mboost-dp1

newz.dk

Forbrugere snydt for 750 millioner kroner for falsk software

- Via Computerworld DK - , indsendt af ktg

I USA har FBI noteret sig et stadigt stigende antal forsøg på at snyde folk, som surfer på nettet, til at købe falske softwareprodukter.

Det er typisk “antivirus-programmer”, som folk snydes til at købe, ved at der dukker advarsler op på deres skærme, når de surfer rundt på nettet. Advarslerne ligner mere eller mindre ægte fejlbeskeder og anbefaler at købe et program for at fjerne faren, der advares om.

Det såkaldte “scareware” er blevet så udbredt, at FBI vurderer, at amerikanerne er blevet snydt for over 150 millioner dollars. Softwaren, man køber, er som regel ubrugelig eller decideret skadelig malware, som henter yderligere programmer ned, der inficerer ens computer.

Det er ikke kun, hvis man surfer på nettets mere lyssky sider, man kan støde på “advarslerne”. Flere gange har fupmagerne bag programmerne enten købt reklameplads på kendte netværk eller hacket sig ind på dem.





Gå til bund
Gravatar #1 - webwarp
14. dec. 2009 14:46
Det eneste overraskende her er for mig, at det 'kun' skulle være for 750 mio kr. - For det er godt nok ufattelig mange som man kommer forbi, hvor de har installeret sådan en omgang fup antiviurs eller fup spyware "Vi har nu fundet 12 virus, klik her for at få dem fjernet mod sølle 100 dollar ..
Men måske FBI skulle bruge mere tid på at gøre noget ved problemet end at lave statistik over det :) ?
Gravatar #2 - Windcape
14. dec. 2009 14:48
webwarp (1) skrev:
Men måske FBI skulle bruge mere tid på at gøre noget ved problemet end at lave statistik over det :) ?
Typisk er grunden til de har statestik, fordi de forsøger at bekæmpe det? ...
Gravatar #3 - webwarp
14. dec. 2009 14:51
#2 mkay er mit indtryk at myndighederne ofte har mere travlt med at lave disse statistiker end at forsøge at gøre noget ved problemet..
Gravatar #4 - searchia
14. dec. 2009 15:23
Advarslerne ligner mere eller mindre ægte fejlbeskeder, og anbefaler at købe et program for at fjerne faren, der advares om.


Ja og et almindeligt antivirus anbefaler jo også til at købe et program.

Nogle gang må folk lige tænke sig om en ekstra gang
Gravatar #5 - nomissenrojb
14. dec. 2009 16:27
Jeg vil også et eller andet sted mene at folk selv er ude om det!

Men på den anden side ved jeg jo også hvad jeg skal lede efter.
Gravatar #6 - The Professionel
14. dec. 2009 16:44
Never underestimate the power of stupid people in large groups..! ;-)
Gravatar #7 - Mort
14. dec. 2009 16:44
Jeg forstår ikke hvorfor det kan være svært at sætte en stopper for problemet, for FBI. Salget af de falske antivirus programmer må jo høre ind under bedrageri og de må jo kunne spore hvorhen pengene flytter sig når man køber en af de omtalte programmer.
Gravatar #8 - Drystin
14. dec. 2009 16:50
Hvordan kan folk være selv ude om det, hvis de ikke ved bedre?

Man glemmer hurtig at der faktisk er folk der ude, som ikke har den fjerste ide om, hvad nettet byder af ubehagligheder, men man høre alligevel i tv radio og andre former for kommunikation at man skal få et anti virus program, når man så ser en reklame/scareware er det meget logisk der er folk der hopper på.
Hvad skulle de ellers gøre.

Gravatar #9 - The Professionel
14. dec. 2009 16:55
Drystin (8) skrev:
Hvordan kan folk være selv ude om det, hvis de ikke ved bedre?

... når man så ser en reklame/scareware er det meget logisk der er folk der hopper på.

Hvad skulle de ellers gøre.


De skal gøre nøjagtigt som de gør når de køber alt muligt andet,,, undersøg markedet..!
Gravatar #10 - terracide
14. dec. 2009 17:11
Breaking news:

De fleste folk aner ikke hvad de laver foran skærmen på deres computer...big surprise *host*
Gravatar #11 - The Professionel
14. dec. 2009 17:26
#10 - Selvom vi antager det (som i et vist opfang nok er korrekt), så synes jeg stadig ikke det giver meget mening.

Der er ingen logisk grund til at tro, at en husmor der ugentligt bruger flere timer på at pløje sig igennem diverse reklameblade for at finde det billigeste sted at købe daglige forbrugsvare som hakket kalv og flæsk, mælk og lørdagsslik, pludseligt foran en computer, bare køber det første der popper op?!?!

Folk er villige til at gå i flere forskellige forretninger for at spare 20kr på den CD de ønsker sig, men foran computeren hiver de bare Dankortet op af lommen og betaler?!?!

Jeg forstår det simpelthen ikke, og jeg kan ikke finde en logisk grund til at dette åbenbart er tilfældet....???
Gravatar #12 - sunear
14. dec. 2009 17:48
#11:
Jeg tror faktisk godt, det kan lade sig gøre. Mange har den der idé, "jamen, er det så meningen jeg skal sige ja?" Og det handler jo netop om, at folk ikke kan skelne mellem skidt og kanel.
De ser en computer som noget, der ubetinget skal virke, og tænker ikke over, at den ligesom så meget andet kræver forståelse for at kunne bruge. Du er nødt til at have forstået lidt af idéen.
Du lærer jo også teori når du skal have kørekort.
Gravatar #13 - eliasr
14. dec. 2009 18:06
#1
nej FBI behøves såment ikke at gøre noget. folk skal bare lære at genkende scams og så bruge google.

#12 rigtigt, på den anden side, derer sku også folk der køber ph lamper til over 40 k... fatter ikke at de gider. måske er der bare nogle mennesker der har for mange penge og dårlige analyse evner
Gravatar #14 - webwarp
14. dec. 2009 18:56
#13 så vi skal bare legimitere kriminalitet.. Ej vi må være bedre end det, og de er altså ca. 1 mia. internet brugere, det vil være naivt at få samtlige af disse uddannet til at kunne håndtere samtlige af de efterhånden mange scams som der er - og ikke mindst løbende kommer...

Selvfølgelig vil jeg give det ret at det også er en vigtig del, men de her med antivirus synes jeg virker mere troværdige end de emails med at nu har du vundet 50 mio.. O g dem er der stadig folk der hopper på, så klart eksempel på at det desværre i øjeblikket er håbløst at forvente at det skal være den enkeltes eget ansvar...
Gravatar #15 - fastwrite1
14. dec. 2009 18:57
Jeg synes det er endnu mere amoralsk at nogle hjemmesider siger ok til at vise sådanne reklamer, fordi de lige tjener en ekstra skilling.

Men igen - den kloge narrer den mindre kloge.

Jeg har brugt lang tid på at forklare mine forældre at de ikke skal hoppe på den slags "du har 12 virus på din computer".

Måske mere information/oplysning kunne være vejen frem.
Gravatar #16 - anazonda
14. dec. 2009 20:01
fastwrite1 (15) skrev:
Måske mere information/oplysning kunne være vejen frem
...

Desværre er jeg bange for at det lige precis ville hjælpe... ingenting...

Både herhjemme og i USA er der masser af oplysning fra steder, som mange stoler ubetinget på (DR/TV2 Nyhederne og CNN), men alligevel er det som om at flok bare stoler ubetinget på at "Ja" og "Bliv Beskyttet" er uhindret positive ord.

Den eneste måde er at de prøver at blive røvrendt noget så eftertrykkeligt at de på den hårde måde forstår, at den slags meddelser er internettets version af skolegårdens bøller der narrer dine middags penge ud af dig.

Det er så selvfølgelig bare min mening.
Gravatar #17 - Jonas
14. dec. 2009 20:39
Det ligger i menneskets natur at vi stoler på det vi kender.

Hvis fru Larsen på 55 smutter ind på KomOgVind, eller bingobangoslottet - hvor hun engang vandt 35 kroner og en næsten kvart snaps. Så stoler hun ubetinget på dem..

Hvis denne side pludselig vælger at advare hende mod virus via et 468 x 60 pixels 'advarselsskilt' placeret overalt på skærmen, ja´mon ikke så lige hun klikker.... og ofte er du så heldig at det står på dansk.. og hvis vi kan læse hvad der står.....så passer det!..

Det er det samme med tv-shop og lignende advertisering - hvis indpakningen er god, så sælger lortet. Chuck Norris kan sælge alt, sikkert fordi han er så lækker...
Gravatar #18 - mcgreed
14. dec. 2009 21:05
Internet providers skulle blot lave en hjemmeside med checkspørgsmål angående spammails, virus og almindelig sikkerhed, hver gang en husstand få en ny linie, og hvis man får nogen af spørgsmålene forkerte, så får de en lille gemgåning af hvad de svarede forkert på, og først når de har alle svar rigtige, vil deres forbindelse få afgang til resten af verden.

På den måde kan forbruger lærer de basale ting angående internet, uden af lærer det ved fejl som koster dem penge og data.
Gravatar #19 - Jonas
14. dec. 2009 22:32
#18
Så du mener at TDC m.fl. skal lære folk aldrig at tro på reklamer på nettet?? eller at man ikke må tro på reklamer for virusscannere...

Du kan ikke lære fru Larsen at skelne en rigtig reklame fra en falsk ved at sætte prik sort prik i 5 cirkler efterfulgt af to flueben i firkanter...
Erfaring med nettet, samt almindelig sund fornuft, det er hvad der skal til... og det fås ikke på dåse!!

Det er op til folk selv at tænke sig om, hvis ikke de kan begå sig på nettet må de enten holde sig væk (altså nul bingo), eller tage konsekvensen. -300 dask på kontoen, og en lesson nærmere en sund fornuft.

Desuden betyder en smule selvinstalleret adware altid en ekstra skærv (og et dejligt smøret smil bag disken) til den lokale pc-pusher, og ham støtter jeg.
Gravatar #20 - mcgreed
14. dec. 2009 23:30
#19
Tror nu alligevel man kan få folk til at tænke sig lidt mere om inden de gør noget dumt, f.eks. ved de typiske nigerian breve, "NEJ! Der er ikke nogen som giver dig 10 millioner! Fat det!" <-- i en pyntet version til lille olga. Det handler om at få folk til at BRUGE fornuften, hvilken i mange tilfælde de ikke gør, men blot tror blindt på hvad de bliver fortalt. Efter sådan et 'tjek' så kan de ikke forsvare sig med at være naive, så er de blot dumme.
Gravatar #21 - ufomekaniker2
15. dec. 2009 00:33
searchia (4) skrev:
Ja og et almindeligt antivirus anbefaler jo også til at købe et program.

Nogle gang må folk lige tænke sig om en ekstra gang


Du får det nærmest til at lyde som om at det er ok at lave scareware. Ellers var der ingen grund til at man skulle tænke sig om. hehe
Gravatar #22 - AcidCrow
15. dec. 2009 09:43
Ud fra hvad der popper op, bliver dem der laver disse scams også bedre og bedre, og som andre skriver står det nu også på dansk.

Det ser ret godt ud med en nærmest perfekt kopi af fx Windows XP, hvor der står et "windows" program og finder ud af at den er gal virus, heste og what not, og at brugeren absolut bliver nød til at hente en ny opdatering ned ved at følge et link.

Så er det klart at der er nogen der bliver snydt til at klikke, når de bliver skærmt af røde advarsler i noget der ligner deres styresystem.

Til gengæld er det meget sjovt at få denne popup i en Safari browser på sin Mac ;) Se det er god humor!
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login