mboost-dp1

unknown

Europæisk gennembrud i litografi-teknologi

- Via PhysOrg.com - , redigeret af Pernicious

Intel bruger i øjeblikket store summer penge, på at forske i den næste generation af litografisk teknologi. Litografi er den teknologi der bruges til at fremstille chips med og for at komme ned i stadigt mindre transistorstørrelser, skal fremstillingsmetoderne hele tiden forbedres. Lige nu er det specielt størrelserne under 50 nanometer man går efter.

Problemet med den teknologi Intel arbejder på, kaldet Extreme Ultraviolet Light (EUVL), er at den vil være meget dyr at bruge. Selv efter 15 års forskning og millioner af dollars er teknologien end ikke klar til brug.

En række europæiske forskere har under SOUVENIR projektet, opfundet en metode der er langt billigere og er allerede kommet ned i 10 nanometers størrelse.

Metoden forskerne er kommet frem til, kan endnu ikke bruges til massefremstilling, men de mener ikke at de er ret mange år fra dette mål. Indtil videre har forskerne, i forhold til Intel, kun brugt 3 år på udviklingen af deres teknologi.





Gå til bund
Gravatar #1 - Norrah
30. aug. 2005 09:58
Hvis en masseproduktions maskine kun koster en 1/10 af hvad en af deres nye maskiner gør, jamen så kan det da være det kommer til gode hos os senere...!! glæder mig til en endnu billigere cpu der kan meget meget mere....
Gravatar #2 - Windcape
30. aug. 2005 09:59
Er der overhovedet nogen ide i at forske i denne teknologi ?
Burde man ikke gå væk fra transistorer , til noget mere smart f.eks. kvantecomputere ?
Gravatar #3 - duckfighter
30. aug. 2005 10:03
#2 > ja for dælen, hvorfor har de da ikke tænkt på det?
Gravatar #4 - XorpiZ
30. aug. 2005 10:10
#3

OT:

Hva sker der lgie for dig? Du har rated en helvedes masse indlæg som flamebait idag?
Gravatar #5 - thure
30. aug. 2005 10:42
Sidst jeg tjekkede var litografi en metode at trykke billeder på med olie eller blæk (eller maling, som vi brugte i folkeskolen).

Litografi-presse
Gravatar #6 - bjarkehingrumme
30. aug. 2005 11:29
#5 Det er fuldstændigt samme princip. Man bruger en skabelon til at dække de dele af substratet man ikke skal behandle, og kan så ætse/pådampe whatever på resten.

Bortset fra det er det interessant at nyhedsteksten intet fortæller om selve metoden, men kun at Intels metode er dyr og besværlig.

Ved normale metoder lægger man masken oven på resisten. Det har den bagdel at lyset efter diffraktion i masken har hele resisttykkelsen at sprede sig ud i.
Princippet her er at man presser masken helt ned igennem resisten, så alle diffraktionsproblemer bliver minimeret.
Gravatar #7 - mrmorris
30. aug. 2005 11:32
#6 Mener Intel har været nød til at benytte nogle komplekse trin med brug af interferens-masker, for at komme ned på den bølgelængde de har brug for til at lave wafers på 45nm process.
Gravatar #8 - bjarkehingrumme
30. aug. 2005 11:38
#7 Ja, og det er nemlig alle de krumspring man arbejder sig uden om her. Der er to ting der afgør hvor bredt en foton rammer på resisten: Afstanden fra sidste diffraktionshændelse, og bølgelængden. Intel forsøger at forkorte bølgelængden (interferens er et yderligere krumspring for at koncentrere "bølgeelementet" af fotonerne på områder mindre end en fotons "udstrækning"), og den omtalte metode forkorter afstanden op til diffraktionshændelsen.
Gravatar #9 - mrmorris
30. aug. 2005 11:42
#8 Adskiller Intel's komplekse metode sig så væsentligt fra AMD/IBM's? De sidstnævnte benytter jo SOI og Strained Silicon hvilket Intel har udtalt, er for dyrt i forhold til gevinsten. Man må vel antage at AMD/IBM/TSMC har lignende ~50nm litografi-projekter i gang.
Gravatar #10 - TullejR
30. aug. 2005 12:58
mig bekendt kunne man ikke lave chips mindre i dag eftersom at kobberet ville smelte, og løsningen derfor var carbon nanotubes?
Gravatar #11 - bjarkehingrumme
30. aug. 2005 16:39
#9 Jeg er ikke ligefrem ekspert på området, men jeg tror du blander tingene sammen. Strained silicon og SOI har at gøre med hvor små transistorerne kan være hvor de stadig fungerer elektrisk (dvs man forsøger at minimere lækstrømme, parasitkapacitanser etc.). Litografien går ud på hvor småt man kan tegne sine kredsløb.
#10 det er vist en røver.
Gravatar #12 - ZOPTIKEREN
30. aug. 2005 16:47
#6
Det er vel måske fordi Net_Srak enten ikke har den videre interesse eller indsigt i litografi til at skrive nyheden mere teknisk, eller også er det bare fordi han holder det på et plan så i hvert fald 99,99% af brugerne fatter noget som helst af nyheden og den 1/10.000-del, der studerer/arbejder med noget fysik selv kan fedte videre via linket?

#9/10
Her er jeg enig med BHG.
Gravatar #13 - bjarkehingrumme
30. aug. 2005 17:00
#12 Tjah, jeg syntes i hvert fald at den nye version af nyheden fint klarer at give et overblik uden at blive for teknisk. Det pudsige ved den gamle var at der blev forklaret om Intels metode, mens der var meget lidt om selve den nye metode.

Kan nyheder for nørder overhovedet blive for teknisk?
Gravatar #14 - ZOPTIKEREN
30. aug. 2005 19:01
#13
Ahh. Jeg anede slet ikke nyheden var blevet lavet om.

Teknisk... Mjah.... De fleste herinde er vel computernørder og ikke sciencegeeks? Nørd er vel et ret vidtrækkende begreb.
Gravatar #15 - DennisR
31. aug. 2005 10:41
Litografi er billedlære ... modparten til typografi som er læren omkring tekst.

Alle normale tryksager(offset-tryk) er lavet af små punkter, som er dannet ved at belyse en trykplade med en lysfølsom overflade gennem en film med små huller i, alt efter hvordan ens tryksag nu skal se ud. Derefter fremkaldes pladen så der kun er punkterne tilbage ... en lignende teknik bruges bl.a. når man laver printplader, hvor det bare er det ubeskyttede kobber der ætses bort med en syre.

Håber det giver lidt bedre forklaring på hvad litografi er.
Gravatar #16 - bjarkehingrumme
31. aug. 2005 14:21
#15 for at gå fuldstændig i fluekneppermode betyder lito (=noget med sten, klipper el. lign) grafi (noget med ja - grafik) simpelt hen at trykke. Navnet kommer fra den gang man brugte en hård (lito-delen) form til at overføre mønstret. Chipsfremstilling og kartoffeltryk for den sags skyld går også ind under litografi.
Gravatar #17 - mrmorris
31. aug. 2005 15:51
...chipsfremstilling og kartoffeltryk for den sags skyld går også ind under litografi.

Ja, jeg går også, som så mange andre og venter utålmodigt på at Kim's frigiver Tortilla chips på 65nm processen. :D
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login