mboost-dp1

Folketinget

Brevmodellen vakler i Folketinget

- Via Politiken, - , redigeret af Pernicious

Før folketingsvalget i september var der bred opbakning til at indføre brevmodellen. Det viser sig nu efter valget, at opbakningen er dalet. Det er blandt andet Venstre, der har fået kolde fødder. Det skriver Politiken.

Folketingens Kulturudvalg vil tage brevmodellen op til fornyet overvejelse, da Norge og Sverige, der begge har indført brevmodellen, ikke har udsendt et eneste brev endnu. Desuden ser det ud til, at ulovlige downloads er reduceret, efter der er kommet lovlige tjenester.

Tilbage i april anbefalede en rapport fra udvalget “Udvalget om ophavsrettigheder på Internettet” brevmodellen. I den forbindelse udtalte daværende Kulturminister Per Stig Møller (K) ”At regeringen støtter etableringen af en brevmodel, og vil fremsætte et lovforslag herom i den kommende folketingssamling.”

I dag udtaler Kulturminister Uffe Elbæk (R) at ”Den politiske sammensætning før valget var nået frem til den her konklusion. Nu er der et nyt Folketing og nye medlemmer.

Venstre som tidligere støttede brevmodellen er ifølge kulturordfører Michael Astrup Jensen blevet skeptiske over for brevmodellen. Det skyldes blandt andet manglende opbakning i befolkningen, men også at modellen er meget dyr.

Også Forbrugerrådet har meldt sig på banen og bakker op om modstanden, hvor man i den anden grøft finder Rettighedsalliancen, der ikke overraskende mener, at det er en dårlig idé at droppe brevmodellen.

Maria Fredenslund, Advokat hos Rettighedsalliancen, til Politiken skrev:
Det er virkelig ærgerligt, at der bliver sået tvivl om brevmodellen nu. Den er nødvendig, hvis nye services skal have mulighed for at udvikle sig. Det er rigtigt, at der er positive tendenser, men de kan ikke stå alene. Op mod 95 procent af markedet er ulovligt, og det er ikke et attraktivt marked at investere i.





Gå til bund
Gravatar #51 - Gridlock
15. dec. 2011 06:17
Mulpacha (22) skrev:
For det andet er brud på ophavsret en civil forbrydelse og ikke en kriminel. Der er ingen andre civile forbrydelser hvor staten bruger store summer på at efterfølge og straffe civile forbrydelser,


Og hvis de så endelig insistere på og gøre det, så gør det til en kriminel/offentlig forbrydelse.
Men det tror jeg ikke lige Rettigheds Alliancen er særlig interesseret i.

Det ville stort set være ensbetydende med at de savede den gren de sad på over.

For det første alle de dejlige kæmpe beløb i erstatning som de plejer og få efter hver gang de vinder en retssag(også selv om de ikke gør er der sjældent noget og komme efter, da de normalt bare for lavet en eller anden aftale for og slippe for det) fortid.
Jep i en alm tyveri sag vil du kun blive dømt til og erstatte det du har stjålet plus en symbolsk bøde oven i.
Det vil sige at med mindre fyren har downloaded eller uploaded hvad der svare til flere tusinde cder bliver bøden ikke ret stor.

For det andet vil retssagen være offentligt, det vil sige når Rettigheds alliancen og alle andre som dem forsøger og sagsøge en familie fra hus og hjem kommer det op på forsiden af samtlige aviser.
Det vil ikke ligefrem sætte dem i et alt for godt lys og folk vil lige pludselig begynde og få en lidt FOR god viden om hvad fildeling er.
Det vil sige de kan ikke længere regne med udvidne politikere der gennemføre deres drakoniske lov forslag.
For diverse politikere ved kun alt for godt at hvis de begynder og ville indføre ALT for upopulære ting kan det koste dem magten og det er de ikke interesseret i.

For det tredige hvor de før har kunne regne med og vinde et retssag enten ved at folk IKKE havde råd til en advokat (og hvis de så endelig havde ville prisen blive så høj at det ikke ville kunne betale sig) eller at dommeren tidligere havde forbindelse til rettigheds alliancen eller var sympatisk over for deres synsvinkel af tingende.
Ville det i høj grad ændre sig når det er offentligt er det offentligheden der betaler gildet. Det vil sige samtlige folk de sagsøger eller forlanger erstatning af, vil kunne få en advokat til og repræsentere dem.
Lige pludselig ville det være anklagernes opgave og bevise at der var hold i deres påstand måske endda overbevise en jury om det.
Deres sejre ville måske begynde og dale KRAFTIGT.

Det sidste point ville være at med en plet på straffe attesten, ville mange lige pludselig stå med meget få penge da de højst sandsynligt ikke ville kunne få et job.
Det vil betyde der ville ikke være særlig mange der ville kunne købe alt den musik film og spil Rettigheds alliancen gerne vil ha de gjorde.

Atter vil det betyde penge ud af deres lommer, noget de sikkert IKKE er interesseret i.

Så alt i alt tror Rettigheds Alliancen og alle andre som dem ville kæmpe med næb og klør for at sådanne ting ulovligheder som brud på copyright og fildeling FORBLIVER i civilretten.

Alt andet ville betyde kæmpe tab for den på mere end en front.
Gravatar #52 - fidomuh
15. dec. 2011 10:33
#51

Jeg har lidt svaert ved at forstaa hvilke "sejre" det er du hentyder til?

Der er ikke noget grundlag for at vinde saadan en retssag i Danmark.
Hell, APG har udtalt at det er umuligt, da screenshots ikke taeller som beviser og ikke er nok til at faa en dommerkendelse.

Saa i praksis er det ikke muligt for dem at retsforfoelge dig, da de aldrig vil faa tilkendt en dommerkendelse.

De sager der er vundet i Danmark er jo vundet fordi anklagede udblev, eller anklagede slettede beviser.
Gravatar #53 - snesman
15. dec. 2011 10:48
#52
Eller at de anklagede blev bange og indgik forlig.

Var der nogen der sendte trunten en mail og spurgte efter sovs på hendes påstand?
Gravatar #54 - fidomuh
15. dec. 2011 10:49
#53

Det er jo saa ikek en "sejr" i selve retsalen :)
Men ja, det er ogsaa lidt et problem :D
Gravatar #55 - kblood
15. dec. 2011 16:10
Problemet med den simple metode er at den også gør det meget simpelt at gennemskue hvor meget der rent faktisk sælges og omkosningerne medmindre at den information holdes hemmelig. Når det går igennem de store udgivere, så kan de nemt komme med en masse om hvad det koster i advokater at holde den slags kørende, hvad det koster i marketing, og alt hvad de nu ellers står får. Advokater bruges jo også til at formulere EULA og den slags.

Og alt det bliver noget mere overskueligt hvis man selv står for det hele. Så egentlig er det måske kunstnerne selv der er nød til at starte sådan et gennembrud. Markedet ser jo ud til at være der, men deres målgruppe skal jo nok også være Internet brugere med et rådigheds beløb. Hvilket efterhånden ikke er specielt indskrænkende.
Gravatar #56 - fidomuh
15. dec. 2011 16:25
#55

Det smarte med ITMS er jo at en kunstner "sagtens" selv kunne komme paa der.
Det kraever selvfoelgelig at Apple er med paa ideen, men kig paa App Store.
Det burde ikke vaere det store problem :)

Saa hvis nu et band selv kunne staa for indspilning af musik, saa kunne de vel godt faa en del PR igennem ITMS?

Det er en nem kilde til indtjening og der er mange kunder allerede.

Specielt etablerede kunstnere kunne med fordel hoppe derover.
Gravatar #57 - onetreehell
15. dec. 2011 17:29
knobtremor (35) skrev:
Jeg kan simpelthen ikke forstå forretningsmodellerne er så LANGSOMME om at forstå hvad der skal ændres for at de kan konkurrere med piraterne. Det har taget ALT for lang tid for ejerne af intellektuel ejendom at få røven med sig ind i det nye årtusind. år 2011 før spotify kom til Danmark. Fil-deling online? cirka 90'erne. 20 år hvor man havde hovedet oppe i måsen. Flot selvmål KODA. Virkelig flot.

Du ved godt hvad KODA står for?
http://www.koda.dk/omkoda/ skrev:
KODA er en nonprofit medlemsforening. Vores opgave er at sørge for, at dem, der har skabt musikken, får betaling, når deres musik spilles offentligt.

KODA er altså den organisation, der sørger for at når musikken bliver spillet i radioen, at sangskriverne / komponisterne (musikerne, ofte) får penge for det. De mente så at musikerne skulle have flere penge end spotify ville betale.

Det er altså ikke de samme som banditterne, der gerne vil tjene flere penge på forældet CD-salg.

Edit: Jeg så at KODA er med i rettighedsalliancen. Det ændrer dog ikke på organisationens formål.
Gravatar #58 - fidomuh
16. dec. 2011 08:44
#57

Der er saa nogle helt andre ting ved KODA som goer at de bare burde skides langt ud i havet, fx at de kraever afgifter paa usb-drev, fordi du kan kopiere din lovlige musik over paa.

Ideen bag KODA er dog ganske fin. I Rusland har de jo ROMS som er lidt mere i stil med KODA, dog bare statsstyret, som det imo burde vaere.
Gravatar #59 - onetreehell
16. dec. 2011 20:19
[quote=fidomuh (58)]Der er saa nogle helt andre ting ved KODA som goer at de bare burde skides langt ud i havet, fx at de kraever afgifter paa usb-drev, fordi du kan kopiere din lovlige musik over paa.[quote]
Har du en kilde på det? :)
Gravatar #60 - kblood
16. dec. 2011 20:25
Folk ved vel godt at der er afgifter på alt i Danmark som man kan opbevare data på? Eller er det bare en kilde der viser at KODA var med til at få den afgift pålagt her i landet?
Gravatar #61 - XorpiZ
16. dec. 2011 21:36
Gravatar #62 - kblood
16. dec. 2011 22:17
XorpiZ (61) skrev:
#60

Copydan er uenig i hvad du skriver.

http://www.copydan.dk/DK/Bandkopi/Blanke%20medier/...


Uenig i hvad? Der står jo hvad afgiften er på de medier. Jeg ved ikke selv om KODA har været med til at få dem pålagt, jeg siger bare at det da ikke er hemmeligt at de er der. Jeg troede da også at det gældte for harddiske, men så havde jeg nok også kun købt harddiske i udlandet hvis det var tilfældet. Den afgift gør jo som så mange andre afgifter ikke andet end at det så er mindre attraktivt at købe den slags her i landet.

Og er det allerede oppe om man ikke skal få afgiften "fornyet":
http://www.skuespillerforbundet.dk/Default.aspx?ID...

Så den også gælder MP3 afspillere og harddisk optagere. Hvilket jo egentlig gør at den også gælder harddiske. Og så gælder disse afgifter åbenbart også Internet forbindelser:
http://www.piratgruppen.org/forum/archive/index.ph...

Eller måske er det kun når der er en TV pakke med i det.

Det lyder da så i det mindste til at dette er en af de få afgifter som rent faktisk går til det, som er årsagen til at de bliver pålagt. Det burde være på den måde generelt vil jeg mene, for at stoppe staten fra at pålægge afgifter med den begrundelse at afgifter i sig selv er en løsning på et problem som f.eks. fedme eller rygning. De afgifter vil jeg mene logisk nok skal gå til på andre måder at hjælpe med at gøre noget imod rygning og fedme, eller hvad afgifterne ellers er pålagt for. Ellers løber systemet bare fra dem, og så ved man efter 5-10 år ikke helt præcis hvad årsagen til den kom i første omgang egentlig var.
Gravatar #63 - XorpiZ
16. dec. 2011 23:07
Mig bekendt er der ikke afgifter på harddiske i DK.
Gravatar #64 - Alrekr
17. dec. 2011 00:01
XorpiZ (63) skrev:
Mig bekendt er der ikke afgifter på harddiske i DK.


Det var der i hvert fald ikke i 2006. Til gengæld var der dette fornuftige udklip i deres årsberetning fra 2006:

http://www.koda.dk/omkoda/aarsberetning-og-vedtaegter/aaret-der-gik/ skrev:
I 2006 lancerede EU-Kommissionen anbefalingen om en afnationalisering af musikrettighederne.

"Det er et angreb på gensidigheden. Hvis EU's anbefaling vedtages, bliver det langt sværere at få clearet rettighedsspørgsmål, fordi der ikke er ét sted at gå hen længere, men mange.
Gravatar #65 - Alrekr
17. dec. 2011 00:06
Noget lidt nyere (sommeren 2007) om KODA-afgiften på lagermedier:

http://www.information.dk/143751 skrev:
En støtteordning, der har sikret kunstnere kompensation for kopiering, er aldrig blevet opdateret i takt med den teknologiske udvikling. Regeringen afviser at lægge afgifter på mp3-afspillere og harddiske. Men efter krav fra oppositionen og KODA vil regeringen se på en mulig finanslovsløsning
Gravatar #66 - kblood
17. dec. 2011 01:10
XorpiZ (63) skrev:
Mig bekendt er der ikke afgifter på harddiske i DK.


Det mener jeg heller ikke det er, hvis der var, så havde ville der have været større forskel på harddisk priser i Danmark og i udlandet, og forskellen er ikke specielt stor. På CDer og DVDer er der til gengæld kæmpe forskel.

Og som #65 linkede, så vil KODA jo også gerne have "fornyet" afgiften så den også omfatter harddiske, og så ville det næste mål nok være også at få en afgift på computere, telefoner og tablets baseret på hvor meget plads de har.
Gravatar #67 - XorpiZ
17. dec. 2011 12:12
Du skrev bare;
kblood (60) skrev:
Folk ved vel godt at der er afgifter på alt i Danmark som man kan opbevare data på


og det er ikke korrekt.
Gravatar #68 - afogh
19. dec. 2011 10:20
Smiley (8) skrev:
Fornuftige priser, tilgængelighed, stabile servere og masser af tilbud.


Samt selvfølgelig fri for DRM og gerne i valgfrie 'frie' formater...

De burde droppe alle tanker om brevmodel og lignende og så gøre som i Schweiz ;) - der er jo ikke et problem...

Tager de sig sammen kan de så i samme ombæring fjerne den glidebane der går under navnet 'børneporno-filteret' og gøre noget ved det reelle problem i stedet for at blive ved med at køre 'ude af syne, ude af sind' metoden!

Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login