mboost-dp1

Shutterstock

Danske forskere skal teste ny Lumi-supercomputer

- Via Ingeniøren - , indsendt af arne_v

Den nye, gigantiske supercomputer bliver omdrejningspunktet for fire danske forskningsprojekter, der er blevet udvalgt som pilotprojekter på Lumi.

Det skriver Ingeniøren om supercomputeren, som snart åbner i Kajaani i Finland.

Lumi-supercomputeren, som Danmark er med til at bygge sammen med ni andre europæiske lande, får en maksimal ydeevne på 552 petaflops, hvilket svarer til 552 millioner milliarder beregninger i sekundet.

Med sådan en ydeevne bliver Lumi verdens største supercomputer til dato – efterfulgt af japanske Fugaka, som har en maksimal ydeevne på 512 petaflops/s.

Efter planen skal supercomputeren udstyres med 200.000 CPU-kerner fra AMD’s Epyc-processorer, tusindvis af GPU’er og et stort lager.

“Lumis storage-system består af tre komponenter, 7 petabyte hurtig flash storage, kombineret med en mere konventionel 80 petabyte capacity storage samt en data management service på 30 petabyte. Det giver i alt 117 petabyte storage og en aggregeret I/O båndbredde på to terabytes i sekundet,” skriver Ingeniøren.

I dansk forskningssammenhæng skal Lumi bl.a. bruges til forskningsprojektet ‘Rise 6G’, hvor Ondrej Franek, lektor på Institut for Elektroniske Systermer på Aalborg Universitet, og en række kollegaer eftersøger fremtidens antenner. Mere konkret leder de efter de mest optimale egenskaber ved en ny type antenner, som er særligt udviklet til transmission af mobilsignaler over millimeterbølger på over 26 GHz.

Gå til bund
Gravatar #1 - fastwrite_1
1. okt. 2021 15:11
MEN.. kan den.....
Gravatar #2 - AppleSheep
2. okt. 2021 07:24
HA! Det skulle jeg lige til at skrive :D
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login