mboost-dp1

Lawrence Berkeley National Laboratory

Akustisk linse kan forbedre sonar og ultralydscannere

- Via The Register -

Grænsen for, hvor mange detaljer man kan opnå ved at anvende lyd til at reflektere fra et objekt, er normalt begrænset til bølgelængden for lyden, der anvendes.

Forskere hos Lawrence Berkeley National Laboratory har nu brudt denne grænse ved at anvende en akustisk hyperlinse, der kan øge opløsningen med op til otte gange.

Linsen er lavet af messing og fungerer ved at lede normalt uregistrerbare flygtige lydbølger ind til en sensor, der opfanger dem og giver et mere nøjagtigt billede af det, der scannes.

For ultralydsscannere betyder det, man kan undersøge væv i større detalje og opdage mindre skader eller trænge dybere ind i vævet ved at anvende lavere frekvenser og opnå samme opløsning som nu.

For sonarudstyr gælder samme princip, enten kan opløsningen forbedres, eller man kan opdage objekter på længere afstand.





Gå til bund
Gravatar #1 - Daniel-Dane
26. okt. 2009 16:44
Hvad skulle medicinindustrien gøre uden militæret? J
Gravatar #2 - Remmerboy
26. okt. 2009 17:54
Daniel-Dane (1) skrev:
Hvad skulle medicinindustrien gøre uden militæret? J

bruge ressourcer på at finde rumvæsener og få deres viden om medicin :)
Gravatar #3 - Bladtman242
26. okt. 2009 18:08
Hvad har militæret med sagen at gøre?
Gravatar #4 - SpYkE112
26. okt. 2009 18:31
#3 - Jeg ved ikke med dig, men når jeg høre ordet "sonar" tænker jeg da straks ubåde = Das Boot = Militær = Krig = GODE FILM :D

Så det her gavner film industrien!!
Gravatar #5 - Mnc
26. okt. 2009 20:01
Så nu kan de finde ud af om det er en dreng eller en pige, uden at tage en fostervandsprøve?
Fnis.
Gravatar #6 - myplacedk
26. okt. 2009 20:14
#4
En havn har sejlrender. De skal vedligeholdes. Når man gør det, laves der en 3d-model af havbunden mindst 2 gange. (1 gang af havnen, 1 gang af dem som bestilles til at udføre arbejdet.) Den laver man med sonar.

Hvor mange havne har vi i Danmark? Hvor mange ubåde har det danske militær? Jeg ved det ikke, men jeg tror at sonar bliver brugt mere uden for militæret, end det bliver brugt i militærets ubåde. :)

Jeg har såmen set en sonar på en lille weekend-yacht for nok 15 år siden. Den kunne måle havddybden på nuværende position, og for den sags skyld hjælpe lidt med at finde fiskestimer.
Gravatar #7 - Alrekr
26. okt. 2009 21:39
#4, #6, i dag har langt de fleste både med kahyt (i hvert fald sejlskibe, og også en del motorbåde) sonar, for ikke at gå på grund. Det forhindrer dog ikke folk i at gå på grund alligevel.

Tilføjelse: selvfølgelig betyder det ikke, at dybden bliver bedre bedømt. Det er alligevel begrænset hvor meget mere præcis en sonar kan blive på 6-7 meters dybde - det skulle da lige være, at den kendte temperaturen hele vejen, for på den måde at tage højde for det (lyd har jo som bekendt forskellige hastigheder gennem forskellige materialer ved forskellige temperaturer).
Gravatar #8 - ktg
27. okt. 2009 06:17
Pro tip! Man ved de har opdaget noget helt specielt, når ordet "hyper" indgår i det. Det samme med ord som mega. Det her vil blive STORT!
Gravatar #9 - terracide
27. okt. 2009 06:45
#6:
Du sammlignede vel ikke lige et ekkolod med en sonar?
Selv ASDIC var mere advanceret end et ekkolod...
Gravatar #10 - myplacedk
27. okt. 2009 07:06
#9
Et ekkolod er vel en simpel sonar, i ordets tekniske forstand. Uanset hvad man kalder tingene i praksis.

Men jo, i denne sammenhæng er det at strække den. Et ekkolod har jo nok ikke nytte af en akustisk linse.
Gravatar #11 - Pernicious
27. okt. 2009 08:26
Angående den militære vinkel:
In undersea warfare, sonars don't normally need to detect very small objects - one is normally seeking to spot a submarine or at worst a large mine. But hyperlens sonars would seem able to maintain the same resolution at much lower frequency, which would mean being able to detect any given target from further away. It's certainly no surprise to note that the Office of Naval Research contributed funds to the hyperlens project.
Gravatar #12 - incinerator
27. okt. 2009 09:14
#11:
Office of Naval Research sponsorerer lidt af hvert. De giver penge til helt almindelig forskning, hvor den militære vinkel normalt er svært at få øje på.
Gravatar #13 - Pernicious
27. okt. 2009 09:49
#12

Vil mene at alene det faktum, at Office of Naval Research er en del af det amerikanske militærapparat (flåden) giver det en miltær vinkel.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login