mboost-dp1

Flickr - genewolf

Danmark med gennembrud i robotteknologi

- Via DR - , redigeret af Net_Srak

Når man tænker på banebrydende robotteknologi, tænker man typisk på Japan eller USA, men nok knap så ofte Danmark. Dog kan forskere på Aalborg Universitet fremvise en ny type robotdesign, som er den første af sin slags i verden. Det skriver DR.

Det er forskere fra robotlaboratoriet på Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, som kan fremvise det nye design, som bedst efterligner menneskes meget dynamiske måde at gå på. Med det mundrette navn “AAU-BOT1”, er robotten på størrelse med et menneske, og er i stand til at gå, ved nærmest at falde ned på det ben den sætter forrest.

Normalt går robotter ved at holde det ene ben stille, hvorefter det andet ben bevæges frem. Dette har gjort at robotter har brugt unødvendigt meget strøm, hvor den mængde strøm de så måtte have i batterier i rygsækken, ikke har kunne række til opgaven robotten så skulle udføre. Dette mener forskerne vil kunne ændres nu.

Derudover har den gående robot, frem for en på hjul, det lettere ved at komme over forhindringer som dørtrin, eller ved at gå op ad trapper. Derved kan robottens design eventuelt komme til at blive brugbar i udsatte situationer, for eksempel i bygninger under katastrofer.

Udviklingen går helt tilbage til centerets start i 2006, hvor ledende professor Jakob Stoustrup blev givet midler til udviklingen af AAUBOT-projektet, hvilket således har mundet ud i det nye design.





Gå til bund
Gravatar #1 - Slettet Bruger [1683969000]
28. maj 2013 17:44
"ved nærmest at falde ned på det ben den sætter forrest."

Sådan fungere barfods løb og gang iøvrigt også :-)

Gravatar #2 - bulldog
28. maj 2013 18:23
"Forskere". Det er de studerende der har lavet den. :p

Godt gået, drenge!
Gravatar #3 - kimsey0
28. maj 2013 19:06
Vil man se lidt mere end blot legetøjsrobotten i artiklen er her en video hvor AAU-BOT1 tager de første skridt: [url=
Gravatar #4 - Bjarni
28. maj 2013 19:22
Det er fint nok de leger med robotter i nordjylland. Og tillykke med de første skridt. Men generelt synes jeg historien bliver oversolgt lidt.... meget... "menneskelignende skridt", "skriver Danmarks historie", "første slags i verden" og sammenligning med Japan.

Lad os nu bare være ærlige. Dens skridt er ikke specielt menneskelignende, ingen vil huske historien om et år, det er ikke den første robot til at gå i verden og den kommer ikke engang tæt på de robotter de har lavet i Japan.
Gravatar #5 - johan
28. maj 2013 21:36
#4
Må vi se nogle links? Det lyder spændende
Gravatar #6 - sgt.borup
28. maj 2013 21:40
johan (5) skrev:
#4
Må vi se nogle links? Det lyder spændende


Ja det kan du tro :-)
Gravatar #7 - johan
28. maj 2013 21:52
Jeg tænkte mere på links til Japans udvikling

Bjarni (4) skrev:
og den kommer ikke engang tæt på de robotter de har lavet i Japan.
Gravatar #8 - 3JB
28. maj 2013 21:52
Jeg synes nu også at fx. Hondas robot gør det meget godt... selv om den er et par år gammel ;oP

[url=

Men ja, det er sikkert verdenspressen i Danmark, der oversælger lidt ;o)
Gravatar #9 - Montago.NET
29. maj 2013 07:17
LOL... gennembrud... er i åndsvage eller hvad ?

Asimo kan LØBE...



Gravatar #10 - trolcom
29. maj 2013 07:26
Vil da sige at det er flot af et par studerende, men det er jo ikke noget gennembrud globalt set. Petman fra DARPA er vist lidt længere fremme :)
Gravatar #11 - than
29. maj 2013 07:45
Gravatar #12 - smiley
29. maj 2013 07:51
Hver gang jeg har kigget på de japanske robotter, har jeg undret mig over hvorfor de ikke efterligner vores anatomi i stedet for og laver et vægtforskydnings system der flytter hofter, skuldre og arme som kompensation for balancen.

Rart at se, at der er nogen der har samme tanker.
Gravatar #13 - zcuba
29. maj 2013 08:32
DARPA har militære formål og derfor åndsvagt mange penge, for boton dynamics snakker vi om en virksomhed der har været igang rigtig længe og smidt mange penge og meget dygtige folk efter det.
HOnda, de har vel lavet robotter siden vi blev født.. og Asimo er bestemt ikke nogen ny opfindelse.

Der er dog nogle fundamentale forskelle der er værd at snakke om.
F.eks. benyttes der til langt de fleste bipeds noget der kaldes ZMP kontrol. (Zero Moment Point) det går i princippet ud på at man svinger arme og overkrop for at være sikker på at robotten ikke vælter, hvis massemidtpunktet flytter sig uden for fodens (føddernes) areal på gulvet.

Der findes rent mekaniske løsninger der ligger tættere på det AAU-BOT1 gør, f.eks. fra Delft i Holland, og også diverse hybrider.
Pointen her er at istedet for at holde balancen under gang, prøver man at opretholde et konstant fald, forlæns og ind mod den den fod der er i luften.

AAU-BOT1 er ikke helt i mål endnu, men har bevist at princippet virker.

Formålet med AAU-BOT1 er imidlertid ikke gang, men at lave en model for gang, som man så bagefter kan "ødelægge" for at undersøge hvad der sker når man halter. Inden man kan halte skal man dog lige lære at gå.

Jeg ved det for jeg var på hold 4 ud af de 5 generationer af AAU studerende der har arbejdet på robotten.

Det tager typisk ca. ½ år at lære at forstå alt teorien der skal til at arbejde med biped robotter, og specialet tager typisk 8 måneder, så der er reelt kun 3 måneder tilbage til at videreudvikle systemet i hver generation.

Hvis forskere eller ansatte havde lavet det, kunne den effektive tid altså have været 5 * 3 . ca. 15 måneder... det er der bare ikke meget undervisning i ;)
Gravatar #14 - Bjarni
29. maj 2013 14:09
johan (5) skrev:
#4
Må vi se nogle links? Det lyder spændende



[url= 2012[/url]: Den kan gå, løbe, hoppe, sparke bold, danse, gå på trapper, snakke, undgå at gå ind i mennesker og meget andet. Jeg tror nok jeg satser på den er lidt bedre til de ting der nævnes i artiklen selvom den ikke ligner terminator.

[url= japansk robot[/url]: Hvis man foretrækker de skal ligne terminator, så har de også lavet sådanne. Også noget mere avanceret end den fra Aalborg.

[url= Hvis man godt kan lide robotter ligner mennesker. Også et skridt længere fremme...



Min pointe er ikke, at det ikke er godt gået for folkene i Aalborg. Men historien er bare blevet oversolgt alt alt for meget. Hvis der overhovedet er noget som helst nyt ved den robot, så er det en eller anden teknisk detalje som ikke lige med det samme gør den til noget verdensførende indenfor robotteknologi.

Gravatar #15 - Hyl_dk
29. maj 2013 20:08
Bjarni (14) skrev:
johan (5) skrev:
#4
Må vi se nogle links? Det lyder spændende



[url= 2012[/url]: Den kan gå, løbe, hoppe, sparke bold, danse, gå på trapper, snakke, undgå at gå ind i mennesker og meget andet. Jeg tror nok jeg satser på den er lidt bedre til de ting der nævnes i artiklen selvom den ikke ligner terminator.

[url= japansk robot[/url]: Hvis man foretrækker de skal ligne terminator, så har de også lavet sådanne. Også noget mere avanceret end den fra Aalborg.

[url= Hvis man godt kan lide robotter ligner mennesker. Også et skridt længere fremme...

Min pointe er ikke, at det ikke er godt gået for folkene i Aalborg. Men historien er bare blevet oversolgt alt alt for meget. Hvis der overhovedet er noget som helst nyt ved den robot, så er det en eller anden teknisk detalje som ikke lige med det samme gør den til noget verdensførende indenfor robotteknologi.


Din skepsis er helt forståelig og jeg vil give dig ret i de fleste af dine udsagn. Den oprindelige pressemeddelelse indeholdte heller ikke ord som verdensnyhed eller banebrydende forskning og hvad medierne nu har smidt omkring sig med. Men medierne har det jo med at gå i selvsving når først de går i gang. :) Jeg vil blot bidrage med lidt insiderviden.

Robottens ydre er der ikke meget at sige til. Den er bygget alene ud fra at skulle fungere og der er efterfølgende blevet lavet div ændringer for at forbedre den. Den har aldrig været ment til at skulle pakkes ind i plastik og se pæn ud.

Selve robotten adskiller sig først og fremmest fra de fine robotter du linker til ved at være blevet bygget udelukkende af studerende. Der har naturligvis været opbakning fra undervisere på AAU, men alt arbejde og udvikling er lavet af studerende. Dette medfører naturligvis både fordele og ulemper men den største udfordring er at ingen arbejder med robotten mere end 8-9 måneder af gangen. Derefter starter en ny gruppe forfra og skal sætte sig ind i alt det tidligere arbejde som tidligere nævnt af Henrik (zcuba). På nuværende tidspunkt har 12 studerende arbejdet på projeket.

Selve robotten er bygget op direkte med reference i den menneskelige anatomi. Dette kan være svært at se på billeder, men især i underkroppen er alle de vigtige led til stede. Længden af de forskellige dele af benene er kopieret direkte fra et menneske. Fødderne på AAU-BOT1 er desuden udformet som et menneskes og ikke store og firkantede som det normalt ses på div gående robotter. Dette gør opgaven med balance en del mere udfordrende. En ydeligere spændende detalje er i øvrigt at de kræfter der ligger i de enkelte led er meget minimale i forhold til hvad der er brug for i almindelig gang. Dette giver udfordringer ift. at undertrykke udefrakommende og uforudsete forstyrrelser. Jeg mindes at have læst at ASIMO er bygget til at have en faktor mellem 10 til 15 gange styrke af hvad der som udgangspunkt er nødvendigt for gang. Prisen for robotten kender jeg ikke helt men den ligger omkring 3-400.000, med andre ord lige omkring peanuts ift. lignende robotter af sin art.

De skridt der blev taget i mandags er Danmarkshistorie fordi det er den første af sin slags i den størrelse i DK der går. De skridt der blev taget ligner ikke menneskelig gang når man ser på det udefra, det er jeg helt enig i. Ligheden ligger som du er inde på Bjarni mere de detaljer og principper at gangen er genereret ud fra. De fleste tidligere gående robotter går det der hedder "statisk gang" hvor massemidtpunktet altid ligger inden for det område der holder robotten oppe.
På AAU-BOT1 foretages det der hedder "dynamisk gang" hvor robotten i princippet falder, men bliver redet af at en fod rammer jorden. Dette er i øjeblikket kun lavet på de sideværse bevægelser og ikke fremadrettede. Princippet er dog nøjagtigt det samme og burde kunne videreføres direkte i denne retning også. Men så snart man begynder at bevæge en anseelig masse rundt med højere hastighed begynder alle mulige spændende problemer at dukke op. Dette er alt fra mekanisk fleksibilitet til store påvirkninger på resten af robotten. Fokus har derfor været på at få robotten til at tage sine første spæde skridt og bevise at den faktisk kan gå. (Man skal kravle før man kan løbe ;) Selv internt på AAU har været skepsis for om den overhovedet ville komme til at gå. Ved at have taget de første skridt håber vi at kunne inspirere nye studerende til at tage udfordringen op og forbedre gangen en hel del fremadrettet.

Håber dette har været med til at gøre det lidt mere klart hvad der faktisk blev fremvist i mandags. :)

Mvh. Niels H. Andersen
Gravatar #16 - Bjarni
1. jun. 2013 08:37
Hyl_dk (15) skrev:

Håber dette har været med til at gøre det lidt mere klart hvad der faktisk blev fremvist i mandags. :)



Jo tak. Det gav en meget bedre forklaring end man får igennem de populistiske medier. Dejligt når nogen insidere gider skrive mere om de tekniske detaljer, som mange her på newz vel interesserer sig en del for.

Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login