Intel

Elektronik opbruger verdens sjældne råstoffer

- Via Asimovs - , redigeret af Emil

I de utallige millioner af elektroniske apparater, der produceres verden over hvert år, så bliver der naturligvis anvendt store mængder af råstoffer. Det drejer sig om alt lige fra kobber og aluminium til mere sjældne metaller som guld og platin, men også forholdsvis ukendte grundstoffer som indium, hafnium, germanium og gallium.

En forsker ved det tyske universitet i Augsburg, Armin Reller, advarer nu, at den voldsomme produktion af forbrugerelektronik snart vil føre til et problem med mangel på råstoffer.

Ifølge Reller så er flere af de sjældne råstoffer ved at slippe op, f.eks. så regner han kun med, at der er indium og hafnium nok til de næste ca. 10 år.

Gå til bund
Gravatar #1 - briandanielsen
8. jul. 2008 12:58
Tror ikke vi kommer til at mangle skrot. Det varer, forhåbenligt, ikke længe inden vi ser de der DNA- og nano computere :)
Gravatar #2 - cyandk
8. jul. 2008 13:11
så må vi rejse til en anden galakse og lave en rum mine!...

Har selv set det i stargate SG-1.. DET ER MULIGT!!!!!
Gravatar #3 - NeoNmaN
8. jul. 2008 13:13
Man kan på sin vis godt forstå at der forsvinder så meget, når man tænker på at alle tingene bare faldere mega meget konstant, en ting jeg bare ikke forstår er hvorfor tingen bvliver billigere og billigere nrå der findes mindre og mindre af tingene? :S
Gravatar #4 - shantri
8. jul. 2008 13:14
Vi skal nok blive straffet for vores forbrugskultur på et tidspunkt... Det er altid bare en spørgsmål om tid.
Gravatar #5 - smiley
8. jul. 2008 13:17
Folk skal bare indlevere deres gamle maskiner til de stationer der er, problem mostly solved.

Det bliver dyrt at skille dem af igen, men så må de gøre det frem for ikke at sælge noget overhovedet.

Jeg er klar over der går noget tabt hver gang, men det nytter ikke noget at tude over det man ikke kan gøre noget ved.
Hvis metaller slipper op, må vi bare finde alternativer.
Tough luck for humanity.
Gravatar #6 - Skaboufar
8. jul. 2008 13:17
Snakkede en gang med en gut, fra elektronik skrot industrien.

Han sagde de udvandt mere guld per kilo skrot(elektronik), end normale guld miner, udvinder per kilo malm.

Så fremtiden er vel genbrug.
Gravatar #7 - moulder666
8. jul. 2008 13:36
Pfft - Indium Clusters er herrenemme at finde i Everquest 2 - jeg tror de overdriver!
Gravatar #8 - David Munch
8. jul. 2008 13:45
Uden at vide noget overhovedet om geologi - Kan man så ikke trække metaller fra hinanden ved at bruge magnetisme?
Gravatar #9 - mireigi
8. jul. 2008 13:49
De skal bare smide nogle flere penge efter nano-forskning så vi kan begynde at lave alle grundstofferne syntetisk på stor skala.
Gravatar #10 - YARR!!
8. jul. 2008 13:57
Jeg er af den opfattelse at ler er alt for undervurderet...

Overvej lige hvor nice det ville være når ens datter kommer hjem fra forming og har lavet en nyt 80" LCD skærm :O
Gravatar #11 - Krisgebis
8. jul. 2008 13:57
#9: Det kræver dog en VOLDSOM stor energi mængde at lave et tungere element ud af simplere dele, så ved ikke helt om det bliver aktuelt i den nærmeste fremtid.
Gravatar #12 - mathiass
8. jul. 2008 14:02
Uden at vide noget overhovedet om geologi - Kan man så ikke trække metaller fra hinanden ved at bruge magnetisme?
Nej ;-)

Magnetisme har intet at gøre med om noget er et metal. Noget metal som jern har magnetiske egenskaber og noget har ikke. På den anden side tiltrækkes eksempelvis vand af magneter (tænd vandhanen og sæt en magnet ved siden af, så vil du se at strålen bøjer). Magnetisme har noget at gøre med de elektroner som er bundet af molekylet, ikke om det er et metal.

#9+#11 Nanoteknologi handler om at bygge molekyler, ikke atomer. Om det kræver energi at lave et større atom af mindre atomer kommer an på hvad man vil bygge. Hvis det er lette relativt atomer så afgives der faktisk energi. Det er den måde solen udskiller energi på og det er den måde fusionsenergi virker.
Gravatar #13 - Gralm
8. jul. 2008 14:03
LOL #10

Og jeg som troede at det var potteskår man havde fundet fra middelalderen, også var det rester efter en 502 fladskærm
Gravatar #14 - Brobak
8. jul. 2008 14:07
11 skrev:
#9: Det kræver dog en VOLDSOM stor energi mængde at lave et tungere element ud af simplere dele, så ved ikke helt om det bliver aktuelt i den nærmeste fremtid.


Kommer vel helt an på hvordan man gør det?? Synes solen klarer opgaven uden det store tab af energi :) At der forsvinder en smulle masse her og der bliver vel først et problem om pænt mange år.

Men okay fussion er vist også mere fysik end nano.
Gravatar #15 - Laziter
8. jul. 2008 14:19
Der må jo gøres noget aktivt der kan få folk til at blive bedre til at bortskaffe deres elektronik på den rigtige måde.
Genbrug er helt sikkert vejen frem her hvis vi skal spare på de naturlige resourser.
Jeg har været ansat på en genbrugs-station i sønderjylland. Der skulle vi skille al elektronik ad. Print for sig, kabler for sig osv.. Computerdele med guldbelægning skulle også være for sig selv.
På en god dag kunne jeg skille omkring 1500 kg. elektronik ad, og vi var 10 personer til arbejdet. Så det blev til omkring 15.000 kg. elektronik om dagen, det siger lidt om hvor meget der egentligt bliver smidt ud.
Gravatar #16 - wc4
8. jul. 2008 14:25
Jeg læste her igår en spændende artikel fra Ingeniøren hvori de beskrev det nye fænomen "Urban Mining".
Det var udbredt især i Tyskland hvor bl.a. personer med en lad os sige anderledes forståelse af dit og mit, tog bronzestatuer, togskinner og andre metal genstande fordi prisen de senere år bare er blevet rekordhøj. Så det kunne simpelthen betale sig for lyssky personer at "låne" sådan en stor metal-hest. Det må have været et anderledes syn som kunne have været sjovt at se ;)
Gravatar #17 - tachylatus
8. jul. 2008 14:41
#16
Jeg fa'en skal man da også bruge sådan en åndssvag hest til når vi snart kan få octa core! >:P
Gravatar #18 - DarkwingDK
8. jul. 2008 14:53
Tror at jeg skal til at gemme mit gamle computerudstyr i stedet for at smide det på genbrug.. Om 10-15 år kan det jo være en formue værd :P
Gravatar #19 - Dreadnought
8. jul. 2008 14:56
Vi skal lige have ITER til at virke først. Derefter kan vi eksperimentere med at fremstille grundstoffer via fusion.
Gravatar #20 - Törleif Val Viking
8. jul. 2008 15:08
Folk der stjæler kobber fra genbrugspladser er også set før. Simpelthen fordi genbrugsprisen er ved at blive relevant for dem.
Gravatar #21 - spiral
8. jul. 2008 15:38
Jeg synes at ALLE elektronik producenter SKAL tvinges til at tage deres ældre produkter retur, som har udtjent deres værnepligt, og genbrug dem på en miljøforsvarlig måde.
Så kommer vi hverken til at mangle råstoffer i fremtiden, og så alt det elektronikskrot ryger ikke i tredje verdens lande og blive skrotet på en miljøskadeligt og uforsvarligt måde.
Gravatar #22 - Laziter
8. jul. 2008 15:43
#21

Ja det kunne måske hjælpe på det.
Eller måske skulle man ligefrem indføre en slags elektronik-pant. Måske 50-100 kr. i pant som man får retur når man indleverer sit udtjente elektronik på en godkendt genbrugplads.
Det ville, iflg. min bedste overbevisning, motivere flere til at skille sig af med eletronikken på forsvarlig vis.
Gravatar #23 - Leonhard
8. jul. 2008 17:39
Sjovt så mange der snakker om genbrug herinde.

Problemet der er nævnt er ikke at vi løber tør fordi vi ikke genbruger ordenligt, problemet er simpelthen at man ikke kan producere elektronik ud fra genbrugsråvare, det er umuligt at komme ind på markedet med et sådan produkt.
Fair nok, der er sikkert et par af jer der køber 2kr,- dyrer mælk fordi det er økologisk, men hvem herinde har betalt 50.000 for en 15" fladskærm fordi den var fremstillet af genbrugs råstoffer?

Det der vil ske i fremtiden er simpelt nok, at priserne vil stige. Vi bruger ikke aktivt alle de grundstoffer vi udvinder, vi smider dem bare på lossepladser, og i fremtiden må vi så til at udvinde dem igen, men productionsprocesserne lige nu er gearet mod at være så billige som mulige, ikke at efterlade produkterne i en tilstand, hvor alle delene kan skilles ad igen om 40-50 år, og hvorfor skulle de det?

Ideen om at alting er godt bare elektronik bliver indleveret til genbrug er meget barnlig. Der er utrolig meget arbejde i bare at sortere genbrugsaffald, og dertil kommer så udvindingsprocesserne, som sjællent er synderlig optimale.
Derudover skal man så tænke på om det giver mening at bruge resourser for 10.000 kr,- på at skille en 6.000kr's bærbar ad, og derefter udvinde 20% af de sjælne elementer der var brugt i den.
Gravatar #24 - Hůňděštějlě2
8. jul. 2008 17:59
Hvis det var så sjældet og så efterspurgt, ville det koste en forme. Jeg tror ikke en meter på at vi løber tør, men som altid er der folk der skal lege dommedagsprofeter.

21 skrev:
Jeg synes at ALLE elektronik producenter SKAL tvinges til at tage deres ældre produkter retur, som har udtjent deres værnepligt, og genbrug dem på en miljøforsvarlig måde.


Du kan gøre hvad du vil med din elektronik, men der er sgu ikke nogen som skal tvinge mig. Hvis det er en god ide, skal jeg nok gøre det frivilligt.
Gravatar #25 - jnejne
8. jul. 2008 18:42
*snøft snøft*

Og så lige hafnium, der er opkaldt efter København
Gravatar #26 - rwzxy
8. jul. 2008 18:45
bare rolig vi eksisterer ikke mere om 10 år så bare slap fuldkommen af
Gravatar #27 - Whoopdeefuckingdoo
8. jul. 2008 18:59
12 skrev:
Magnetisme har intet at gøre med om noget er et metal. Noget metal som jern har magnetiske egenskaber og noget har ikke. På den anden side tiltrækkes eksempelvis vand af magneter (tænd vandhanen og sæt en magnet ved siden af, så vil du se at strålen bøjer). Magnetisme har noget at gøre med de elektroner som er bundet af molekylet, ikke om det er et metal.


Så Magneto kan faktisk også styre vand? Altså, jeg synes klart de skal reboote X-Men franchisen så.

Metal OG vand... wow...
Gravatar #28 - cryo
8. jul. 2008 19:46
12 skrev:
På den anden side tiltrækkes eksempelvis vand af magneter (tænd vandhanen og sæt en magnet ved siden af, så vil du se at strålen bøjer).


Har du tjekket dette? Jeg er ret sikker på at det ikke holder. Det der derimod holder er at vand tiltrækkes af elektriske felter på grund af vandmolekylernes dipolstruktur. Det kan testes ved at holde en kraftigt statisk opladet plasticpind eller lignende ved en vandstråle, hvorved den så vil bøje. Det har jeg oplevet flere gange i diverse fysikdemoer.

En permanent magnet tiltrækker ikke vand, da den ikke skaber et elektrisk felt, er jeg ret sikker på. Men det kan jo nemt efterprøves :).
Gravatar #29 - Bllets
8. jul. 2008 20:42
#23
Så et firma på Discovery genbruge elektronik, specielt dele fra computer.

De købte/fik en MASSE gammelt elektronik og via. flere forskellige processer fik de størstedelen af de værdifulde stoffer igen.

Her snakker jeg bl.a. om guld og platin. Dette solgte de så videre med en fortjeneste.


Skal se om jeg kan finde noget om det på nettet.
Gravatar #30 - Winde
8. jul. 2008 21:24
#12: mathiass

Det er ikke vandet selv, der tiltrækkes af magnetisme. Det er jernet i vandet ^.^

Det er derfor, at vand i eksempelvis sverige eller norge er "tungere" :)

//Winde
Gravatar #31 - brokkehoved
8. jul. 2008 23:38
#30: En anden god regel er kun at drikke vand der er fifti fifti med jern
Gravatar #32 - spiral
8. jul. 2008 23:41
Problemet er også, at udviklingen går så stærkt at vi som forbruger kan ikke følge med.

Her er par eksempler:
1.Først udkom HD-ready også bagefter udkom Full-HD og nu Ultra-HD og udviklingen fortsætter inden for den område.
2.Først udkom almindelig DVD også bagefter udkom Blue Ray DVD og HD-DVD og udviklingen fortsætter inden for den område.
3.Intel producerede først en dobbelt kerne CPU også bagefter en 4 kerne CPU og nu er de i gange med at fremstille 8 og 16 kerne CPU'er og udviklingen fortsætter hastigt inden for den område.
4.Først Udkom SATA-150 også bag efter SATA-300 og nu SATA-600 og udviklingen fortsætter inden for den område.
5.Grafikkortene bliver hurtiger og hurtiger med tiden.


Tænk alt det elektronik som bliver forældet ryger direkte til skrot selvom de funger stadigevæk!
Gravatar #33 - ufomekaniker2
8. jul. 2008 23:54
#32 jammen så behold du din gamle pc for fremtiden ;)
Gravatar #34 - spiral
9. jul. 2008 00:23
#33
Jeg mente at det er spild af råstoffer når de bliver produceret og alligvel ikke nå at bliver brugt.
F.eks. alt det HD-DVD afspiller som ikke bliver solgt og skal skrottes.
Gravatar #35 - Kurtanes
9. jul. 2008 00:23
#12

"Alt" indeholder magnetik, noget mere kraftigt end andet, men i bund og grund er alt magnetisk. Blot i mindre grad. :)
For eksempel træ. Der vender de små magneter i træet hver sin retning, og er foruden en tilstrækkelig kraft til at tiltrække andet magnetisk materiale.

Man kan ellers vende de små magneter i ensretning ved hjælp af rette handlinger. (Måske ikke i træ, men andre metaller eller lign.)

:)
Gravatar #36 - Webmonkey
9. jul. 2008 04:50
Gravatar #37 - astrodude
9. jul. 2008 12:34
#12 / #28 og andre:

Vand tiltrækkes IKKE af en magnet. Faktisk er H2O svagt diamagnetisk, dvs. at det frastødes af en magnet. Men det er en ganske svag effekt. Kraftig magnetisering ser man kun i de ferromagnetiske metaller, jern, nikkel og kobolt.

Vandmolekylet er derimod asymmetrisk og har en elektrisk dipol. Det tiltrækkes derfor af et elektrisk felt, også kaldet statisk elektricitet.

#12 lader til ikke helt at have forstået den afgørende forskel mellem atomer og deres kerner. Ellers ville man ikke blande kernereaktioner som fission og fusion sammen med molekyler.

En kort forklaring: Molekyler er sammensat af to eller flere atomer. Atomer består af en atomkerne og et bestemt antal elektroner svarende til grundstoffets atomnummer. Når man laver nye stoffer med kemiske reaktioner, forbrænding og lignende, er det atomers sammensætning i molekyler, man laver om på.

Atomkernen er meget mindre end atomer, og er sammensat af neutroner og protoner. Når man ændrer på atomkerner, kaldes det kernereaktioner. Eksempler er fussion, fission og radioaktive processer, der omdanner kernen til et nyt grundstof.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login