mboost-dp1

NIST

Gennembrud i udvikling af optisk computer

- Via AScribe -

Et hold forskere fra Stanford University har, i samarbejde med kollegaer fra MIT, opnået et gennembrud inden for udviklingen af optisk elektronik. Det er lykkedes forskerne at udvikle en teknik, der kan danne lys ved brug af almindelig silicium-teknologi.

Så godt som alle integrerede kredsløb laves i dag i silicium og anvender elektriske ledere til at overføre data. Forskerne ønsker i stedet at anvende lys, da det er hurtigere og energibesparende.

Gennembrudet blev opnået ved at kombinere silicium med germanium på den helt rigtige måde. Næste skridt er at lave en laserdiode med teknologien, hvilket forskerne mener, er en overkommelig opgave.

Der er dog stadig et stykke vej til at kunne lave en chip, der udelukkende anvender lys til at kommunikere med. Således skal der stadig udvikles lysfølere og lysledere, som passer ind i en chip, en udvikling der forventes at tage mindst 5 år endnu.





Gå til bund
Gravatar #1 - heth
10. jul. 2009 07:03
Way to go
Gravatar #2 - Hjalte
10. jul. 2009 07:12
Hvorfor er det så vildt? :)
Gravatar #3 - mwf
10. jul. 2009 07:12
Er det ikke lidt en død ende at viderebygge på silicium?
Så vidt jeg har forstået igennem de sidste par år, så udløber vores silicium-reserver om få år, og så står vi med en spritny super teknologi - men vi kan ikke bruge den til noget som helst :s
Gravatar #4 - Giga
10. jul. 2009 07:24
det er nice for atm har de problemer med frekvensen jo højer frekvens jo mere problemer er der med kondensatore, og til ikke elektronik folk, forstil dig du køre i et tog med meget høj fart skinnerne ligger lige hved siden af hinanen du drejer men du har så høj far du skifter spor, det er mere eller mindre det der sker højer frekvens skader flere kortslutninger, med lys eleminere du det, også du fjerne andre former for støj


og så er det bare mere cool at det er lys ;)
Gravatar #5 - Ahnfelt
10. jul. 2009 07:41
#3 Jeg tror ikke vi løber tør lige forløbig:
http://da.wikipedia.org/wiki/Silicium skrev:
På jorden er silicium det 2. mest forkommende stof (efter ilt) i jordskorpen. Jordskorpen består af 25,7% silicium efter masse.

Gravatar #6 - Izaaq
10. jul. 2009 07:44
Optisk elektronik. Det lyder lidt selvmodsigende. Måske ville et godt ord være optronik. :-)
Gravatar #7 - Roath
10. jul. 2009 08:00
bliver spændene når de første produkter kommer på markedet som bruger "optronik" :) best da det jo burde øge kommunikations hastigheden mellem forskellige elementer i produktet der bruger det, men hvis den også virkelig bruger mindre strøm så tror jeg det hurtigt vinder frem (medmindre kvantecomputeren kommer først )
Gravatar #8 - Eniac
10. jul. 2009 08:18
"Der er dog stadig et stykke vej til at...."
Det er nok den sætning jeg hader mest indenfor den teknologiske udvikling. Desværre ser man den alt for ofte :-(
Gravatar #9 - BeLLe
10. jul. 2009 08:20
#3

Silicium = Sand. Så der er der nok af som #5 også viser.

#7
Jeg er ret sikker på at "optronik" (Genialt ord) fint kan bruges sammen med kvantecomputeren. Sådan som jeg læser det skal optronikken står for kommikationen mellem de forskellige dele af computeren mens kvanterne står for beregningerne.

Så: Instant beregninger + lyshastighed kommunikation = Sindsyg hurtig computer
Gravatar #10 - Møller
10. jul. 2009 08:31
#7: Med mindre du ofte sidder og prøver på at knække koder brute force, så tror jeg ikke, at en kvantecomputer er et godt bud på en fremtidig computer for dig. En processor der benytter lys derimod synes jeg lyder vildt interessant!
Gravatar #11 - mireigi
10. jul. 2009 10:16
Nice,

Så kan vi snart styre naboens computer ved at lyse på den med en lommelygte!
Gravatar #12 - Anders Fedеr
10. jul. 2009 14:28
#6 Man kunne også vælge at bruge et almindelig anerkendt ord som f.eks. fotonik.
Gravatar #13 - Sugardad
10. jul. 2009 18:47
Fck yea, så får vi lyssværd fyldt med porn og virusser i fremtiden
Gravatar #14 - Leonhard
10. jul. 2009 20:21
3# kender du udtrykket "der er ligeså meget/mange x som der er sand i sahara". For silicium er det ret passende, da sand _er_ silicium, blot i en ikke refineret udgave, og selvom det kræver ret meget energi at lave electronic grade silicon, så løber vi nok aldrig tør.

#6, #12, Ja, optisk elektronik lyder dumt, og nej man kommer ikke til at kalde feltet fotonik, da det ville være ligesom at kalde Integrated circuits for elektronik. Elektronik og fotonik er bedre termer der dækker hele det teoretiske felt, hvor de enkelte teknologier benævnes netop integrated circuits, og integrated photonic circuits. Skulle man til at bruge så brede termer som muligt ville man bare kalde begge dele Elektromagnetisme, hvilket skaber mere forviring end det hjælper med at forklare hvad fanden man snakker om.

Det kan nævnes at der i lang tid har været mange forskellige grupper der har abejdet med at få lavet standarder for PIC, således at man kunne fremstille optiske chips på samme måde som man idag "bare" bestiller et par standard elementer sat sammen på en hvis måde når man skal lave en IC. Problemerne er at man ikke på samme måde "bare" kan putte forskellige dele ind ved siden af hinanden, eksempelvis kræver en laser ofte at man helt laver krystaldyrkningen på en helt speciel måde, som så gør det svært bagefter at lægge lederbaner ind ved siden af, men man er kommet ret lang med henblik på at kunne lave standardiserede beamsplittes og switches.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login