mboost-dp1

SXC - clix

Danmark og Sverige i samarbejde om supermikroskop til 11 mia. kroner

- Via Videnskab.dk - , redigeret af Net_Srak , indsendt af ktg

Når spadestikket til verdens største neutronmikroskop skal tages, så foregår det i Lund, Sverige. Det er resultatet af flere måneders tovtrækkeri mellem blandt andet Sverige/Danmark, Ungarn og Spanien, om at få EU’s forskningsministre til at vælge en placering af mikroskopet.

Når European Spallation Source (ESS), som mikroskopet kaldes står færdigt, så vil det ifølge budgettet have kostet 11 milliarder kroner at bygge. Af dette beløb vil Norge, Sverige og Danmark alene stå for halvdelen. I alt vil Danmarks bidrag blive på 12 % af beløbet, eller lidt over 1,3 milliarder kroner. Det resterende beløb dækkes af andre

Neutronmikroskopet vil, når det er i drift, danne flere terabyte data i døgnet, data der efter planen skal behandles i et stor datacenter, som skal oprettes i Danmark.

ESS vil give forskere verden over hele nye muligheder for at studere materialer og lignende inde for forskningsområder som materialefysik, biologi, medicin, geologi og kemi.

Niels Hessel Andersen, forskningsspecialist, Risø skrev:
ESS bliver uden tvivl noget, som hele Øresundsregionen vil få enormt stor glæde af. Overslag viser, at flere tusinde forskere vil bruge anlægget hvert år.

En af de store fordele ved ESS er muligheden for at se enkelte atomer, men ikke kun som stilbilleder. Mikroskopet kan vise hvordan atomerne bevæger sig, hvilket åbner op for helt nye muligheder.

Mikroskopet forventes at stå færdig i år 2018.





Gå til bund
Gravatar #1 - gnаrfsan
15. jun. 2009 12:58
Ok, det er selvsagt noget, der vil gavne verden, og der vil sikkert også være en god indtægt, men hold da kæft det er mange penge...
Gravatar #2 - luuuuu
15. jun. 2009 13:02
#1

Ser da hellere de bruger penge på sådan noget her, frem for flere af de satans broer og hvad der dertil hører.
Gravatar #3 - fastwrite1
15. jun. 2009 13:03
Sjovt paradoks. Jo mindre ting vi skal se, desto større instrumenter kræver det.

Tør slet ikke tænke på hvor mange terabyte data naturen genererer til daglig..
Gravatar #4 - gnаrfsan
15. jun. 2009 13:04
#2: Det lyder ikke til at du bor i Århus... Vi mangler stadig :P

#3: Nej, det bliver lidt nemmere når vi en dag kan bruge formler istedet for at dække uendeligheden i bidder.
Gravatar #5 - el_senator
15. jun. 2009 13:12
#4, Formler har vi jo altid brugt. Problemet er at formler altid er en tilnærmelse af naturen og derfor kun en model indtil vi finder nye detaljer der skal med.

Det handler vel egentlig bare om at opstille en model der er præcis nok for den detaljegrad vi pt. arbejder ud fra.

Hvis der engang bliver lavet en definitiv formel, så er jeg sikker på den altid giver 42. :)
Gravatar #6 - Tore
15. jun. 2009 13:41
Sjovt.. Så for jeg endelig at se hvad jeg har mellem benene :)

Men at kunne se atomer bevæge sig realtime er et stort fremskridt... så mangler vi bare at kunne instruere dem i linedance :)
Gravatar #7 - mireigi
15. jun. 2009 13:49
#6 Tore:
Det bliver nok ligeså svært som at få individuel synkronsvømning optaget som sportsgren i OL.

#5 el_senator:
Problemet er jo bare at vi skal vente 1 million år på at en flok mus på en anden planet finder frem til svaret.
Gravatar #8 - Toadstool
15. jun. 2009 13:49
#3 Jeg tror vi snakker zetta-, eller yottabyte:

Wikipedia
Gravatar #9 - MEGAMASTER4000
15. jun. 2009 14:02
Håhå, prøv li at tænk hvor stor ens diller bliver i det... hååårh...

... -.-


OT: Altid dejligt at vide at vi som land er med hvor det sner...
Gravatar #10 - Sikots
15. jun. 2009 14:33
#8 så reelt mener du kun at der er 10^12 flere atomer i naturen, end det antal som mikroskopet kan danne data ud fra?

Jeg tvivler på at vi snakker en enkeltgang (1-9) af YB "Yottabyte" for at samle al data om naturen ;)

Det datacenter der, det vil jeg gerne være med til at rode lidt rundt i!!!
Der er nok nogle SAN-leverandører som sidder og klapper sig selv i hænderne pt. Der skal dælme skydes noget I/O over disken om et par års tid.

Spændende!
Gravatar #11 - Leonhard
15. jun. 2009 14:33
#1, Du skal tænke på at pegene ikke går til tømre og trukluft, men i høj grad den forskning og udvikling som ikke bare munder ud i mikroskopet, men bygger grundlaget for fremtidens forsknings instrumenter. Derudover, så kan selv små projekter med 2 professorer og 4 PhD'r der tager 3-5 år jo hurtigt koste tyve millioner, bare i lønninger, når man oven i skal have meterialer til også at lave noget så ser "små" ting ret hurtig store ud. Med små ting mener jeg at vi næppe finder kuren til kraft ved at kun 5-6 personer bruger 5 år på det.

#3 Det er som de fleste paradokser forkert. Du kan opløse atomare strukturer på en overflade med et Scanning Tunneling Microscope (STM) der er på størrelse med en kaffekop, og ofte bare skal kobles til en pc med et usb stik. Et sådan mikroskop har selvfølgelig sine helt egne begrænsninger, specielt er det langsomt så man kan ikke engang komme i nærheden af at se hvordan overflade atomer bevæger sig, samtidigt skal det du kigger på være ledende, og dit endelige billede kan være ret forskellig alt efter hvordan din tip ser ud (Hvilket man i desktop brug sjældent ved).

#5 Der er større problemer end bare at finde en definitiv formel. Man kan opstille en definitiv formel for en ternings bevægelse, men man kan ikke løse den algebraisk, og numeriske løsninger giver et kaotisk resultat, og det er sågar helt inden for den klassiske mekanik. Så selv når stringteoretikerne kommer frem med "en definitiv formel for alting", vil den nok ikke betyde mere end at vi kan lave nogle lidt bedre estimater af brugbare ligningner i mærkværdige grænsetilfælde.
Gravatar #12 - Thinq
15. jun. 2009 14:52
En del af det danske bidrag til konstruktionen ventes at komme i form af hardware og know-how. Jeg har set flere teknologitunge, mindre danske special virksomheder nævnt som potentielle leverandører eks. Danfysik og JJ X-Ray. Det letter prisen når der samtidig skabes arbejdspladser.

Sammen med de nye muligheder det giver for forskere og studerende i DK (særligt Øresundsregionen selvfølgelig) er jeg sikker på at ESS er en aldeles glimrende investering i fremtiden.

Jeg er sku glad for at Danmark for en gangs skyld var rigtig hurtige til at støtte op om Sveriges kandidatur med en pose penge, frem for at forhale tingene med forhandlinger og hvad-får-vi-ud-af-det snik-snak.
Gravatar #13 - Rufo
15. jun. 2009 17:52
Toadstool (8) skrev:
#3 Jeg tror vi snakker zetta-, eller yottabyte:

Wikipedia


tror ikke det er helt nok til at beskrive verden eller universet du skal op på mindst http://da.wikipedia.org/wiki/Googolplexian

men tror nærmere det er uændeligt hvis vi snakker universet..
Gravatar #14 - kogalskab
16. jun. 2009 16:38
hvordan fanden har de fået råd til det?! De skulle da hellere have brugt pengene på løn til forskere, det tror jeg man ville få mere ud af.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login