mboost-dp1

NASA

Forskere finder nye, gamle søer på Mars

- Via BBC News - , redigeret af Net_Srak , indsendt af ktg

Det er i dag bevist, at der findes is af vand på Mars, og det er også almindeligt antaget, at der har eksisteret flydende vand på overfladen af den røde planet for milliarder af år siden.

Nye opdagelser gjort af forskere fra Storbritannien efter at have nærstuderet billeder taget af Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) har afsløret gamle søer i nærheden af ækvator.

Det mest bemærkelsesværdige ved søerne er dog, at de har eksisteret i en periode, hvor forskerne hidtil havde antaget, Mars var så kold, at alt vand var frosset til is.

Søerne har eksisterer i den Hesperianske periode for ca. 3,3 milliarder år siden, hvilket er 0,5-0,7 milliarder år nyere, end man tidligere troede var muligt for flydende vand på Mars. Ifølge forskerne bag opdagelsen kan det evt. være sket pga. en midlertidig opvarmning, f.eks. med baggrund i heftig vulkanaktivitet på planeten i pågældende tidsrum.

Billederne fra MRO viser, at søerne har været op til 20 km i bredden, og at de har været forbundet af kanaler.





Gå til bund
Gravatar #1 - Montago.NET
8. jan. 2010 09:35
spørgsmålet er så hvor mange af de opdagelser som bygger på "Data ud af Røven" og hvor mange er "Data fra en robot på Mars" ??


de gamle antagelser var vel bare noget man havde sjusset sig frem til ... no ?
Gravatar #2 - 0ri0n
8. jan. 2010 09:42
Hvis vi dog så bare kunne "bevise" at der også har været mennesker på Mars, så kan vi for alvor demonstrere konsekvensen af global warming ;-)
Gravatar #3 - Montago.NET
8. jan. 2010 09:48
0ri0n (2) skrev:
Hvis vi dog så bare kunne "bevise" at der også har været mennesker på Mars, så kan vi for alvor demonstrere konsekvensen af global warming ;-)


ey... what ??
Gravatar #4 - Ganin
8. jan. 2010 09:52
#3
Nogen ryger for mange blade... han tror vi kommer fra mars :/
Gravatar #5 - Slettet Bruger [1792570800]
8. jan. 2010 10:08
Så en fin dokumentar om det engang, sikker det samme som #2 har set.
den hedder mission to mars

http://www.imdb.com/title/tt0183523/
Gravatar #6 - Orange
8. jan. 2010 10:08
Montago (1) skrev:
spørgsmålet er så hvor mange af de opdagelser som bygger på "Data ud af Røven" og hvor mange er "Data fra en robot på Mars" ??


de gamle antagelser var vel bare noget man havde sjusset sig frem til ... no ?


Nu er en del videnskab jo baseret på kvalificeret "sjusning" af forskellige ting, men jeg tror sjældent "data ud af røven" er den primære info-kilde.
Gravatar #7 - x-site
8. jan. 2010 10:10
#4 Mænd kommer fra Mars og kvinder kommer fra Venus, har du ikke hørt efter i skolen ? :)


On topic,
Kunne forstille mig at en forskæld i tryk, også påvirker vandets koge/fryse punkt, og derved skabe en sø af "vand"(?ikke nødvendigvis H2O?)..
Gravatar #8 - kasperow
8. jan. 2010 10:29
nye, gamle søer... er det en selvmodsigelse?
Gravatar #9 - BOversoe
8. jan. 2010 10:37
Går nu en lille smule offtopic.. Er der nogen der kender den egentlige definition på, hvad der er et hav og hvad der en sø? Har googlet det, men der er bare en lang række af gætterier. Det jeg egentlig vil frem til, var i sidste ende hvordan de kan være så sikre på at det er søer og ikke et hav =)
Gravatar #10 - Slettet Bruger [1792570800]
8. jan. 2010 10:40
Godt spørgsmål. I min bog er en sø en stor klat vand der ikke har direkte forbindelse til havet.

når vandvejen lukker mellem atlanter og middehavet, så bliver middelhavet til middelsøen.
Gravatar #11 - ktg
8. jan. 2010 11:10
kasperow (8) skrev:
nye, gamle søer... er det en selvmodsigelse?
Det synes jeg nu ikke. Der er jo fundet andre søer, så disse er jo ny-opdaget, og nye for os. Men fordi de er milliarder af år gamle er de jo ret... gamle. Så det er nye, gamle søer :)

#9 Egentlig meget interessant spørgsmål. Skov- og naturstyrelsen (en del af miljøministeriet) giver den her forklaring...
http://www.skovognatur.dk/Kontakt/Brevkassen/VisSpm.htm?ItemId=d48afaa0-0677-4b8b-a7b3-970ddbba57d4 skrev:

Definitioner på naturtyper er faktisk aldrig skarpe. (...) De forskellige navne for vandløb er gode eksempler. I Jylland skal et vandløb f.eks. være temmelig stort for at blive kaldt å i stedet for bæk. På Fyn og Sjælland skal der ikke nær så meget vand til, og på Bornholm kaldes selv ganske små vandløb (som endda kan tørre ud om sommeren) for åer.

Der findes også mere videnskabelige definitioner i ferskvandsbiologien, som mest handler om hvilket plante- og dyreliv og hvilke fysiske forhold (strømhastighed, bundmateriale mm.), der forekommer i forskellige typer vandløb, men også her er det svært at sætte skarpe grænser. Efter ferskvandsbiologernes opfattelse er det nedre løb af Gudenåen Danmarks eneste flod.

Hvornår er et vandhul stort nok til at hedde en sø? (...) Jeg bliver dig svar skyldig, da der ikke findes faste definitioner.

Så i sidste ende er det nok størrelsen som afgør det. Hvis man har fundet områder store nok til at blive kaldt for et hav, så må meget mindre områder kunne blive kaldt søer :) Ellers er det nok i sammenligning med jordlignende størrelsesforhold kontra dem på mars.
Gravatar #12 - Sikots
8. jan. 2010 12:59
Jeg må undskylde meget for følgende, men mine tanker faldt altså på Gramsespektrum (til de af jer som er gamle nok til at have oplevet dem)....

Gad vide om forskerne har fundet "søerne", stillet sig op og råbt "HEY DRENGE - DER VAR SØVAND HEROVRE!!!" for derefter at alle nørdenyhedssites (som newz.dk) derefter begynder at skrive "søøvand søøøøvand søvand!!!".

Undskyld :(
Gravatar #13 - knasknaz
8. jan. 2010 14:10
Mars bliver ved med være interessant at studere. Chancen for at finde spor efter en eller anden form for liv, synes at blive større og større hele tiden.

#9: Sjovt spørgsmål egentlig. Måske er alt søer, på nær den største sø, som automatisk bliver udnævnt til "hav"? Den regel passer i det mindste her på jorden, såvidt jeg lige kan gennemskue.
Gravatar #14 - Thinq
8. jan. 2010 14:30
molive (9) skrev:
Er der nogen der kender den egentlige definition på, hvad der er et hav og hvad der en sø?

Uhm, jeg ville da sige at udover størrelsen er der helt klart salt til forskel. Ferskvandshave anyone? I min bog er en ferskvandsforekomst højst en sø.

Enkelte saltvandssøer findes dog men altid pga særlige geologiske forhold. Hvornår det så er en saltvandssø eller et hav må nok afhænge af størrelsen.
Gravatar #15 - Taxwars
8. jan. 2010 14:54
#3
Man har opdaget at polerne på mars også er begyndt at smelte som på jorden. Men NASA siger det er 'andre årsager' - andre årsager end mennesker? Det må man vel gå ud fra!
Gravatar #16 - rmariboe
9. jan. 2010 05:58
#14 << Hurtigt gæt: For at være (del af et) hav, skal det have indløb af havvand eller adskille kontinenter :)

Google foreslår http://www.google.com/search?hl=da&lr=&rls...

#15 << Tjah, begyndt smeltningen før eller efter menneskehedens opståen? :)
Gravatar #17 - LinguaIgnota
9. jan. 2010 07:29
Taxwars (15) skrev:
#3
Man har opdaget at polerne på mars også er begyndt at smelte som på jorden. Men NASA siger det er 'andre årsager' - andre årsager end mennesker? Det må man vel gå ud fra!

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/02/070228-mars-warming_2.html skrev:
The conventional theory is that climate changes on Mars can be explained primarily by small alterations in the planet's orbit and tilt, not by changes in the sun.

"Wobbles in the orbit of Mars are the main cause of its climate change in the current era," Oxford's Wilson explained.

All planets experience a few wobbles as they make their journey around the sun. Earth's wobbles are known as Milankovitch cycles and occur on time scales of between 20,000 and 100,000 years.

These fluctuations change the tilt of Earth's axis and its distance from the sun and are thought to be responsible for the waxing and waning of ice ages on Earth.

Mars and Earth wobble in different ways, and most scientists think it is pure coincidence that both planets are between ice ages right now.

"Mars has no [large] moon, which makes its wobbles much larger, and hence the swings in climate are greater too," Wilson said.
Gravatar #18 - warlock
9. jan. 2010 13:43
[url=http://]
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login