mboost-dp1

SXC - happe

EU-kommisær vil afskaffe roaming i Europa

- Via UPI - , indsendt af thimon

Igennem de seneste år er priser på telefoni og data i EU-landene faldet på baggrund af regler vedtaget af EU-kommissionen. Står det til EU-kommissæren Neelie Kroes, så skal der slet ikke være noget som hedder roaming i EU.

I et nyt forslag anbefaler hun, at der i stedet for 27 nationale telemarkeder kun er ét, så den europæiske forbruger ikke skal bekymre sig over, hvor de anvender deres mobile bredbånd.

Forslaget præsenterede Kroes i en tale til udvalget IMCO (Internal Market and Consumer Protection), hvor hun også påpegede, at hun gerne så forslaget vedtaget inden påsken næste år, hvor der er valg til Europaparlamentet.

Ikke overraskende har telebranchen reageret skeptisk over for forslaget. Organisationen GSMA, der har over 800 medlemmer fra teleindustrien, udtaler, at de mener Kroes skal holde sig fra at komme med sådanne forslag, der er med til at forvirre branchen.





Gå til bund
Gravatar #1 - -N-
4. jun. 2013 06:33
Nøj det kunne være fedt, tænk den konkurrence der ville komme, men mon ikke teleselskaberne "overtaler" politikerne til at komme på bedre tanker til nogle af de der møder, hvor der lovgivet om, at der ikke må tages referat eller videregives informationer. De møder som landbrugssektoren og kemiindustrien er gode til at holde med EU politikerne :-D
Gravatar #2 - BrianB
4. jun. 2013 06:55
Det er jo i min mening for åndsvagt, for nogen skal jo betale for regningen og det vil så sige bl.a, os der ikke rejser / ikke rejser så meget.
Gravatar #3 - TuxDK
4. jun. 2013 06:58
#2

Hele ideen er at trafikken mellem selskaberne, slet ikke koster i nærheden af den pris de tager for roaming.
Gravatar #4 - Ivpiv
4. jun. 2013 07:05
Man kunne også bare afskaffe grænserne og bare lave et land..

Kalde det "The United States of Europe"

Kunne man sagtens.. Altså i teorien kunne man godt hvis man ville, men vil man nu også det?
Gravatar #5 - Jim Night
4. jun. 2013 07:18
#4 Bare rolig. Det skal nok komme i løbet af et par generationer, HVIS altså euro samarbejdet overlever krisen...

#2 Du betaler også et fast beløb (sådan ca.) i skat til andres børns undervisning, lægeregninger osv. Er det også for åndsvagt?
Gravatar #6 - Yilar
4. jun. 2013 07:19
Lyder som en god ide, man kunne passende lave et tillægsabonnement, som folk der ønskede dette kunne betale, for at lave en mere naturlig overgang.
Gravatar #7 - TuxDK
4. jun. 2013 08:13
#5

Det er da overhovedet ikke det samme, det var da noget af en sammenligning at lave.

At være en del af et samfund, og betaling hertil, sammenligner du med omkostninger i et tele selskab?

Kapitalisme vs socialisme.

Selvfølgelig skal tele selskaberne tjene på deres produkter, men det er flere gange bevist at de tager enorm overpris for roaming.
Og netop tele trafik mener mange er en vigtig del af vores infrastruktur.

Yderligere vil jeg lige gøre opmærksom på at jeg på intet tidspunkt kaldte det "åndssvagt".

Til selv samme pointe, kan jeg sige at jeg ikke enig i dette forslag om at fjerne roaming. Ikke fordi at jeg synes at roaming er en god idé, men jeg synes ikke det er EU der skal bestemme det.
Gravatar #8 - Lynge
4. jun. 2013 08:31
#7 Men hvis du ikke mener EU skal bestemme det, hvem skal så?

Det er vel lige netop en ting som denne man skal bruge et centralt styret EU for at gennemføre?
Gravatar #9 - TuxDK
4. jun. 2013 08:42
#8

Spørgsmålet er hvorfor SKAL det gennemføres?

Skal EU have lov til at gå ind og direkte sige "i må ikke have det her produkt, det skal være gratis, eller noget nær, for alle borgere".

Essentielt går de jo ind i den private sektor og fjerner et lukrativt produkt.

De har allerede sat minimums taksten ned, hvilket jo som sådan er i orden, nu vil de have den endnu længere ned ved at afskaffe roaming prisen og kun benytte lokal takst.

Jeg ved ikke helt selv hvor jeg står på området, det er bare stof til eftertanke og føder til debat.
Gravatar #10 - Remmerboy
4. jun. 2013 09:13
#9
Det har vist sig at konkurrencen ikke virker på telemarkedet. Derfor har eu gennemtrumfet prisnedsættelser. Telemarkedet konkurrerer stadigvæk ikke, så nu vil eu så tvinge prisnedsættelse igen.
Når det frie marked er sat ud af spil, så må regeringen/regeringerne træde til.
Gravatar #11 - pbol01
4. jun. 2013 09:14
En stats opgave er at regulere når folk og virksomheder ude i samfundet ikke opfører sig med respekt og forståelse over for hinanden. Så at EU slagter teleindustrien, ser jeg kun som positivt i den kontekst.
(Der er er så andre ting EU har gang i, der ikke er så smukt...)
Gravatar #12 - Nåkja
4. jun. 2013 09:46
Jeg håber bare at vi ikke ender med amerikanske tilstande, hvor to udbydere er blevet så store at de har kunnet trumle de små ned. Der skal virkelig noget styring til.
Gravatar #13 - ibyte_dk
4. jun. 2013 10:10
Roaming er latterlig, og teleselskaber får forhåbentlig ikke ret meget ud af det. Hvis jeg er i udlandet, køber jeg et taletidskort. 0 roaming og 0 ekstra telefonregning.
Gravatar #14 - Dr_Mo
4. jun. 2013 10:32
Spørgsmålet må jo være, om EU skal hjælpe teleselskaberne eller lade dem lide som alle andre selskaber der har ignoreret internettet. Det ender med at alle dropper mobiltelefoni fra teleselskaberne og får udelukkende internet fra selskaber der specialiserer sig i data og bruger Skype og andre apps til kommunikation. Lær nu af andre der ikke har tilpasset sig internettet. Det her ligger måske stadig 10+ år i fremtiden, men det ser ikke ud til at teleselskaberne vil ændre på noget som helst uden "hjælp" fra EU og lige pludseligt er det for sent.
Gravatar #15 - duppidat
4. jun. 2013 12:01
#13 Du ville blive overrasket over antallet af virksomheds telefon opkald der bliver foretaget vha roaming.

#9 Pointen er jo netop at disse selskaber ikke arbejder i et konkurrence miljø. De vil blot malke kunderne mere, istedet for at konkurrere.

Ydermere så er teorien også, at når kunder fra Danmark besøger Tyskland og betaler roaming, så besøger kunder fra Tyskland også Danmark og betaler roaming - dermed udlignes det, sådan nogenlunde.

Tænk hvis du kunne tage din tlf med til Frankrig på ferie. Eller lave en "road trip" med vennerne og bare slå GPSen på telefonen til hele vejen.
Gravatar #16 - TuxDK
4. jun. 2013 12:08
#15

Hvad har GPS med roaming at gøre?
Med mindre du snakker om A-GPS, så er GPS helt uafhængigt af GSM netværk.
Gravatar #17 - Törleif Val Viking
4. jun. 2013 12:09
EU's begrundelse er jo netop at roamingpriserne hindre det frie marked i Europa og tror jeg faen med de priser. Selvom det er blevet meget bedre de seneste par år synes jeg stadig ikke det er sjovt at ringe til arbejdsgivere i andre lande selv når prisen "kun" er 2-3kr per minut.

Forleden stod jeg i sverige og skulle finde en firma mail (vi har ikke firma telefon) og med udsigt til 6kr/Mb gider man knapt nok.

Hvis du rejser bare en lille smule over grænserne hver måned vil det hurtigt blive meget dyrt med det par små opkald, sms'er og en mail med ens flybillet.

#16
Tror han tænker på at bruge GPS navigation uden offline kort.
Gravatar #18 - bjerh
4. jun. 2013 13:23
#14 Man skal vel stadig have internet af... bum bum.. Ja! Teleselskaberne!

#16 Et GPS-signal er ikke pisse sjovt, hvis ikke man kan bruge det sammen med et kort. Sjovt nok kræver det at man har en dataforbindelse - med mindre det er downloadet på forhånd, men vi skal gerne derhen hvor vi kan leve i skyen og ikke skal hente kort bare fordi vi er i udlandet.
Gravatar #19 - TuxDK
4. jun. 2013 13:25
#16

Netop hvis man er i udlandet, er offline kort et stor fordel.
Der er ikke altid skide god dækning, eller det koster en formue.

Hvis man ved hvor man skal hen, tager det få minutter at pre-loade hele områder, eller hele landet, til sin telefon.
Gravatar #20 - idiotiskelogin
4. jun. 2013 15:13
Ivpiv (4) skrev:
Man kunne også bare afskaffe grænserne og bare lave et land..

Kalde det "The United States of Europe"

Kunne man sagtens.. Altså i teorien kunne man godt hvis man ville, men vil man nu også det?


Grænserne er nedlagte, schengen samarbejdet sikrer at vi kan blive belemret med polske tyveknægte og turistbusser fyldt med tiggere.

Folk fra lande med lav skat og uden det samme sociale sikkerhedsnet som Danmark, kan rejse til Danmark og arbejde nogle måneder til dumping løn og så rejse hjem med mange penge på lommen(i forhold til hvor de kommer fra) og underminere vore system. Vi kaster så også lige børnepenge efter dem.

Så vi har vel allerede Europa's forenede stater på så mange områder at vi kan vel lige så godt få fjernet de sidste forhindringer og få ensrettet det offentlige, skatte og afgiftssystemerne.
Gravatar #21 - Bjarni
4. jun. 2013 17:09
TuxDK (7) skrev:
Til selv samme pointe, kan jeg sige at jeg ikke enig i dette forslag om at fjerne roaming. Ikke fordi at jeg synes at roaming er en god idé, men jeg synes ikke det er EU der skal bestemme det.



Sådan ville jeg også mene, hvis det var sådan forslaget var. Men det er nok mere teleindustrien der vælger at formulere det sådan. Forslaget lød:


Nyheden (0) skrev:
I et nyt forslag anbefaler hun, at der i stedet for 27 nationale telemarkeder kun er ét, så den europæiske forbruger ikke skal bekymre sig over, hvor de anvender deres mobile bredbånd.



Det er ikke helt det samme som at fjerne roaming og derfor sige roaming skal være gratis. Det er at omdefinere områderne. I princippet er forslaget ikke helt dumt, men det ville nok være bedre, hvis man gjorde halvt sådan og halvt som man gør i dag.

Altså til fremtidige GSM-licenser kan man udstede 50% af frekvenserne som nationale licenser (og derved skabe konkurrence på det lokale marked) og 50% af frekvenserne som europæiske licenser (og derved skabe roamingfrie operatører på tværs af grænser). Som altid skal der være krav i licensbetingelserne der tager højde for diverse faremomenter ved modellen.

Det her har altså ikke nødvendigvis noget med at gå ind på det eksisterende marked og ændre i produkterne, men hvordan man bør udfærdige fremtidige licensauktioner. Som altid lejer operatører kun en licens i en given periode og derefter er de i princippet "out of business". Det kan tænkes nogen skal lave strategisk samarbejde på tværs af grænser, opkøbe hinanden eller fusionere for at forblive i business. Men verden forandrer sig, og det bør selskaber også.
Gravatar #22 - lorric
4. jun. 2013 20:41
Er det kun mig, der læser titlen som om at roaming skal forbydes? Altså hvis du er udenlands, så er det bare ærgerligt - EU har forbudt datakommunikation over grænserne!
Gravatar #23 - Dr_Mo
4. jun. 2013 22:50
bjerh (18) skrev:
#14 Man skal vel stadig have internet af... bum bum.. Ja! Teleselskaberne!

For det første: hvem siger det? Mr. "I can see into the future"? Ja, nu var fx Wimax ikke den store succes, men hvad der vil ske 10+ år i fremtiden, vil jo kun tiden vise.

For det andet: hvem går pengene til, ved brug af internet fremfor mobiltelefoni? Netop: Skype. Allerede nu er nogle teleselskaber ved at se truslen og ved at indføre ekstra betaling for at bruge specifikke dele af internettet, i første omgang Skype, som jo stadig består af data i form af 0'ere og 1'ere og strider mod netneutraliteten. De kan risikere at netneutraliteten skal overholdes ved lov også står det rigtigt skidt for dem. Det er altså ikke en trussel de ikke er klar over. Jeg kan selvfølgelig godt tage fejl med min forudsigelse, men det er ikke noget nyt med selskaber der adapterer sig alt for sent til internettet og taber på det.
Gravatar #24 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
5. jun. 2013 04:04
Inden folk begynder at brokke sig mere over roooming priser, så vil jeg påpege at de er faldet gevaldigt over de seneste par år!

Mht til GPS/mail - jeg har 1.000 mails liggende på telefonen, og har offline kort over DK/Tyskland (har endda to offline over dk) - det har ikke kostet mig en skid.

Desuden, så har mit teleselskab nogle rimelig fair priser - endda hvis jeg vil have flatrate når jeg er i udlandet - så jeg rooomer gerne, og ofte ...

- og så kan jeg ikke fordrage folk der ikke kan udtale ordet roaming >_<
Gravatar #25 - FritzFarlig
5. jun. 2013 05:43
BrianB (2) skrev:
Det er jo i min mening for åndsvagt, for nogen skal jo betale for regningen og det vil så sige bl.a, os der ikke rejser / ikke rejser så meget.


Du mener ligesom du i dag betaler for at jeg ringer fra jylland til sjælland, mens du kun ringer til din nabo.
Gravatar #26 - FritzFarlig
5. jun. 2013 05:49
TuxDK (3) skrev:
#2

Hele ideen er at trafikken mellem selskaberne, slet ikke koster i nærheden af den pris de tager for roaming.


Ja, men hvis de mister indtægt på roaming, er en logisk konsekvens, at de så må hæve takseringen på indlandskald for at holde den gennemsnitlige taksering på ca. samme niveau. Det er det der menes, tror jeg.
Gravatar #27 - Unbound
5. jun. 2013 07:31
#26
Hvis man fortsætter lidt på den tankegang, så må det jo betyde de ikke har profit på indenlandstakster. Da de dækker deres tab, ved at overtaksere udenlandstakster for at kunne konkurrere bedre på det lokale marked.

#0
Problemet med udenlandstakster, hvilket egentligt er det der snakkes om, er prisen ikke bestemmes af dit eget teleselskab. Prisen sendes med fra den udbyder der oprindeligt har fået forbindelsen ind fra dig.

Derudover kender jeg mindst et teleselskab der altid lagde 10% på alt udenlandskommunikation. Så kom der takst ind på et opkald der kostede 10kr, blev der lagt 11kr på kundens regning. (De 10kr, skulle selvfølgeligt betales videre til det udenlandske selskab)
Gravatar #28 - to125539
5. jun. 2013 16:54
Med fuld forståelse for at selskaberne imellem skal tjene penge og her har en god "model", så håber jeg godt nok en dag at kunne tage mit arbejdsgiver betalte frie LTE abonnement med til den spanske sydkyst og surfe uden bekymringer.
Gravatar #29 - FritzFarlig
5. jun. 2013 17:59
Unbound (27) skrev:
#26
Hvis man fortsætter lidt på den tankegang, så må det jo betyde de ikke har profit på indenlandstakster. Da de dækker deres tab, ved at overtaksere udenlandstakster for at kunne konkurrere bedre på det lokale marked.


Måske... jeg ved det ikke. Men et tab et sted skal jo i hvert fald hentes et andet sted for at bevare en indtjening, der kan dække omkostninger og forhåbentlig også give et rimeligt overskud. Skrues der ned et sted må der nødvendigvis skrues op et andet sted alt andet lige.
Gravatar #30 - Bjarni
5. jun. 2013 21:05
FritzFarlig (29) skrev:
Skrues der ned et sted må der nødvendigvis skrues op et andet sted alt andet lige.



Ikke nødvendigvis. Der kan både skrues ned for roamingpriserne OG ned for TDCs overskud på 5,2 milliarder (2012).

Bare fordi et firma har fundet en cash cow er det ikke ensbetydende med, at deres overskud skal være en statisk størrelse for deres forretninger kan fortsætte - også lukrativt.
Gravatar #31 - anderske
6. jun. 2013 07:40
Jeg ved sku heller ikke med det indtjening der ..
Jeg rejser en del i udlandet og der undgår jeg næsten at benytte min telefon af samme årsag ..
Jeg kunne godt finde på at benytte min telefon mere flittigt i udlandet, hvis prisen var derefter og det må da give dem merindtægt?
Gravatar #32 - RaVeN
6. jun. 2013 09:37
roaming holder ingen steder tilslutter mig den måde #27 forklarede det på.

Udgiften for de store udlignes når trafik løber frem og tilbage over netværket men brugerne får stadig regningen uanset, og indtægten bliver så brugt til at tvinge indlands opkald/data overførsel ned. Teleselskaberne kan og vil ikke justere dette, og ser samtidig på Skype som en stor bandit fordi den bypasser deres traditionelle metoder. eneste måde dette kan løses er med indblanding fra store føderale regeringer som EU og USA

når man er i USA kan man sku ikke bilde mig ind at det koster 100-200kr pr megabyte når jeg slår dataroaming til
Gravatar #33 - FritzFarlig
6. jun. 2013 17:37
Bjarni (30) skrev:
Ikke nødvendigvis. Der kan både skrues ned for roamingpriserne OG ned for TDCs overskud på 5,2 milliarder (2012).

Bare fordi et firma har fundet en cash cow er det ikke ensbetydende med, at deres overskud skal være en statisk størrelse for deres forretninger kan fortsætte - også lukrativt.


Uden at kende alle selskabernes regnskaber, så har de jo hvert deres regnskab og hver deres knapper at skrue på. Men lad nu være med at have ondt i måsen over at TDC kan finde ud af at tjene penge. Går du også ned i løn, fordi du tjener mere end du har brug for?

Jeg siger bare, hvis fx TDC ønsker at bevare samme overskud alt andet lige så bliver de selvfølgelig nødt til at skrue op et andet sted. Om det så bliver abonnementer med ren indland og ekstra abonnement for udland, forhøjede indlandstakster eller whatever. De plejer at være kreative og skal nok hive deres penge hjem. Hvilket jo er fair nok.
Gravatar #34 - Bjarni
7. jun. 2013 13:59
FritzFarlig (33) skrev:

Jeg siger bare, hvis fx TDC ønsker at bevare samme overskud alt andet lige så bliver de selvfølgelig nødt til at skrue op et andet sted.



Jeg har ikke ondt i måsen over nogen tjener penge. Men du ser ud til at have en tankegang om deres overskud er en statisk ting. Nej, de laver præcist så stort et overskud som de kan komme til. Hvis de mister deres udenlandske malkeko er der ingen naturlov der siger, at de så skal hente samme overskud hjem på deres indlandske kunder. Der må man antage at de allerede tager den maksimale pris de kan komme til ud fra den konkurrence der er. Og at de i øvrigt allerede tjener penge på de kunder.

Så hvis nogen har en malkeko pga. roamingpriserne (og det har nogen), så er der intet argument i, at sige prisen bare vælter over på nogle andre kunder. For det gør den ikke. TDCs overskud vil sandsynligvis falde, men skal vi beskytte firmaer kan lave et 33% overskud af deres omsætning eller skal vi sikre priserne er rimelige? Jeg stemmer på det sidste uden at have ondt i måsen over nogen skal tjene penge på at lave rimelige forretninger.

Jeg er også for fri konkurrence. Men på regulerede markeder (som telemarkedet), der kan man ikke have 100% liberalistiske idealer om markedet. Det har de heller ikke i USA eller nogen som helst andre steder i verden. Markedet skal være så frit som det kan lade sig gøre, men man skal heller ikke være naiv.

Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login