mboost-dp1

The University of Texas at Austin / Cockrell School of Engineering

Forskere opfinder unik gelfilm, der kan trække vand ud af tør ørkenluft

- Via SciTechDaily -

Mere end en tredjedel af verdens befolkning bor i tørområder, der oplever betydelig vandmangel. Ingeniører og videnskabsmænd ved University of Texas at Austin har udviklet en unik løsning, der kan hjælpe folk i disse områder med at få adgang til rent drikkevand.

Det skriver SciTechDaily.

Forskerne har udviklet en lavpris-gelfilm bestående af materialer, der kan trække vand ud af luften i selv de tørreste klimaer.

Disse materialer koster kun 2 dollars pr. kilogram, og et enkelt kilogram kan producere mere end 6 liter vand om dagen i områder med mindre end 15 procent relativ luftfugtighed og 13 liter i områder med op til 30 procent relativ luftfugtighed.

Forskningen bygger på tidligere gennembrud fra forskerholdet, herunder evnen til at trække vand ud af atmosfæren og anvendelsen af denne teknologi til at skabe selvvandende jord. Disse teknologier er dog designet til miljøer med høj luftfugtighed.

“Dette nye arbejde drejer sig om praktiske løsninger, som folk kan bruge til at få vand på de varmeste, tørreste steder på Jorden,” sagde Guihua Yu, professor i materialevidenskab og maskinteknik ved Cockrell School of Engineering’s Walker Department of Mechanical Engineering. “Dette kunne give millioner af mennesker uden konsekvent adgang til drikkevand mulighed for at have enkle, vandgenererende enheder derhjemme, som de nemt kan betjene.”

Filmen er fleksibel og kan støbes i en række forskellige former og størrelser afhængigt af brugerens behov.

Gå til bund
Gravatar #1 - linos
4. jun. 2022 13:18
Det her er også ret interessant som affugter.
I stor nok skala, kunne man måske reducere luftfugtigheden i lokalområdet, hvilket er noget af det der kan få varme ti at føles overvældende, så man kan måske bruge det til at reducere behovet for aircondition. Lavere luftfugtighed har også en lavere varmekapacitet, så hvis man bruger en AC alligevel, vil det kræve mindre energi at køle et rum/hus ned.
Luftfugtigheden i atmosfæren fungerer også som en drivhusgas, så hvis man både kan reducere den, og energien brugt til AC's, har man en dobbelt positiv.

Det er næppe helt så relevant i DK, som i lande tættere på ækvatoren, hvor man stadig vælger at bygge nye bygninger stort set uden isolering, men med AC's plastret på alle vægge.
Gravatar #2 - larsp
7. jun. 2022 06:14
Det virker lidt for fantastisk til at være sandt. Tillad mig at være skeptisk indtil der er en visuel demonstration af indsamling af mange liter vand, dag efter dag, med dette princip.

Tænk over det. Hvis det virkelig virker og kan skaleres op billigt, vil man kunne lave 100% gratis AC. Anlæg A indsamler vand. Anlæg B leverer køling ved at fordampe vandet igen. Udvid anlæg A så der er noget vand til at drikke også. Flyt ud og lev i ørkenen... hmm... noget synes at skure i termodynamikken.
Gravatar #4 - Sven vindler
7. jun. 2022 21:27
Det er jo ik fordi vi mangler vand på denne jord og mon ørkenen er det rigtige sted at kigge??????
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login