mboost-dp1

Microsoft

Et kig på Vistas EULA

- Via Securityfocus.com - , redigeret af Net_Srak

Hos SecurityFocus, tager en amerikansk universitetsprofessor, et kig på Vistas end user license agreement (EULA), og han er ikke specielt begejstret.

Han kommer blandt andet ind på censur, de skærpede rettigheder mht. virtualisering og licensbegrænsningerne.

Hele EULA’en kan findes her.

Man skal naturligvis være opmærksom på, at hvad der står i en EULA, ikke kan tilsidesætte gældende lovgivning i et land.





Gå til bund
Gravatar #1 - mathiass
3. nov. 2006 10:24
Jeg synes omvendt at Microsoft skal have ros for for en gangs skyld at have skrevet deres EULA i et klart og forståeligt sprog. Den er væsentlig mere læsbar end eksempelvis WinXP licensen...
Hvis man er uenig i indholdet kan man jo bare lade være med at bruge Vista. I øvrigt er det en ret vigtig pointe at en EULA eksempelvis ikke tilsidesætter købeloven eller anden relevant lovgivning. Det er ikke juridisk bindende i Danmark at klikke på "I agree"...
Gravatar #2 - schultz
3. nov. 2006 10:30
nogle af licensbegrænsningerne ser ud til at blive ændret...

http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/arc...
Gravatar #3 - Onde Pik
3. nov. 2006 10:34
#1

Desuden er du ikke bundet af betingelser som du ikke bliver gjort opmærksom på i købssituationen. Naturligvis er de punkter der strider mod dansk lovgivning ikke bindende, men resten er heller ikke medmindre du bliver oplyst om disse inden du køber det. Blev du stukket en kopi i af EULA'en i hånden nede i butikken med en underskriftslinie så ville betingelserne være bindende(de der ikke er lovstridige).
#4 - 3. nov. 2006 10:37
MS burde ikke forsøge at stille krav der ikke bakkes op af lovgivningen. Nu har vi jo ikke set den danske licensaftale endnu, men amerikansk advokattradition gør vel at den bare bliver en direkte oversættelse, uagtet at dansk lov sandsynligvis beskytter privatbrugere bedre end amerikansk.

At forsøge at begrænse folks rettigheder til at ytre sig om produktet, mener jeg er fuldstændig syg Gestapopolitik.

MS har iøvrigt i lang tid forsøgt at håndhæve en begrænsning gående ud på at man ikke må flytte OEM-versioner til andre computere end den OS'et er købt til. En dansk advokat har (forefindes et eller andet sted på nettet) sagt at videresalg af programmer var tilladt for private. Alligevel er det umuligt pga. registreringsmekanismen i XP.

Jeg mener det burde være strafbart at forsøge at pålægge kunder restriktioner loven ikke sanktionerer. Alt andet er de store drenges regimente.
Gravatar #5 - ztyle
3. nov. 2006 10:37
Hvor mange her på newz.dk bor i USA?
Grunden til jeg spørger er at det er en anden EULA der vil blive brugt her i EU, så jeg kan ikke se hvad man kan bruge det til, udover at flame vista.

Kom med en professor der har gennem gået den EULA der kommer her i EU, så kan jeg se det interessante i en sådanne nyhed
Gravatar #6 - Benjamin Krogh
3. nov. 2006 10:40
#3 Men man er vel frit stillet til at levere produktet man har købt tilbage..? Så vidt jeg ved kan man få pengene tilbage hvis man ikke vil acceptere EULA'en..? (I det mindste på XP licensen).
#7 - 3. nov. 2006 10:44
5:
Selv USA har vel minimumsrettigheder mht. til ytringsfrihed, herunder til at anmelde produkter.

Og forresten er der vel ingen grund til at deltage i diskussioner man finder irrelevante?
Gravatar #8 - astrodude
3. nov. 2006 10:45
Det står også her:

http://arstechnica.com/news.ars/post/20061102-8140...

Det sjove er, at en talsmand ellers var ude at forsvare begrænsningen mod at reinstallere windows vista mere end 1 gang. Det han sagde var: "Jamen det måtte man skam heller ikke med xp - microsoft havde bare ikke skrevet det." Se også:

http://www.securityfocus.com/columnists/420

Man må heller ikke køre en Vista Home Basic/Premium på en virtuel maskine (som f.eks. wmware), eller på en maskine med mere end 2 cpu'er, hvis jeg har forstået det korrekt.
Gravatar #9 - DanaKaZ
3. nov. 2006 10:45
#5 Om det bliver tilfældet i EU eller ej, så er det da stadig rystende nogen af de ting MS mener de kan kræve af brugeren.
Gravatar #10 - ztyle
3. nov. 2006 10:55
#9
Ja det giver jeg dig ret i, men det er jo ikke noget nyt, og grunden er at Bill Gates lavet et helt nyt koncept indenfor software, og det var at i stedet for at det var noget mankøbte, så blev det til noget man leaset så Microsoft beholdte alle rettigheder.

Personligt er jeg imod det, men hatten af for Bill Gates, man kan ikke sige andet end han ved hvordan man tjener penge.
Gravatar #11 - MiniatureZeus
3. nov. 2006 11:13
Er der nogen herinde som har læst hele EULA'en igennem og gider give et kort referat af den? Eller evt. linke til et sted for der er et referat af den... Har ikke lige tid til at læse den igennem p.t.
Gravatar #12 - El_Coyote
3. nov. 2006 12:11
#5
det kommer vel an på hvilken vista man køber? jeg har tænkt mig at købe den engelske, da dansk styresystem ikke dur' for mig...
Så bliver det jo også den engelske EULA der "gælder" (eller ikke gælder i vores tilfælde)

#11
nej
Gravatar #13 - kriss3d
3. nov. 2006 12:13
Det er umiddelbart bare den sædvanlige mumbo-jumbo. Det er lidt sjovt at microsoft skriver at du højst kan få refunderet pengene til windows vista hvis din computer sprænger i luften når du installere vista.. OGSÅ selvom de vidste at din computer ville gøre det. De prøver virkeligt at dække deres egen røv og de gør det godt.
Gravatar #14 - Disky
3. nov. 2006 12:17
#13
Er det så underligt når det er USA vi snakker om, der er det vigtigt for firmaer at havde en ordentlig CMA (Cover My Ass).
Gravatar #15 - ztyle
3. nov. 2006 12:22
#12
Den har du vist ikke lige fået gennemtænkt, den engelske og den USA'ske vista er samme software, der kommer bare en anden EULA på den engelske
Gravatar #16 - CyBeRDuDe
3. nov. 2006 13:31
Øhhh.. Jeg undre mig lidt over alle de posts som kommer under #2, hvis nogen havde læst det link der står postet der vil i faktisk kunne læse at Microsoft har besluttet at ændre den licensbegrænsning som alle whiner over....
Licens ændring
Gravatar #17 - fidomuh
3. nov. 2006 14:10
#6

Brudt software tages 99% af gangene ikek retur..

Selvom at du faktisk kan sige at du ikke er i stand til at benytte produktet, saa er de ikke forpligtede til at tage produktet retur.

Resultatet er at EULA'en ikke er gaeldende i Danmark.. Mere eller mindre ihvertfald..

Det er ihvertfald saadan jeg forstaar det..
Gravatar #18 - Onde Pik
3. nov. 2006 18:18
#6

Da EULAen ingen retsvirkning har kan du sandsynligvis ikke bruge den som undskyldning til at kræve købet ophævet.

#17

Jo. Du kan godt annulere et køb af f.eks Windows hvis du har købt det "i god tro". Man kalder det at det faktum af softwaren virker på din computer må antages at være en "berettiget forventning". Hvis ikke du har fået andet at vide.

Når du står overfor en sælger skal du kunne stole på at han taler sandt, hvis han derfor fortæller dig noget som er forkert om produktet kan du senere påpege det som en mangel og bruge det som argument for at ophæve købet. (Medmindre der er tale om noget åbentlyst .... ligegyldigt om sælger siger det eller ej kan du ikke have en "berettiget forvetning" om at din nye stol kan flyve dig rundt i verdenen.)
Gravatar #19 - Drallcom
3. nov. 2006 19:32
#16

Undrede mig også, men så kom jeg i tanke om at hvis man har startet en diskussion på newz, så skal den fortsættes. Selv om det er forældet info. :)

Og hvorfor skulle man slutte en god diskussion?
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login