Apple Inc.

Californien på vej med ny lov: Reparer din telefon selv

En lovgiver i Californien ved navn Susan Talamantes Eggman har introduceret et lovforslag med navnet “Right to Repair Act”.

Eggmans lovforslag vil påkræve tech-giganter som Apple og Samsung, at de udgiver manualer og sælger dele, så man selv kan reparere sine telefoner, tablets med mere.

På nuværende tidspunkt er den ene eneste måde at fikse en ødelagt telefon på at aflevere den til producenten selv eller til en uautoriseret reparatør, der ikke har lovlig adgang til officielle reservedele.

Med sådan en lov vil man også reducere mængden af elektronisk affald. Samtidig kan forbrugerne lære om den elektronik, de bruger, hvilket i sidste ende kan føre til innovation og nye opfindelser.

Californien er den 18. stat, der har præsenteret sådan et lovforslag og er samtidig hjemstat for mange af de store tech-virksomheder som Apple, der tidligere har sagt, at sådan en lov ville gøre en stat til et mekka for hackere.

Gå til bund
Gravatar

#1 larsp 12. mar. 2018 08:30

Politikerne skal da også regulere og ødelægge alt. Det er et typisk eksempel på lovgivning der går for langt. Jeg er sikker på at de brede masser synes det lyder enormt godt og progressivt at kræve at elektronik skal kunne repareres af slutbrugeren, men i realiteten vil det betyde dyrere, færre og dårligere produkter, og endnu mere red tape for nye producenter at skulle navigere.

Dyrere produkter fordi leverandørerne skal bruge resourcer til at implementere de nye regler, både jurister og ingeniørtimer, og en slut-bruger reparerbar telefon vil i reglen vil være dyrere at producere end en der ikke er.

Dårligere produkter. F.eks. super robuste vandtætte limede telefoner vil måske blive ulovlige da de næppe kan repareres af slutbrugeren.

Færre produkter. Der vil være prisbillige smartphones der ikke længere giver økonomisk mening.

Red tape for nye producenter. Endnu en klump lovgivning at navigere for nye producenter og endnu mere legal risk. De store firmaer har musklerne til at klare det. Små nye producenter har ikke.

Jeg siger ikke at reparerbare telefoner er uønskede, overhovedet. De eksisterer bare i den grad markedet efterspørger dem.
Stop using Google all the time: https://justsearchportal.com - Without distractions - Respecting privacy
Gravatar

#2 ToFFo 12. mar. 2018 08:56

Det er en god idé, men det fungerer slet ikke i praksis. Så risikerer man at brugeren fucker det op, og klager til producenten. Så har man en ny sag på hånden. Eller også klager forbrugerne over, at reservedelene er af for dårlig kvalitet, eller hvad ved jeg. De skal nok finde noget at tude over.

Igen skal politikerne være forbruger-politi, fordi forbrugerne ikke selv ved hvad de vil. Det er ikke alle forbrugere der har brug for at få fortalt hvad deres holdning skal være.

Jeg synes det er fuldstændig urimeligt overfor producenterne at de skal producere reservedele. Især i Danmark, hvor der gives 2 års reklamationsret på alt. Så skal producenterne til at håndtere privatkunder og de er roden til alt ondt. De skal til at hyre i massevis for at bemande deres RMA afdelinger, som skal håndtere alverdens dele med elendige fejlbeskrivelser, fysisk skadede komponenter og så videre...

Dertil kommer alle de punkter som #1 så rigtigt nævner. Håber virkelig ikke det bliver en realitet. For ikke at nævne alle de repair-shops der må dreje nøglen rundt fordi man (mere eller mindre) tager deres levebrød fra dem. Det er selvfølgelig ikke dem allesammen, men der kommer helt sikkert en kæmpe nedgang i reparations sager. Der vil selvfølgelig komme kunder som skal have un-fucked en gør-det-selv reparation men det kan man næppe leve af.
Der findes ikke pingviner på nordpolen. Who gives a shit??
Gravatar

#3 sbenjaminp 12. mar. 2018 09:20

#1 + #2, Jeg er meget uenig.

Jeg er enig I at mange ikke har evnerne til at rep mobiltelefoner. - Men at at stille krav til at producenterne skal stille dele til rådighed synes jeg er enormt fair.

Bilanalogi-advarsel:
Du kan købe originale dele til din bil, men skiller du motoren ad og du ødelægger den så dækker din garanti ikke.

Jeg synes det er fair at producenterne ikke dækker garanti på en telefon man selv har haft åbnet, og eg skiftet skærm på. De skal ikke bøde for forbrugernes uheld...

Men jeg har repareret maange iphones for venner og bekendte i tidens løb. Nye skærme, nye batterier etc. Tænk hvis man kunne købe originale dele fra apple, så man slipper for at bruge ebay junk...

Hvorfor kan man eg. ikke købe en ny mute-switch til en iphone i original? Jeg vil gerne betale ekstra når jeg nu alligevel skifter den til at få en i ordentlig kvalitet etc, og det samme med batteri og skærm.

Jeg har lært mig selv at kunne skifte dele, så det er vel ikke totalt ved siden af at producenterne så skal stille dele til rådighed?
Gravatar

#4 nwinther 12. mar. 2018 11:41

#3 - jeg er enig i, at det kunne være fint, at man skal stille reservedele til rådighed. I forvejen tror jeg det kun er "nørder" som giver sig i kast med hjemmereparation af telefonen, og det ville det formentlig også være, selvom man stillede krav om manualer mv. - så det behøvede man ikke.

Det bør naturligvis følges af en "all bets are off", hvis man selv begynder på noget.
Og jeg tror ikke det ville betyde noget ift. limede telefoner som #1 er inde på. Limede telefoner er limede telefoner. Skal man tilgå dem, skal man have limen af - ligesom producenten. At det så vil skade telefonen æstetisk eller noget, er "bare ærgerligt", men producenten har jo samme problem selv - at skulle omgås limen på en måde, eller stille en ny telefon til rådighed.

Men hvor stort er problemet egentligt? Er det mange som er utilfredse med, at de ikke selv kan reparere deres elektronik? Og skal det i øvrigt ikke gælde al mulig anden teknologi?
Det kunne lugte af, at en folkevalgt har tabt sin telefon og så er blevet sur over en høj reparationspris, mere end det er en egentlig frihedskamp for menneskeheden.
Gravatar

#5 ScorpD 12. mar. 2018 12:36

nwinther (4) skrev:
Men hvor stort er problemet egentligt? Er det mange som er utilfredse med, at de ikke selv kan reparere deres elektronik? Og skal det i øvrigt ikke gælde al mulig anden teknologi?
Det kunne lugte af, at en folkevalgt har tabt sin telefon og så er blevet sur over en høj reparationspris, mere end det er en egentlig frihedskamp for menneskeheden.


Det primære fokus på det lovforslag er at mindre repair shops får mulighed for at købe reservedele, og adgang til de schematics som allerede findes.
Derudover giver den ejerne mulighed for at rode rundt.

Den sidste del er problematisk, da der lægges op til at alle (erhverv og privatpersoner) skal få komponenterne til en "fair and responsible price", hvilket kombineret med lovgivningen i USA omkring private kreditkort (charge-back) betyder at man bliver nødt til at hæve prisen på komponenterne betydeligt for begge parter.

Hvis man har prøvet at arbejde med reparation af Apple udstyr, eller blot følger Louis Rossmann eller nogle af de andre "repair guys" på YT, så ved man hvor åndsvag situationen pt. er.
Autoriserede Apple repair shops skifter hele logic-boards selvom det kun er ét lille komponent der er død.
Uautoriserede repair shops er nødt til at købe døde macbooks etc. for at få fat i dele.
Derudover får de schematics fra fy-fy sider.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login