mboost-dp1

FriendlyARM

Fysisk mindre alternativ til Raspberry Pi

- Via TechRepublic -

På papiret er det nye skud på stammen fra FriendlyARM et direkte alternativ til Raspberry Pi 3 Model B og koster 10 dollars mindre.

For 25 dollars kan man købe den nye NanoPi Neo Plus2 fra FriendlyARM. Det nye alternativ til den mere kendte Raspberry Pi koster 10 dollars mere end forgængeren ‘NanoPi Neo 2’.

For den merpris får man to USB-porte frem for én, 1 GB RAM og 8 GB eMMC lagerplads. Derudover har boardet den samme H5 quad-core A53 ARM Cortex processor som forgængeren. Der er indbygget Wi-Fi og Bluetooth samt plads til et microSD-kort. Der er desuden mulighed for gigabit Ethernet.

Med fokus på Internet of Things-enheder, er der ikke HDMI-port.

Boardet virker med Ubuntu Core 16.04 og Debian til NanoPi NAS Dock.





Gå til bund
Gravatar #1 - CableCat
7. jul. 2017 09:54
Den har 3 seriel porte, istedet for kun 1.
Gravatar #2 - ScorpD
7. jul. 2017 14:45
Desværre er CPU'en en Allwinner.
Gravatar #3 - froksen
7. jul. 2017 14:57
Måske lidt off-topic og alligevel. Jeg har selv en Rasberry Pi første generation hjemme, og den har da kørt mediecenter og nogle andre små ting - men synes aldrig rigtig jeg har fundet "det rigtige" formål.

Jeg ved godt, at man kan finde lange og gode artikler rundt omkring på eksempler på anvendelse. Men er der nogen af jer, som ville dele jeres anvendelser af jeres Pi eller ligende enheder?
Gravatar #4 - ScorpD
7. jul. 2017 15:50
froksen (3) skrev:
Måske lidt off-topic og alligevel. Jeg har selv en Rasberry Pi første generation hjemme, og den har da kørt mediecenter og nogle andre små ting - men synes aldrig rigtig jeg har fundet "det rigtige" formål.

Jeg ved godt, at man kan finde lange og gode artikler rundt omkring på eksempler på anvendelse. Men er der nogen af jer, som ville dele jeres anvendelser af jeres Pi eller ligende enheder?


Jeg har også haft samme problem.
Brugte det lidt til mediecenter, og så har jeg haft den med på et par rejser hvor den er blevet brugt til backup af SD kort på en stor SSD vha.:
https://github.com/dmpop/little-backup-box/


Problemet var lidt at jeg havde så mange andre dev-boards, som passede bedre til IoT opgaver, så den blev slet ikke brugt til IoT, hvilket ellers var formålet da jeg købte den.


Til slut endte jeg med at lave den (faktisk 2 af dem) om til den centrale IoT enhed, der sørger for kommunikation til/fra Azure, for alle de mindre devices.
Det er så sat op så de mindre devices slet ikke har direkte adgang til internettet:
https://newz.dk/ikea-paa-vej-mod-smart-homes#7
Gravatar #5 - Ufomekaniker
7. jul. 2017 18:40
Hvad er grunden til de kalder dem for Pi? Jeg kunne ikke rigtig finde det på nettet sådan lige hurtigt
Gravatar #6 - demolition
8. jul. 2017 07:15
Dobbelt post
Gravatar #7 - demolition
8. jul. 2017 07:16
Jeg har to Pi'er kørende - den ene (en Zero) kører som IRC klient med IRSSI i diverse kanaler og er også forbundet til serielporten på min router/firewall. Så hvis jeg nu skulle få et problem med at tilgå routeren via SSH, så burde jeg nemt kunne få adgang uden at skulle ud og rode i skabet.

Den anden er også en Zero og den kører p.t. som timelapse-kamera med et kameramodul. Vi har gang i et større klimasikringsprojekt hele sommeren hvor jeg bor, så der har jeg sat den op til at tage et billede hvert minut og lægge det op på min NAS. Så er planen at jeg på et tidspunkt kan lave en timelapsevideo af arbejdet. :-)

Så de laver noget fornuftigt synes jeg, og strømforbruget kan man ikke klage over - den der kører som IRC klient har jeg målt til 0.6W. Den anden har jeg ikke målt, men den bruger nok en anelse mere pga. kameramodulet, men det er næppe alverden.
Gravatar #8 - spand-online
8. jul. 2017 09:13
Jeg havde en overgang sat min til elmålerens pulsudgang så jeg kunne holde øje med elforbruget. Ellers har den været brugt som firewall og mediecenter. Lige nu ligger den ude hos en kammerat men jeg ved ikke helt hvad han bruger den til.
Gravatar #9 - CBM
10. jul. 2017 05:40
Jeg overvejer lidt at sætte en pi3 mere i min pi top for at lave en 'beowulf' laptop. Men uden gigabit internet er det nok så som så med hvor effektivt det er og om jeg så lige så godt kunne bruge en af mine gamle pi1 til det samme hvis jeg ønsker et proof of concept..

Måske et par nanopie neo plus2?

Obligatorisk bil analogi: Det ville nok være cirka lige så anvendelig som at lave en trabant om til en monster truck
Gravatar #10 - CBM
10. jul. 2017 06:32
nogen der har erfaring med beowulf clusters som kunne give nogle tips i forhold til hvad der giver mening?

jeg overvejer at anskaffe 2 NanoPi Neo Plus2 til at putte i min pi-top...

jeg har et 3-i-1 microusb kabel jeg kunne bruge til at sørge for strøm til alle 3 boards...

NanoPi Neo Plus2 ser ud til at have disse fordele:

- lille størrelse, jeg kunne nemt placere 2 af disse med kabler og net i den plads der stadig er inde i min pi top
- gigabit ethernet
- lav strømforbrug? rart da pi-tops batteri ville skulle forsyne pi3+skærm+keyboard+mus+2 stk NanoPi Neo Plus2 i så fald

hvad med setup?

jeg har læst at den hurtigste maskine skal være master, det vil være pi3 da det også er den der har skærm og tastatur

hvad med netværk?

pi3's hurtigste net interface er dens trådløse, siden NanoPi Neo Plus2 har wifi, kunne jeg overveje at lade pi3 snakke med de to NanoPi Neo Plus2 via wifi?

de 2 NanoPi Neo Plus2 har gigabit ethernet, ville det give mening af lade disse to snakke sammen via gigabit ethernet?



med et sådan setup ville man kunne hygge med at skrive og teste beowulf programmer i toget :-)


links jeg pt kigger på:

http://www.tldp.org/HOWTO/html_single/Beowulf-HOWT...

http://cs.boisestate.edu/%7Eamit/research/beowulf/...

http://fscked.org/writings/clusters/cluster-2.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Beowulf_cluster

jeg kunne evt give den pi3 et ekstra wifi kort for at der stadig kunne opnås wifi forbindelse til telefonens hotspot... eller burde jeg blot forbinde alle 3 noder til telefonens hotspot ?
Gravatar #11 - ScorpD
10. jul. 2017 07:16
CBM (10) skrev:
nogen der har erfaring med beowulf clusters som kunne give nogle tips i forhold til hvad der giver mening?

....



Som jeg skrev til at starte med, pas nu på CPU'en.
Det er slemt nok at det er en Allwinner, men så vidt jeg har hørt så er H5'eren en rushed CPU, der ikke performer så godt som lignende CPU'er.

Så start med at tjekke at de kan køre det du vil have.
Derudover, hvis du vil have en H5 og alligevel ikke bruger Wi-Fi og bluetooth, så er jeg ret sikker på at der findes billigere alternativer, fx Orange Pi o.l. kloner.
Gravatar #12 - CBM
10. jul. 2017 07:23
#11: okay, jeg tænker om der vil være en bottleneck i forhold til netværk, hvis de 2 slave noder kan køre 1 GBps mellem hinanden men tvinges til at køre over en langsommere wifi til master noden?

jeg overvejer om jeg ville være bedre stillet ved at putte min ekstra pi3 ind i min pi book og forbinde dem via 100 MBps ethernet? men ville det give mening med et cluster med kun 2 boards og med kun en 100 MBps forbindelse imellem sig?

skulle jeg bruge ethernet til mere end 2 så skulle jeg ud i at finde nogle små boards som har 2 ethernet porte, sådan at jeg kunne daisy chain dem sammen da der nok ikke bliver plads til en switch inde i min pi-top

det det bekymrer mig ved at nøjes med 2 pi3 i maskinen, vil bl.a. være det ekstra arbejde den ene skal lave ved at være master node
Gravatar #13 - CBM
10. jul. 2017 08:30
det ser ud til at et 2 cluster node setup er muligt

https://duckduckgo.com/?q=2+node+linux+cluster&...

så ville jeg kunne bruge de kabler og den extra pi 3 jeg har sammen med et ethernet kabel.... på den anden side.... jeg kunne self bare smide en pi 1 derind sammen med et ethernet kabel, da hastighed alligevel ikke bliver noget at skrive hjem om?

ellers skulle jeg nøjes med de 2 pi3, så kunne pi3nr1 (med skærm og tastatur) være master og den anden (pi3nr2) kunne køre 2 virtuelle maskiner som kunne være slaves, så ville jeg opnå at opfylde kravet ang 3 maskiner i et cluster og stadig kunne nøjes med 2 maskiner...

evt kunne pi3nr1 også køre en virtuel maskine for at opfylde kravet om ens maskiner i et cluster ?

tænker bare at der helst skal være mindst 2 fysiske maskiner tilstede i pi-top kassen for at jeg føler det er et "rigtigt" cluster setup
Gravatar #14 - ScorpD
10. jul. 2017 11:55
CBM (13) skrev:
#13


Jeg ville holde mig fra Wi-Fi, ikke pga. throughput, da jeg tvivler på at den vil makse ud med en Pi (der er stadig clusters på top 500, der køre med Gigabit Ethernet som interconnect), men mere pga. latency, især hvis du regner med at bruge den i tog o.l.


Hvis du er heldig kan du få en mini USB powered 3 port switch til at være der. De fylder næsten ikke noget.
Gravatar #15 - CBM
10. jul. 2017 12:51
#14: det bliver nok svært.

Ideen med maskinen ville være at den kunne bruges til offline udvikling af programmer som kræver et beowulf cluster og at den skal kunne i hardware opfylde definitionen af et beowulf cluster... Dermed ikke sagt at to stk pi3 ikke kunne gøre tingene interessant hvis de kørte x antal VM's hver

Men selv med 2 NanoPi Neo Plus2 så så vil det være svært at få plads til mere når der også er en pi3 og et controller board i maskinen

Derfor hælder jeg pt til ideen med at nøjes med 2 stk pi3 og et ethernet kabel eller alternativt 1 stk pi3 plus 1 stk pi1 og et ethernet kabel

Jeg regner ikke med at køre særlig tunge programmer, det vil mere være for at lære om distributed Computing (havde et kursus om det engang men har aldrig brugt megen tid på det)

Til almindelige programmer og "heavy lifting" har jeg stadig dens pi3 hvis man da kan snakke om heavy lifting med en pi

Den ene pi vil være interface da den vil være den hvor tastatur, Mus og skærm er koblet til

Måske kunne jeg anskaffe et usb netkort til den ene pi 3 og derved have 2 stk nanopi eller lignende koblet til min pi3 uden at bruge plads på en switch


Det undrer mig at der ikke er andre der har prøvet det når man tænker på alle de pi clusters

Jeg ved 2 stk pi3 kunne gøre det men ved ikke om det vil virke med nanopie eller lignende

Pi zero er udelukket pga manglende ethernet
Gravatar #16 - ScorpD
10. jul. 2017 13:47
CBM (15) skrev:
#14: det bliver nok svært.


Det var noget i den her retning jeg mente:
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1.6LYLVXXXXc4XFXXq6x...

Har ca. samme dimension som en NanoPi Neo Plus2, og ser ud til at man måske kunne sandwiche dem hvis den blev vendt om og forskudt. Fås med RJ45 stikket i forskellige retninger.

CBM (15) skrev:
Måske kunne jeg anskaffe et usb netkort til den ene pi 3 og derved have 2 stk nanopi eller lignende koblet til min pi3 uden at bruge plads på en switch


Det undrer mig at der ikke er andre der har prøvet det når man tænker på alle de pi clusters


Alle de clusters jeg har set har været på væsentlig flere enheder end blot 2-3 stk., og så giver det ikke rigtig mening rent økonomisk.

Derudover, så vidt jeg husker så køre alt IO (ethernet/USB etc.) på en Pi over én delt USB 2.0 bus... Så hvis du kobler en USB-Ethernet adapter på, så vil hastigheden for din onboard samt den eksterne Ethernet falde.

Jeg har set folk købe en ekstra USB 3.0-Ethernet adapter, for at få en højere hastighed end onboard. At det er USB 3.0 hjælper selvfølgelig ikke noget, men de valgte USB-Ethernet chips skulle bare være hurtigere end den onboard, og derudover så bliver Pi'en ikke så belastet.
Gravatar #17 - ScorpD
10. jul. 2017 15:27
ScorpD (16) skrev:
Derudover, så vidt jeg husker så køre alt IO (ethernet/USB etc.) på en Pi over én delt USB 2.0 bus...


Ser således ud:
https://i.stack.imgur.com/MpQ3d.png

De 4 USB porte og Ethernet er koblet til LAN9514, som igen er koblet til BCM2836 igennem én USB "port" (Upstream USB PHY) som har en teoretisk maksimumhastighed på 480mbps.

https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware...

WiFi køre så over SDIO, og BT UART0, begge på en BCM43438.
Gravatar #18 - CBM
10. jul. 2017 17:45
http://linuxgizmos.com/ringing-in-2017-with-90-hac...

Gode forslag, jeg fandt en lille bitte singleboard på ovenstående side som jeg overvejer

Ideen med at sandwich dem er god
Orange Pi Zero

Quadcore, 7$, ethernet

Så mangler jeg blot en lillebitte switch

Det vil nok stadig blive svært at have ret mange noder inde i en pi-top kasse

Edit..

#16: den switch ser lille nok ud til at det kunne give mening


Jeg tror ikke der er nogen af de pi boards eller clusters der giver mening økonomisk... Der gør pi top heller ikke
..

Men den kunne give lidt mere mening hvis jeg byggede dem om til en 3 node beowulf laptop

Det skulle blot være til test og sjov og for at kunne sige man har en beowulf laptop

Gravatar #19 - CBM
10. jul. 2017 18:48
Kom til at tænke på en build log hvor der puttes en pi ind i en c64... 'I could fit an army of these inhere'

Hmm.. Mon 16 stk orange pi zero kunne bo i en c64 sammen med fx en pi3 som master?

Den ville jo få 64 cores (16x4) plus de 4 i en pi 3

Der skulle self også en switch til..

Kan godt være det måske vil være for få enheder at stavle 3 boards ind i en pi top

Ville bare gerne finde noget unikt for den pi top som kunne gøre den sjov

Gravatar #20 - helskov
10. jul. 2017 21:25
Bruger min Pi til min vejr station.
Startede med den første i 2014, men den manglede godt nok lidt power. Den stod oftest på 90-100% cpu load pga databasen.
Den nuværende kører bare der ud af. Har købt en godt kvalitets Samsung SD kort.
http://ssdesign.dk/vejr/public_html/index.html
Gravatar #21 - CBM
11. jul. 2017 06:23
mulige brugsscenarier for 2 stk pi3:

benytte ikke bridged WIFI hotspot only TV Dongle:

pi3A forbundet til keyboard, mus og skærm
pi3A forbundet til hjemme-WIFI
pi3A forbundet med ethernet kabel til pi3B
pi3B forbundet til TV-Dongle via WIFI
pi3B bruger pi3A som gateway til nettet
pi3A bruger VNC til at kontrollere hvad pi3B viser på TV-dongle

flere applikationer:

pi3A forbundet til keyboard, mus og skærm
pi3A forbundet til hjemme-WIFI
pi3A forbundet med ethernet kabel til pi3B
pi3B bruger pi3A som gateway til nettet
pi3A bruger pi3B til at køre ekstra programmer på som vises på pi3A's desktop

beowolf:

pi3A forbundet til keyboard, mus og skærm
pi3A forbundet med ethernet kabel til pi3B
virtuelle maskiner på pi3A og piaB sat op i beowolf netværk til udvikling og afprøvning af applikationer der eksekveres distribueret

server:

pi3A forbundet til keyboard, mus og skærm
pi3A forbundet med ethernet kabel til pi3B
pi3B kører dedikeret server, fx freeciv eller egen udviklet server app?
pi3A kører freeciv klient eller egen udviklet klient?

load-balancing:

benytte til at lære om web server load balancing (begge pi3 forbundet til hjemme wifi)


Gravatar #22 - brostenen
26. jul. 2017 22:28
froksen (3) skrev:
men synes aldrig rigtig jeg har fundet "det rigtige" formål.


En lille liste over hvad man kan benytte en Raspberry-PI til:

- Medieserver
- Fil-server
- Amiga emulator
- Retro spille konsol
- Snes klon
- Nes klon
- Sekundær CPU emulator på en BBC Micro
- Cluster hvis du har mange "frugt-tærter"
- Webpage server
- Mail server
- Klon af et Roland MT32 modul
- Eksternt GM Midi modul
- Backup maskine, hvis man pludselig står uden computer.
Gravatar #23 - CBM
27. jul. 2017 06:43
#22:
Hmm.. Spændende ting imellem...

Kan disse 3 :

Sekundær CPU emulator på en BBC Micro
Klon af et Roland MT32 modul
Eksternt GM Midi modul

...klares med den gamle PI 1 b?

Og hvad er en sekundær CPU emulator?

Kan tilføje flg.

Amiga modem
Amiga floppy emulator
USB server
Pihole
Print server
Fil server
Spil server
Xbmc
Streaming
Downloader
Opdatering af bundkort til fjernelse af IME
Carpc
Evt joystick og mus convert til Amiga?
Gravatar #24 - brostenen
27. jul. 2017 11:04
BBC micro, sekundær CPU:



PiMidi:

http://www.instructables.com/id/PiMiDi-A-Raspberry...

RPI MT-32 munt maskine:

https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=29&t=46...

EDIT:
Ser ud til at der er problemer med link til Vogons.... Gå på Vogons, gå i MT32 general og led efter "Emulating MT32 on an RPI2"
Gravatar #25 - brostenen
27. jul. 2017 11:17
Åhh.... Glemte lige at nævne at sekundær åbenbart er hvad nogle BBC micro hobbyister, kalder en Co-Processor. CPU slottet på en sådan maskine er så vidt jeg er oplyst, markeret med navnet "Secondaery CPU" eller noget. Jeg fangede det meget kort, da jeg så en video om Acorn entusiaster der er til meet-up.
Gravatar #26 - CBM
29. jul. 2017 06:42
brostenen (25) skrev:
Åhh.... Glemte lige at nævne at sekundær åbenbart er hvad nogle BBC micro hobbyister, kalder en Co-Processor. CPU slottet på en sådan maskine er så vidt jeg er oplyst, markeret med navnet "Secondaery CPU" eller noget. Jeg fangede det meget kort, da jeg så en video om Acorn entusiaster der er til meet-up.

Nice... Hmm mon den med et rtos kunne interface til en amiga zorro port?
Gravatar #27 - brostenen
29. jul. 2017 07:01
#26
Jeg tror der er alt for få GPIO pins til det kan lade sig gøre. En BBC micro er en 8-bit maskine. Men måske man kan bygge noget spændende ud af en PI og en C16/Vic20
Gravatar #28 - CBM
29. jul. 2017 09:42
brostenen (27) skrev:
#26
Jeg tror der er alt for få GPIO pins til det kan lade sig gøre. En BBC micro er en 8-bit maskine. Men måske man kan bygge noget spændende ud af en PI og en C16/Vic20


Du har nok ret, men pi får flere GPIO pinde for hver generation.

På den anden side så er der jo allerede vampire.

Kunne være hyggeligt at anskaffe sig en BBC Micro bare for a putte en pi i den som coprocessor :-)

https://www.raspberrypi.org/blog/slack-commodore-6...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login