret sin adgangskode.
Ved steder med digital signatur logges IP-adresser vel alligevel i forvejen, så på en eller anden facon kunne man meddele, når der sker en ændring i det (ISP && IP).
Gravatar

#50 Hekatombe 13. dec. 2010 14:50

freeload (31) skrev:
Så vidt jeg har forstået har NemID har intet med PKI at gøre


NemID er baseret på PKI, den private nøgle befinder sig bare på en central server med nogle specielle hardware moduler: https://www.nemid.nu/om_nemid/hvad_er_nemid/sikker...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login