mboost-dp1

Shutterstock

Et år senere har El Salvadors Bitcoin-eksperiment vist sig at være en fiasko

- Via The Conversation - , indsendt af arne_v

For et år siden blev El Salvador det første land til at lovliggøre Bitcoin som betalingsmiddel, men et år senere har det modige økonomiske eksperiment vist sig at være en fiasko, skriver The Conversation.

Præsident og krypto-entusiast Nayib Bukele promoverede initiativet på baggrund af flere økonomiske fordele. At gøre Bitcoin til et lovligt betalingsmiddel, sagde han, ville tiltrække udenlandske investeringer, skabe jobs og hjælpe med at skubbe menneskeheden en lille smule i den rigtige retning.

Hans ambitioner strakte sig til at bygge en hel “Bitcoin-by” – et skattefrit paradis finansieret ved at udstede 1 milliard dollars i statsobligationer. Planen var at bruge halvdelen af obligationsindtægterne på byen og den anden halvdel på at købe Bitcoin, hvor antaget overskud derefter skulle bruges til at tilbagebetale obligationsejerne.

Nu, et år efter, er der mere end nok beviser til at konkludere, at Bukele – som også har kaldt sig “verdens sejeste diktator” – ikke anede, hvad han lavede.

At gøre Bitcoin til lovligt betalingsmiddel betød meget mere end at tillade Bitcoin at blive brugt til transaktioner. Det var allerede muligt, som det er i de fleste (men langt fra alle) lande. Men Bukele ville have mere. At gøre Bitcoin til lovligt betalingsmiddel betød, at en betalingsmodtager skulle acceptere dem. Som 2021-lovgivningen sagde, “skal enhver økonomisk aktør acceptere Bitcoin som betaling, når den tilbydes ham af den, der erhverver en vare eller tjenesteydelse.”

For at fremme Bitcoin oprettede regeringen en app kaldet “Chivo Wallet” (“chivo” er slang for “cool”) til at veksle dollars til Bitcoin uden transaktionsgebyrer. Men på trods af loven og disse incitamenter er kryptovalutaen ikke blevet omfavnet.

En nationalt repræsentativ undersøgelse af 1.800 salvadoranske husstande i februar viste, at kun 20 procent af befolkningen brugte Chivo Wallet til Bitcoin-transaktioner, og blandt de adspurgte, der identificerede sig som virksomhedsejere, sagde kun 20 procent, at de accepterede Bitcoin som betaling.

Gå til bund
Gravatar #1 - Vanvittig
17. sep. 2022 10:33
Det er noget tidligt at afsige dom efter et år.
Gravatar #2 - Claus Jørgensen
17. sep. 2022 11:31
Ingen overraskelse overhovedet. Folk er ret dumme hvis de troede andet.
Gravatar #3 - Provsten
19. sep. 2022 20:21
Generelt sætter jeg en ære i at holde aluminium ude af min hovedbeklædning. På den anden side har jeg ikke svært ved at se hvem der har en direkte økonomisk fordel ud af at dødsdømme El Salvadors (lidt mærkelige) eksperiment med Bitcoins.
Men ok, der er "helt sikkert" ikke traditionelle finansielle markedskræfter som påvirker nyheder, der handler om at miskreditere alternativer til deres etablerede verdensorden.
Gravatar #5 - arne_v
8. nov. 2022 19:23
Og nu går El Salvadors økonomi så "godt" at Kina vil opkøbe al deres gæld.

https://finance.yahoo.com/news/el-salvador-says-ch...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login