mboost-dp1

Shutterstock

Facebook anklages for at tillade sexistisk jobannoncering

- Via BBC News -

Facebook er blevet beskyldt for at bryde ligestillingsloven grundet selskabets måde at håndtere jobannoncer, oplyser BBC News.

Ifølge kampagnegruppen Global Witness er det ikke lykkedes at forhindre en diskriminerende målretning af annoncer, eftersom Facebooks annonce-algoritme var forudindtaget i at vælge, hvem der ville se dem.

En undersøgelse foretaget af Global Witness viser, at jobannoncer for mekanikere primært blev set af mænd, mens jobannoncer for børnesygeplejersker næsten udelukkende blev set af kvinder.

Global Witness indsendte to jobannoncer til Facebook med krav om, at den ene skulle være målrettet kvinder, mens den anden skulle vises til alle over 55 år. Begge annoncer blev godkendt til offentliggørelse, selvom Facebook bad organisationen om at sætte kryds i en boks, der sagde, at den ikke ville diskriminere disse målgrupper.

“Vores systemer tager højde for forskellige former for information for at prøve at vise folk annoncer, de vil være mest interesserede i,” siger Facebook.

I 2019 blev der anlagt en retssag i USA omfattende boligrelaterede annoncer på Facebook, som US Department of Housing and Urban Development påstod var diskriminerende i forhold til etnicitet.

Den sociale mediegigant har siden aftalt, at den ikke vil tillade diskriminerende annoncer af denne art i USA og Canada, og at den undersøger at gøre tilsvarende for målretning af job-, bolig- og kreditannoncer i andre lande.

“Det faktum, at det er muligt at gøre dette på Facebook i Storbritannien, er yderst chokerende,” lyder det fra Naomi Hirst, der ledede Global Witness’ undersøgelse.

Gå til bund
Gravatar #1 - nwinther
9. sep. 2021 12:00
Jeg skal være den sidste til at forsvare facebook. Men hvis jeg har et produkt, f.eks. inkontinensbind til mænd, vil det ikke give mening, ikke at sætte en aldersvariabel op, en kønsvariabel og sikkert også andet.

Jeg har svært ved at se, hvem der er skadelidte. Det er jo ikke umuligt eller forbudt for en kvinde, at søge et mekanikerjob. Men det er nok ikke på sygeplejeskolen, man skal lægge indsatsen. Skulle der være en børnesygeplejerskestuderende, som gik med en mekaniker i maven, ville hun nok søge stillingen af egen kraft.

Det andet giver jo også en masse støj med uvedkommende reklamer.
Gravatar #2 - arne_v
9. sep. 2021 14:56
Grundliggende må man jo bestemme sig for om man vil tillade målrettede reklamer eller reklamer skal være tilfældige.

Umiddelbart tror jeg at både Facebook, de firmaer der reklamerer på Facebook og brugerne af Facebook foretrækker relevante og dermed også målrettede reklamer fremfor tildfældige reklamer.

Hvis vi siger at vi accepterer målrettede reklamer fordi de er relevante og vi antager at Facebook er nogenlunde kompetente (det er en rimelig antagelse at et firma er kompetent indenfor et område der betyder milliardindtægter for dem), så er jeg skeptisk overfor historien.

Det giver åbenlyst mest mening at vise en job annonce for folk som er kvalificeret til jobbet. Man viser mekaniker job til folk som er uddannet mekaniker og man viser sygepljerske jobs til folk som er uddannet sygeplejerske.

Der er ikke meget pointe i at vise mekaniker jobs til sygeplejersker og sygeplejerske jobs til mekanikere. De er ikke kvalificeret til at søge.

Resultatet af deres undersøgelse var:


Of the people shown an ad for:

mechanics, 96% were men
nursery nurses, 95% were female


Hvis man mener at reklamer skal vises tilfældigt så er der jo noget galt da tallene afviger meget fra 50%.

Men vi antager jo at der skal vises målrettede/relevante reklmaer.

Og de rigtige spørgsmål er derfor om:

- andelen af mænd der er blevet vist reklame for mekaniker job er større end andelen af mænd blandt uddannede mekanikere

- andelen af kvinder der er blevet vist reklame for sygeplejerske job er større end andelen af kvinder blandt uddannede sygeplejersker

Hvis ikke, så er der ikke noget belæg for at kritisere Facebooks reklame algoritmer (vi har stadigvæk en forudsætning om at reklamer kan være målrettede/relevante og ikke skal være tilfældige).

Alene den kendsgerning at tallene for kønsfordelingen indenfor uddannelseskategorierne ikke er angivet tyder på at analyse evnen ikke står mål med den moralske forargelse hos afsenderne.Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login