mboost-dp1

porah

Australsk forbrugergruppe vil have geografisk IP-blokering afskaffet

- Via Delimiter - , redigeret af Net_Srak

Den Australske forbrugergruppe CHOICE, har bedt den føderale regering om at undersøge, om det skal forbydes at tage højere priser for digitale produkter, baseret på hvilken geografisk IP-adresse man kommer fra.

Allerede i maj lancerede Ed Husic, medlem af parlamentet, en kampagne, hvor han bad om indlæg, der kunne hjælpe med at udforme en undersøgelse af priser for teknologiske produkter og tjenester. Mange af indlæggene bar præg af vrede over at tjenester som Steam, iTunes, Xbox Live, Kindle Store og andre tog højere priser for australske borgere end for borgere i andre lande. Microsoft har blandt andet forsvaret det med, at der er højere omkostninger ved at drive forretning i Australien.

CHOICE kan dog ikke se nogen grund til, at det skulle være dyrere at drive forretning i Australien end i forhold til eksempelvis USA. Desuden vil CHOICE gerne have undersøgt om det er lovligt med blokering via IP-addresser.

CHOICE skriver blandt andet i sit indlæg til Ed Husic, at disse begrænsninger er kunstige og kun er med at holde et højt prisniveau.

CHOICE skrev:
These restrictions keep prices in national markets artificially high to benefit international copyright holders. … Given the rapid growth of online retailing and the increasingly global market for IT hardware and software, Australian consumers should not be disadvantaged through restrictive, anti-competitive practices that sustain international price discrimination.

For at støtte sit indlæg har CHOICE lavet en undersøgelse af onlinebutikker, hvor de har set at gennemsnitsprisen mellem australske og amerikanske onlinebutikker er 50 % højere for Australien. CHOICE mener ikke at arbejdskraft, leje og andre omkostninger kan bidrage til at prisen er 50 % mere for australier.

Udover prisforskellen har CHOICE også kigget på regionslås, hvor de langer ud efter Nintendo med deres Wii-konsol, som er regionslåst. CHOICE mener at regionslås er med til at holde et højt prisniveau for australierne, da det ikke umiddelbart er muligt at købe varerne i udlandet til lavere priser.

CHOICE mener at den føderale regering kan oplyse australierne bedre om deres rettigheder til at parallel importere, samt om deres rettigheder som forbrugere til at returnere varer som ikke opfylder den australske forbrugerlovgivning.





Gå til bund
Gravatar #1 - Remmerboy
23. jul. 2012 15:59
eu har sagt, at de ikke ser noget problem i, at man som dansker ikke kan købe spil på steam uk (hvor det er 10-20% billigere). så vi skal nok ikke forvente, at eu vil hoppe med på vognen om afskaffe regionslåsning
Gravatar #2 - luuuuu
23. jul. 2012 16:23
#1

EU nævnes ikke.

Det er Australien der klager til USA over Australsk markedsføringslovgivning.

Det er ligeså tåbeligt som hvis vi klager til USA over at vi har moms.

Men selvfølgelig er det da tåbeligt at ting er dyrere og billigere i visse regioner, men sådan er det jo når man giver individuelle regioner lov til at regulere deres egne skatter. Sur urt og dårlig kamel. Kom over det Australien.
Gravatar #3 - udenrigsministeren
23. jul. 2012 16:32
Prisen på datatrafik kan jo være meget forskellig fra land til land. Herunder er netbaserede firmaer vel i deres gode ret til at differentiere priser på baggrund af geografisk placering / udbud og efterspørgsel på samme markedsmæssige vilkår som alle andre.
Gravatar #4 - HerrMansen
23. jul. 2012 16:43
#2: Nu bestemmer EU jo over hvad Steam må og ikke må blokere for de europæiske kunder - ikke USA. Så helt tåbeligt er diskussionen nu heller ikke.

Men direkte relateret til nyheden er det nu ikke.
Gravatar #5 - ShashinDK
23. jul. 2012 17:31
Prisdiskriminering... Fuldt ud legalt og oplagt at anvende på platforme som Steam. Hvorfor skulle der være andre betingelser for online baserede "butikker" end fysiske?

At det er noget værre noget for os forbrugere som kommer til at betale mere for varen er så en anden side af sagen.
Gravatar #6 - kasperd
23. jul. 2012 17:50
Udenrigsministeren (3) skrev:
Prisen på datatrafik kan jo være meget forskellig fra land til land.
Men det har jo ikke noget med sagen at gøre. Den pris er noget kunden betaler til sin internetudbyder. En virksomhed der sælger indhold på nettet burde være ligeglad med hvad deres kunder betaler for deres internetopkobling. Indholdsleverandøren betaler jo samme pris for deres egen forbindelse, uanset hvor i verden kunderne befinder sig. Desuden er prisen på netforbindelser meget lidt i forhold til hvad indholdet koster, det vil sige at hvis prisforskellene overhovedet er værd at diskutere, så må de være for store til at de kan forklares med priser på båndbredde.

Udenrigsministeren (3) skrev:
Herunder er netbaserede firmaer vel i deres gode ret til at differentiere priser på baggrund af geografisk placering / udbud og efterspørgsel på samme markedsmæssige vilkår som alle andre.
Det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, ingen tvivl om det. Sælgeren vurderer at de kan få en højere pris ud af kunderne i et land end i et andet. Hver potentiel køber har en maksimal pris de er villig til at give. Sænker man priserne, så får man flere kunder, men man får færre penge ud af de kunder, der ville have været villige til at betale den højere pris. Det betyder at der er et optimalt prisniveau, hvor man tjener mest muligt. Det niveau er ikke nødvendigvis det samme i hvert land.

Det ville være bedre for sælgeren, hvis de kunne få hver kunde til at betale det maksimale, de var villig til at give.

Hvis et produkt koster 10kr at fremstille og sælge, og en kunde er villig til at give 20kr og en anden er villig til at give 30kr, så man få et overskud på 20kr ved at sælge et enkelt eksemplar til 30kr man kunne også få et overskud på 20kr ved at sælge to eksemplarer til 20kr hver.

Det ville i det tænkte eksempel være bedre for sælgeren, hvis han kunne sælge produktet til forskellig pris til de to kunder, for så kunne overskuddet nå helt op på 30kr.

At sætte forskellige priser i forskellige lande er en måde man kan prøve at få flere penge ud af et produkt ved at sælge til forskellige priser til forskellige kunder. Om det så er rimeligt eller ej bliver man aldrig enige om. Om det er lovligt kan man måske afgøre, men svaret på det spørgsmål hænger ikke nødvendigvis sammen med om det er rimeligt.

Kunder har altid forsøgt at købe produktet der hvor det er billigst. Det er bare ikke altid at det er rentabelt at bevæge sig hen hvor produktet er billigt og selv transportere det hjem. Med elektroniske ydelser der købes online er prisen på at flytte produktet hjem praktisk taget nul. Derfor vil kunder nu i højere grad forsøge at flytte produktet.

Set med mine øjne er det mindst lige så rimeligt at kunderne prøver at få produktet billigere som det er når sælgerne prøver at få så høj en pris som muligt. Hvis det viser sig at være lovligt at differentiere priser på den måde, men ikke er lovligt for kunderne at se ud som om de kommer et andet sted fra, så er der nogle lobbyister som har haft for meget magt.

Det ville måske være at gå for vidt at forbyde prisdifferentiering baseret på IP adresse, men til gengæld bør det helt klart være lovligt for kunder at forsøge at omgå den slags prisdifferentiering, lige så vel som det er lovligt at vente med at købe et produkt til det kommer på tilbud, selvom du ville have været villig til at betale "normalpris" for det.
Gravatar #7 - Remmerboy
23. jul. 2012 19:44
#2
jeg nævnte eu, for at komme nogle i forkøbet, om at prisdifferentiering skal fjernes, hvis det lykkedes for aussierne. men eu er ligeglade (åbenbart også den danske lov).
prisdiskriminering er der nu ikke noget galt i, men når den der fastsætter prisdiskrimeringen også udelukker kunden i at handle det billigste sted, så synes jeg, at det er lige godt grov
Gravatar #8 - zin
23. jul. 2012 23:35
Jeg er enig i, at IP-blokeringen er lidt sær, men ulovligt? Nej. Det er deres tjeneste, de må tilbyde den til hvem de lyster. Og hvordan skulle man ellers kunne blokere folk udefra for at få adgang til ens ting, som man kun har distributionsrettigheder til i f.eks. Amerika? (Her tænker jeg f.eks. Netflix)

Hvis geografisk IP-blokering bliver ulovligt bliver det i hvert fald meget meget svært. :X

På den anden side synes jeg umiddelbart de har ret i, at 50% er rimelig meget af en prisforøgelse. Men jeg kender ikke tallene, så det er svært at give dem helt ret. F.eks. kan båndbredde sagtens være langt dyrere, samt serverdrift, højere/andre regler i forbindelse med afgifter, registrering af rettigheder, og hvad-ved-jeg.

Den rigtige måde at gøre det på ville nok være fra statens side at nedsætte et udvalg som undersøger om der er en årsag til de høje priser, og så publicere (offentligt, selvfølgelig) deres fund.
Gravatar #9 - duppidat
24. jul. 2012 06:53
#8 Og her er det så sjovt at f.eks. Steam tager 10-20% mere for et spil i Danmark end de gør i Tyskland / England.

Det er de samme servere der bliver brugt, data afgiften er stort set den samme. Reklamer? Are you kidding me?

Det er ikke andet end en nem måde at malke kunder for lidt ekstra penge :-/
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login