mboost-dp1

Fujitsu Electronics

Én overskrivning er nok

- Via Heise Online - , redigeret af Emil

Vælger man at skrotte sin harddisk, så er det vigtigt at få slettet alle data på disken. På nettet findes der utallige vejledninger og informationer om, hvordan man gør dette sikkert, så data ikke kan genskabes.

Ud over fysisk at ødelægge disken som 100 % garanti for slettede data, så anbefales det ofte at overskrive hardisken adskillige gange med tilfældige data. Til dette formål findes adskillige programmer på nettet, både gratis og kommercielle – men det er slet ikke nødvendigt.

Faktum er, at det er nok at gennemføre en komplet overskrivning af data på en harddiske én enkelt gang, med f.eks. 0’er, for at sende data ud på de evige jagtmarker. Dataredningsfirmaer har sagt dette længe, men nu har et hold forskere underbygget påstanden.

For at putte myten i graven en gang for alle valgte forskerne at teste en række forskellige harddiske fra flere forskellige producenter og af varierende alder. Diskene blev alle overskrevet én gang og efterfølgende undersøgt med et magnetisk mikroskop, der er meget mere følsomt end læsehovedet i en almindelig harddisk.

Resultatet er, at i bedste tilfælde, så kan de med 56 % succesrate genskabe en enkel bit, hvis de vel at mærke kender lokationen på forhånd. For at læse en enkel byte, så falder sandsynligheden til 0,97 % og falder hurtigt yderligere ved flere bytes. Dermed er sandsynligheden for at genskabe noget som helst brugbart, efter disken overskrives med 0’er, lig med nul.





Gå til bund
Gravatar #1 - exeel
21. jan. 2009 13:37
Okay, jeg troede, formatering eller ej, at man skulle overskrive 9 gange. Rart at vide :)
Gravatar #2 - ToFFo
21. jan. 2009 13:37
Synes da jeg har formateret fuldt ud og geninstalleret windows og når jeg har brugt synes jeg da godt jeg kunne genskabe en del data med GetDataBack for NTFS.

Men det kan jo ikke lade sig gøre så det er nok bare mig. Synes bare jeg kan huske jeg har gjort det engang jeg var nødt til at formatere. (nej ikke hurtig formatering)
Gravatar #3 - Smasher
21. jan. 2009 13:43
Tjah, man kan jo evt selv teste ved at formatere en harddisk og så sætte den i en computer og bruge de forskellige recovery programmer og se om de kan finde noget brugbart data.

Men det lyder lækkert at man bare kan formatere en harddisk en enkelt gang inden man sælger/skrotter den, det tager ikke så lang tid igen, og data'ene er væk :)
Gravatar #4 - General_ONeill
21. jan. 2009 13:43
Ja jeg troede da, jeg havde genskabt omkring 50.000 billeder for nogle venner, efter en tekniker havde "opgraderet" deres 12 år gamle computer ved at formattere harddisken et par gange og installere XP på den...
Det var jo nok bare noget jeg drømte...
Gravatar #5 - BeLLe
21. jan. 2009 13:47
JEg mener da jeg har læst et sted a IBAS kan genskabe data selvom disken har været overskrevet op til flere gange (de nævner ikke noget specifikt tal)
Det var noget med at magnetisereingen af de enkelte bits ikke skiftede 100% når den blev ændret fra 0 til 1 eller omvendt og man derfor kunne se hvilken værdi den enkelte bit havde haft inden den blev ændret.

Men jeg tror nu bare det her er noget CIA og IFPI (og alle de andre onde) er kommet op med fordi de er trætte af at folk smadrer deres diske så de ikke kan finde ud af hvad der har været på dem
Gravatar #6 - Magten
21. jan. 2009 13:47
#2
Tror forskellen ligger i at her der skal du overskrive ALT med nuller..
Dermed er sandsynligheden for at genskabe noget som helst brugbart efter én formatering, hvor disken overskrives med 0'er, lig med nul.


Det gør den afaik ikke ved en almindelig formatering i Windows install?
Gravatar #7 - rudolf
21. jan. 2009 13:48
Husk nu på at Windows kan vælge at lave en fuld formatering eller en hurtig formaterin. Ved den hurtigere går den ikke alle sektorer igennem og derfor kan det lade sig gøre at redde data.
Gravatar #8 - Kleist
21. jan. 2009 13:48
Overskrift fra artiklen:
Secure deletion: a single overwrite will do it

Elendigt valg af overskrift til denne artikel.

Det er selvfølgelig overskrivningen der sletter data, ikke formateringen. (Som bare sletter informationen om hvor data ligger).
Gravatar #9 - rasmusssen
21. jan. 2009 13:50
#8 -.- kom først

jeg tror at når windows laver en hurtig fomatering så sletter den "bare" fil-navn med ikke dataen, windows ser så hdden som fri og så når man gemmer nye filer så skriver den bare oven på de gamle ikke?
Gravatar #10 - MEGAMASTER4000
21. jan. 2009 13:55
Phew!

... Ingen chance for at min bedstemor finder det gamle pr0n på min aflagte spand.
Gravatar #11 - Izaaq
21. jan. 2009 13:55
#2 #6
En low level format sletter det hele, og så kan GetDataback ikke redde en fjært. GetDataBack suser bare hen over disken og finder fil-headere. Disse er ikke slettet ved en almindelig quick-format, da quick-format bare slettet filallokeringslisten.
Gravatar #12 - mELIeha
21. jan. 2009 13:56
Ved både hurtig og "normal" formatering kan dataen genskabes bagefter, en normal langsom formatering består bare af en "hurtig" formatering og så scandisk bagefter, for at søge efter eventuelle fejl (Bad sectors) på disken, intet andet.
Gravatar #13 - mark
21. jan. 2009 13:56
Og jeg som var overbevist om at der bare blev fjernet et sæt nuller som repræsenterede det midterste bogstav i filnavnet...nåh man bliver jo klogere hver dag.
Gravatar #14 - Izaaq
21. jan. 2009 13:59
#13 Ja sådan sletter man effektivt en filallokeringsliste. Man sætter bare første bogstav i alle filnavne til NULL, så registreres filen som fjernet.

Gode gamle "undelete" fra DOS-tiden kunne så vise en liste over filer, der havde NULL som første bogstav, og så kunne man genskabe filen ved at erstatte det med det gamle bogstav.
Gravatar #15 - AzCii
21. jan. 2009 14:03
#4 Hvis der r tale om en quick format bliver dataen ikke slette, muligvis derfor du kunne genskabe dem.

#9 har mig bekendt ret i at en windows hurtig formatering kun får det til at se ud som om dataen er væk, den overskriver dem ikke.

#12 er du sikker på at en normal format ikke overskriver data? har jeg altid troet
Gravatar #16 - Isendk
21. jan. 2009 14:04
Har personlig erfaring med at Fdiske med efterfølgende formattering af en harddisk, kun for at opdage at det var disken med alle ALLE de digitale billeder af de 4 første år af datteren, bryllupsbilleder, barnedåb diverse ferier og Formel 1 tur på Hockenheim...
Der blev jeg kraftigt hjulpet at partition-revovery, der efter min bedste overbevisning genskabte al tabt data.
Gravatar #17 - Dr_Mo
21. jan. 2009 14:10
#9
Jo, det er vi alle sammen klar over. Hurtig formatering tager 10 sekunder, selvom du har en 2TB harddisk. Vi snakker om den langsomme formatering, som tager ret lang tid.

Åbenbart tror han der har skrevet nyheden her på newz.dk, at man ikke kan gendanne data, såfremt man bruger normal formatering. Det er ikke rigtigt, det er bare en high-level format med scandisk som #12 nævner. Det bliver altså ikke præciseret her på newz, at man skal OVERSKRIVE harddisken - tværtimod bliver det skrevet at det slet ikke er nødvendig.

Man skal altså overskrive dataen, ved at bruge et andet værktøj end Microsofts format værktøj. Det kunne man altså lige præcisere.

Det kaldes IKKE en low-level format, blot fordi det er forskelligt fra en high-level format. Low level format kan ikke lade sig gøre på de moderne harddiske. Disk Reinitialization vil være det korrekte at sige, ved zero-filling (overskrive med 0'er i hele disken).
Gravatar #18 - light_shell
21. jan. 2009 14:16
#17 well said. Kunne ikke have sagt det bedre selv.

Man kan som regel lave et zero fill (eller zero wipe) med harddisk producentens diagnosticeringsværktøj og jeg mener også dban kan gøre det.
Gravatar #19 - soerendk
21. jan. 2009 14:18
Der nævnes i kildeartiklen, at en simpel kommando i linux OS vil kunne udføre denne overskrivelse af en harddisk helt tilfredsstillende.

Er der så nogen som har et bud på hvilken metode/program der vil være optimal at bruge på en Windows computer?
Gravatar #20 - ToFFo
21. jan. 2009 14:21
hah så ikke der stod overskrive. Der kan man bare se troede sgu der stod formatering før...

Ja det giver da sig selv at man kun skal overskrive det en gang. Så er alt erstattet med nyt og det gamle er forsvundet. kan ikke se hvad det skulle hjælpe at overskrive mere end 1 gang. men det er da rart nok at få det 100% bekræftet :)
Gravatar #21 - Dr. Phil
21. jan. 2009 14:23
Hehe, det er så temmelig forkert det de oplyser her. Læste en artikel i et computerblad for nogle år siden hvor man testede hvad der skulle til for at gøre en hard disk ulæselig og det kunne ikke lade sig gøre:

De brugte et program til at overskrive alle data på harddisken 3 gange, kørte den over med en 4x4 bil, druknede den i vand, satte ild til den, kørte en magnet (elektromagnet?) henover den, smadrede den med en hammer, tabte den fra 3. sal.... de sendte efterfølgende harddisken til et firma i Sverige tror jeg det var og de reddede 98% af dataene. De nævnte at det eneste der var en sikker vinder var at åbne harddisken og lime pladerne sammen.

Man kan jo også køre et krypteringsprogram, så gør du det i det mindste ikke nemmere for folk. Og skal man skille sig af med en harddisk kan man jo altid ødelægge skiverne og smide hver skive ud forskellige steder.

Selvfølgelig skal man være kritisk over for det man læser, så jeg er ikke 100% sikker før jeg selv har prøvet det.
Gravatar #22 - Pernicious
21. jan. 2009 14:26
Har rettet nyheden til, det er korrekt at Windows XP og tidligere udgaver ikke skriver 0'er ved en komplet formatering - det er Vista dog begyndt på: http://support.microsoft.com/kb/941961
Gravatar #23 - HydrA
21. jan. 2009 14:29
#12
Du kom først.
Det må IKKE misforstås, det med Hurtig formattering og så den langsomme når du installere Windows XP. Begge formattere på samme metode, den langsomme laver bare en chkdsk efter formatteringen. Det er vista ihjørt stoppet med.
Gravatar #24 - Dr_Mo
21. jan. 2009 14:33
#22
Cool, det vidste jeg ikke. Så er der endelig en grund til at opgradere til Vista :P

#21
Tja, måske er det computerblad der er forkert på den, ved at have brugt XP's langsomme formatering?

Fra wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Data_recovery
When data has been physically overwritten on a hard disk it is generally assumed that the previous data is no longer possible to recover. In 1996, Peter Gutmann, a respected computer scientist, presented a paper that suggested overwritten data could be recovered through the use of Scanning transmission electron microscopy.[4] In 2001, he presented another paper on a similar topic.[5] Substantial criticism has followed, primarily dealing with the lack of any concrete examples of significant amounts of overwritten data being recovered.[6][7] To guard against this type of data recovery, he and Colin Plumb designed the Gutmann method, which is used by several disk scrubbing software packages.

Although Gutmann's theory may not be wrong, there's no practical evidence that overwritten data can be recovered. Moreover, there are good reasons to think that it cannot.
Gravatar #25 - 12V
21. jan. 2009 14:34
#19:

Ha' altid en kopi af UBCD på dig (google det).

Der er mange dejlige programmer på, bla. en Null-fylder for at overskrive alt på disken.
Gravatar #26 - Longio
21. jan. 2009 15:42
Jeg skal lige være sikker på noget, er en

expresformatering = hurtig eller er det mig der er gal på den`?
Gravatar #27 - KomIgen
21. jan. 2009 15:59
Gravatar #28 - beatmore
21. jan. 2009 16:13
Endelig, så kan det være man kan overbevise de padder på arbejde om at når de skal skrotte en maskine, så kan de godt give mig harddisken med. :D (de har brugt hammeren i en periode)

Overskrivning af data er heller ikke lig med zerofill.

I gamle dage kunne man køre zerofill direkte fra bios, men det pga. at nogle af de første harddiske skulle have en tur en engang i mellem. (der er en længere forklaring - google zerofill)

Ved overskrivning af data med ny data, er det stadig muligt at gendanne data.
Det er det ikke med Zerofill som de siger i artiklen, en ting jeg har prøvet at argumentere for i lang tid.
Mit argument gik dog på at hvis det var muligt så kunne det ikke betale sig, for det koster altså en del at få et firma til at redde data. Og derfor skal du vide hvad der er på disken før det giver nogen mening at få det gjort. (så husk at lave backup)
Gravatar #29 - bani
21. jan. 2009 16:31
Det er vigtigt at Overskrive sin diske hvis man skal af med dem. Enten om man sælger dem eller andet.

De er jo mange som køber gamle computere fra hr. og fru. Jensen i den blå avis. For derefter at få adgang til hele deres digitale liv.

Derfor: Nøjes ikke med en full-format med mindre du kører Vista.
Gravatar #30 - DrNej
21. jan. 2009 17:03
tja... med mindre at ens data består af 0'er
Gravatar #31 - Niversen
21. jan. 2009 17:38
kun mig som ser nyheden siger at disse programmer som sletter filer og overskriver ikke er gode?

1. hvis du skal smide din pc ud så er det ikke det nemmeste...
2. hvis du skal slette få filer er de ganske udemærkede indtil windows for "sikker tøm af papirkurv"
Gravatar #32 - homer
21. jan. 2009 18:48
en almindelig formatering har intet at gøre med ->

[komplet overskrivning af data på en harddiske én enkelt gang, med f.eks. 0'er]

Jeg har masser af gange haft en formateret harddisk eller en der ved et "uheld" har deleted et helt bibliotek, hvor jeg med easy recovery pro har kunne genskabe det meste.

Ikke ment som kritik på nogen måde, man skal bare ikke tro at almindelig sletning eller formatering betyder at man ikke kan genskabe.
Gravatar #33 - Clauzii
21. jan. 2009 18:56
Som IBAS ganske rigtigt skriver her, er almindelige sletteprogrammer heller ikke nødvendigvis nok. Det kræves at HELE HDen kan adresseres, altså også områder ens BIOS normalt ikke tillader adgang til.

En anden løsning er at udsætte hele HDen for et kraftigt magnetfelt. Kan bl.a. gøres i et skab som det her.

Gravatar #34 - ty
21. jan. 2009 19:25
#5 Jeg har før set en tekniker fra Ibas udtale sig. Han sagde, hvad andre firmaer og denne nyhed også siger, at det kan de ikke.
Gravatar #35 - AtotheLex
21. jan. 2009 20:17
soerendk (19) skrev:
Der nævnes i kildeartiklen, at en simpel kommando i linux OS vil kunne udføre denne overskrivelse af en harddisk helt tilfredsstillende.

Er der så nogen som har et bud på hvilken metode/program der vil være optimal at bruge på en Windows computer?


Det er korrekt. I Linux/Unix kan man f.eks gøre gøldende

dd bs=512 count=63 if=/dev/zero of=/dev/sda


Hvilket vil gøre det de omtaler i artiklen. Har desuden fundet en der har ported dd til Windows (se link), så burde sikkert også kunne lade sig gøre der.

http://archon.name/files/bin/dd.htm

Mere om hvordan dd kan bruges

http://www.linuxquestions.org/questions/linux-software-2/removing-all-partition-from-disk-690256/
Gravatar #36 - CableCat
21. jan. 2009 21:04
En ikke-quick-format i Windows overskriver hele disken med nuller.
Se også [url= youtube video[/url]
Gravatar #37 - cryo
21. jan. 2009 21:16
#28 artiklen siger jo netop at det er ligemeget hvad man overskriver data med; de kan under alle omstændigheder ikke genskabes.

Men det kræver naturligvis at data er _overskrevet_ på disken, hvilket alt afhængig af filsystem etc. ikke nødvendigvis er det samme som at fylde en eksisterende fil med ny data.
Gravatar #38 - Cutepuppy
21. jan. 2009 21:35
#36

Ja, hvis du bruger Vista, ikke hvis du bruger XP
Gravatar #39 - beruic
22. jan. 2009 01:01
Har du overvejet om linux kun kopierer det der rent faktisk er allokeret i fil-tabellen over?
Prøv evt. at kigge på disken direkte med en hex-editor...
Gravatar #40 - over9001
22. jan. 2009 04:45
Rart at vide, nu hvor man skal til at udskifte diske med ssd...
Naar man skal skille sig af med en ssd er der dog to ting man skal huske.
*Hvis ssd'en har opbrugt sin max antal skrivninger, ligger data'ene som read only. Dvs man maa fysisk oedelaegge sin disk, for at undgaa at datane kan blive laest.
*Hvis ssd'en stadig virker og man bare vil slette den for at give den videre, eller smide ud, skal man huske at lave to fulde formateringer af disken.
Grunden til dette er at hver bit paa en ssd kan manipuleres paa tre maader. Skrive, laese og slette. Problemet er at man skal slette foer man kan skrive, og sletning tager omkring 100 gange saa lang tid som at laese/skrive. For at optimere ydelsen paa ssd'er er der derfor 10% ekstra plads, og al skrivning foregaar ved hjaelp af copy on write (COW). Dvs at ssd firmwaren holder tal paa for nogle bits der er slettede, hvad for nogen der skal slettes, og hvad for nogen der har data.
Hvis man kun laver en fuld formatering, vil det derfor vaere i ekstra pladsen der bliver skrevet nuller, og 10% af ens data bliver ikke overskrevet. Ved den naeste formatering, bliver ens data saa sat til 'slettet', og herved fyldt med nuller.

Saa huskereglen er:
Magnetiske diske - 1 formatering.
SSD diske - fysisk oedelaeggelse hvis der er read-only bits, ellers to formateringer.
Gravatar #41 - CableCat
22. jan. 2009 05:18
#39 dd kopiere alt over, og kender intet til filsystemer.
Gravatar #42 - Unbound
22. jan. 2009 07:20
Jamen lad os få udvidet dette lidt...

Mig bekendt er det ikke hele disken der er tilgængelig for OS. Vil disse overskrivningssoftware også overskrive disse områder?

Der findes så vidt jeg husker en virus (hedder vidst blue pill) der ligger sig uden for dette normale partitionerede område. Hvilket skulle gøre den umulig at slette for normale software. bare som eksempel :)
Gravatar #43 - Clauzii
22. jan. 2009 07:48
#42:

Det er derfor jeg længere oppe skrev at de 'almindelige' sletteprogrammer ikke er nok. (i #33) ;)
Gravatar #44 - Coney
22. jan. 2009 07:53
Okay jeg skal lige være med her... Det de regelt siger er at der beviseligt ingen forskel er på om man overskriver noget 1 gang eller 35 gange som gutmann?? Hvis så, har jeg da lige brugt 35 gange så lang tid på noget yderst kedeligt:(
Gravatar #45 - jairus
22. jan. 2009 09:20
jeg plejer at køre en Low-Level formatering
det må værer nok
Gravatar #46 - cordion
22. jan. 2009 09:36
nu skal det også siges at man helst skal bruge random filling ikke kun zero filling.
da når man læser 1'er og 0'er, så er det gerne et null et eller andet sted imellem 0-0.25 og et 1 tal er 0.75-1 (tallene er kun eksempler)

så hvis du over skriver det hele med nuller hiver du måske 0'erne ned til 0-0.025 og 1'erne til 0.075-0.1.
i det tilfælde vil men rimelig nemt kunne gendanne en stor del af disken... da de højeste "tal" må være 1'er og de laveste må være 0'er...

dette er dog ikke muligt med random filling

håber at dette var forståeligt
Gravatar #47 - JaPeX
22. jan. 2009 09:43
#46,

Står der ikke, mere eller mindre direkte, i nyheden at netop den "usikkerhed" du beskriver kun kommer til udtryk som 56% chance for at genskabe en bit (6% mere end et blindt gæt), og derfor er totalt negligerbar allerede før man har genskabt en enkelt byte?
Gravatar #48 - TrolleRolle
22. jan. 2009 09:45
Det er rart med sådan en nyhed. Forhåbenligt kan det få folk til at opfører sig lidt mere fornuftigt.

Jeg har set nogen tage en næsten ny harddisk ud af en pc blot for at smadre den. "For der skal sgu ikke være nogen som får fat i mine data."

Disken kunne have været brugt i mange år endnu af andre som måske stod og manglede sådan en. (Eller de kunne jo endda have sat den i deres nye pc.)

Hvis man tænker sig lidt om kan man nok godt regne ud at en enkelt overskrivning med 0'er må være rigeligt. Der er jo ingen som smutter på lossepladsen, henter et par diske, og så betaler IBAS 50000kr. for lige at se om der skulle være nogle interessante feriebilleder, eller måske en strikkeopskrift fra mormor.
Gravatar #49 - ty
22. jan. 2009 10:19
#46 det er jo netop den myte de forsøger at aflive. Om du overskriver med nuller eller en tilfældig blanding af nuller og ettaller er ganske ligegyldigt. De kan ikke genskabe data bagefter.
Gravatar #50 - Taxwars
22. jan. 2009 12:26
Bortset fra ander undersøgelser har vist at det er muligt at genskabe det. Så mit spørgsmål er: Hvem står virklig bag denne undersøgelse og hvad er deres motiv for at få folk til at sjuske?
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login