mboost-dp1

newz.dk

Gyldendals Røde Ordbøger på Linux

- Via Kazur.dk - , redigeret af Net_Srak , indsendt af silentStatic

Snart bliver det tid igen med at komme i gang med studierne for mange unge mennesker, og dermed måske også tid til at benytte ordbøger. Vil man bruge disse digitalt, så skal man helst anvende Windows eller OS X, da Gyldendals populære røde ordbøger kun udgives på disse platforme.

Anvender man Linux er alt håb dog ikke ude, da det er muligt at få dem til at virke via en lille smule snilde og et Python-program ved navn Spt-gro.

Der er tale om et simpelt program, der kan give de mest grundlæggende funktioner til søgning i ordbøgerne, og er således ikke lige så omfattende som Gyldendals eget software.

Koden til programmet er dog frit tilgængelig og det er derfor op til enhver om de ønsker at forbedre det. P.t. kan softwaren bruges til fem ordbøger, for sprogene engelsk, tysk, spansk, fransk og svensk, forudsat man ejer en lovlig kopi. Alternativt er det også muligt at anvende Wine.

Gå til bund
Gravatar #1 - Learning By Burning
1. aug. 2010 11:05
en smule offtopic, tjekkede lige prisen på en elektronisk ordbog, og det er da helt hen i vejret! 619 kr?!?
Gravatar #2 - spectual
1. aug. 2010 11:48
#1 Checkede også lidt priser og det er da vist en af de billige du har fundet og i forhold til papir udgaverne er det en lav pris.

Ordbøger har vist altid været meget dyre af en eller anden årsag.
Gravatar #3 - jagd156
1. aug. 2010 11:53
Ordbøger + Onenote + lettere opsætning af WLAN ville virkeligt gøre linux rigtigt meget mere attraktivt for elever, så hvis der bliver smidt noget GUI på, så ville det være et stort skridt i den rigtige retning!
Gravatar #4 - ismetteren
1. aug. 2010 11:58
Jeg har gyldendals medium engelsk-dansk ordbog. Den virker helt upåklageligt gennem wine....
Gravatar #5 - Wikzo
1. aug. 2010 11:58
Har længe brugt Gyldendals Røde Ordbøger på min Ubuntu-bærbar. Ved hjælp af WINE kører det glimrende :)
Gravatar #6 - KS
1. aug. 2010 12:03
drop gyldendals forældede ordbogsteknologi. De er jo årtier bagefter når det handler om at følge med udviklingen.
Brug i stedet nogen af de online alternativer som f.eks. ordbogen.com, dsn.dk, dict.org osv.
De er i aktiv udvikling og er fulgt med tiden. Mange uddannelsesinstitutioner har abonnement til ordbogen.com eleverne kan derfor bruge den gratis.
Gravatar #7 - TwoZero
1. aug. 2010 13:12
jagd156 (3) skrev:
(...) lettere opsætning af WLAN ville virkeligt gøre linux rigtigt meget mere attraktivt (...)


Hvilket årti lever du i? Formoder du sammenligner med Windows? Opsætningen af trådløst er mindst ligeså simpelt i eksempelvis Ubuntu, som det er i Windows, nu om dage.. Det skal man ikke være en fanboy for at konstatere...
Gravatar #8 - buchi
1. aug. 2010 14:04
#6 - det er endnu ikke tilladt at være online til eksamener og prøver...
Gravatar #9 - ztyle
1. aug. 2010 15:11
#8 er det ikke meningen at du skule kunne det til eksamen, eller skal du til eksamen i ordbogs opslag ;P
Gravatar #10 - krainert
1. aug. 2010 15:14
ordbogen.com. Nuff said.
Gravatar #11 - buchi
1. aug. 2010 16:03
#9 - fordi din grammatik var jo helt perfekt da du gik ud af 9. klasse? ;) En ordbog er et hjælpemiddel ligesom en formelsamling er det indenfor matematik. Hvis man fjerne hjælpemidler fra prøver, er der to udfald, enten meget lave karakterer, eller en skala der skal ændres :)
Gravatar #12 - Josso
1. aug. 2010 16:26
buchi (8) skrev:
#6 - det er endnu ikke tilladt at være online til eksamener og prøver...


Det havde vi da lov til, på efterskolen, sidste år.
Da det var skolens net vi var på, lukkede de bare ned for alle andre sider end retskrivningsordbogen.dk og ordbogen.com.

Irreterende for os der ikke skulle til tysk-eksamen. :p
Gravatar #13 - kasperd
1. aug. 2010 16:31
Ztyle (9) skrev:
eller skal du til eksamen i ordbogs opslag
Hvis du slår hvert eneste ord op i ordbogen vil det ikke blot gå mange gange langsommere end dem der har lidt sprogfornemmelse, det vil også give et resultat på niveau med de ringste maskinoversættelser.

Selvom man er god til grammatikken og har et stort ordforråd, så har man jo ikke et komplet ordforråd. Jeg tvivler på at du kan finde en person der har et komplet ordforråd for et sprog, ikke engang deres modersmål.

Jeg har selv talt engelsk næsten dagligt i fire år, og jeg er stadigvæk engang imellem nødt til at slå ord op i ordbogen. For seks år siden fandt jeg engelsk dansk og dansk engelsk ordbøger der kunne downloades som html filer, og dem har jeg liggende på alle computere jeg bruger.

Du kan roligt gå ud fra at alle personer der bruger et sprog professionelt også har en ordbog til rådighed til deres daglige arbejde. Så, hvorfor skulle man ikke også have adgang til det til en eksamen?

Hvis du insisterede på at eksamener i fremmedsprog skulle foregå uden ordbog ville du flytte fokus et stykke fra forståelse af sproget i retning mod udenadslære.

Udenadslære er ikke vigtigt nutildags. Arbejdsopgaver der kan udføres udelukkende vha. udenadslære kan man sætte computere til. Der er meget mere brug for at undervisningen giver forståelse for emnet.
Gravatar #14 - jagd156
1. aug. 2010 19:37
TwoZero (7) skrev:
Hvilket årti lever du i? Formoder du sammenligner med Windows? Opsætningen af trådløst er mindst ligeså simpelt i eksempelvis Ubuntu, som det er i Windows, nu om dage.. Det skal man ikke være en fanboy for at konstatere...


For det første så bruger jeg selv Ubuntu, og jeg har ved utallige lejligheder konstateret at det bare giver en masse bøvl. Det kan godt være at du har en "heldig" computer der kan kobles på uden nogen opsætning, men der er mange computere der ikke bare kan det.

Jeg har selv haft en masse bøvl med netværkskort der ikke var understøttet, og der var der ikke noget med at softwaren bare blev hentet ned automatisk. Så der var ikke andet at gøre end at pløje forums igennem og installere NDISwrapper + nogle andre ting jeg ikke lige kan huske.

Og dette indlæg er skrevet fra en computer hvor man ikke engang kan aktivere kortet i linux...
Gravatar #15 - onetreehell
2. aug. 2010 09:58
#14
Det er ærgerligt at du ska bruge ndiswrapper...
Gravatar #16 - kasperd
5. aug. 2010 20:14
onetreehell (15) skrev:
#14
Det er ærgerligt at du ska bruge ndiswrapper...
Sidst jeg afprøvede ndiswrapper manglede der både support for bridging og master mode.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login