ESAGPS-overvågning på vej til taxier

Via Version2 -

I sidste uge gik et flertallet af Folketinget med til en modernisering af taxiloven. Det betyder, at når du i fremtiden bestiller en taxi vil den have en GPS installeret. Denne GPS overvåger taxiens færden og dermed også kundens, og det møder stærk kritik fra menneskerettigheds- og organisationer, der beskæftiger sig med privathed.

Koordinater fra taxiture bliver indhentet og kan opbevares i en afgrænset periode. Det inkluderer længden af turen, start- og sluttidspunkt samt identifikation af chaufføren og information om betaling.

Begrundelsen for den politiske beslutning er at det skal bruges til at føre yderlige skattekontrol, men hvilken form for potentiel skattesvindel GPS-overvågningen skal forhindre fremgår ikke af aftalen. Da det er en politisk aftale og ikke et lovforslag, er der flere facetter af aftalen der endnu ikke er på plads.

Det fremgår heller ikke hvor længe taxiselskaberne skal holde på den indsamlede data, men ifølge Bogføringsloven er selskaber forpligtiget til at opbevare regnskabsmateriale i fem år.

Flere parter møder ikke forslaget med meget sympati. Blandt andre udtaler Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening, til Version 2, at disse overvågningsdata kan udnyttes til at tegne profiler af brugernes adfærd og hos Amnesty International mener man, at det her blot er endnu et skridt i retning af omfattende overvågning af borgerne.

Gå til bund
Gravatar

#1 SAN 17. feb. 2017 16:24

Hvis nu de forklarede specifikt hvad de ville bruge det til kunne det være man kunne forstå det, men uden en begrundelse er det da fuldstændigt hen i vejret!

Ville dog være fint hvis taxaerne ville følge med teknologien og dele GPS info med folk der venter på taxaerne, men altså kun med dem, og ikke noget med at gemme data der kan spore folk senere hen!
Gravatar

#2 kblood 17. feb. 2017 20:03

Betaler man kontant, så er der jo ikke meget der rent faktisk sporer kunden.
Gravatar

#3 SwineDK 18. feb. 2017 05:51

#2
Det er rigtigt, i det tilfælde er det kun den lovpligtige videoovervågning i taxaerne, der sammen med GPS'en kan fortælle præcis hvem du er (ansigtsgenkendelse) og hvor du kom fra, samt skulle hen.
Gravatar

#4 knasknaz 18. feb. 2017 10:35

Lidt off-topic, men: Så bruger de lejligheden til at kalde vores taxalov for "moderne", selvom vi har et forældet, fastlåst og overreguleret system som gør det komplet umuligt nogensinde at skabe konkurrence på det marked.

Der er så mange regler og krav man skal leve op til som taxaselskab, at ens prisleje uværligt vil havne helt oppe i det røde felt, og ikke rigtigt kunne konkurrere særligt meget mod det nuværende system.
Gravatar

#5 kblood 18. feb. 2017 13:28

#3 Ja, men de burde så ikke have folks ansigt i nogen database... (men det har de så ret sandsynligt hvis man kommer højt nok op i steder som PET og NSA)
Gravatar

#6 SwineDK 18. feb. 2017 19:10

#5 Facebook har en lækker stor database samt en meget effektiv genkendelses-algoritme, de tidligere brugte, men som de er blevet bedt om at fjerne for offentligheden igen.

Er da sikker på at det nemt kan kobles til, hvis regeringen ønsker det :-)
Men de har da sikkert allerede et i PET
Gravatar

#7 kblood 18. feb. 2017 20:49

#6 Ja, nemlig, men politiet og almindelige personer har jo nemlig ikke adgang til deres database og sådan.

Jeg kan godt huske da det var standard på Facebook, og kan også huske at jeg undrede mig over det, for Facebook foreslog selv tags på billede. Lidt en sej feature at den kunne det... men også noget bekymrende.

Og ja, det eneste Facebook skal gøre er jo at gøre det muligt at kunne søge igennem de billeder som er på Facebook, og det ville da være ret mystisk hvis de ikke kan gøre det. Det er jo kommet frem at NSA har haft en ret dyb adgang til Facebook og sådan, med automatiserede værktøjer til overvågning.

Det er så bare nok ikke det man skal bekymre sig om, om PET eller NSA er efter en, medmindre man laver noget der kunne begrunde det.
Gravatar

#8 bigfootsergent 19. feb. 2017 13:09

Hvordan kan man blive foraget over noget der allerede finder sted... Der er flere Taxier i danmark der allerede er overvåget af "centralen" de er koblet op til således at de kan følge hvor deres chauføre er og klar til bestillinger...
Gravatar

#9 Taco 20. feb. 2017 05:31

#8 fordi vi ikke vidste det.

Du blev måske ikke forarget over NSA og Prisme fordi det allerede fandt sted?
Gravatar

#10 ToFFo 20. feb. 2017 08:22

Det er en FANTASTISK ide, og jeg har ventet på det længe. Så kan de f****** svindlere lære, at de ikke skal køre en omvej, når de ved at kunden ikke er kendt i området, for lige at tjene en ekstra skilling. Jaja, ikke alle chaufførerne gør det. Men det er helt uacceptabelt at det sker i det hele taget.

Da jeg boede i København, blev jeg sgu snydt jævnligt indtil jeg lærte turene at kende. Ved at studere google maps hjemmefra inden jeg skulle i byen. Det var simpelthen nødvendigt for ikke at blive snydt.
Der findes ikke pingviner på nordpolen. Who gives a shit??
Gravatar

#11 udenrigsministeren 20. feb. 2017 08:30

Baseret på erfaringerne fra taxabranchen, vil det næppe undre hvis næste mål bliver alle erhvervskøretøjer med henblik på at forhindre måneskinsarbejde... men gemt under argumenter som automatisk kørebogsregistrering m.v. for at gøre tiltaget lidt mere spiseligt.
Gravatar

#12 CBM 20. feb. 2017 08:45

det skal også nok blive et krav til personbiler.

CPR numre og hvad det kan medføre at berigelse er allerede et tagselv-bord for selv de dummeste forbrydere.

Og nu også cryptolocker m.fl.

Nu mangler vi blot at gøre det endnu nemmere for forbrydere at vide hvornår folk ikke er hjemme.

politiet er allerede 100% ligeglade med indbrud åbenbart!

Og måske en lov der gør at den mindste modstand ved et hjemmerøveri, betyder at den der udsættes for røveri skal i fængsel resten af livet pga
ubehagelig opførsel over for en røver i aktion.
#ComeToTheDuckSide www.duckduckgo.com, BB Priv because REAL QWERTY is a privilege, ASUS = kvalitet! #BringBackTheKeyboard.
Gravatar

#13 Wiking 20. feb. 2017 11:06

Overvågning, overvågning overvågning og endnu mere overvågning.

At overvågning er nødvendig er trist, men i stedet for at behandle symptomet, kunne man jo sørge for at det ikke er nødvendigt for nogen at stjæle?

Af princip er jeg imod overvågning. Det starter som en god idé, men kan misbruges til alt muligt andet. Som amnesty også skriver, kan det være en start på mere overvågning af os som private individer.

Lad os dog beholde den smule frihed vi har tilbage.
Gravatar

#14 PHP-Ekspert Thoroughbreed 20. feb. 2017 11:32

#12

Du må gerne bruge nødvendig magt.
Men hvis tyven er ubevæbnet må du jo ikke smadre hans knæskal med en golfkølle, eller skyde ham i maven med et luftgevær.

Og kender ikke til din kreds, men her er de overhovedet ikke ligeglade med indbrud.
Doner til Kræftens Bekæmpels i forbindelse med JJ's for tidlige afsked: https://www.betternow.org/dk/jjnewzdk
Gravatar

#15 CBM 20. feb. 2017 12:53

#14: "nødvendig magt" er en gummi paragraf som vel reelt vil være op til hver enkelt statsansat at afgøre på dine vegne.

Samme problematik som da håndværkere blev smidt i fængsel for at have en hobbykniv i deres arbejdsbiler.
#ComeToTheDuckSide www.duckduckgo.com, BB Priv because REAL QWERTY is a privilege, ASUS = kvalitet! #BringBackTheKeyboard.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login